Stiri

Editorial. Sfârșitul dinastiei Warriors?

Eduard Popa

Eduard Popa
14.06.2019

golden state warriors dynasty over

Cu 4 All-Star la startul campaniei, plus un al cincilea care revenea pe parchet după o accidentare, în persoana lui DeMarcus Cousins, Golden State Warriors era dată aproape ca sigur campioană, pentru a treia oară consecutiv. Cu toate acestea, accidentările grave suferite de Kevin Durant și Klay Thompson, lotul în cele din urmă destul de subțire, dar și valoarea excelentă a celor de la Toronto Raptors a făcut ca Golden State să piardă finala, scor 2-4.

A fost a cincea finală NBA consecutivă jucată de Golden State Warriors, formație care a adunat 3 titluri în perioada 2015-2019, formație care cu siguranță a reușit să schimbe felul în care se joacă baschetul în cea mai importantă competiție din lume.

Chiar dacă Kevin Durant a fost cel care a adus acea aură de invincibilitate, odată cu sosirea lui de la Oklahoma City Thunder în sezonul 2016/2017, imaginea GSW rămân cei trei jucători draftați original de către franciză. Este vorba de Steph Curry (draftat de pe poziția a 7-a în 2009), Klay Thompson (draftat cu opțiunea a 11-a în 2011) și Draymond Green (ales cu opțiunea a 35-a în 2012).

Însă, în afara de aceste alegeri extrem de inspirate în draft și în afară de aducerea lui Kevin Durant, management-ul celor de la Warriors este cel care trebuie lăudat pentru faptul că a reușit să construiască o formație extrem de redutabilă.

Mai întâi, trebuie adus aminte faptul că cei de la Warriors l-au semnat pe Curry pentru 44 de milioane pe 4 ani, la începutul sezonului 2012/2013. Mutarea a fost criticată din cauza numeroaselor probleme pe care Steph le-a avut la glezne în primii săi ani din NBA. Cu timpul însă, acest contract s-a dovedit a fi poate cel mai avantajos din istorie. Faptul că Steph a avut un salariu atât de mic, creșterea cap space-ului datorat de contractul uriaș obținut de NBA cu televiziunile, dar și pătrunderea analytics-ului în stabilirea stilului de joc de peste ocean, lucru extrem de favorabil lui Curry și Thompson, a făcut ca Golden State să devină o țintă pentru jucătorii liberi de contract.

Astfel, trei transferuri importante au pus umărul în transformarea celor de la Golden State Warriors dintr-o echipă de pluton într-o echipă de playoff și apoi într-o dinastie. Este vorba de David Lee (2010), Andrew Bogut (2012) și Andre Iguodala (2013). De altfel, ultimul dintre cei trei a fost martor la toate cele cinci finale ale celor de la Warriors, fiind și MVP-ul finalei în 2015.

Toate aceste drafturi, trade-uri și achiziții de jucători (pe lângă Durant, să nu îl uităm pe Shaun Livingston), au făcut din Golden State Warriors una dintre cele mai dominante francize din istoria recentă a NBA.

Ce urmează pentru Golden State Warriors după înfrângerea cu Toronto Raptors

Înfrângerea cu Toronto s-ar putea însă să închidă fereastra pentru Golden State Warriors. Nu atât din pricina faptului că au pierdut (după înfrângerea cu Cavs din 2016, au urmat două titluri consecutive în 2017 și 2018), ci mai ales din cauza accidentărilor suferite de Klay Thompson și Kevin Durant, ambii jucători aflați în ultimul an de contract, dar pe care Golden State ar fi dorit să îi țină în echipă. De asemenea, Curry are 31 de ani, Draymond Green 29, Klay Thompson 29, Kevin Durant va împlini 31 de ani, Andre Iguodala 36... Timpul nu iartă așadar pe nimeni.

Rămâne însă de văzut ce vor face cei de la Warriors. Deocamdată îi au sub contract doar pe Steph Curry (40 de milioane de dolari în 2020, contract până în 2022), Draymond Green (18,5 milioane de dolari, ultimul an de contract), Andre Iguodala (17 milioane de dolari, ultimul an) și Shaun Livingston (7,6 milioane de dolari, ultimul an). Totodată, Kevin Durant are un player option de 31 de milioane de dolari pe care s-ar putea să o activeze, din moment ce accidentarea lui este una extrem de serioasă și sunt șanse mari să nu joace întreg sezonul viitor și deci să nu primească nici prea multe oferte. De asemenea, Klay Thompson este liber de contract, după ce în ultimul sezon a primit doar aproape 19 milioane de dolari. El și-ar fi dorit un salariu mult mai mare, dar în același timp nu va fi disponibil pentru Warriors cel puțin până în luna februarie.

Așadar, după o perioadă în care a dominat NBA-ul care nu s-a mai văzut probabil de la Los Angeles Lakers-ul condus de Shaq și Kobe, cei care au stat în spatele acestui superteam, oficialii Golden State Warriors, au numeroase decizii dure de luat în calcul. Printre ele se numără un cap space destul de limitat, un superstar cu tendonul lui Ahile rupt care probabil își va activa ultimul an de contract, în valoare de 31,5 milioane de dolari, un alt All-Star cu genunchiul rupt căruia ar trebui să îi plătească bani buni, după ce a acceptat salarii sub performanțele sale în ultimii ani, un Andre Iguodala și un Shaun Livingston care nu întineresc în niciun caz. Toate astea în contextul în care vor trebui să umple și noua arenă din San Francisco, după ce au decis să se mute din Oracle Arena.

Nu mă grăbesc să spun că dinastia Warriors e gata! Până la urmă, îți rămân Steph Curry și Draymond Green, plus antrenorul Steve Kerr, plus cel mai probabil Klay Thompson care va reveni în partea a doua a sezonului următor. Acestea au fost piesele cele mai importante din acel sezon de 73-9 din 2015/2016. DAR, după cum spun americanii „is a slim margin for error”.

Nu există nici un comentariu pentru acest articol.

Daca nu aveţi cont puteţi să accesaţi crearea unui cont nou.

Este interzisă folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, autor, articol, afişarea de anunţuri publicitare, jigniri, trivialităţi, injurii aduse celorlalţi cititori sau autori ai altor comentarii. Ne rezervăm dreptul de a cenzura și şterge integral cometarii și interzicerea dreptului de a posta pe site, prin banarea / blocarea IP-ului dvs. BASCHET.RO nu răspunde pentru conţinutul postat de utilizatori în rubrica de comentarii, această responsabilitate revenind integral autorului comentariului.

După ce au fost postate, comentariile nu mai pot fi șterse sau modificate de către autorii acestora!

Cele mai citite
Cele mai Comentate