Stiri

FIBA: "Steaua ar putea primi o amendă de până la 150.000 franci elveţieni"

totalbaschet.ro

totalbaschet.ro
26.08.2013

Foto: Răzvan Păsărică (rpressport.ro)

Sezonul 2011-2012 a început cât se poate de bine pentru Steaua Turabo Bucureşti. Militarii au trecut de BC Kyev în calificările FIBA EuroChallenge şi au avut un parcurs bun în grupe, înregistrând 3 victorii şi tot atâtea înfrângeri. Cel mai de preţ succes a fost înregistrat în faţa grupării Lokomotiv Kuban, finalista competiţiei din 2011/2012.

Nu acelaşi lucru îl putem menţiona şi despre finalul respectivului sezon. Concomitent cu colapsul renumitului lanţ de cafenele Turabo, Steaua a început să acumuleze datorii faţă de proprii jucători. Sătui de promisiuni, sportivii au încercat să-şi facă singuri dreptate, unii la BAT (Tribunalul de Arbitraj Baschetbalistic), iar alţii chiar la patronul Tudor Niculescu. Deoarece Steaua nu şi-a onorat obligaţiile financiare dictate de către BAT, începând cu data de 4 octombrie 2011 FIBA a interzis clubului intitulat "Basketball Club Steaua" să mai transfere jucători.

La aproape doi ani distanţă de la măsura impusă de FIBA, respectiva sancţiune este din nou de actualitate. Într-un interviu acordat în exclusivitate site-ului nostru, Benjamin Cohen, reprezentantul FIBA în probleme de ordin juridic, a explicat pe larg situaţia Stelei. Conform oficialului FIBA, Steaua nu poate scăpa de datorii printr-o schimbare de nume sau de entitate juridică, iar dacă situaţia nu se va îmbunătăţi militarii sunt pasibili de o amendă aspră. 

Este posibil ca o echipă interzisă de FIBA de a transfera jucători să transfere/legitimeze în continuare sportivi ?

Da, însă situaţia este foarte condiţionată. Echipa are dreptul de a legitima doar jucătorii care, până la data când a fost înregistrată sancţiunea (4 octombrie 2011), erau deja înregistraţi la Federaţia Români de Baschet. Astfel este posibil ca Steaua să legimieze sportivi, atât români cât şi străini, însă doar pe cei care erau înregistraţi la FRB înainte de respectiva dată. Acest aspect este menţionat în regulamentul FIBA, articolul 3-71.

Aţi fost contactat, pe tema acestui subiect, de către un reprezentant al echipei Steaua ?

Nu, FIBA nu a fost informată de legitimarea jucătorilor de către clubul Steaua. Totuşi, unele entităţi ne-au adus la cunoştinţă activitatea Stelei din ultima perioadă.

Care vor fi sancţiunile dacă Steaua ar legitima jucători în dauna restricţiei impusă de FIBA ?

Dacă Steaua legitimează jucători care au fost înregistraţi la FRB înainte de 4 octombrie 2011 atunci, conform articolul 3-71, activitatea echipei este legală şi nicio sancţiune nu va fi dictată. Interzicerea de a mai transfera jucători a fost impusă de FIBA deoarece clubul nu a reuşit să onoreze o decizie dictată de către BAT. Dacă clubul continuă să se sustragă de la obilgaţiile impuse de BAT sau dacă clubul legitimează în continuare jucători pentru următorul sezon, în ciuda faptului că nu şi-au onorat datoriile din anii precedenţi, această situaţia va fi înaintată la secretarul general FIBA urmând a se dicta alte sancţiuni disciplinare. Mai exact, clubul ar putea primi o amendă de până la 150.000 franci elveţieni respectiv o interzicere de a mai participa în competiliile internaţionale. Aceste sancţiuni ar puter fi impuse de către FIBA chiar în zilele următoare dacă situaţia nu se îmbunătăţeşte iar clubul continuă să nu aibă nicio intenţie de a-şi îndeplini obligaţiile financiare.

Staff-ul echipei Steaua ne-a informat de faptul că actualul club nu are nicio legătură cu clubul Steaua din 2011. Este posibil ca o echipă să evolueze sub numele de Steaua Bucureşti, să deţină întregul palmares obţinut de-a lungul anilor de către această entitate şi să nu fie vizată de sancţiunea dictată de FIBA ?

Vă pot confirma că nu există niciun scenariu legal, agreat de FIBA, prin care o echipă poate să scape de datorii. Conform procedurii obişnuite, vom contacta Federaţia Română de Baschet şi le vom solicita să clarifice situaţia de la Steaua privind legitimarea de jucători.

Mai mult de atât, dorim să clafiricăm că schimbarea numelui/denumirii echipei sau a entităţii juridice a clubului nu este echivalentă cu ştergerea automată a obligaţiilor impuse de către BAT.

1 comentariu la aceasta stire:
  • Sepsi SIC Sf. Gheorghe magyari :

    tipic...
    Tipic pentru mentalutatea majoritatii de la noi. Tragem o teapa, ne schimbam (in unele cazuri partial) numele si mergem inainte, ca legislatia ne permite. Dar surpriza, in partile civilizate din lumea asta, s-ar putea ca aceasta figura sa nu tina. Steaua nu Steaua, daca ai o datorie, o achiti. Daca nu poti, atunci de ce sa ai dreptul sa iti continui activitatea, ca toate celelalte echipe, care se chinuiesc sa-si respecte obligatiile...

    cu 10 ani în urmă (27.08.2013) Raspunde

Daca nu aveţi cont puteţi să accesaţi crearea unui cont nou.

Este interzisă folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, autor, articol, afişarea de anunţuri publicitare, jigniri, trivialităţi, injurii aduse celorlalţi cititori sau autori ai altor comentarii. Ne rezervăm dreptul de a cenzura și şterge integral cometarii și interzicerea dreptului de a posta pe site, prin banarea / blocarea IP-ului dvs. BASCHET.RO nu răspunde pentru conţinutul postat de utilizatori în rubrica de comentarii, această responsabilitate revenind integral autorului comentariului.

După ce au fost postate, comentariile nu mai pot fi șterse sau modificate de către autorii acestora!