Stiri

EDITORIAL. Mulțumim, „Minune blondă a baschetului românesc”

Paul Olar

Paul Olar
01.09.2015

Universitatea „Vasile Goldiș” ICIM Arad a susținut, luni dimineața, o conferință de presă la Sala „Victoria”, cu ocazia căreia și-a prezentat achizițiile din această vară. Mai importantă decât orice transfer este însă vestea că Monika Brosovszky Boriga renunță la activitatea de jucătoare profesionistă.

Concret, vorbim despre cea mai titrată baschetbalistă autohtonă. Provenită dintr-o familie de mari sportivi, cu tatăl fotbalist la glorioasa UTA Arad și mama voleibalistă, Monika a optat pentru baschet la vârsta de șapte ani. Timpul a trecut, iar sezonul 1991-1992 o găsea pe debutanta Brosovszky la echipa de primă ligă Constructorul Arad. Prestațiile bune au propulsat-o pe arădeancă și în străinătate, la DKSK Miskolc din Ungaria, respectiv Islas Canarias, din Spania. A revenit pe pământ românesc în 2005, îmbrăcând, pe rând, maieul grupărilor MCM Târgoviște, Sepsi Sfântu Gheorghe și ICIM Arad.

Și mai concret, vorbim despre sportiva ce a strâns șase titluri de campioană a României. Patru dintre acestea au venit cu formația orașului natal, celelalte două câștigându-le pentru orașul care a adoptat-o, Târgoviște. De asemenea, fundașul a pus mâna pe alte șase Cupe, în perioada 2006-2011, în timp ce pe plan internațional a bifat 270 de selecții la echipa României. Printre prezențele sale la reprezentativa „tricoloră” amintim campaniile Eurobasket din 2001 și 2007 sau Jocurile Francofone din Canada, acolo unde fetele noastre au obținut medalia de argint. Nicio altă baschetbalistă din prezent nu se poate lăuda cu o activitate atât de intensă sub „tricolor”.

După o carieră de peste două decenii, pentru Brosovszky a sosit momentul să spună stop. Monika se retrage oarecum așteptat, având în vedere vârsta, dar și postul ocupat în staff-ul României la Eurobasket 2015. În același timp, aș spune că retragerea arădencei este neașteptată, luând în considerare felul cum a evoluat acum câteva luni, la Final Four-ul Cupei României. Aduc în discuție un nivel de combativitate senzațional, cu ruperi de ritm fulgerătoare, pase precise și pătrunderi impetuoase. Cu alte cuvinte, un arsenal pe care multe jucătoare mai tinere din campionat încă nu îl posedă.

Chiar și așa, retragerea face parte din viața oricărui sportiv. Din păcate, Brosovszky dispare de pe parchet într-o perioadă crâncenă a baschetului feminin românesc. O perioadă lipsită de rezultate notabile, o perioadă a amatorismului, în care politicul guvernează până și parcursul unui club, jonglând cu datorii neștiute de nimeni. Totuși, referindu-ne strict la Monika, lucrurile expuse nu au nicio relevanță. Ea a respectat baschetul, iar baschetul a respectat-o la rândul său.

Brosovszky se identifică cu liderul ideal. Impresionând prin loialitate, ea a pus adesea echipa Aradului pe primul loc. Și-a susținut permanent coechipierele, a trecut peste accidentări și a jucat strângând din dinți, doar ca ICIM să iasă câștigătoare. Așa s-a întâmplat și în 2013, anul titlului cucerit de Arad pe terenul CSM-ului din Târgoviște, deși valoroasa trupă de Euroligă a dâmbovițencelor s-a bucurat de un avantaj de 18 puncte în jocul decisiv. Monika a răpus defensiva fostei echipe prin cele 10 puncte și a dat drumul ulterior la fiesta. Imaginea din final, cu Brosovszky în postura de locomotivă a trenulețului bucuriei arădene, va rămâne în memoria iubitorului de baschet. Acesta știe  că atunci când își va aduce aminte de „minunea blondă a baschetului românesc”, va omagia o mare campioană.

Mulțumim, Monika Brosovszky Boriga!

*Foto: Valentin Todea

1 comentariu la aceasta stire:
  • Sepsi SIC Sf. Gheorghe teofil :

    RESPECT !
    Mult respect pentru marele OM Monika ! Multumim pentru tot ce ati facut in baschet ca jucatoare, ca lider, ca exemplu pentru toti ceilalti din lumea baschetului ! Alexandria v-a respectat si va va respecta in continuare ! Mult succes in tot ce veti face de acum inainte ! Sarut mana Doamna !

    cu 8 ani în urmă (01.09.2015) Raspunde

Daca nu aveţi cont puteţi să accesaţi crearea unui cont nou.

Este interzisă folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, autor, articol, afişarea de anunţuri publicitare, jigniri, trivialităţi, injurii aduse celorlalţi cititori sau autori ai altor comentarii. Ne rezervăm dreptul de a cenzura și şterge integral cometarii și interzicerea dreptului de a posta pe site, prin banarea / blocarea IP-ului dvs. BASCHET.RO nu răspunde pentru conţinutul postat de utilizatori în rubrica de comentarii, această responsabilitate revenind integral autorului comentariului.

După ce au fost postate, comentariile nu mai pot fi șterse sau modificate de către autorii acestora!

Cele mai citite
Cele mai Comentate