Stiri

EDITORIAL.Valencia Basket, un adevărat colos!

Bogdan Isailă

Bogdan Isailă
29.01.2015

Partida tur dintre Valencia și CSU Asesoft Ploiești m-a făcut să visez. Să visez că o formație românească poate trece mai departe dintr-o grupă cu ultimele două campioane din EuroCup. Și am visat.

Ajuns la Sala Olimpia din Ploiești m-am poziționat exact în spatele panoului la care spaniolii își făceau încălzirea. Din start i-am văzut extrem de încrezători în forțele proprii, parcă acum o săptămână ei trecuseră fără nicio problemă de campioana României. Era un prim semn. Acest aspect nu m-a împiedicat să visez în continuare la o nouă victorie pentru baschetul românesc.

Și-a început. În forță. Spanioli au deschis meciul cu un coș de 3 puncte, mai mult ca perfect. Răspunsul a venit imediat de cu aceeași monedă de la un jucător de NBA al Asesoftului. Totul părea bine. Însă tăvălugul iberic abia se punea în mișcare. Ce-a urmat în acel prim sfert a fost, pentru mine, cel mai impresionat sfert trăit la un meci de baschet. Valencia găsea coșul din orice poziție. Nu putea rata. Din apropiere, distanță, semidistanță, rezultatul era același, puncte pe tabelă în dreptul Valenciei. 8 din 10 de la 2 puncte, 8 din 8 de la 3 puncte și 2 din 2 de la libere au marcat spaniolii în primul sfert. Chiar și așa, diferența nu a luat proporții irecuperabile. La finalul sfertului întâi pe tabelă, în dreptul Valenciei scria mare 42. Deja visul începea să se năruie. Asesoftul nu stătea rău, 30 de puncte marcate în 10 minute, în orice alte circumstanțe o performanță bună.

După primele 10 minute, eu zic, zarurile erau aruncate. Spanioli au trecut la control, aveau frâiele în propriile mâini și nu le-au mai cedat. Asesoftul a alergat mereu să-i prindă din urmă. Dar e greu, mai ales că echipa asta dă piept la sfârșit de săptămână cu echipe precum Barcelona, Real Madrid pe când... Cele 12 puncte de la pauză s-au făcut 16 înaintea ultimului sfert. Și așa au rămas până la final când tabela din Sala Olimpia indica scorul 84-100.

La final am realizat că spaniolii nu erau extrem de încrezători degeaba. Chiar formează o trupă de calibru. Debordant stilul în care au aruncat de la distanță, 17/31 la final. Oricum la un moment dat toate lumea din sală era cu mâinile în cap când un spaniol trăgea de la distanță. Poate echipierii Valenciei au vrut să demonstreze că cele întâmplate acum o săptămână au fost doar niște greșeli puerile care au condus la un insucces. Pe unde mai punem faptul că la Ploiești, Valencia a venit fără cel mai bun om al său din meciul tur, Vladimir Lucic. Nu cred că Asesoft putea face ceva să oprească Valencia în acest meci. Oricât de bine ar fi pregătit partida, oricât de agresiv s-ar fi apărat, oricât și oricât nu cred că reușeau.

Așadar sunt extrem de bucuros că am avut șansa să văd pe viu, în România, o mașinărie de baschet. O echipă care poate ține piept oricărei formații din Europa. A fost cu siguranță un meci de pus în ramă. Atât pentru mine cât probabil și pentru toată lumea. Chiar dacă rezultatul nu a fost cel mult sperat și visul s-a năruit, spectacolul a primat și asta poate este cel important.

6 comentarii la aceasta stire:
  • Sepsi SIC Sf. Gheorghe silviu :

    coincidență?
    Au mai bătut ei odată în deplasare pe BC Khimki Moscova, iar acasă dezastru.Pariuri ceva?

    cu 9 ani în urmă (29.01.2015) Raspunde
  • Sepsi SIC Sf. Gheorghe alexknicks :

    Ce meci, ce prim sfert!
    Meciul a fost senzational, iar primul sfert a fost ceva de povestit nepotilor. Pana si-n NBA sunt rare meciurile in care echipele sa reuseasca 70 de puncte intr-un singur sfert, dar aici... Daca s-ar aplica o statistica simplista, intr-un sfert (10 min/600 sec) ar intra in mod ideal 25 de atacuri (600 sec/24 sec). Continuand logica, aseara Asesoft si Valencia au inscris la fiecare atac 2.9 pct (!!!).

    cu 9 ani în urmă (29.01.2015) Raspunde
  • BC Mureș Târgu Mureș oldboy :

    un meci superb
    In tur Valencia (oare de ce nu ma mir) ne-a subestimat mult prea tare si si au platit pretul. In retur, tinand cont de diferenta de valoare intrinseca a jucatorilor si de lungimea bancii Asesoft a facut fata mai mult decat onorabil unei Valencia care pe langa ca este o forta a mai prins si o zi deosebita. Oricum sepctacolul baschetbalistic a o fost deosebit. Felicitari Asesoft, puteti sta cu fruntea sus deoarec nu cred ca ieri se putea mai mult.

    cu 9 ani în urmă (29.01.2015) Raspunde
  • Sepsi SIC Sf. Gheorghe Don Ramon :

    Şi totuşi Runkauskas
    Impresionaţi de demonstraţia de forţă din primul sfert, în care spaniolii au avut un procentaj de 9/9 la aruncări de 3 puncte, majoritatea necontestate, graţie priceperii lui Dado în ale apărării, am scăpat din vedere câteva aspecte interesante.
    Ajuns acasă, m-am mai adunat şi m-am uitat şi pe caseta statistică de la Eurobasket.
    Amestecând senzaţiile de pe viu cu ceea ce ne arată statisticile, aş vrea să punctez câteva lucruri :
    1) Omul cel mai bun de pe teren a fost Marius Runkauskas cu 25 puncte şi eficienţă 35. S-a tot vorbit de precizia fenomenală a jucătorilor Valenciei, dar omul cu procentajul cel mai bun de la 3 pcte (6/7 adică 85,7% ) a fost Marius. A avut, în plus, 8 assist-uri şi ne-a scos de multe ori din capcanele pe care le –am întâmpinat la repuneri.
    2) Consider că acea avalanşă de coşuri de 3 din primul sfert, dincolo de valoarea incontestabilă a jucătorilor, îşi are explicaţia în modul catastrofal în care Dado a pregătit apărarea( numărul mediu de faulturi a fost de 1,6 pentru jucătorii folosiţi) şi în deja legendara lui încetineală la minte, atunci când lucrurile n-au ieşit cum credea înainte de meci. După ce s-a mai prins, sau băieţii ( vorbesc aici de cei patru care erau pe teren pentru că Mohammed nu poate fi inclus aici) au luat singuri măsurile necesare, lucrurile n-au mai stat atât de rău. Scorul ultimelor trei sferturi a fost numai 54-58.
    3) Procentajul lor la 3 : 54,9%, al nostru 41,6%, ceea ce nu-i rău.
    4) Mi-au plăcut, pe lângă Marius, Hayes( ce mi-ar place ca zvonul plecării lui să nu fie adevărat), Lee, Cooper şi Flowers.
    5) Pentru mine e un mare mister motivul pentru care un street ball-ist ca Mohammed e ţinut în teren 32 minute. Dacă nu e un motiv ascuns, înseamnă că cineva e tâmpit aici. Leneş în apărare, încâlcit în atac, indisciplinat tactic la extrem, aş zice chiar autist, individul acesta chiar nu poate relaţiona cu nimeni. De supărător de multe ori a fost cu 3 oameni pe el, în timp ce colegii stăteau liberi.

    cu 9 ani în urmă (29.01.2015)
    • CS Politehnica Iași un moldovean:

      Competent
      Ca intotdeauna concis si la obiect. Subscriu in totalitate la analiza d-voastra si acum probabil ca inteleg si cei care s-au entuziasmat dupa meciul tur ca ne-au subestimat. In baza lui DADO si fara jocul bun a lui Runkauskas putea fi dezastru...

      cu 9 ani în urmă (30.01.2015)
    Raspunde
  • Sepsi SIC Sf. Gheorghe D12 :

    Dado...
    e trup si suflet alaturi de echipa ... ca orice suporter ... stiinta jocului o are doarca jucator. Puneti-l alaturi de antrenorii celorlalte echipe intalinite in eurocup si veti vedea ca e din alta liga ..

    cu 9 ani în urmă (30.01.2015) Raspunde

Daca nu aveţi cont puteţi să accesaţi crearea unui cont nou.

Este interzisă folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, autor, articol, afişarea de anunţuri publicitare, jigniri, trivialităţi, injurii aduse celorlalţi cititori sau autori ai altor comentarii. Ne rezervăm dreptul de a cenzura și şterge integral cometarii și interzicerea dreptului de a posta pe site, prin banarea / blocarea IP-ului dvs. BASCHET.RO nu răspunde pentru conţinutul postat de utilizatori în rubrica de comentarii, această responsabilitate revenind integral autorului comentariului.

După ce au fost postate, comentariile nu mai pot fi șterse sau modificate de către autorii acestora!

Cele mai citite
Cele mai Comentate