Stiri Cupa României Masculin

F4. BC Timişoara înscrie 48 de puncte în ultimele 20 minute şi îşi adjudecă trofeul

totalbaschet.ro

totalbaschet.ro
03.04.2015

Trei ani mai târziu de la finala de cupă pierdută, în compania BCM "U" Piteşti, Bogdan Popescu şi-a luat revanşa - Foto Răzvan Păsărică

BC Mureş Târgu Mureş şi BC Timişoara şi-au dat întâlnire în finala Cupei României la baschet masculin după ce au trecut în semifinale de CSU Atlassib Sibiu respectiv BCM "U" Piteşti. Cele două grupări porneau cu şanse egale, neputându-se stabili o favorită certă, iar câştigarea unui trofeu echivala cu un sezon reuşit pentru oricare dintre acestea, indiferent de ceea ce urma să se întâmple în playoff-ul Ligii Naţionale de Baschet masculin.

Mureşenii au început mult mai bine partida şi păreau a se distanţa decisiv pentru a obţine prima performanţă majoră din scurta istorie a clubului. Punctul maxim al jocului s-a consemnat în minutul 25, moment în care mureşenii se aflau sub umbrela a unui avantaj de 17 puncte, scor 47-30. Din acel moment s-a consemnat revenirea pe tabelă a elevilor lui Dragan Petricevic. Ceva a făcut scurt circuit atât în ofensiva cât şi în defensiva lui Prakuraitis, iar agitaţia şi lipsa de inspiraţie a domnit în rândul sportivilor mureşeni. Acest aspect este dovedit de reacţia nervoasă din final a lui Kyndal Dykes, care în prelungiri, după comiterea a cinci greşeli personale, a decis să se îndrepte spre vestiar neurmârind finalul de joc. 

Popescu, Pesic, Tica şi Pilcevic au făcut şah-mat apărarea adversarilor, iar Jovanovic, într-o formă destul de ştearsă, a îngropat exact când a trebuit aruncările de trei puncte. Deficitul s-a recuperat rapid, bănăţenii reuşind un parţial de 30-12 egalând situaţia pe final de joc. De remarcat că elevii lui Petricevic au marcat 48 de puncte în doar 20 de minute sau 37 de puncte în 15 minute, ambele variante sunt corecte. Practic Popescu&Co. au avut nevoie de 27 de minute pentru a înscrie primele 37 de puncte, acelaşi număr de puncte pe care le-a înscris în doar 15 minute - ultimul sfert plus prelungiri -. 

Altfel spus a fost o finală atipică, iar cifrele demonstrează această ipoteză. Bănăţenii au avut doi jucători de bază cu procentaje de 11% la aruncările de trei puncte, respectiv 15%, 23% sau 17% la aruncările din acţiune pentru un total de 35% la acelaşi procedeu. E foarte greu, dacă nu chiar imposibil să câştigi un meci cu un asemenea procentaj la aruncările din acţiune, în condiţiile în care adversarul are 66% din interiorul semicercului de 6.75. În ceea ce priveşte gruparea mureşeană, trebuie să subliniem procentajul modest la aruncările de trei puncte, 12%, respectiv acel 0/6 a lui Pekiucas, un jucător renumit pentru aruncările sale de la distanţă. 

Practic diferenţa s-a făcut la recuperări şi aruncări libere, pe lângă determinarea din final a sportivilor pregătiţi de Petricevic. Timişorenii au marcat ultimele 17 libere consecutive de care au avut parte în sfertul 4 şi prelungiri, având un procentaj excelent, de 100%. Nu am pus la socoteală ultima liberă ratată de Popescu, având în vedere că tot acesta a recuperat mingea şi închis meciul respectiv ultimele două libere a lui Pilcevic când finala era deja decisă. 

Aşadar BC Timişoara câştigă pe merit această finală după un efort fizic de excepţie alături de nervi tari şi procentaje excelente în ultimele 20 de minute. În ceea ce priveşte formaţia învinsă, trebuie aplaudată pentru performanţa foarte bună din actuala ediţie a Cupei României, aceste meciuri fiind extrem de benefice înaintea unei serii foarte dificile în playoff-ul LNBM.

14 comentarii la aceasta stire:
  • Sepsi SIC Sf. Gheorghe nimsoc10 :

    Aspectele tactice si Dragan
    S-a vazut stilul lui mai mult ca oricand. Cu schimbari inspirate etc. Iar norocul vine si cand il provoci, si muncesti din greu!
    Felicitari, dle Petricevici!

    cu 8 ani în urmă (03.04.2015) Raspunde
  • Sepsi SIC Sf. Gheorghe nimsoc10 :

    Petricevic
    Azi nu o sa va suparati ca am mai pus o litera...

    cu 8 ani în urmă (03.04.2015) Raspunde
  • U BT Cluj-Napoca ydesh_apu :

    mingea e rotunda
    Marturisesc ca nu mai credeam in revenirea timisorenilor. Meritul e a lui Petricevic ca a stiut cand sa trimita pe teren si cum sa scoata maxim de randament de la jucatorii lui. Muresul s-a culcat pe visul ca va invinge si s-a trezit invinsa. Cu pivoti fara randament, cu Ivanovic si Peciucas plictisiti spre final echipa a a avut randament atata timp cat au avut resurse Adamovic si Dikes. In repriza a doua au regresat din ratari si mingi pierdute copilareste. Va deveni si Muresul o echipa inconstanta? Ar fi pacat.

    cu 8 ani în urmă (03.04.2015) Raspunde
  • BC Mureș Târgu Mureș bigiuly :

    Hmm
    Eu zic ca Muresul a pierdut pe mana ei, nu e meritul lui Petricevic.

    cu 8 ani în urmă (03.04.2015) Raspunde
  • Sepsi SIC Sf. Gheorghe Air99 :

    Meci
    Petricevic trebuie sa demonstreze si in Europa, ca sa alunge ce spun gurile rele despre el, altfel!!!

    cu 8 ani în urmă (06.04.2015) Raspunde
  • U BT Cluj-Napoca free62 :

    free62
    A demonstrat, dar pe masura echipei si bugetului care il avea atunci. A jucat intr-o cupa mai micuta acum cativa ani cu cealalta formula buna de la Timisoara. Si a mai jucat acum multa vreme cand 1% din cei care posteaza aici stiau ca baschetul e sport.
    Vezi ca mai are rezultate si pe la West Petrom, pe vremea aia in Korac Cup...acolo se jucau tururi eliminatorii, picai de multe ori in turul al doilea cu Lokomotiv sau mai stiu eu ce. Habarnistilor!!!!
    Cand comentezi de Petricevic bagati un calus in gura. Care guri rele? Ce sa mai demonstreze? Stii macar ca nu are echipa la care sa nu fi avut rezultate in afara de Sibiu de unde a plecat prematur...asta in 20 de ani. Cati se pot lauda la locul de munca ca in 20 de ani nu au avut esecuri majore? Vezi copile de treaba ta si nu mai scrie mzierii si prostii.

    cu 8 ani în urmă (06.04.2015) Raspunde
  • Sepsi SIC Sf. Gheorghe Air99 :

    Re
    Prietene un antrenor valoros isi doreste sa treaca la un nivel superior si sa pregateasca o echipa de valoare din Spania, Turcia, Grecia. In tara orbului chiorul este imparat.

    cu 8 ani în urmă (07.04.2015) Raspunde
  • Sepsi SIC Sf. Gheorghe Air99 :

    Performanta
    Cand vorbesti de performanta, vorbesti de Europa, vorbesti de Cupe castigate in Europa. De ce nu a venit nicio echipa de valoare din afara sa-i propuna sa antreneze acolo, oare crezi ca la Real Madrid sau Barcelona s-a auzit de el?

    cu 8 ani în urmă (07.04.2015)
    • U BT Cluj-Napoca free62:

      free62
      Prietenas, cand va veni in Romania unul care sa il domine tactic si sa fie mai bun atunci vorbimde antrenori valorosi, pana atunci lasati-l voi in pace pe omu asta ca fara el eram tot la nivel de antrenorat juniori.

      cu 8 ani în urmă (07.04.2015)
    Raspunde
  • U BT Cluj-Napoca free62 :

    free62
    Si care antrenor din Romania a ajuns la Real? Cati antrenori romani au cupe europene castigate? Ca sa nu mai discutam cati antrenori au cupe europene castigate asa in general? Foarte putini probabil. Vorbim niste aberatii pentru cine suntem.
    Eu nu cred ca Dragan nu ar fi putut antrena mai sus, da e clar ca i-a fost mai comod in Romania, e mai aproape de casa si multe altele, nu degeaba in ultimii 11 ani vreo 7,8 i-a petrecut la Timisoara. E constient ca nu ajungea din Romania acolo. Si ce daca antyrenezi in Turcia cand acolo poti spera la o echipa de mana a doua probabil...Baldwin antrenase Turcia, avea performante cu carul si l-a batut Petricevic de l-a naucit.
    Nu realizati ce vorbiti...hai sa ne luamd e el ca nu si-a propus sa castige Euroliga, el pornind din Romania. Da tu la 40 de ani ti-ai fi lasat salariul si aprecierea din Romania pt a colinda Europa numai asa ca poate la 60 de ani o sa ajungi pe banca celei de-a 7-a clasata din Spania?

    cu 8 ani în urmă (07.04.2015) Raspunde
  • Sepsi SIC Sf. Gheorghe Air99 :

    Re
    Il lasam in pace, dar ca antrenor iti doresti mai mult, iti doresti sa evoluezi. In viata, in sport la un moment dat nu mai conteaza salariu, conteaza gloria, conteaza sa ajungi cat mai sus. Crezi ca locul 7 din Spania nu e mai bun decat locul 1 din Romania? Acolo este lumea buna, baschet adevarat, profesionist, cum sa nu-ti doresti in viata sa lucrezi cu elita. Apropo crezi ca, campionatul nostru este in primele 10 din Europa?

    cu 8 ani în urmă (07.04.2015) Raspunde
  • U BT Cluj-Napoca free62 :

    free62
    Dar cand ajungi la locul ala 7 din Spania, cat trebuie sa te plimbi, trebuie sa ai noroc pe unde mergi sa prinzi loturi care sa se potriveasca cu gandirea ta. Poate nu ajungi unde vrei niciodata si ajungi un adevarat bufon care merge din Iran in Romania, din Turcia in Bulgaria si te tot plimbi asa cu sacosa. E o chestiune de ce alegi in viata. Acum 15 ani cand Dragan avea in jur de 38 de ani si avea inca energie, era o ineptie sa visezi la asa ceva cata vreme baschetul romanesc traia din jocul fostelor mari glorii. Multi oameni pot sa lucreze la Microsoft dar nu toti merg acolo pt ca unii au familii, pt ca unii se despart mai greu de un loc...Dragan in principiu a fost un om atasat de locuri si a stat pe la fiecare din echipe un ciclu consistent, asa ca nu poate fi condamnat. El nu a prins si nu va prinde era cand din Romania vei putea ajunge usor intr-un campionat puternic. Tenter a fost acum in Ungara, teoretic trebuia sa fie un pas inainte si nu i-a iesit chiar deloc.

    cu 8 ani în urmă (07.04.2015) Raspunde
  • Sepsi SIC Sf. Gheorghe Air99 :

    Re
    La el in tara crezi ca l-ar angaja cineva, sa preia o echipa?

    cu 8 ani în urmă (07.04.2015) Raspunde
  • U BT Cluj-Napoca free62 :

    free62
    El e bosniac, deci cred ca putea sa prinda contract acasa daca vroia fara probleme. Zoran Krstanovic cand a venit in Romania de exemplu era un jucator cu sanse mari de a ajunge din liga a doua sarbeasca in prima liga, fiind unul din cei mai buni jucatori din liga a doua. Ce crezi ca l-a determinat sa aleaga prima liga din Romania si sa joace atatia ani aici?

    cu 8 ani în urmă (07.04.2015) Raspunde

Daca nu aveţi cont puteţi să accesaţi crearea unui cont nou.

Este interzisă folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, autor, articol, afişarea de anunţuri publicitare, jigniri, trivialităţi, injurii aduse celorlalţi cititori sau autori ai altor comentarii. Ne rezervăm dreptul de a cenzura și şterge integral cometarii și interzicerea dreptului de a posta pe site, prin banarea / blocarea IP-ului dvs. BASCHET.RO nu răspunde pentru conţinutul postat de utilizatori în rubrica de comentarii, această responsabilitate revenind integral autorului comentariului.

După ce au fost postate, comentariile nu mai pot fi șterse sau modificate de către autorii acestora!