Stiri Liga Natională de Baschet Masculin

Etapă neagră pentru arbitrajul românesc în Liga Națională de Baschet Masculin

Eduard Popa

Eduard Popa
08.01.2019

greseli arbitraj baschet romania

Ultima etapă din Liga Națională de Baschet Mascullin a fost presărată de greșeli de arbitraj. Aproape toate meciurile au avut momentele lor tensionate, culminând cu situația din Sala Trivale, de la meciul dintre BCM U Pitești cu SCM U Craiova.

Pe lângă situația din Pitești, care deja a devenit arhicunoscută pentru comunitatea de baschet din România, și celelalte partide din LNBM, grupa valorică A, au avut parte de momentele lor controversate.

Sâmbătă, duelul dintre CSA Steaua și CSU Sibiu a fost unul extrem de palpitant. Steliștii, în efectiv aproape complet și în mare nevoie de victorie, au jucat cu o agresivitate mai mare iar acest lucru a putut fi văzut chiar și în duelul dintre Andrei Mandache și Monyea Pratt. Cu 7 minute jucate din meci, Mandache a încercat să obțină un fault în atac, dar a primit fault tehnic pentru proteste. După această decizie, banca Stelei a explodat, iar preparatorul fizic al echipei, aflat pe unul dintre locurile de lângă staff-ul stelist a fost dat afară din sală.

Tot sâmbătă s-a jucat și duelul dintre CSM Mediaș și Athletic Constanța, câștigat în deplasare de dobrogeni. La finalul acestei partide din grupa valorică B, tehnicianul medieșean a fost revoltat de arbitraj. „Mi s-a părut penibil modul în care au abordat acest meci, au făcut de rușine baschetul românesc”, a spus la cald antrenorul Mihai Popa.

Probleme au fost și la primul duel de duminică, dintre U-BT Cluj și CSM CSU Oradea. La începutul sfertului 4 o secvență i-a scos din sărite pe oficialii orădeni. După ce Dragan Zekovic nu a primit fault, Sean Denison a fost sancționat cu o greșeală personală la Kyndall Dykes. Banca bihorenilor a explodat iar antrenorul secund al lui CSM CSU Oradea, Milan Mitrovic, a primit un fault tehnic și unul eliminatoriu.

Nu în ultimul rând, brigada de arbitraj a nemulțumit și ambele echipe la partida dintre Dinamo Știința și SCM Timișoara. Un tehnic primit de Milos Komatina, dar și ultima fază, în care dinamoviștii au cerut fault la Willie Kemp, i-a supărat pe componenții ambelor echipe, care au avut reproșuri la adresa arbitrilor la finalul partidei.

Revenind la situațiile din meciurile Steaua – Sibiu și Cluj – Oradea, acestea nu au fost primele în care spectatori sau oficiali au fost scoși din sală de către arbitri. Și în Liga Națională de Baschet Feminin am avut o astfel de situație. Mai exact, în partida din etapa a 4-a, dintre Universitatea Cluj și Sepsi Sfântu Gheorghe. Atunci un fan i-a reproșat comisarului partidei, Stelian Bănică, faptul că stătea pe telefon și nu era atent la meci. Suporterul a fost însă invitat să părăsească sala de unul dintre arbitrii partidei. Vezi faza video aici:

Așadar, pățaniile din această săptămână ne arată faptul că pentru ca baschetul românesc să crească e nevoie nu numai de jucători sau antrenori, ci și de arbitrii.

*foto: Andreea Vlase

15 comentarii la aceasta stire:
  • U BT Cluj-Napoca studentU :

    ar fi fost fain
    sa gasiti si inserati si video-urile pentru fiecare dintre fazele "incrimina(n)te". Din amintiri, la Mandache a fost fault, pt ca jucatorul cu mingea extinde bratul iar la iar la Denison as fi dat direct anti-sportiv avand in vedere ca il dezechilibreaza IN AER!!! cu bazinul. Treaba se putea lasa cu o accidentare nasoala daca vorbeam de un jucator mai greoi si nu atat de mobil precum KD.
    Arbitrii sunt si mai buni si mai slabi. De exemplu Ciulin mie mi se pare un arbitru bun. Cu greselile si limitarile lui. Dar si unii dintre oficialii nostri au o lipsa de respect care in orice alta competitie din Europa le-ar fi adus in marea majoritate a meciurilor eliminarea. In fine...

    cu 5 ani în urmă (08.01.2019)
    • Eduard Popa:

      @stude
      Salut si multumesc de comentariu.

      Am pus video-ul din articol pt ca mi se pare ca se „pupă” cu situația de la Pitești, în care tot din neatenția vreunui om de la masă s-a întâmplat ce s-a întâmplat. Noi aveam această filmare de mai mult timp, când un coleg a surprins evenimentele de la acea partidă și am zis să așteptăm contextul potrivit pentru a-l publica.

      Altfel, ar fi sunt să avem și noi video-urile. În presa online de azi, să ai un video, o poză ceva e f important. Atât că la înregistrările meciurilor au acces doar câteva persoane :). Anul trecut era mai ușor să faci rost de video, acum au pus meciurile sub cheie, zici că sunt secret de stat. :( De aici și lipsa de content video de pe site-ul nostru în acest sezon.

      cu 5 ani în urmă (08.01.2019)
    • U BT Cluj-Napoca studentU:

      da, pacat
      adica in lipsa unor reluari e greu sa-ti dai cu parerea doar pe ce-ti amintesti. Astia de la Digi is ca-n bancul ala cu epidemiologul care este definit ca medicul care nici nu face nimic si nici nu-i lasa pe ceilalti sa lucreze :))
      Asa si ei. Nu fac nimic cu continutul, n-au si ei o emisiune de o ora pe saptamana in care sa analizeze etapa din LNBM/LNBM dar nici nu dau altora acces la acest continut, din ce zici tu. Adica care sunt acele persoane? De exemplu, am vazut la stirile din sport de pe TVR1 captura video de la meciul de la pitesti, ca stirea asta a ajuns in media nationala. No, pentru video-ul asta TVR-ul a platit ceva sau a primit pt ca e TVR?

      cu 5 ani în urmă (08.01.2019)
    • BC CSU Sibiu gyke:

      @studentU
      Ideea asta cu emisiunea de analiza ar putea fi chiar misto. Sa zicem ca daca Digi nu e interesata, poate ar putea-o face chiar FRB si sa o distribuie pe canalul de YouTube, ca pana la urma acolo e trendul. Nu cred ca productia ar presupune niste costuri chiar atat de mari.

      cu 5 ani în urmă (08.01.2019)
    Raspunde
  • BC CSU Sibiu gyke :

    @video
    Intr-adevar, pana sezonul asta, toate meciurile, fie ca erau filmate de Digi, FRB TV sau echipa gazda, erau puse intr-un Google drive, iar daca cine avea linkul putea vedea orice meci, oricand (by the way, inca sunt available meciurile de sezonul trecut. De anul asta, au facut conturi si din cate am inteles fiecare echipa are un singur cont asa ca salut meciuri in reluare pentru noi, muritorii de rand. Acum, CSU face dupa fiecare etapa doua materiale video, unul cu faza meciului si celalalt cu highlights-uri, care sunt postate pe canalul de YouTube al clubului si ulterior si pe Facebook. Parca si Clujul face o chestie similara, la Oradea nu-mi aduc aminte.

    cu 5 ani în urmă (08.01.2019)
    • BC CSU Sibiu 45tef:

      gyke
      poti sa pui un link unde se pot vedea meciuri de anul trecut, bineinteles daca e OK. mc

      cu 5 ani în urmă (08.01.2019)
    • BC CSU Sibiu 45tef:

      ?
      era o intrebare :)

      cu 5 ani în urmă (08.01.2019)
    • BC CSU Sibiu gyke:

      @45tef
      Lasă o adresă de email și îți trimit link-ul (sau i-o poți lăsa lui Eduard Popa și mi-o dă el).

      cu 5 ani în urmă (08.01.2019)
    • BC CSU Sibiu 45tef:

      adresa
      cristian.stef@gmail.com multumiri

      cu 5 ani în urmă (09.01.2019)
    • CSM CSU Oradea andreiuts93:

      gyke
      andrei.ilie24@yahoo.com

      Multumesc anticipat! :)

      cu 5 ani în urmă (09.01.2019)
    • BC CSU Sibiu gyke:

      ...
      Primit?

      cu 5 ani în urmă (09.01.2019)
    Raspunde
  • SCM CSŞ U Craiova Buzestii :

    Panarame
    Stie careva al cui catelus este catastrofa aia de Dragos Nicolae?

    cu 5 ani în urmă (08.01.2019) Raspunde
  • CSM CSU Oradea ALEXFOR :

    Continut video
    Eu cam am toate meciurile in care joaca Oradea si nu numai.
    Mi le inregistrez daca nu joaca feste Digi cu schimbarea postului😉

    cu 5 ani în urmă (08.01.2019) Raspunde
  • CS Universitatea Cluj-Napoca trt :

    Eduard Popa
    Ok...si sanctiunea aplicata de FRB in cazul Banica?Stii cum se spune in Ardeal?Nu se face bine veci,arbitrajul romanesc!

    cu 5 ani în urmă (15.01.2019) Raspunde
  • CS Universitatea Cluj-Napoca trt :

    Eduard Popa
    Ok...si sanctiunea aplicata de FRB in cazul Banica? Baiu' e ca,de la cap se impute pestele!

    cu 5 ani în urmă (15.01.2019) Raspunde

Daca nu aveţi cont puteţi să accesaţi crearea unui cont nou.

Este interzisă folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, autor, articol, afişarea de anunţuri publicitare, jigniri, trivialităţi, injurii aduse celorlalţi cititori sau autori ai altor comentarii. Ne rezervăm dreptul de a cenzura și şterge integral cometarii și interzicerea dreptului de a posta pe site, prin banarea / blocarea IP-ului dvs. BASCHET.RO nu răspunde pentru conţinutul postat de utilizatori în rubrica de comentarii, această responsabilitate revenind integral autorului comentariului.

După ce au fost postate, comentariile nu mai pot fi șterse sau modificate de către autorii acestora!