Stiri Liga Natională de Baschet Masculin

FINALA 2018. Victorie categorică pentru CSM CSU Oradea în meciul trei al finalei

Andreea Vlase

Andreea Vlase
10.06.2018

CSM CSU Oradea a obținut un succes clar în meciul trei al finalei, primul pe terenul celor de la CSM Steaua Eximbank București. Scorul a fost 70-94, pe sferturi: 13-26, 18-20, 17-22, 22-26. Elevii lui Cristian Achim conduc cu 2-1 în finală și sunt la un pas de un nou titlu.  

Steliștii au condus cu 2 puncte la începutul partidei, dar orădenii au preluat conducerea din primul sfert și s-au desprins și la un maxim de 25 de puncte. Oaspeții au încheiat meciul cu jucătorii care au evoluat mai puțin până acum. Diferența a fost mare la procentajele din acțiune, 42% față de 60%. Bihorenii au reușit 13 coșuri în plus.

Jukka Toijala a preferat, din nou, să îl lase în afara lotului de 12 pe Taylor, alături de Boone. CSM Steaua Eximbank a început partida cu Darwiche, Runkauskas, Flowers, Zekovic și Falker. Cristian Achim a răspuns cu Kariniauskas, Richard, Nicolescu, Denison și Valeika. La orădeni, stranierii rămași în afara lotului au fost accidentatul Pasalic și Nikolic. Angajamentul s-a repetat, iar Darwiche a înscris primul coș al partidei. Au fost ratări de la distanță ale ambelor echipe, după care orădenii au încercat o apărare mai agresivă și au reușit un run de 7 puncte, prin Denison, Kariniauskas (triplă) și Nicolescu. Au urmat 7 puncte la rând și pentru gazde, prin Runkauskas (prima triplă), Falker și Zekovic (după capacul lui Falker). Au început schimbările în tabăra bucureșteană, cu Marinov, apoi Baciu, Faseniuc și Lapornik.

Denison și Richard au dus scorul la 9-14, iar Marinov scutura plasa de afară. Orădenii au dus ecartul la 10 lungimi după tripla lui Nicolescu, reușita lui Valeika și o nouă triplă, semnată de nou-intratul Zeno. A urmat time-out-ul stelist. „Militarii” au ratat mult de afară în primul sfert. Scorul la prima pauză a fost 13-26. Steliștii au avut 33% la aruncările din acțiune, iar orădenii 58%. Și la recuperări a fost o diferență mare, 5-12.

În sfertul secund a intrat și Mandache la oaspeți. A doua perioadă de joc a început cu multe ratări de ambele părți, cu câte două puncte înscrise în primele două minute, de Falker (a ratat libera suplimentară) și Zeno. Bihorenii au comis 3 turnover-uri la rând și Achim cerea timp de odihnă. Falker a transformat două libere, iar Zeno a răspuns cu 5 puncte la rând, pentru 17-33, după ce orădenii au ieșit la o apărare mai avansată. Marinov a înscris după o pătrundere, dar steliștii nu au profitat de mingea câștigată în apărare, cu o pasă afară pe contraatac. Era rândul lui Toijala să ceară time-out. Au urmat 3 ratări de afară ale lui Zeno, înlocuit cu Richard.

CSM CSU era deja în penalizare cu patru minute până la pauza mare, iar la gazde a intrat și Negoițescu. Steaua s-a apropiat la 11 puncte, dar Lapornik a transformat doar o liberă din două. Kariniauskas a marcat patru puncte în câteva secunde, după ce a recuperat la libera suplimentară ratată. Lapornik a transformat din nou o singură liberă, iar Kariniauskas și Flowers au pătruns și au dus scorul la 27-41. Fraseniuc a scuturat plasa de la distanță pentru 31-41, după ce a recuperat libera ratată de Falker. Bihorenii cereau time-out, iar finalul de sfert le-a aparțint. Denison a marcat din apropierea inelului, Zekovic a ratat dintr-o poziție favorabilă, iar Richard a înscris dintr-o poziție grea, de după semicerc, înainte de expirarea timpului. La vestiare s-a intrat cu scorul de 31-46. Era în continuare o diferență mare la procentajele din acțiune (39% față de 59%), dar și la recuperări, 11-23.

Oaspeții au început repriza secundă cu același 5 din startul partide, în timp ce bucureștenii i-au avut pe Fraseniuc și Marinov alături de Flowers, Falker și Runkauskas. Denison a marcat primul, cu un dunk, iar Kariniauskas a scuturat plasa de afară și a dus ecartul la 20 de puncte. Flowers a înscris primele puncte ale Stelei după revenirea de la vestiare, iar Valeika a adăugat 2 puncte după o nouă combinație bună cu Kariniauskas. Marinov a reușit un 3 points-play și a dus scorul la 36-53. Orădenii au reușit câeva recuperări la rând în atac, iar Kariniauskas a dus scorul la 36-56 cu o reușită de după semicerc. Toijala cerea time-out. Marinov și Richard au marcat de la distanță, iar Flowers a dus scorul la 41-59.

Țîbîrnă a acuzat o accidentare la genunchi după o ciocnire cu Lapornik și a avut nevoie de ajutor pentru a ieși. În locul său a intrat Lazar, la primele minute în finală. Oaspeții lungeau atacurile, iar Flowers a înscris de la distanță pentru 44-61. Richard a refăcut ecartul de 20 de puncte după ce a „furat” o minge și a punctat pe contră. Ambele echipe erau în penalizare în finalul sfertului, iar diferența a oscilat între 17 și 20 de puncte. „Leii roșii” au marcat în ultima secundă și în sfertul trei, prin Mandache. La ultima pauză scorul era 48-68. S-a menținut diferența de 20 și la procentajul aruncărilor din acțiune (41% față de 61%).

Kariniauskas a deschis sfertul patru cu o reușită de la distanță, iar Falker a marcat după o combinație sub coșul advers. Lapornik a transformat patru libere la rând, cu a doua viztă după antisportivul lui Kariniauskas. Marinov a marcat la posesia suplimentară și a dus scorul la 56-73. Richard a marcat două libere, Marinov a transformat 3, iar scorul era 59-75 cu 7 minute și jumătate până la final. A urmat o combinație rapidă Richard-Gajovic, un airball Lapornik și o nouă triplă semnată de Kariniauskas. Gazdele au dat o nouă minge afară, dar și oaspeții au comis o abatere de teren. Kariniauskas a ajuns la 4 greșeli personale și a fost retras pe bancă. Și Denison era la un pas de eliminare, iar Runkauskas a marcat de la distanță. Richard a răspuns cu o nouă triplă, iar Falker a ratat libera suplimentară. Gazdele au dat o nouă pasă afară și Toijala cerea timp de odihnă.

 Au fost greșeli de ambele părți, iar la orădeni a intrat tânărul Fometescu, când mai erau 3 minute și jumătate din meci. Zekovic a înscris de după semicerc și a dus scorul la 67-85. A intrat și Gavrilă la oaspeți, în timp ce la gazde au revenit pe teren Darwiche și Baciu. Mandache a înscris de după semicerc și Fometescu a dus scorul la 67-92, de la linia de fault. S-a încheiat 70-94 și CSM CSU Oradea preia conducerea din nou în finala mare, de această dată cu 2-1.

Vaidas Kariniauskas a fost coșgheterul partidei cu 21 de puncte, urmat de Richard cu 20. Pentru CSM CSU Oradea au mai punctat: Zeno 17 puncte (plus 7 recuperări), Denison 12 puncte, Nicolescu 7, Valeika 6, Mandache 5, Gajovic 2, Fometescu 2 și Gavrilă 2 puncte.

Pavel Marinov a fost cel mai bun marcator al gazdelor cu 17 puncte. L-au urmat: Falker cu 11 puncte, Flowers 10, Zekovic 9, Lapornik 9, Runkauskas 8, Fraseniuc 3, Darwiche 2 și Negoițescu 1 punct.

Meciul 4 al finalei se dispută marți, 12 iunie, de la ora 20 la sala Mihai Viteazul din București.

*foto: Cătălin Soare

Nu există nici un comentariu pentru acest articol.

Daca nu aveţi cont puteţi să accesaţi crearea unui cont nou.

Este interzisă folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, autor, articol, afişarea de anunţuri publicitare, jigniri, trivialităţi, injurii aduse celorlalţi cititori sau autori ai altor comentarii. Ne rezervăm dreptul de a cenzura și şterge integral cometarii și interzicerea dreptului de a posta pe site, prin banarea / blocarea IP-ului dvs. BASCHET.RO nu răspunde pentru conţinutul postat de utilizatori în rubrica de comentarii, această responsabilitate revenind integral autorului comentariului.

După ce au fost postate, comentariile nu mai pot fi șterse sau modificate de către autorii acestora!