Stiri

EDITORIAL Povestea unui import reușit

Eduard Popa

Eduard Popa
18.09.2017

randolph slovenia eurobasket 2017

Slovenia a reușit să câștige duminică la Istanbul în premieră EuroBasketul, după o finală la mare luptă disputată în compania Serbiei, scor 93-85. Toate atenția fanilor se rezumă în mod special celor doi eroi ai Sloveniei, Goran Dragic, 35 de puncte în finală și jucătorul care a câștigat trofeul de MVP al turneului și senzația Luka Doncic, care la doar 18 ani a fost numit în echipa ideală a turneului și este văzut ca viitorul star al baschetului european.

Efortul celor doi nu ar fi fost însă încununat cu succes dacă nu ar fi avut alături de ei o echipă completă. Klemen Prepelic a încântat audiența cu coșuri de la trei puncte, chiar și de la un NBA range, în timp ce Gaspar Vidmar a fost responsabil cu capacele spectaculoase și defensiva. Dar poate jucătorul care a adus acel plus care a făcut din Slovenia campioană europeană este fostul jucător NBA Anthony Randolph.

„Anthony Randolph este o adiție extraordinară pentru echipa noastră, întrucât el joacă pe o poziție unde avem o arie de selecție mică. Mulțumim guvernului sloven că ne-a ajutat și sunt sigur că Randolph va justifica încrederea pe care i-am acordat-o”, a susținut președintele Federației Slovene de Baschet, Matej Erjavec, în luna iunie, după naționalizarea baschetbalistului.

Baschetbalistul american era o figură cunoscută fanilor NBA din lumea întreagă. Cunoscut în liga de peste ocean ca ceea ce s-ar numi un prospect, Randolph a avut câteva prestații excelente în NBA, dar și perioade extrem de inconstante.

 

El a jucat timp de șase sezoane pentru Golden State Warriors, New York Knicks, Minnesota Timberwolves și Denver Nuggets, timp în care a strâns 252 de partide, cu medii de 7,1 puncte și 4,3 recuperări pe meci. Dar pentru că nu a reușit să dezlănțuie potențialul enorm pe care scouterii l-au văzut la el, power forward-ul a ajuns să joace peste ocean, unde cariera lui a luat o turnură excelentă.

Americanul, născut în Germania la Wurzburg, același oraș care l-a dat baschetului și pe Dirk Nowitzki, a prins două sezoane excelente la Lokomotiv Kuban, cu un Second Team All-EuroCup în 2015 și un Final Four în Euroligă în 2016. Apoi a urmat transferul la Real Madrid, unde Randolph joacă alături de Luka Doncic.  Cei doi s-au calificat în acest an cu Real Madrid până în Final Four-ul desfășurat tot la Istanbul. Din păcate Real Madrid a prins doar locul patru, după înfrângerile cu Fenerbahce și CSKA Moscova.

 

Dar Randolph și Doncic aveau să se răzbune cu vârf și îndesat patru luni mai târziu, în același Sinan Erden Dome.  În finala contra Serbiei, Randolph a reușit 11 puncte și 4 recuperări. Cele mai importante însă au venit pe final. Cu Dragic și Doncic pe banca de rezerve din cauza accidentărilor, Randolph a scos din joben o execuție magistrală care a dus scorul la 86-82 și a oferit o victorie uriașă pentru Slovenia.

De altfel, de-a lungul turneului americanul a realizat o medie de 11,7 puncte, 5,2 recuperări, 1,4 capace pe meci, dar și un procentaj excelent, de 41,7% de la trei puncte, răsplătind pe deplin încrederea pe care staff-ul Sloveniei și-a pus-o în el.

Anthony Randolph devine astfel al patrulea jucător naturalizat care câștigă titlul continental, după americanul JR Holden în 2007 cu Rusia, congolezul Serge Ibaka cu Spania în 2011 și muntenegreanul Nikola Mirotic, tot cu La Furia Roja, în 2015.

Rămâne de văzut dacă după acest turneu excelent, în care Randolph și-a arătat abilitățile de stretch four, el va mai primi încă o șansă în NBA. Asta dacă proaspătul campion european mai dorește o aventură în cea mai puternică ligă a lumii.

*foto: Fiba.com

Nu există nici un comentariu pentru acest articol.

Daca nu aveţi cont puteţi să accesaţi crearea unui cont nou.

Este interzisă folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, autor, articol, afişarea de anunţuri publicitare, jigniri, trivialităţi, injurii aduse celorlalţi cititori sau autori ai altor comentarii. Ne rezervăm dreptul de a cenzura și şterge integral cometarii și interzicerea dreptului de a posta pe site, prin banarea / blocarea IP-ului dvs. BASCHET.RO nu răspunde pentru conţinutul postat de utilizatori în rubrica de comentarii, această responsabilitate revenind integral autorului comentariului.

După ce au fost postate, comentariile nu mai pot fi șterse sau modificate de către autorii acestora!