Stiri Liga Natională de Baschet Masculin

EDITORIAL: I SUper nasoală treaba cu baschetul din Capitală

Eduard Popa

Eduard Popa
04.12.2015

După tragedia de la Clubul Colectiv din Capitală, care din păcate s-a soldat până la această oră cu 60 de victime (redacţia Total Baschet îşi exprimă din nou condoleanţele către familiile îndurerate şi multă sănătate tuturor celor răniţi după incendiul din 30 octombrie), jurnaliştii "mai mari" ca noi, precum Cătălin Tolontan şi Mirela Neag, au arătat numeroasele carenţe pe care le avea sistemul de evaluare al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) cu privire la riscul de incendii, din numeroase motive: o şpagă aci, o mită dincolo, presărate cu doze mari de incompetenţe.

În mod uluitor, cea mai mare arenă de fotbal din România, Naţional Arena, stadionul în care s-au investit aproape 250 de milioane de euro, este închisă din cauza faptului că nu avea autorizaţie ISU şi funcţiona pe "proprie răspundere". Aceeaşi soartă au avut-o şi numeroase teatre, cinema-uri şi clădiri culturale din Capitală şi nu numai, mai ales după ce a fost promulgată legea nr. 282/2015, care prevede interzicerea desfăşurării de activităţi în spaţiile comerciale precum magazine, săli de spectacole şi structuri turistice, în cladirile cu risc seismic ridicat, până la consolidarea acestora.

În concluzie, orice activitate care înainte funcţiona pe "propria răspundere", acum este interzisă. Inclusiv meciurile de baschet.

Primele echipe de sport care au căzut pradă acestor noi prevederi sunt cluburile din Capitală, mai aproape de centrul de comandă al ISU, care a dispus imediat iscoade pentru căutarea spaţiilor care nu respectă regulile privind incendiul sau consolidarea spaţiilor în caz de risc seismic.

Astăzi, Steaua CSM Eximbank Bucureşti a anunţat că nu va putea primi spectatori în Sala Regimentul de Gardă "Mihai Viteazul" din Capitală, cea care a fost mai mereu plină până acum la meciurile de acasă ale "Roş-Albaştrilor".  De asemenea, nici Dinamo Bucureşti nu va juca cu spectatori, întrucât noua Sală Dinamo, inaugurată în 2013, nu are nici ea aviz ISU.

Drept urmare eforturile celor două cluburi bucureştene de a reveni în elita baschetului românesc sunt curmate de birocratizarea excesivă a autorităţilor române, venită după tragedia consumată la Colectiv. Mă întreb, oare, dacă tragedia nu s-ar fi produs la clubul cu pricina, ci în Sala Dinamo, cu o capacitate de 2.500 de locuri şi numerele tragice ar fi fost mult mai mari, ce ar fi făcut atunci ISU? Ar fi închis toată România?

Apoi, dacă ţinem cont de faptul că meciurile, chiar şi fără spectatori, se dispută, ne întrebăm dacă vieţile baschetbaliştilor, ale arbitrilor şi ale oficialilor sunt mai puţin valoroase pentru inspectorii de urgenţă decât ale spectatorilor?

Chiar dacă ştim că e OK să "previi decât să tratezi", nu ar fi fost mai bine dacă cele două partide din acest weekend, respectiv Steaua CSM Eximbank - BC Timişoara şi Dinamo Bucureşti - Gaz Metan Mediaş, s-ar fi disputat cu spectatori, din care să facă parte inclusiv o echipă de pompieri la fiecare sală?

În altă ordine de idei mi se pare penibil ca, într-o "capitală europeană", singura sală de sport care să respecte toate avizele ISU să fie Sala Polivalentă, inaugurată când Kareem Abdul-Jabar era încă MVP-ul NBA jucând pentru Milwaukee Bucks.

De asemenea, este păcat ca bucureştenii iubitori ai baschetului să nu poată urmări Steaua, o echipă cu victorii în EuroCup şi cu jucători cu pedigree internaţional, precum Rasic, Marinovic sau Gerald Lee. Sau pe Dinamo, una dintre surprizele plăcute ale acestui debut de sezon, ai cărui fani pătimaşi ar fi umplut în mare măsură Sala Dinamo.

De ce ne este teamă şi mai tare, noi, iubitorii baschetului din România, este că vânătoarea de vrăjitori a celor de la ISU va continua şi în afara Capitalei, şi ne vom trezi că tot mai multe echipe de baschet, volei, handbal, nu vor putea evolua pe propriul parchet din cauză că nu au aviz ISU. De parcă până acum l-ar fi avut de au putut juca pe teren propriu, şi dintr-o dată ar fi dispărut în neant.

Şi încă o adăugire. Din ce am înţeles nici Palatul Parlamentului (fostă Casă a Poporului) nu are aviz ISU cu privire la incendii. Noi, iubitorii sportului din România, ne întrebăm dacă nu cumva ar trebui sistată activitatea şi în acea locaţie şi trimişi toţi spectatorii acasă? Şi prin "spectatori" mă refer la majoritatea aleşilor poporului, care stau pe degeabă în funcţii.

6 comentarii la aceasta stire:
  • Sepsi SIC Sf. Gheorghe renutzpmp :

    Jurnalism
    Vad ca o luati pe urmele pseudojurnalistului "sportiv" Tolo. ISU nu inchide salile, doar da amenzi de pana la 100.000 lei, care pana mai ieri erau de maxim 5000 lei, dar cluburile nu au bani sa le plateasca. Mai bine investigati si voi banii care s-au investit in salile alea de nu au fost in stare sa obtina avize. Vad ca in tara asta toata lumea se pricepe la toate si isi da cu parerea despre orice...

    cu 8 ani în urmă (04.12.2015)
    • CS Politehnica Iași un moldovean:

      aprecieri
      Nu stiu cine sunteti si nici nu ma intereseaza dar apelativul PSEUDOJURNALIST la adresa lui Catalin Tolontan este inadmisibil si jignitor. Da, Tolo este este un JURNALIST sportiv si , mai nou, de investigatie, de mare valoare.

      cu 8 ani în urmă (04.12.2015)
    • CSM CSU Oradea mira:

      pseudo...
      mda, e din categoria 'de ce se publica anchete in gsp' si de ce face Tolo investigatii. Pai, mai draga, renutz, fiecare face ce poate! Si el poate! Afla si ca Tolo e absolvent de Filologie si scrie (si) despre sport!Ei, acu' ce mai zici?!

      cu 8 ani în urmă (04.12.2015)
    Raspunde
  • SCM CSŞ U Craiova Buzestii :

    Pe bune?
    Care-s fanii aia patimasi ai lui Mimamo care umpleau sala,ca noi nu prea i-am vazut?!

    cu 8 ani în urmă (04.12.2015)
    • CSA Steaua București zob79:

      r
      Mai vine uneori ceata celor 300 de spartanusi de la fotbal. In rest, bunici si copii de gradinita

      cu 8 ani în urmă (05.12.2015)
    Raspunde
  • tsc_1980 :

    ISU
    Eu sunt curios cate sali din prima liga au aviz de la ISu. Cred ca nici una. Se pare ca vom fi nevoiti sa ne uitam la ceata lui Pitigoi din fotbal, decat sa mai mergem la meciurile de baschet.

    cu 8 ani în urmă (04.12.2015) Raspunde

Daca nu aveţi cont puteţi să accesaţi crearea unui cont nou.

Este interzisă folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, autor, articol, afişarea de anunţuri publicitare, jigniri, trivialităţi, injurii aduse celorlalţi cititori sau autori ai altor comentarii. Ne rezervăm dreptul de a cenzura și şterge integral cometarii și interzicerea dreptului de a posta pe site, prin banarea / blocarea IP-ului dvs. BASCHET.RO nu răspunde pentru conţinutul postat de utilizatori în rubrica de comentarii, această responsabilitate revenind integral autorului comentariului.

După ce au fost postate, comentariile nu mai pot fi șterse sau modificate de către autorii acestora!