Stiri

FIBA a anunțat sancțiunile după disputa de la meciul dintre Filipine și Australia

Mara Mihăilescu

Mara Mihăilescu
20.07.2018

FIBA a anunțat măsurile luate după una dintre cele mai șocante bătăi pe care le-a văzut baschetul internațional. Meciul dintre Filipine și Australia, ce a avut loc în data de 2 iulie 2018,a fost întrerupt la jumătatea celui de-al treilea sfert de un comportament agresiv, care a dus ulterior la o bătaie generală.

Meciul a fost intrerupt după ce au a fost eliminați 13 jucători, însă, ulterior, a fost nevoie să fie oprit deoarece reprezentativa filipineză a rămas cu un singur jucător.

FIBA a început procedura disciplinară imediat după meci și apoi a trimis-o spre rezolvare juriului în materie disciplinară, care a venit cu două decizii:

Filipine

Următorii 10 jucători sunt suspendați pentru comportament nesportiv, iar în cazul lui Roger Pogoy și pentru incitarea la violență:

Suspendare de un meci:  Japeth Aguilar, Matthew Wright

Suspendare de trei meciuri: Terence Romeo, Jayson Castro William, Andray Blatche, Jeth Rosario

Suspendare de cinci meciuri: Roger Pogoy, Carl Cruz, Jio Jalalon,

Suspendare de șase meciuri: Calvin Abueva (fiind cea mai gravă sancțiune deoarece acesta a mai avut antecedente în alt meci al echipei naționale)

Singurul jucător rămas nesancționat este Gabe Norwood.

Antrenorul secund al echipei naționale filipineze, Joseph Uichico, este suspendat, de asemenea, pentru 3 partide, din cauza comportamentului nesportiv.

Antrenorul principal, Vincent ‘Chot’ Reyes este suspendat pentru un singur meci și trebuie să plătească o amendă de 10.000 de franci elvețieni pentru incitare la violență și comportament nesportiv.

În final, Federația de Baschet din Filipine este sancționată pentru comportamentul nesportiv al tuturor membrilor delegației sale, pentru comportamentul publicului, dar și pe baza unei proaste organizări a evenimentului. Naționala din Filipine va juca următorul meci pe teren propriu “cu porțile închise” și posibilitatea de a juca încă două partide fără public, fiind în perioadă de probă timp de 3 ani. Pe lângă toate acestea, a mai fost impusă și o amendă de 250.000 de franci elvețieni.

 Australia

3 jucători sunt suspendați pentru comportament nesportiv, iar în cazul lui Chris Goulding și Daniel Kickert, și pentru incitare la violență:

Suspendare de un meci: Chris Goulding

Suspendare de trei meciuri: Thon Maker

Suspendare de cinci meciuri: Daniel Kickert

Jucătorii rămași nesanctionati au fost Nathan Sobey și Jason Cadee.

Federația de Baschet a Australiei trebuie să plătească o amendă de 100.000 de franci elvețieni pentru comportamentul nesportiv al jucătorilor săi și pentru deteriorarea echipamentului, după ruperea unor stickere aflate pe parchet la începutul partidei.

Toți banii din amenzile enumerate vor fi folosiți pentru susținerea programului social “Basketball for Good”, lansat de International Basketball Foundation(IBF).

Mai mult, secretarul general FIBA, Patrick Baumann, după o evaluare atentă a unui grup de experți, a decis suspendarea pe un an din arbitrajul internațional a întregii brigăzi de arbitri ce a oficiat la acest meci. Măsura luată se referă la absolut orice manifestare baschetbalistică cu caracter internațional organizată de către FIBA.

În final, FIBA vrea să sublinieze faptul că va lua toate măsurile necesare pentru a opri orice formă de violență, atât în teren, cât și în afara acestuia. Respectul și profesionalismul sunt trăsături de așteptat de la jucători, antrenori, oficiali și orice persoană prezentă la fiecare partidă. Mai mult, țările gazde trebuie să asigure condițiile necesare pentru a garanta siguranță și un cadru optim pentru jucători și toți participanții la evenimentul respectiv pe tot parcursul meciului.

*foto: fiba.basketball

Nu există nici un comentariu pentru acest articol.

Daca nu aveţi cont puteţi să accesaţi crearea unui cont nou.

Este interzisă folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, autor, articol, afişarea de anunţuri publicitare, jigniri, trivialităţi, injurii aduse celorlalţi cititori sau autori ai altor comentarii. Ne rezervăm dreptul de a cenzura și şterge integral cometarii și interzicerea dreptului de a posta pe site, prin banarea / blocarea IP-ului dvs. BASCHET.RO nu răspunde pentru conţinutul postat de utilizatori în rubrica de comentarii, această responsabilitate revenind integral autorului comentariului.

După ce au fost postate, comentariile nu mai pot fi șterse sau modificate de către autorii acestora!