Stiri Acvile

EuroBasket 2015 - Prezentarea Grupei D

Eduard Popa

Eduard Popa
03.09.2015

Sâmbătă, 5 septembrie, va debuta Campionatul European de Baschet, EuroBasket 2015, care se desfășoară în patru țări: Franța, Croația, Germania și Letonia. Redacția totalbaschet.ro a decis să acorde o serie de articole acestei competiții, care va decide două echipe calificate pentru Jocurile Olimpice de la Rio, dar și alte cinci selecționate (locurile 3-7) pentru barajul de calificare pre-olimpic. 

După ce am abordat primele trei grupe ale competiției în articole precedente ( Grupa A, Grupa B, Grupa C) a venit rândul prezentării Grupei D, găzduită de Arena din Riga, cu o capacitate de 11.200 de locuri. Coincidența a făcut ca în această grupă să pice toate cele trei state baltice, alături de o altă fostă echipă ex-sovietică, Ucraina, Republica Cehă și Belgia

Una dintre cele patru gazde ale competiției, Letonia propune un lot interesant, cu 7 jucători din campionatul intern, dintre care cinci provin de la BK VEF Riga și doi de la Ventspils. De asemenea, letonii vor veni la European cu Dairis Bertrans de la Bilbao Basket, care la EuroBasket 2013 a înscris 28 de puncte în meciul împotriva viitoarei campioane Franța, cu point guard-ul Janis Blums de la Panathinaikos și cu pivotul Rolands Freimanis care evoluează din ianuarie la UNICS Kazan. La ultima competiție continentală Letonia a terminat pe locul 11, cea mai bună clasare din 2001. Letonia are în palmares chiar și un titlu continental, câștigat în 1935, în perioada romantică a baschetului.

Principala favorită a grupei D este vecinul de la sud al gazdelor, echipa Lituaniei, vicecampioană în 2013 în Slovenia. În fruntea echpei se află Jonas Valanciunas, pivotul lui Toronto Raptors. De asemenea, în lotul lui Jonas Kazlauskas se mai află următorii jucători: Deividas Gailius, Paulius Jankunas, Robertas Javtokas, Mantas Kalnietis, Antanas Kavaliauskas, Mindaugas Kuzminskas, Lukas Lekavicius, Jonas Maciulis, Arturas Milaknis, Domantas Sabonis și Renaldas Seibutis.

jonas_valanciunas

A treia echipă dintre cele baltice, Estonia, este și cea mai slab cotată. Estonienii revin după 14 ani la un turneu final continental, ultima lor participare având loc în 2001, când au ocupat locul 14. Vedeta echipei este căpitanul Krisjan Kangur, care evoluează în Italia la Pallacanestro Varese. Alături de Sten Sokk (Dinamo Moscova) și Siim Vene (Zalgiris Kaunas), aceștia sunt singurii stranieri ai Estoniei. 

A patra echipă ex-sovietică din această grupă, Ucraina, pare și ea favorită la calificarea din grupă. Din lotul selecționat de celebrul Mike Fratello se remarcă fostul jucător din NBA Viacheslav Kravtsov, care acum evoluează iîn China la Foshan Dralions și americanul naturalizat Pooh Jeter, și el fost jucător NBA și în prezent jucător în prima ligă chineză, la Shandong Lions. Acesta a evoluat în sezonul 2005-06 pentru Dinamo Kiev. De asemenea, Ucraina îl propune și pe Sviatoslav Mihailuk, care la doar 17 ani este unul dintre cei mai tineri jucători de la acest European. 

Jan Vesely, fostul jucător al celor de la Washington Wizards, în prezent al lui Fenerbahce, va încerca să fie liderul selecționatei Republicii Cehe, care îi mai propune pe jucătorul naționalizat Blake Schilb, de la Galatasaray și pe componentul celor de la Barcelona, Tomas Satoranski. La ultimul european Cehia s-a clasat pe locul 14.

jan_vesely

Belgia propune la rândul său un jucător naturalizat, pe Matt Lojeski de la Olimpiakos și trei jucători din campionatul Spaniei: Sam van Rossom (Valencia), Axel Hervelle (Bilbao Basket) și Jonathan Tabu de la Fuenlabrada. Jucătorii din „Țara Ciocolatei” vin după o prestație destul de bună la Europeanul precedent, în care s-au clasat pe locul 9. 

Programul Grupei D de la această competiție este următorul: 

Sâmbătă, 5 septembrie 

Ora 16:30 Cehia - Estonia

Ora 19:30 Belgia - Letonia

Ora 22:30 Lituania - Ucraina

Duminică, 6 septembrie

Ora 16:30  Estonia - Belgia

Ora 19:30 Letonia - Lituania

Ora 22:30 Ucraina - Cehia

Luni, 7 septembrie

Ora 16:30 Lituania - Belgia

Ora 19:30 Cehia - Letonia
Ora 22:30 Ucraina - Estonia
Miercuri, 9 septembrie
Ora 16:30 Belgia - Cehia
Ora 19:30 Letonia - Ucraina
Ora 22:30 Estonia - Lituania
Joi, 10 august
Ora 16:30 Ucraina - Belgia
Ora 19:30 Letonia - Estonia
Ora 22:30 Lituania - Cehia
Sursa foto: sportsnet.ca/ Fiba Europe
Nu există nici un comentariu pentru acest articol.

Daca nu aveţi cont puteţi să accesaţi crearea unui cont nou.

Este interzisă folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, autor, articol, afişarea de anunţuri publicitare, jigniri, trivialităţi, injurii aduse celorlalţi cititori sau autori ai altor comentarii. Ne rezervăm dreptul de a cenzura și şterge integral cometarii și interzicerea dreptului de a posta pe site, prin banarea / blocarea IP-ului dvs. BASCHET.RO nu răspunde pentru conţinutul postat de utilizatori în rubrica de comentarii, această responsabilitate revenind integral autorului comentariului.

După ce au fost postate, comentariile nu mai pot fi șterse sau modificate de către autorii acestora!