Stiri Liga Natională de Baschet Masculin

Florin Nini a oferit o opinie echilibrată cu privire la regula U23 din LNBM

Eduard Popa

Eduard Popa
15.01.2019

florin nini regula u23

BCM U Pitești a pierdut un meci jucat la mare luptă în deplasare, în compania celor de la CSM CSU Oradea, scor 82-76, în ultima rundă din prima fază a sezonului competițional din Liga Națională de Baschet Masculin, grupa valorică A.

Tehnicianul Piteștenilor, Florin Nini, cel care a fost în această vară și coordonatorul lotului U16, a vorbit despre regula U23, una dintre cele mai importante modificări aduse de FRB în acest sezon. Nini a adus opinii pro și contra acestei reguli, dar s-a arătat în cele din urmă în favoarea ei, datorită impactului pe care îl va avea pe termen mediu și lung:   

„Această situație trebuie privită din două puncte de vedere. Una ce se referă la jocul de baschet, ca spectaculozitate, ritm, valoare și așa mai departe. Cealaltă se referă la ce este folositor pentru România. Se fac eforturi, bune-rele, cum or fi, pentru a ridica nivelul baschetului românesc. Se vede acest lucru prin investițiile pe care multe echipe le fac. Însă tot așa, se fac eforturi pentru promovarea jucătorilor români. Se organizează stagii de pregătire și turnee internaționale la nivel juvenil. Am fost și eu la unul dintre loturile juvenile vara trecută. Noi trebuie să privim această regulă ca pe o decizie și un lucru care sunt benefice pentru noi.

Cu siguranță dacă în locul tânărului român ar fi un străin sau un român cu experiență, jocul din Liga Națională ar arăta altfel. Însă peste acești pași, aceste etape, au trecut multe țări care în prezent sunt la alt nivel față de noi. Nu cred că trebuie să ne gândim la beneficiul propriu sau imediat. Dacă jocul suferă acum, sunt convins că în viitor lucrurile vor arăta altfel. Titlul acela U20 la Divizia B nu a venit întâmplător și nu doar acea generație este promițătoare. Sunt jucătorii noștri, ai țării noastre și cred că este datoria noastră să avem grijă de ei. Eu cred că trebuie să ridicăm standardul la nivel juvenil, în ceea ce privește pregătirea, intensitatea, tipul de efort pentru care tinerii trebuie instruiți ca să nu aibă probleme atât de mari când vin la seniori. Eu văd această regulă ca un lucru benefic, în folosul baschetului românesc”, a spus Nini, în timpul conferinței de presă de după meci.

Antrenorul Piteștiului a amintit și de declarația tehnicianului stelist, Sasha Ocokoljic, singurul care s-a arătat deranjat, cel puțin în public, de noua regulă U23.

„Din punctul meu de vedere sunt mulți jucători care merită atenție și în care trebuie investit. Înaintea apariției acestei reguli exista un anumit tip de jucători autohtoni. După implementarea regulii a apărut un alt tip de jucători români. Sunt mulți jucători români tineri care au devenit piese importante la propriile echipe. Ei au făcut pași în față datorită minutelor de joc acordate.

Sigur, acest lucru nu cred că trebuie să continue la nesfârșit. Știu declarațiile lui Sașa Ocokoljic. Îl înțeleg și pe el, deoarece el vine dintr-o țară cu alte idei și alte resurse. Este foarte important ca din punct de vedere psihologic acești tineri să fie pregătiți pentru ceea ce se joacă la seniori. Unii pot să facă acest lucru, alții însă nu. Eu sunt însă optimist și am încredere că această regulă este benefică baschetului românesc.

Înaintea implementării acestei reguli nimeni nu miza pe ei. Acum, se lucrează cu ei. În toată țara dimineața se fac antrenamente de individualizare cu aceștia. Se văd efectele regulii și cred că merită să facem acest efort.”

BCM U Pitești a terminat prima fază a sezonului regulat pe locul 5 în Grupa Valorică A. Antrenorul Florin Nini s-a bazat în această perioadă pe doi jucători U23 în rotație: Tudor Gheorghe și Marius Ciotlăuș. În unele meciuri și-a făcut apariția și fostul său elev de la Phoenix Galați, Mihai Măciucă.

*foto: facebook BCM U FC Argeș Pitești

1 comentariu la aceasta stire:
  • U BT Cluj-Napoca studentU :

    @Eduard Popa si/sau TB
    O sa zici/ziceti ca-s chitibusar sau va caut nod in papura dar ar fi mult mai usor de citit un text formatat normal decat unul italics.
    Puteti, spre exemplu, bolda numele celui care este citat, adauga ghilimele si apoi textul/citatul sa apara normal, ca restul articolului.
    Italics mie mi se pare greu de citit si nici boldul nu i mai prietenos.
    Doar o sugestie...

    cu 5 ani în urmă (15.01.2019) Raspunde

Daca nu aveţi cont puteţi să accesaţi crearea unui cont nou.

Este interzisă folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, autor, articol, afişarea de anunţuri publicitare, jigniri, trivialităţi, injurii aduse celorlalţi cititori sau autori ai altor comentarii. Ne rezervăm dreptul de a cenzura și şterge integral cometarii și interzicerea dreptului de a posta pe site, prin banarea / blocarea IP-ului dvs. BASCHET.RO nu răspunde pentru conţinutul postat de utilizatori în rubrica de comentarii, această responsabilitate revenind integral autorului comentariului.

După ce au fost postate, comentariile nu mai pot fi șterse sau modificate de către autorii acestora!