Stiri

EDITORIAL. Federaţia Română de Baschet rămâne cu acelaşi statut şi în anul 2015

Radu Bărăian

Radu Bărăian
25.11.2014

Foto: sportnews.ro

"Statutul FRB este extrem de stufos, învechit și neancorat la realitățile anilor noștri. Un punct important în strategia mea este modificarea statutului precum și a regulamentelor (RGOC și RSCN)".

Aşa îşi începea discursul Horia Păun în campania premergătoare alegerilor pentru mandatul de preşedinte al Federaţiei Române de Baschet. La aproximativ un an distanţă de la validarea votului şi instalarea sa în cea mai înaltă treaptă a piramidei baschetului românesc, putem constata că şi-a ratat complet obiectivul fundamental al programului prezentat în fiecare judeţ din ţară.

Miercurea trecută, 19 noiembrie, Tribunalul Bucureşti a dispus admiterea excepţiei perimării, invocată din oficiu de instanţa din Capitală, cu privire la modificarea actelor constitutive ale Federaţiei Române de Baschet. Cu alte cuvinte, datorită lipsei de interes a forului românesc, materializată prin neîndeplinirea procedurilor legale, nedepunerea actelor necesare la dosar, instaţa a dispus anularea acţiunii de modificare a Statutului Federaţiei Române de Baschet. 

Aceasta este a doua încercare consecutivă, sortită eşecului, de modificare a Statutului Federaţiei Române de Baschet. În urmă cu exact un an, pe 19 noiembrie 2013, Tribunalul Bucureşti a respins, în şedinţă publică, ca neîntemeiată înscrierea modificărilor aduse statutului. Tot ce a izbutit pe cale legală departamentul juridic al forului românesc, în ultimii doi ani, a fost să mute sediul FRB din strada Vasile Conta nr. 16, sector 1 în Bd. Basarabia nr. 39, sector 2. Sugerăm departamentului juridic ca anul viitor să facă tot posibilul pentru a nu obţine termen pe data de 19 noiembrie. 

Lăsând gluma la o parte, concluzia este că Statutul Federaţiei Române de Baschet a rămas acelaşi, cel din 2001, renumerotat în 2002 şi 2007. Cel mai probabil, datorită procedurilor greoaie dar şi a lipsei de interes, vom avea acelaşi statut şi anul viitor.

Total Baschet a sesizat încă din anul 2012 neregulile cu privire actualul statut al Federaţiei Române de Baschet. Astfel la Adunarea Generală din data de 7 mai a aceluiaşi an preşedintele Carmen Tocală nu a respectat prevederile statutare cu privire la cvorum. Cea mai importantă decizie din ultimii ani, renunţarea regulii cu un jucător român pe parchet, a fost decisă în acea Adunare Generală care s-a dovedit a fi nestatutară. Din cunoştinţele noastre nimeni nu a atacat, până acum, deciziile dispuse în întrunirea respectivă.

Consecinţele neadaptării statutului Federaţiei Române de Baschet pot fi ilustrate în mai multe situaţii actuale din baschetul românesc. Cea mai elocventă este aceea a posibilităţii doar teoretice a depunctării formaţiei BCM U Piteşti în LNBM, datorită faptului că BCM U 2 Piteşti s-a retras din Liga 1, dar acest subiect îl vom analiza cu o altă ocazie.

Dorim să încheiem subliniind că statutul Federaţiei Române de Baschet publicat pe site-ul propriu, nu este în deplină concordanţă cu statutul Federaţiei Române de Baschet înregistrat la Tribunalul Bucureşti, iar în caz de diferenţe va prevala cel din urmă.

1 comentariu la aceasta stire:
  • Sepsi SIC Sf. Gheorghe HDU :

    tocmeala
    Poate , acum dupa alegeri , dispare in sfarsit din peisajul baschetbalistic madam tocmeala si va intra in normalitate si baschetul din Romania.

    cu 9 ani în urmă (25.11.2014) Raspunde

Daca nu aveţi cont puteţi să accesaţi crearea unui cont nou.

Este interzisă folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, autor, articol, afişarea de anunţuri publicitare, jigniri, trivialităţi, injurii aduse celorlalţi cititori sau autori ai altor comentarii. Ne rezervăm dreptul de a cenzura și şterge integral cometarii și interzicerea dreptului de a posta pe site, prin banarea / blocarea IP-ului dvs. BASCHET.RO nu răspunde pentru conţinutul postat de utilizatori în rubrica de comentarii, această responsabilitate revenind integral autorului comentariului.

După ce au fost postate, comentariile nu mai pot fi șterse sau modificate de către autorii acestora!

Cele mai citite
Cele mai Comentate