Stiri

Golden State Warriors – Cleveland Cavaliers, un nou clasic al ligii nord-americane de baschet

David Istrate

David Istrate
31.05.2018

Chiar dacă baschetul este unul din cele mai spectaculoase sporturi de echipă, ultimii ani ne-au obișnuit deja cu o rutină, din punct de vedere al organizațiilor care se bat pentru titlu în NBA. Cu toate acestea, în urma transferurilor efectuate în vară, competiția a devenit mult mai echilibrată, însă acest lucru nu a fost de-ajuns pentru a le opri pe Warriors și Cavaliers din cursa lor pentru un nou campionat câștigat.

Dacă LeBron James ne-a obișnuit deja cu prezența sa în finală, aflându-se la a 8-a participare consecutivă, în schimb, Golden State Warriors este o formație care a evoluat foarte tare în ultimii ani. Proprietarul francizei a cumpărat-o în 2010, pe 200 de milioane de dolari, l-a adus ca manager pe Jerry West, unul dintre cei mai buni strategi din istoria ligii, și a reușit să aducă echipa în top în doar 4 ani. Ca fapt divers, în perioada de achiziții din vara anului 2017, lui Steph Curry i-a fost prelungit contractul pe 3 ani, primind 201 milioane de dolari, mai mult decât valora echipa în urmă cu 8 sezoane.

În schimb, dominația lui Cleveland Cavaliers se leagă exclusiv de prezența lui James în lotul acestei formații. După 4 sezoane petrecute la Miami Heat, acolo unde a câștigat două titluri, cvadruplul MVP s-a întors acasă pentru a-și respecta promisiunea de a-i aduce un campionat organizației care l-a selectat în 2003. Fiecare an a fost mai dificil decât precedentul, însă în 2016, împotriva unei Warriors care tocmai câștigase 73 de partide în sezonul regulat, James și Irving au reușit să producă surpriza și au învins în urma decisivului jucat în Oracle Arena.

De la acel moment, ambele tabere au trecut prin diferite schimbări care și-au pus inevitabil amprenta asupra evoluției acestora. Venirea lui Kevin Durant în California a făcut mai ușoară câștigarea titlului în 2017 de către Golden State Warriors, eveniment care a fost decisiv în hotărârea lui Kyrie Irving de a pleca din Ohio. Prin urmare, startul sezonului 2017-2018 a găsit-o pe Cleveland Cavaliers cu un lot schimbat aproape în totalitate și pe Golden State Warriors plictisită de faza regulată.

Alt aspect care amenința revederea celor două echipe în finala NBA a fost reprezentat de transferurile realizate de către celălalte adversare. În Vest, Houston Rockets a devenit o candidată periculoasă, după venirea lui Chris Paul, în timp ce în Est, Boston Celtics, Toronto Raptors și Philadelphia 76ers s-au întărit considerabil. Acest lucru s-a observat pe parcursul competiției, acolo unde atât Warriors cât și Cavaliers au părut mai vulnerabile ca în precedenții 3 ani. Dacă la campioana en-titre, această lipsă de concentrare poate fi lăsată pe seama demotivării, în schimb, la echipa lui Tyronn Lue, cauzele au fost diverse: accidentări, transferuri, lipsa de omogenitate, etc.

Astfel, în cel mai oportun moment de întrerupere al dominației celor două echipe, spiritul jucătorilor lui Kerr și geniul lui LeBron James au readus în fața spectatorilor finala ultimelor sezoane. Și de-acum încolo, restul e istorie...

Desigur, din majoritatea punctelor de vedere, Golden State Warriors este favorita în această serie, însă James și Cavaliers au produs trei surprize în playoff-ul acestui an. Principalele calități ale formației lui Steve Kerr sunt: jocul de pase excelent, tranziția deosebit de rapidă, precizia de la distanță. De partea cealaltă, campionii din 2016 se bazează foarte mult pe forță, atleticitate și pătrunderi finalizate sub coș sau printr-un stop-șut obținut în urma unei pase.

Un alt aspect foarte important de luat în considerare este durata de absență a celor doi mari accidentați din loturile finalistelor și anume, Andre Iguodala și Kevin Love. Baschetul, chiar dacă este un sport de echipă, a demonstrat în nenumărate rânduri că este mult mai dificil în momentul în care lipsește unul din pionii principali ai planului construit de tehnicienii aflați la cârma organizației. Drept urmare, întrebarea care se ridică este: Absența cui va valora mai mult în această serie?

Andre Iguodala are medii de 7.9 puncte, 4.9 recuperări și 3.1 pase decisive însă de multe ori aportul unui jucător nu este redat cel mai exact de statistici. Iguodala este unul din baschetbaliștii care au condus jocul în acest sezon, pentru Golden State Warriors, și s-a dovedit a fi decisiv în nenumărate rânduri. De asemenea, baschetbalistul american este dispus să facă orice pentru coechipierii săi, iar ca dovadă stă finala din 2015, când a acceptat să intre de pe banca de rezerve, iar acest sacrificiu i-a fost răsplătit cu titlul de „Cel mai valoros jucător al finalei”.

Poate mai important pentru echipa sa este Kevin Love, un jucător care era considerat la o vreme unul din cei mai buni pivoți din NBA. În acest an competițional, starul american a suferit mai multe accidentări și a avut o scădere de formă, adunând 13.9 puncte și 10 recuperări în 31 de minute petrecute pe teren. Cu toată incostanța arătată în acest sezon, Love a demonstrat că este capabil în continuare de prestații extraordinare și poate să fie un ajutor perfect pentru LeBron James.

În acest moment, este cert faptul că Iguodala va rata prima întâlnire a acestei serii, în timp ce starea lui Love este încă necunoscută. Din păcate, baschetul este necruțător, prin urmare seria își va derula cursul normal fără cei doi sportivi, acest aspect contribuind la misterul ce înconjoară această finală.

Câteva din detaliile care vor face diferența între vicecampioană și campioana sunt: capacitatea lui Cleveland Cavaliers de a evita greșelile pentru a nu îi lăsa pe adversari să pornească un joc rapid pe contraatac, agresivitatea defensivă a jucătorilor lui Warriors împotriva lui LeBron James, puterea de a lăsa emoțiile deoparte, în special la tinerii baschetbaliști din lotul lui Lue și desigur, precizia în aruncări.

Cea mai bună descriere a acestei confruntări a fost făcută de Kevin Durant:

„Consider că vom avea parte de un baschet extraordinar din partea ambelor părți și dacă ești un iubitor adevărat al acestui sport, te vei bucura cu siguranță de modul în care joacă cele două echipe, chiar dacă ar putea fi diferit.”

Primul episod al finalei va avea loc în această noapte, de la ora 4:00, în Oracle Arena din Oakland, iar partida va fi transmisă în direct de Telekom Sport 1.

Foto: USA Today

4 comentarii la aceasta stire:
  • CSM CSU Oradea ajax :

    senzational
    Lebron James 51.pct, incredibil ce poate face acest jucator.Totuși cu o floare nu se face primăvară.

    cu 5 ani în urmă (01.06.2018) Raspunde
  • U BT Cluj-Napoca romeovura :

    Lebron James
    Are voința, dar din păcate le lipsește Kyrie Irving. Una peste alta frumos meci

    cu 5 ani în urmă (01.06.2018) Raspunde
  • U BT Cluj-Napoca romeovura :

    Lebron James
    Pe lângă acele 51 de puncte a mai avut și 8 pase decisive și 8 recuperări, dar din păcate la Golden State Wariors sunt Kevin Durant, Klay Thomson și un Steph Kurry care joacă un baschet de nota 11.

    cu 5 ani în urmă (01.06.2018) Raspunde
  • BC CSU Sibiu gyke :

    LeBron
    Tocmai am văzut o fotografie mișto pe FB: al 6 lea jucător cu peste 50 de puncte într-un meci din finala / dar primul care pierde...

    cu 5 ani în urmă (01.06.2018) Raspunde

Daca nu aveţi cont puteţi să accesaţi crearea unui cont nou.

Este interzisă folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, autor, articol, afişarea de anunţuri publicitare, jigniri, trivialităţi, injurii aduse celorlalţi cititori sau autori ai altor comentarii. Ne rezervăm dreptul de a cenzura și şterge integral cometarii și interzicerea dreptului de a posta pe site, prin banarea / blocarea IP-ului dvs. BASCHET.RO nu răspunde pentru conţinutul postat de utilizatori în rubrica de comentarii, această responsabilitate revenind integral autorului comentariului.

După ce au fost postate, comentariile nu mai pot fi șterse sau modificate de către autorii acestora!

Cele mai citite
Cele mai Comentate