Stiri

F4. Semifinala dintre ACS Sepsi SIC și ICIM Arad, dominată de jucătoarele străine

Paul Olar (Sfântu Gheorghe)

Paul Olar (Sfântu Gheorghe)
14.03.2015

Cea de-a doua semifinală a Cupei României la baschet feminin a adus o confruntare atractivă între ACS Sepsi SIC Sfântu Gheorghe și Univ. Vasile Goldiș ICIM Arad. Formația din județul Covasna a profitat de avantajul terenului propriu și s-a impus cu scorul de 80-70.

Partida desfășurată la Sala Sporturilor „Kati Szabo” s-a derulat sub semnul echilibrului și chiar a necesitat o repriză suplimentară. Cu alte cuvinte, confruntarea a reprezentat un duel între sportivele străine ale celor două combatante.
Spre exemplu, principala remarcată a serii a fost, fără nicio urmă de îndoială, Stefanie Murphy. Baschetbalista din Statele Unite a evoluat aproape 42 de minute, perioadă în care a reușit 9/18 din interiorul semicercului și 11/13 de la linia de pedeapsă, pentru un total de 29 de puncte. Totodată, absolventa colegiului Boston University a strâns 25 de recuperări (15 ofensive), 2 pase decisive și un capac. Prin urmare, Murphy a contabilizat un indice al eficienței de 46.

De cealaltă parte, replica Aradului a sosit din partea Katherinei Plouffe. Pivotul a primit 33:29 de minute din partea lui Jose Araujo și nu a dezamăgit. Americanca a izbutit 14 puncte, după ce a avut 4/10 din interiorul semicercului, ½ de la mare distanță, respectiv 3/6 la nivelul liniei de pedeapsă. În plus, Plouffe și-a trecut în cont 16 recuperări, 2 pase decisive și un capac, fiind cea mai eficientă componentă a vizitatoarelor, datorită indicelui de 25.

Pe lângă cele două baschetbaliste amintite, cu evoluții consistente au ieșit în evidență și Tyaunna Marshall (24 de puncte, 9 recuperări) sau Monica Engelman (25 de puncte, 4 recuperări). Spre dezamăgirea unora, jucătoarele autohtone nu au contribuit semnificativ în meciul de vineri seara.

Practic, a doua semifinală a oferit minute de joc pentru cinci românce. Acestea au fost Annemarie Părău, Cristiana Cutaș, Tunde Kilin, Monika Brosovszky și Alina Crăciun. Dintre compatrioate, doar Anemarie Părău și Monika Brosovszky au putut să își lase amprenta asupra tabelei.

Părău și-a ajutat colegele prin cele 5 puncte, 4 recuperări și 3 pase decisive. În replică, Brosovszky a contabilizat 3 puncte și tot atâtea recuperări. Cu alte cuvinte, româncele au totalizat 8 din cele 150 de puncte înscrise vineri seara, pe parchetul arenei din Covasna. De menționat este și faptul că întâiul punct „românesc” al încleștării a venit abia în minutul 29, când Anemarie Părău și-a depășit adversarele grație unui contraatac.

Rugați de către Total Baschet să vorbească despre prestația autohtonelor de vineri seara, cei doi tehnicieni au opiniat interesant, spunând următoarele:

„Ne-a lipsit o componentă de bază, și anume Florina Pașcalău. Cristiana Cutaș realizează unele aspecte importante în meci, care nu sunt întotdeauna vizibile. Anne s-a descurcat bine în prima repriză, dar noi ne-am dorit ca ea să controleze disputa. Este foarte dificil ca o româncă să dea randament bun pe poziția unu, deoarece există numeroși fundași valoroși. Nu pot să comentez prea multe, știu că sunt sportive de valoare în România. Țara voastră are tinere talentate, care trebuie să muncească mult ca să primească minute. Eu sunt mulțumit de toate elevele mele.” – Zoran Mikes

„În primul rând, sper ca Florina Pașcalău să revină cât mai repede pe parchet. Ea merită să joace în finală, din prisma faptului că s-a bucurat de un sezon excelent. Referitor la problema româncelor, mie nu îmi pasă de naționalitatea jucătoarelor. Eu am baschetbaliste ce își fac treaba, deci eu sunt îndrăgostit de felul cum activează sportivele, nu de naționalitatea lor. Rotația îmi dă bătăi de cap, toată lumea știe asta. Monika a luat în primire postul doi, așa că am efectuat schimbări. Câteodata simt că nu sunt antrenor, ci ca o persoană ce lucrează în alt domeniu. Totuși, din cauza regulii impuse*, eu nu pot să îmi duc la bun sfârșit tactica. România are mult potențial. Eu mă trag din Portugalia, un stat mic, unde selecția este în consecință. Sincer, nu văd tinere de certă valoare ce să facă pasul spre Liga Națională. Dacă ele vor să joace, trebuie să tragă  tare la antrenamente. Nu contează naționalitatea și nici regula impusă, pe care eu o contest.” – Jose Araujo

*Tehnicianul se referă la obligativitatea ca grupările din Liga Națională să folosească permanent o sportivă româncă în duelurile din Cupa României.

*Foto: Henning Janos

Nu există nici un comentariu pentru acest articol.

Daca nu aveţi cont puteţi să accesaţi crearea unui cont nou.

Este interzisă folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, autor, articol, afişarea de anunţuri publicitare, jigniri, trivialităţi, injurii aduse celorlalţi cititori sau autori ai altor comentarii. Ne rezervăm dreptul de a cenzura și şterge integral cometarii și interzicerea dreptului de a posta pe site, prin banarea / blocarea IP-ului dvs. BASCHET.RO nu răspunde pentru conţinutul postat de utilizatori în rubrica de comentarii, această responsabilitate revenind integral autorului comentariului.

După ce au fost postate, comentariile nu mai pot fi șterse sau modificate de către autorii acestora!

Cele mai citite
Cele mai Comentate