Stiri

EDITORIAL. O întrebare de "baschet contrafactual"

Eduard Popa

Eduard Popa
08.10.2016

*Istoria contrafactuală, uneori denumită "istorie virtuală" este o formă a istoriografiei care încearcă a răspunde la întrebări de tipul „Ce ar fi fost dacă?”

De multe ori evenimentele politice au efecte deosebite asupra sportului. De exemplu, echipa naţională de fotbal a Ungariei, vicecampioană mondială în 1954 şi recunoscută pentru jucători ca Ferenc Puskas, nu şi-a atins niciodată potenţialul din cauza invaziei sovietice din 1956. Sau boom-ul pe care l-a avut sportul românesc în perioada comunistă, întrucât reprezenta un vector de propagandă atât internă cât şi externă. De aici şi rezultatele foarte bune, care au pierit cu timpul, în perioada postcomunistă. Un alt exemplu de intervenţia a politicului poate fi identificat şi în baschet.

Binecunoscut publicului iubitor de baschet este documentarul "Once Brothers" care prezintă prietenia dintre doi giganţi ai baschetului iugoslav, sârbul Vlade Divac şi croatul Drazen Petrovic. Cei doi au fost prieteni până când destrămarea fostei Iugoslavii a făcut ca cei doi campioni mondiali în 1990 şi campioni europeni în 1989 să nu îşi mai vorbească între ei.

*sursa: Youtube.com/ESPN

La Jocurile Olimpice din 1992 Croaţia lui Drazen Petrovic a ajuns în finală, unde s-a înfruntat cu legendarul Dream Team care avea în componenţă nume uriaşe precum Michael Jordan, Magic Johnson sau Larry Bird. Asta în timp ce Iugoslavia lui Divac nu a fost lăsată să participe. De altfel, spre sfârşitul documentarului Divac se întreabă "ce ar fi fost dacă împotriva Team USA jucam cu echipa din 1990?"

Anii au trecut, iar "Iugoslavia" mai există acum doar în sufletele nostalgicilor şi în manualele de istorie. Însă şcoala de baschet din fostul spaţiu iugoslav a rămas la fel de puternică, dacă nu chiar şi mai competitivă. E de amintit faptul că Serbia a fost finalistă atât la Jocurile Olimpice de la Rio cât şi la Campionatul Mondial din 2014. De asemenea, Croaţia a câştigat la Rio grupa B, numai pentru a fi eliminată din competiţie de Serbia în sferturi. La acel moment a făcut furori poza cu cei doi jucători care poartă acelaşi nume, Bogdanovic, care evoluau în tabere diferite.

bojan si bogdan bogdanovic

 *sursa: twitter ESPN, Bogdan Bogdanovic (stânga) şi Bojan Bogdanovic (dreapta) 

De asemenea, interesant de amintit ar fi că la Campionatul European din 2015 cinci din cele şase state ex-iugoslave au fost prezente în competiţie. singura absenţă fiind Muntenegru.  

De aici se poate naşte întrebarea "Ce-ar fi dacă astăzi vorbeam de naţionala Iugoslaviei, şi nu de selecţionatele separate ale Serbiei, Croaţiei, Muntenegrului, Bosnia şi Macedonia? Ar putea aceasta să ţină piept naţionalei americane la Jocurile Olimpice?"

Întâi să începem cu ce e mai "uşor". În opinia mea, cel mai bun 12 al Team USA ar fi următorul:

Guards: Steph Curry, James Harden, Chris Paul, Klay Thompson şi Russell Westbrook

Forwards: Carmelo Anthony, Kevin Durant, Paul George, LeBron James şi Kawhi Leonard

Big Men: DeMarcus Cousins şi Anthony Davis.

Aria de selecţie este atât de mare încât îmi permite să trec cu vederea jucători fabuloşi precum Kyrie Irving, Jimmy Butler, Andre Drummond, DeAndre Jordan, Kyle Lowry, Blake Griffin sau LaMarcus Aldridge, DeMar DeRozan, Damian Lillard sau Paul Milsap, to name a few. Oricum, oricare din aceşti 20 de jucători ar merita să facă parte din Team USA.

nurkic_jokic

Jusuf Nurkic (stânga) şi Nikola Jokic împart spaţiul de sub panou pentru Denver Nuggets (*foto: Getty Images)

De partea cealaltă, o selecţionată din partea tuturor statelor ex-iugoslave ar  propune, în opinia mea, următorii jucători:

Conducători de joc: Milos Teodosic (Serbia), Goran Dragic (Slovenia), Roko Ukic (Croaţia)

Fundaşi: Bojan Bogdanovic (Croaţia), Bogdan Bogdanovic (Serbia)

Extremă: Nikola Kalinic (Serbia), Mario Hezonja (Croaţia)

Extremă Forţă: Mirza Teletovic (Bosnia), Dario Saric (Croaţia)

Pivoţi: Jusuf Nurkic (Bosnia), Miroslav Raduljica (Serbia), Nikola Jokic (Serbia).

Din "lotul lărgit" ar face parte jucători extrem de valoroşi precum sârbii Nemanja Bjelica, Boban Marjanovic sau Stefan Markovic, muntenegrenii Nikola Pekovic, Nikola Vucevic şi Nikola Mirotic (care este "naturalizat" spaniol), croatul Damjan Rudez, macedoneanul Pero Antic sau slovenii Beno Udrih, Zoran Dragic sau Sasha Vujacic.

Aşadar, având în considerare cele două echipe, pe cine aţi paria între un ipotetic duel între Team USA la capacitate maximă şi selecţionata tuturor statelor ex-iugoslave? 

3 comentarii la aceasta stire:
  • U BT Cluj-Napoca ydesh_apu :

    comparatie
    Demografic: Ce-ar fi sa comparam un stat care atunci cand era unit avea 20 mil de locuitori, cu unul cu 200 mil de locuitori? Apoi economic: un conglomerat de statulete distruse de un razboi, cu cea mai mare putere economica mondiala? Ce resurse de selectie, pregatire instruire, performanta are SUA comparate cu conglomeratul ex iugoslav ? Doresti sa primesti un raspuns pe care-l stiu cu totii? Totusi, din cele 4 finale pe care le-am vazut in care americanii au pierdut (am vazut-o si pe aia cu Belov si faimosul "cos rusesc"), am observat in ultimile doua ca daca realizeaza ca adversarii sunt buni, le dispare aroganta, nu mai fac circ pe teren, cad psihic si nu le mai iese nimic. Si in plus NBA/FIBA nu prea lucreaza pe acelesi regulamente. Ca sa nu mai sa amintesc ca penalizarea stricta a pasilor si modul de acordare a faulturilor in Fiba scade din dinamismul jocului. Deci merele sunt mere, perele sunt pere.

    cu 7 ani în urmă (08.10.2016)
    • Sepsi SIC Sf. Gheorghe TDM:

      Apu
      Este doar un exercitiu de imaginatie. ..nu te enerva asa. :))) Intr-un singur meci se poate intampla orice. Daca ar juca o serie de macar 2/3 SUA ar castiga 100%.

      cu 7 ani în urmă (08.10.2016)
    Raspunde
  • SCM Timișoara sorin :

    Meciul cand se joaca?
    N-as fi sigur ca la o serie 2/3,SUA ar castiga duelul.Iar aroganta ti-o permiti cand adversarul este sub tine,atat fizic,cat si psihic.
    Poate la o serie 3/5,americanii sa se impuna,dar nici asa nu cred ca le-ar fi usor.Totusi,meciul cand se joaca?

    cu 7 ani în urmă (10.10.2016) Raspunde

Daca nu aveţi cont puteţi să accesaţi crearea unui cont nou.

Este interzisă folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, autor, articol, afişarea de anunţuri publicitare, jigniri, trivialităţi, injurii aduse celorlalţi cititori sau autori ai altor comentarii. Ne rezervăm dreptul de a cenzura și şterge integral cometarii și interzicerea dreptului de a posta pe site, prin banarea / blocarea IP-ului dvs. BASCHET.RO nu răspunde pentru conţinutul postat de utilizatori în rubrica de comentarii, această responsabilitate revenind integral autorului comentariului.

După ce au fost postate, comentariile nu mai pot fi șterse sau modificate de către autorii acestora!

Cele mai citite
Cele mai Comentate