Stiri Liga Natională de Baschet Masculin

FINALA 2018. Analiza seriei dintre CSM CSU Oradea și CSM Steaua Eximbank

Eduard Popa

Eduard Popa
04.06.2018

oradea steaua finala

CSM CSU Oradea și CSM Steaua Eximbank București își vor disputa finala Ligii Naționale de Baschet Masculin, ediția 2017/2018.

Cele două echipe s-au întâlnit o singură dată în playoff-ul LNBM, în primul tur din sezonul 2014/2015. Steliștii au trecut atunci cu 3-0 de bihoreni, dar numai cu victorii la limită: 80-79, 79-77 și 81-76. 26 de confruntări au avut loc în acest sezon între cele două echipe, cu 14 victorii de partea bucureștenilor.

În acest sezon însă palmaresul este de partea Oradiei, care a adunat 3 victorii din 5 întâlniri. Cea mai importantă a fost cea obținută în semifinala Cupei României, scor 71-65, în Final Four-ul desfășurat la Sfântu Gheorghe.

CSM CSU Oradea a început cu stângul playoff-ul, cu o înfrângere pe teren propriu în fața lui BCM U Pitești, scor 62-66. Au urmat însă 3 victorii consecutive în fața argeșenilor: 88-58, 83-70 și 74-67. Apoi bihorenii nu au avut avantajul terenului propriu, dar au reușit să câștige seria cu Sibiul, scor 3-1: 81-78, 78-85, 76-64, 71-61.

De partea cealaltă CSM Steaua a avut nevoie de 5 meciuri în seria cu BC SCM Timișoara, cu victorie pe teren propriu în meciul decisiv, scor 76-69, dar și în seria cu U-BT Cluj, când au obținut o victorie mare în Polivalenta clujeană, cu un 76-72. În semifinalele împotriva clujenilor, steliștii au întors scorul de la 0-2, fiind a treia echipă care a reușit această performanță în ultimii 15 ani, după Asesoft Ploiești în semifinale, contra CSU Sibiu, în sezonul 2008/2009 și U-BT Cluj, tot împotriva aceluiași CSU Sibiu, în prima rundă din sezonul 2013/2014.

Trei întrebări înainte de CSM CSU Oradea – CSM Steaua

1. Cât de mult va conta avantajul terenului propriu? Oradea are 3-1 acasă și 3-1 în deplasare în acest playoff, în timp ce Steaua are 4-1 acasă și 2-3 în deplasare, dar cu o victorie extrem de importantă în Polivalenta clujeană. Sigur, avantajul terenului propriu este important, dar nu asigură în niciun caz victoria vreuneia dintre echipe. Să nu uităm că ambele formații au reușit să câștige de o manieră destul de clară pe terenul celeilalte în sezonul regulat.

2. Cine apără scorerii Oradiei? Martin Zeno și Kris Richard sunt doi dintre cei mai dinamici baschetbaliști din Liga Națională, iar acest lucru îi va da bătăi de cap lui Jukka Toijala și secundului său, Sasha Ocokoljic. Jonte Flowers este cu siguranță unul dintre cei mai buni jucători defensivi din LNBM, dar în afara lui steliștii nu mai beneficiază de vreun alt apărător de elită. Și pe lângă Richard și Zeno, Oradea îi mai aliniază pe Mandache, Kariniauskas și chiar și tânărul Bobe Nicolescu. Rămâne să vedem pe cine va alege să trimită pe foaia de joc staff-ul roș-albaștrilor, având în vedere că au de ales între Pavel Marinov, Luka Lapornik sau Brandon Taylor, toți cu plusuri și minusuri în apărare și ofensivă.

3. Va apela Oradea din nou la apărarea în zonă? Cristian Achim a aflat secretul argeșenilor și a folosit această apărare de mai multe ori împotriva lor, ceva mai puțin împotriva Sibiului. De obicei apărarea în zonă este foarte utilă împotriva echipelor care se bazează pe jocul pivoților, ceea ce Steaua are (Falker, Zekovic) și foarte proastă împotriva echipelor care au aruncători foarte buni, ceea ce Steaua din nou posedă (Runkauskas, Flowers, Taylor, Zekovic, samd). Așadar va fi un joc de care pe care pentru inventivul tehnician al Orădiei, care mai mult ca sigur va folosi toate tacticile defensive pe care le are la dispoziție, inclusiv pressing pe tot terenul, pentru a încurca ofensiva stelistă.

Pronostic? E o serie extrem de echilibrată, cu avantaje și dezavantaje de ambele echipe. Cum cele două formații par foarte în formă, aș merge pe ceea ce americanii spun „coin toss”. Daaar, fiindcă am oferit un verdict înaintea fiecărei serii din acest playoff (mai puțin înaintea finalei mici, fiindcă nu știam cum se vor prezenta cele două echipe. Acum știu și zic Cluj în 3), voi merge pe CSM CSU Oradea în 5 partide. Dar Steaua e cea care are cea mai multă experiență în meciurile 5. Așadar mă aștept la o finală extrem de spectaculoasă în care orice se poate întâmpla.  

*foto: Andreea Vlase

3 comentarii la aceasta stire:
  • CSM CSU Oradea mailman :

    3-0 si suntem Campioni
    4. "Ulciorul nu merge de multe ori la apa!", adica nu mai reuseste Steaua sa intoarca calificarea dupa ce adversarul va ajunge la doua victorii contra lor... Si nici Runkauskas nu mai poate sa-i salveze pentru ca "cu o floare nu se face primavara". In acelasi timp noi ne bazam pe trei jocuri in care echipa noastra sa faca cifrele medii din acest sezon, fara recorduri din partea nimanui, fara "meciul vietii" ca sa fim salvati miraculos, doar o mobilizare generala si o evolutie medie si suntem din nou Campioni! Noi suntem in Finala dupa evolutii solide, aproape constante, iar Steaua e aici dupa rasturnari miraculoase: cine are sanse sa castige constanta sau hazardul?

    cu 5 ani în urmă (04.06.2018) Raspunde
  • U BT Cluj-Napoca studentU :

    @Eduard Popa
    In sfarsit suntem amandoi de acord cu ceva. :))

    Asa as zice si eu, Cj in 3 si Oradea in 5. Mai mult si pe partea de dorinta/speranta decat pe calcule prea precise.

    Adica in finala mica e clar ca ori castigam si la SB ori ii batem in meciul 3 acasa. Daca pierdem si bronzul pe teren propriu, va fi cu cantec ;)

    In ceea ce priveste Oradea cu Steaua, ma bazez pe Achim, ca va reusi cu lotul pe care il are sa invinga Steaua, chiar daca doar in decisiv acasa. Marea problema a Oradei este la pivoti, adica in raport cu Steaua sunt clar inferiori. Deci jocul in caciula si recuperarile vor cantari destul de greu. Sa vedem cu compenseaza ofensiva si cum le vor putea limita oradenii aportul ofensiv a lui Flowers si Runkauskas. Restul nu sunt asa letali, to be honest.
    Toate bune.

    cu 5 ani în urmă (04.06.2018) Raspunde
  • Sepsi SIC Sf. Gheorghe trancer :

    Finala
    Deși Oradea ar trebui sa fie considerata favorita prin prisma meciului decisiv de acasă eu cred ca va câștiga Steaua, nu mă bag și la scor.

    cu 5 ani în urmă (04.06.2018) Raspunde

Daca nu aveţi cont puteţi să accesaţi crearea unui cont nou.

Este interzisă folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, autor, articol, afişarea de anunţuri publicitare, jigniri, trivialităţi, injurii aduse celorlalţi cititori sau autori ai altor comentarii. Ne rezervăm dreptul de a cenzura și şterge integral cometarii și interzicerea dreptului de a posta pe site, prin banarea / blocarea IP-ului dvs. BASCHET.RO nu răspunde pentru conţinutul postat de utilizatori în rubrica de comentarii, această responsabilitate revenind integral autorului comentariului.

După ce au fost postate, comentariile nu mai pot fi șterse sau modificate de către autorii acestora!