Stiri Cupa României Masculin

F8 M. Cinci lucruri cu care rămânem după turneul final al Cupei României

Eduard Popa

Eduard Popa
15.02.2018

 cupa romaniei final eight

În perioada 10-14 februarie s-a jucat turneul final al Cupei României, așa-numitul Final Eight, dar și All-Star Game-ul Ligii Naționale de Baschet Masculin. Iată cele cinci lucruri cu care am rămas în memorie după acest turneu final.

1. U-BT Cluj devine prima echipă în ultimii 9 ani care câștigă trei Cupe ale României consecutive, după ce a trecut în finala din acest an de CSM CSU Oradea, scor 64-61. Ultima echipă care a reușit acest lucru a fost Asesoft Ploiești, care a câștigat șase la rând între 2004 și 2009.

2. Partida dintre BC SCM Timișoara și CSU Sibiu a fost una extrem de spectaculoasă, cu 3 perioade de overtime, 55 de minute jucate și cu o victorie decisă în ultima secundă de către timișoreni. Scor final 103-101, zece jucători au fost eliminați, „Kevin” Calotă și Igor Mijajlovic au avut împreună 59 de puncte, în timp ce Pratt și Chris Cooper au avut fiecare un double-double impresionant, dar au lăsat împreună la linia de libere 15 puncte.

3. All-Star Game-ul s-a transformat într-un veritabil duel al tinerilor din Liga Națională. Bobe Nicolescu a fost cel mai bun marcator al partidei, cu 29 de puncte, în timp ce Mirel Dragoste a reușit cele mai multe puncte pentru echipa Sudului, cu 27. Eroul local Nandor Kuti a strâns 18 puncte și 7 pase decisive. Mai mult, Camil Berculescu a câștigat concursul de slam dunk, cu o reușită spectaculoasă peste Andrei Mandache.

4. De obicei plictisitoare, conferințele de presă au fost de această dată mai animate. Formatul împrumutat din competițiile mari, cu un antrenor și un jucător, a creat un climat profesionist. Rămân memorabile expresia spusă cu zâmbetul pe buze de Cristian Achim cu privire la „lotul de români” al lui U-BT Cluj, aluzie la faptul că echipa din Cluj a jucat cu doi naturalizați la această competiție, supărarea lui Jukka Toijala la adresa arbitrilor care nu au știut să îi spună câte time out-uri mai are, un antrenor care s-a remarcat  de altfel printr-o deosebită etichetă, dar și conferința de presă a Timișoarei la care au participat Drăgușin și Tudor Costescu. Baschetbalistul era cu zâmbetul pe buze, fericit de performanța echipei sale și foarte încrezător că îi va învinge pe clujeni meciul următor, în timp ce antrenorul își contrazicea jucătorul și spunea că orice victorie în fața Clujului ar fi foarte greu de obținut.

5. Arena din Sfântu Gheorghe este într-adevăr una foarte frumoasă care pune la dispoziție toate condițiile necesare pentru performanță. Din păcate însă orașul nu are un apetit ridicat pentru baschetul masculin, fapt ce s-a văzut probabil și pe micile ecrane, unde audiența a fost mai mică decât la partidele echipei locale din liga feminină Sepsi Sic. S-a ajuns la această soluție de a se juca pe un teren neutru după ce niciuna dintre echipele participante nu a vrut să dea curs caietului de sarcini impus de FRB. Astfel, partidele s-au disputat într-un oraș greu accesibil pentru cele opt echipe. De remarcat prezența fanilor sibieni de la primul meci, dar și celor câteva zeci de orădeni și clujeni, plus cei 3 înfocați suporteri ai Stelei. Sala a aplaudat fazele spectaculoase și de obicei a ținut partea echipei care se afla în dezavantaj pe tabela de marcaj. Rămâne de văzut la Final Eight-ul fetelor de la sfârșitul lunii cum va arăta audiența la meciurile celorlalte echipe, în afara de Sepsi Sfântu Gheorghe. De asemenea, decizia ca finala, semifinalele și All-Star Game-ul să se joace în cursul săptămânii și nu în weeekend a fost una cel puțin bizară. 

2 comentarii la aceasta stire:
  • Vander :

    Format Final8
    Cred ca insuși formatul Final 8 al cupei e unul greșit. Totuși e vorba de 5 zile consecutive în care prima oră a discutării meciului e una greu accesibilă pentru mulți, iar ora meciului 2 e cam târzie pentru copii școlari. Mai bine Final 4 cu cele mai bune 4 echipe, decât 2 meciuri în plus fără nici un istoric.
    Procentajul spectatori/locuitorii orașului prezenți la meci a fost mai bună decât la multe meciuri masculine (chiar și de Eurocup FIBA)... dar aceste detalii vedem numai dacă vrem să fim cât de cât obiectivi...

    cu 6 ani în urmă (16.02.2018)
    • CSM CSU Oradea minotauro:

      Format
      Nu cred ca e formatul problema..doar asa se joaca in mai toata Europa.
      Problema la noi a fst in mare parte organizarea; cum sa pui finala in ziua de marti....
      Toata Europa de care aminteam mai sus, joaca de Joi/Vineri pana Duminica.
      Sunt sanse mult mai mari sa ai sala plina sambata, nu marti.

      cu 6 ani în urmă (17.02.2018)
    Raspunde

Daca nu aveţi cont puteţi să accesaţi crearea unui cont nou.

Este interzisă folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, autor, articol, afişarea de anunţuri publicitare, jigniri, trivialităţi, injurii aduse celorlalţi cititori sau autori ai altor comentarii. Ne rezervăm dreptul de a cenzura și şterge integral cometarii și interzicerea dreptului de a posta pe site, prin banarea / blocarea IP-ului dvs. BASCHET.RO nu răspunde pentru conţinutul postat de utilizatori în rubrica de comentarii, această responsabilitate revenind integral autorului comentariului.

După ce au fost postate, comentariile nu mai pot fi șterse sau modificate de către autorii acestora!