Stiri Liga Natională de Baschet Masculin

Eugeniu Melnic, la a doua tinerețe în România

Bogdan Isailă

Bogdan Isailă
02.10.2017

Eugeniu Melnic în echipamentul lui BC Mureș contra lui Kevin Burleson și CSU Asesoft Ploiești

Phoenix Galați a realizat în acest presezon un transfer surprinzător, prin aducerea lui Eugeniu Melnic pe malurile Dunării. În vârstă de 38 de ani, jucătorul cu dublă cetățenie, română și moldoveană, se află la o nouă aventura în România, iar la primul meci jucat în sezonul 2017/2018 a arătat că mai are ceva de spus în sportul cu mingea la coș, în ciuda vârstei. Melnic este unul dintre decanii de vârstă din baschetul românesc, singurul jucător activ care-l devansează este Bogdan Popescu, de la Timba Timișoara.

La debutul oficial pentru Phoenix Galați, Eugeniu Melnic a fost foarte eficient pentru echipa sa. Swingman-ul ce măsoară 1.96 metri a terminat partida cu Dinamo din Cupa României cu 10 puncte, 3 recuperări, o pasă decisivă, o intercepție și un capac. Cu 5/6 de la 2 puncte și 0/1 de la 3 puncte, Eugeniu Melnic a acumulat un indice al eficienței de 14 unități.

 Eugeniu Melnic este un jucător care și-a început cariera profesionistă în România. În sezonul 1999/2000, el a jucat pentru SOCED București. Eugeniu Melnic s-a făcut remarcat în țara noastră la Gaz Metan Mediaș, în special în primul sezon al formației medieșene pe prima scenă a baschetului românesc. În sezonul 2004/2005 el încheia cu o medie statistică de 13.4 puncte pe meci. În acel sezon Melnic a făcut pereche cu regretatul Elemer Tordai. Două sezoane avea să mai petreacă la Mediaș, după care în sezonul 2007/2008 a trecut la CSS BC Râmnicu Vâlcea. Eugeniu Melnic a jucat între 2008 și 2010 la Gladiator Cluj-Napoca și BC Mureș. În juglă a petrecut o jumătate de stagiune, după care s-a întors în țara natală.

În cariera sa, Eugeniu Melnic a mai jucat în Ucraina și Azerbaijan, pe lângă țara natală. BC Kiev și BK Baku sunt echipele pe la care a mai trecut Eugeniu Melnic. Cu formația din Azerbaijan a bifat 5 partide și în FIBA Europe Cup.

UASM Chișinău, BC Donbasket Donduseni și Admirals UTM Chișinău sunt echipele pentru care a jucat Eugeniu Melnic în Republica Moldova.

Component important al naționalei Moldovei la FIBA EUROPEAN CHAMPIONSHIP FOR SMALL COUNTRIES 2016. Eugeniu Melnic a ocupat locul 5 alături de naționala sa la Campionatul European rezervat țărilor mici. În meciul pentru clasarea pe poziția a 5-a, cu Malta, Melnic a reușit 17 puncte, 6 recuperări și 2 pase decisive. Alături de naționala Moldovei, Eugeniu Melnic a mai evoluat la Campionatul European Divizia C din 2008 și 2010. Sportivul a încheiat cu medii de 17.0 puncte, 5.6 recuperări și 3.4 pase decisive în 2008 și 7.6 recuperări, 3.8 recuperări și 0.6 pase decisive în 2010.

Rol important la noua sa echipă. Eugeniu Melnic pare a fi un jucător de bază pentru Florin Nini. Jucătorul moldovean a jucat aproape 30 de minute în primul meci. Acesta nu este singurul aspect care-l face pe Eugeniu un jucător importa pentru Phoenix Galați. Antrenorul formației de la Dunăre a declarat următoarele imediat după transferal lui Eugeniu Melnic:

„Un jucător de experiență, a făcut parte din naționala Moldovei. Ne va ajuta prin experiența pe care a câștigat-o la nivel national și international, ținând cont că avem și mulți jucători tineri, va fi un liant între tinerețe și experiență.”

Pentru Phoenix Galați este prima data când mizează pe experiența unui jucător cu cetățenie română, de la promovarea în LNBM. Milos Pesic și Milos Bojovic au fost jucătorii cu state vechi în baschet pe care Florin Nini i-a utilizat în primele două sezoane pe prima scenă a baschetului românesc. Eugeniu Melnic are acum misiunea de a-și ajuta colegii mai tineri.

foto: sportpictures.eu

Nu există nici un comentariu pentru acest articol.

Daca nu aveţi cont puteţi să accesaţi crearea unui cont nou.

Este interzisă folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, autor, articol, afişarea de anunţuri publicitare, jigniri, trivialităţi, injurii aduse celorlalţi cititori sau autori ai altor comentarii. Ne rezervăm dreptul de a cenzura și şterge integral cometarii și interzicerea dreptului de a posta pe site, prin banarea / blocarea IP-ului dvs. BASCHET.RO nu răspunde pentru conţinutul postat de utilizatori în rubrica de comentarii, această responsabilitate revenind integral autorului comentariului.

După ce au fost postate, comentariile nu mai pot fi șterse sau modificate de către autorii acestora!