Stiri Liga Natională de Baschet Masculin

FINALA 2018. Nicolescu și Darwiche, creștere spectaculoasă la minutele jucate față de precedenta lor prezență în finală

Andreea Vlase

Andreea Vlase
14.06.2018

Bobe Nicolescu și Georges Darwiche și-au mărit considerabil minutele jucate în finala Ligii Naționale în acest an, comparativ cu precedenta în care au jucat. Cei doi au profitat de regula U23 în primul sfert Orădeanul și-a mărit de aproximativ 20 de ori minutele de pe parchet în ultimul act, față de acum doi ani, în timp ce stelistul a crescut de la sub un minut pe final de meci, la aproape 50 de minute.

Bogdan Nicolescu a strâns 3 minute și 31 de secunde în cele cinci meciuri ale finalei din 2016, când a câștigat primul său titlu. Atunci formația orădeană s-a impus cu 3-2 în duelul cu BC Mureș Târgu Mureș. „Bobe” avea 19 ani și a jucat cel mai mult într-un meci 1:32 minute, în a doua partidă (7 secunde la finalul sfertului unu și 1:25 în prima parte a sfertului doi). În meciul care a deschis acea finală a petrecut pe parchet doar 5 secunde, în finalul primei perioade de joc. În meciul trei a intrat 13 secunde spre finalul sfertului secund. În meciul 4 a primit 45 de secunde la final, când era deja decis. În partida decisivă a jucat 13 secunde în finalul sfertului 1 și 43 de secunde în minutul 18.

Nicolescu a profitat din plin de regula care obligă cluburile să aibă un jucător sub 23 de ani pe parchet în primul sfert. Acesta a jucat toate cele 10 minute din sfertul 1 în cele patru meciuri ale finalei. Pe lângă cele 40 de minute, tânărul orădean a primit încă 31 de minute. Cel mai mult a jucat în meciul trei, când bihorenii s-au impus la 24 de puncte diferență (22:23 minute). Dar extrema a evoluat mult și în partida care a încheiat finala, care a fost mai strânsă. Acesta a jucat 21:39 minute în meciul 4, când a și reușit 10 puncte.

Așadar, Nicolescu a ajuns de la 3:31 minute în cinci meciuri în 2016 la un total de 71 de minute în 2018, de aproximativ 20 de ori mai mult. Media sa în finală a fost de 17:45 minute/meci. În ultimul act a înscris 25 de puncte, cu o medie de 6.25/meci. În acest sezon, extrema de la Oradea a jucat în 41 de meciuri din LNBM, cu o medie de 17:31 minute, 5.9 puncte și 2.5 recuperări. Nicolescu este la cel mai bun sezon, de departe, în primul eșalon. În precedenta stagiune (când nu era regula U23), acesta a avut 6:14 minute/meci în 33 de partide, cu 1.6 puncte.

Cristian Achim i-a oferit ocazia debutului în finală și lui Tudor Fometescu. Jucătorul de 19 ani este la primul sezon în Liga Națională. Acesta a intrat 3:38 minute în finalul meciului trei, când orădenii erau deja învingători, și a înscris două puncte.

O creștere semnificativă a numărului de minute primite în meciurile decisive a avut și Georges Darwiche. Fundașul Stelei avea doar 47 de secunde jucate în finala de anul trecut. Atunci a intrat la sfârșitul meciului trei, când învingătoarea era decisă. Acesta a fost singurul tânăr folosit de Jukka Toijala în ultimul act din actualul sezon.

În meciul doi Darwiche a jucat fix 10 minute, cât cere regulamentul să fie pe teren jucătorul tânăr. În celelalte trei partide a primit minute și în restul sferturilor. Cel mai mult a jucat în ultimul meci, 15:35 minute. A înscris 10 puncte în total. Jumătate dintre acestea le-a reușit în jocul care a deschis finala, când a avut 100% la aruncări.

Darwiche a avut o creștere spectaculoasă, de la 47 de secunde în finala de anul trecut la 49:53 minute în cele patru partide din acest sezon. Are o medie de 12:28 minute în ultimul act. A intrat în 45 de meciuri în acest campionat, cu medii de 14:27 minute, 2.9 puncte și 1.4 pase decisive. Fundașul de 19 ani este la al patrulea sezon în LNBM, dar de departe cel mai bun. În precedentul sezon a intrat în 15 meciuri, cu o medie de 4:16 minute și 1.6 puncte.

În sezonul trecut, clujeanul Nandor Kuti a fost singurul jucător tânăr care s-a bucurat de o prezență constantă pe parchet în finală. Fără regula U23 în vigoare, Kuti a strâns 33:16 minute în cele trei partide din ultimul act, o medie de 11:05. Cel mai mult a jucat în primul meci, 14 minute, iar cel mai puțin în al doilea, 6:41. Kuti a înscris, în total, 9 puncte.

*foto: Roby Boros, Cătălin Soare

3 comentarii la aceasta stire:
  • U BT Cluj-Napoca studentU :

    inexactitati, omisiuni
    In care ultim act a inscris Bobe 25 puncte?
    + era relevanta o prezentare mai in detaliu a evolutiei din teren, nu numai a minutelor "prinse" datorita regulii U23. Ca sa nu mai zic ca merita vazuta si evolutia din teren, atat ca minute cat si ca randament pt Kuti, care, spre deosebore de cei doi, a primit minute bune si anul trecut, cand regula nu era in vigoare. S ar fi putut astfel avansa cateva ipoteze cu privire la beneficiile pastrarii acesti reguli.
    Mai rare si mai consistetr pt mine functioneaza mai bine decat mai dese si mai superficiale. La articole/editoriale ma refer, of course.
    Probabil insa ca jurnalismul din ziua de azi e despre producerea de content, cat mai mult content, cat mai multe clikuri. Nu conteaza calitatea produsului daca beneficiile vin in urma unor evaluari cantitative: nr utilizatori, nr clickuri.etc. Utilizatorii mai pretentiosi (dar poatr si mai loiali) sunt cumva sacrificati pt cei multi.

    cu 5 ani în urmă (14.06.2018)
    • Sepsi SIC Sf. Gheorghe caranfilrevine:

      no, da' ce ai sarit asa?
      Este vorba (clar se vede din titlul!!) doar despre meciurile din finala. Si intr adevar, Bobe o inscris in cele 4 meciuri 25 de puncte, cu o evolutie buna,chiar foarte buna(avand in vedere miza) in meciul final.Chiar cred sincer ca la el si la Georges s-a vazut o crestere mare sezonul acesta!O contributie deosebita o avut cu siguranta si increderea acordata la nationala mare. Tocmai ca toata lumea este cu ochii pe acesti tineri, o fost amintit si Kuti, care n o prins finala dar nimeni n o pus la indoiala valoarea lui. Ei 3 si cu Cate constituie scheletul noii nationale a Romaniei. Sa i tie Dumnezeu sanatosi si sa si vada de baschet!Eu asa zic!

      cu 5 ani în urmă (15.06.2018)
    • Sepsi SIC Sf. Gheorghe caranfilrevine:

      completare..
      ..despre statistici, daca e sa luam de bun FRB, apoi copii astia (Kuti si Bobe) sunt tot pe acolo,minute mai multe la Kuti( si experienta mai multa!!) dar Bobe o recuperat frumos in ultimul an!

      cu 5 ani în urmă (15.06.2018)
    Raspunde

Daca nu aveţi cont puteţi să accesaţi crearea unui cont nou.

Este interzisă folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, autor, articol, afişarea de anunţuri publicitare, jigniri, trivialităţi, injurii aduse celorlalţi cititori sau autori ai altor comentarii. Ne rezervăm dreptul de a cenzura și şterge integral cometarii și interzicerea dreptului de a posta pe site, prin banarea / blocarea IP-ului dvs. BASCHET.RO nu răspunde pentru conţinutul postat de utilizatori în rubrica de comentarii, această responsabilitate revenind integral autorului comentariului.

După ce au fost postate, comentariile nu mai pot fi șterse sau modificate de către autorii acestora!