Stiri Acvile

FIBA World Cup - SUA și-a apărat titlul mondial

Bogdan Isailă

Bogdan Isailă
15.09.2014

Statele Unite ale Americii a câștigat titlul mondial după o finală câștigată clar în fața Serbiei. Echipa lui Mike Krzyzewski și-a apărat titlul câștigat în 2010 în Turcia, fiind prima echipă care reușește să câștige un turneu final de campionat mondial de două la rând. Totodată după victoria purtată în fața Serbiei cu scorul 129-92, SUA a ajuns la cel de-al 5-lea aur mondial.

Finala a fost sub semnul întrebării doar în primele 7 minute ale sale. Serbia a început foarte bine partida și după primele 5 minute elevii lui Sasha Djordjevic aveau 8 puncte avantaj, scor 15-7. Americanii au întors rapid scorul de pe tabelă, cu un parțial de 15-0 reușit în doar două minute de Harden și compania. Din acel moment, meciul s-a rupt. Americanii au arătat un show ofensiv, marcând peste 30 de puncte în fiecare din primele trei sferturi. Ultimul act a fost câştigat la limită de sârbi, 25-24, pentru scorul final de 129-92 în favoarea americanilor.

Kyrie Irving a fost MVP-ul finalei. Americanul a terminat partida cu 26 de puncte, o recuperare și 4 pase decisive, și cu procentaj de 100% de la 3 puncte cu 6 aruncări marcate. Și James Harden a făcut o partidă mare terminând cu o linie statistică de 23 de puncte, 3 recuperări și 2 pase decisive.

Nikola Kalinic a fost cel mai bun sârb prin cele 18 puncte, 3 recuperări și o pasă decisivă. Nemanja Bjelica a terminat și el meciul 18 puncte, la care a mai adăugat 3 recuperări și 4 pase decisive.

Americanii au fost aproape să-și depășească propriul record de puncte marcate într-o finală de Campionat Mondial. Într-o singură finală de până acum s-au mai marcat peste 100 de puncte, în anul 1994, când SUA învingea Rusia cu scorul 137-91, în finala FIBA World Cup găzduită de Toronto, Canada.

Prin acest aur mondial cucerit, SUA a egalat Iugoslavia în topul echipelor cu cele mai multe medalii de aur din cadrul Campionatului Mondial de Baschet.

2 comentarii la aceasta stire:
  • SCM "U" Craiova TudorFanCraiova :

    Felicitări, SUA!
    Am avut senzația după primele minute că Serbia își va adjudeca trofeul, dar iată că americanii au reșit să revină. Sunt curios cum vor aborda americanii FIBA Americas 2015...

    cu 9 ani în urmă (15.09.2014) Raspunde
  • YMCA alin67 :

    nba si restul lumii
    Ma bucur nu atat pentru faptul ca au castigat cei care meritau cu prisosinta sa castige,ci mai ales pentru ca au demonstrat tuturor ca cel mai bun baschet se joaca in NBA si ca orice jucator care inseamna sau vrea sa insemne ceva in acest sport este sau trebuie sa fie acolo. Degeaba reusesc Rodriguez si Fernandez zeci de triple impotriva unor echipe care au bugete de 5-10 ori mai mici decat Real, daca nu sunt in stare sa dea atunci cand trebuie. Bineinteles,specialistii vor sustine cu multiple argumente ca jocul in Europa este mai tacticizat, ca europenii sunt mai disciplinati,ca americanii sunt streetball-eri,etc. Noroc ca, din patru in patru ani toti isi dau seama ca americanii nu se apara precum europenii (sau mai bine) doar pentru ca nu vor,nu fac scheme complicate doar pentru ca nu vor,ei fac spectacol pentru ca asa vor si castiga atunci cand vor.

    cu 9 ani în urmă (15.09.2014) Raspunde

Daca nu aveţi cont puteţi să accesaţi crearea unui cont nou.

Este interzisă folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, autor, articol, afişarea de anunţuri publicitare, jigniri, trivialităţi, injurii aduse celorlalţi cititori sau autori ai altor comentarii. Ne rezervăm dreptul de a cenzura și şterge integral cometarii și interzicerea dreptului de a posta pe site, prin banarea / blocarea IP-ului dvs. BASCHET.RO nu răspunde pentru conţinutul postat de utilizatori în rubrica de comentarii, această responsabilitate revenind integral autorului comentariului.

După ce au fost postate, comentariile nu mai pot fi șterse sau modificate de către autorii acestora!