INTERVIU Cristian Mănăstireanu: „Era și mai frumos dacă terminam pe locul 1. Ne-am îndeplinit obiectivul și mai mult de atât”


Phoenix Constanța va debuta în LNBF după ce a fost aproape să câștige turneul de promovare, în primul an de existență al echipei de senioare

CS Phoenix Constanța a readus baschetul feminin de senioare în orașul de la malul mării după mai mult de două decenii, iar în sezonul viitor va evolua în Liga Națională. Clubul a încheiat pe locul 2 turneul de promovare de la Târgoviște, fiind la o liberă de victoria în timpul regulamentar.

Președintele constănțencelor, Cristian Mănăstireanu, a vorbit pentru site-ul nostru despre clubul înființat acum 10 ani, despre primul sezon la senioare, momentele reușite și mai puțin reușite, planurile pentru sezonul viitor, dar și despre noul format al Ligii Naționale.

Phoenix Constanța a luat naștere în urmă cu 10 ani și are și băieți, și fete. „Am jucat baschet la CSS Buzău, apoi am venit la facultate în Constanța. În divizia B la Dinamic Club Buzău. Pasiunea din baschet m-a pus să deschid aici în Constanța, am vrut să încerc într-un oraș mai mare. După 10 ani de zile au ieșit și roadele, având în vedere că am început de la babybaschet fete, minibaschet, U13, U14, U16. Am luat-o de jos. Anul ăsta a fost pentru prima dată când am avut echipă de senioare, după 23 de ani în care nu mai existase o echipă în Constanța”, spune președintele clubului, Cristian Mănăstireanu. Phoenix Constanța are între 100 și 150 de jucători și jucătoare. În acest sezon, pe lângă echipa de senioare din Liga 1, Phoenix a mai participat în CN U16 masculin.

Phoenix Constanța în prima parte a sezonului

Cum a fost primită echipa după atâția ani de pauză în competițiile de senioare?

Echipa a fost primită foarte bine. Publicul și lumea așteptau lucrul ăsta. În schimb, se putea mai bine. Nu ne-au ieșit transferurile de la începutul sezonului competițional. Dacă-mi ieșeau și celelalte jucătoare, de fapt Elena Dincă nu a fost aptă, teoretic nu aveam nicio înfrângere. Practic, se putea face orice.

Cum ați carecteriza sezonul de debut?

Cu mari emoții, apropo că a fost primul an, dar la sfârșit am fost, teoretic, puțin ofticați. Știam că Târgoviște are o tradiție mai mare ca noi și experiență, dar era să câștigăm chiar în ultima secundă meciul. Era și mai frumos dacă terminam pe locul 1. În principiu, pentru o echipă debutantă, în primul an și fără experiență de jucătoare, ne-am îndeplinit obiectivul și mai mult de atât.

Care ar fi cel mai frumos moment din acest sezon?

Cel mai frumos moment a fost chiar la turneul final în care, din partea jucătoarelor am văzut că și-au dorit victoria la fiecare meci în parte, inclusiv în finală. Din păcate, noi am avut o bancă puțin mai scurtă decât cea de la Târgoviște. Ele au schimbat mai mult și au avut mai mult suflu din punctul ăsta de vedere. Am fost surprins plăcut să observ dorința fetelor de a câștiga fiecare meci în parte, inclusiv finala. Cred că turneul final va rămâne cea mai frumoasă amintire din punct de vedere al feed-back-ului ce l-au dat fetele.

Deși în regulamentul inițial al Ligii 1 era prevăzut că primele două clasate la turneul final vor promova, regulile s-au schimbat din mers. Înaintea turneului final s-a votat trecerea la noul format al LNBF, cu grupe valorice în prima fază. Toate cele patru formații de la turneul de promovare ar urma să facă parte din a doua grupă valorică în prima fază a competiției în sezonul viitor. Dar ordinea de la turneul final va conta dacă formațiile care ar avea dreptul să joace în prima grupă (datorită poziționării din acest an) nu se vor încadra în condițiile de eligibilitate. Atunci prima grupă va fi completată cu echipele care urmează în clasament.

Formația de la malul mării, la finalul turneului de promovare de la Târgoviște

Ați avut probleme să motivați jucătoarele, știindu-se că în turneul de promovare contează doar ordinea, nu mai urcă direct primele 2?

Chiar ăsta a fost cel mai frumos moment. Am crezut că e altfel feed-back-ul jucătoarelor și că n-o să fie atât de bătăioase, atât de ambițioase, dar chiar am fost plăcut surprins că toată lumea și-a făcut până la sfârșit datoria. Nu cred că a contat că nu se mai duc unele echipe sau nu. Și-au făcut treaba până la capăt. Federația a schimbat regulile în timpul jocului, noi am știut un lucru de la început, trebuie să fim în primele 2. Obiectivul declarat la Primărie a fost să fim în primele 4, având în vedere că suntem o echipă novice și durează ceva timp să se omogenizeze echipa, să se creeze relațiile de joc. A ieșit mult mai mult de atât, am ieșit în primele 2 și feedback-ul pe care l-am avut acolo a fost uimitor. Am fost plăcut surprins să văd că și-au dorit până în ultima secundă, indiferent de bonus de obiectiv, de ce a avut fiecare jucătoare și că nici nu mai era miză, de fapt, toată lumea promova și nimeni nu promova. O luați cum vreți.

Turneul de promovare s-a disputat la Târgoviște în perioada 25-27 mai. După primele două zile, Phoenix Constanța și CSM Târgoviște aveau 2 victorii și au luptat pentru primul loc în partida care a încheiat turneul. A fost un meci strâns, care a avut nevoie de prelungiri. Cu câteva secunde înainte de finalul celor 40 de minute, constănțencele au egalat la 61, după ce Douglas a transformat prima liberă, dar au scăpat victoria printre degete după ce fundașul a ratat-o pe a doua. În prelungiri, gazdele s-au distanțat la patru puncte și s-au impus la final cu 71-68, câștigând turneul de promovare.

Ați avut și momente mai puțin reușite?

Momentele mai puțin reușite au fost marcate de nenumăratele accidentări. Inclusiv la turneul final, noi am mers cu Fota cu întindere de inghinali, surorile Armanu au avut entorsă, lui Kirberg i s-a umflat genunchiul înainte cu două zile. Am avut un sezon plin de accidentări.

Ce urmează?

În continuare așteptăm mesajul autorităților apropo de susținerea financiară și ne dorim pas cu pas să urcăm și, treptat, să ne batem la locurile fruntașe, în primii 5, în primii 3 și în ceva ani să ne batem și la titlu.

Medaliata cu bronz din această ediție a LNBF, Olimpia CSU Brașov, anunța că s-ar putea să nu se înscrie din cauza acelei taxe de garanție (10.000 euro pentru grupa A, iar în grupa B va fi de 5.000) care ar trebui depusă până în 10 iulie. Aveți probleme din acest punct de vedere?

S-ar putea să pot să mă înscriu dacă mă voi împrumuta sau dacă voi face rost de vreun sponsor, sau bani de la autorități, dar am înțeles că nu sunt eligibil, suma respectivă. E cu dus și întors. În principiu, sunt foarte curios câte echipe o să își permită să plătească acea taxă și câte echipe vor fi până la urmă în campionat. Într-adevăr, au fost puse niște taxe puțin cam mari. E decizia federației să pună. Noi încercăm să facem rost, să ne facem cărțile și lucrurile din timp, vom vedea ce se va întâmpla.

V-ați decis dacă vreți să continuați cu cineva din actualul lot?

E prea devreme. În principiu ne-am format câteva jucătoare și ele sunt românce, cu care aș vrea să continui. Dar încă mai studiem piața. Nu putem să ne pronunțăm până când nu avem bugetul, nu știm de unde să plecăm.

Sârbul Predrag Stanojcic, primul antrenor principal din istoria echipei de senioare de la Phoenix Constanța

Cu antrenorul Predrag Stanojcic v-ați decis, e bătut în cuie dacă rămâne?

Nu e încă bătut în cuie. Ne-am exprimat intenția unul față de celălalt. El a spus că își dorește să continue, eu am spus că îmi doresc să continue, dar nimic nu este sigur, având în vedere că nu știm, totul depinde de buget. Apoi stăm cu semnul întrebării ce se va întâmpla. Toate deciziile stau în buget și apoi putem merge mai departe.

Când o să aflați bugetul?

Sper ca până pe 15 iulie să putem să-l aflăm. Având în vedere că pe 10 e acea taxă, voi rezolva într-un fel să pot să mă înscriu. Nu depinde de noi. Sunt mai multe sporturi în Constanța care trebuiesc susținute sau în care autoritățile susțin. Nu numai baschet feminin și baschet masculin, există și handbal, și rugby, și fotbal, și întâmplător toată lumea a avut rezultate.

În alte orașe sunt probleme cu aglomerația la sală și lipsa pozițiilor de antrenament. Cum stați cu sala, aveți loc?

La noi e ok. Cu sala suntem în limitele normale. Avem două săli, sala Sporturilor, se împart echipele care joacă în prima divizie sau în primele ligi. Apoi mai avem sala Flămânda în care, la baschet, avem intrări și putem împărți cu alte sporturi, karate, taekwondo și volei, ce mai fac, copii și juniori. În principiu suntem la limită, adică teoretic suntem în grafic. Nu avem probleme din punctul nostru de vedere că n-avem săli sau poziții de antrenament.

Cum vi se par regulile cu 2 românce tot meciul (una U23 în prima repriză) și maxim 5 străine, cu cel mult 2 non-europence, pentru sezonul viitor?

La străine e ok, e în regulă. Și la românce, numai că e puțin forțată decizia, având în vedere că dacă numărăm totalul sportivelor românce care sunt acum și le împărțim la echipele care evoluează, nu cred că ne ajung sportivele care sunt acum la vârsta respectivă. Nu mai vorbim de valoarea fiecăreia și nu mai vorbim de câte se lasă. E puțin forțată decizia, dar să vedem ce-o să iasă. Sunt foarte curios.

Cristian Mănăstireanu, alături de antrenorul Predrag Stanojcic și surorile Armanu

la o conferință de presă, după ocuparea locului 2 la turneul de promvoare

Pentru formațiile de Liga 1 limita a fost de două straniere, iar Phoenix a avut un fundaș și un pivot de peste ocean în lotul cu care a abordat primul sezon la nivel de senioare. Sub comanda lui Predrag Stanojcic au fost atât jucătoare românce care au evoluat și în primul eșalon, cât și tinere de perspectivă din țară. 12 junioare au fost în lotul echipei la începutul sezonului, iar la final au rămas doar 5 localnice, din cauza tranziției grele de la juniorat la seniorat.

Cum vi se pare această comasare a primelor două eșaloane în noua Ligă Națională, un fel de „superligă”?

Interesantă, având în vedere că noi, în România, avem o problemă mare cu siguranța. Totul se calculează sau se preconizează de la un an la altul. Nimic nu se face pe 4 ani de zile, echipele apar și dispar. Într-un fel, federația are dreptate că trebuie să aibă o continuitate. Și în același fel, de ce să nu permitem echipelor care au posibilități financiare să poată să urce mai sus. În același timp, mi se pare și puțin mai colorat, mai palpitant. Dacă nu-ți faci treaba în prima ligă, ai concurență să-ți vină cei din a doua. Anul trecut erau 9 echipe, indiferent dacă pierdeai toate meciurile, nu cădea nimeni, nu urca nimeni sau ceva de genul ăsta. Sau nu cădea nimeni, dar putea să urce toată lumea sau două echipe. Anul trecut, dacă rămânea la fel, nu retrograda nimeni și cine vroia să urce, urca. Acum, oricine poate să urce și să coboare. Mi se pare că e un ajutor pentru cei care au interdicții. E o mână de ajutor pentru cei care au deciziile BAT, să intre în grupa a 3-a, la noi a 3-a n-o să fie, o să fie a 2-a că nu sunt echipe. Joacă un an acolo și apoi urcă. E un avantaj și pentru ei, zic eu, cum e Alba Iulia, Timișoara sau Târgoviște, din ce știu din primele informații.

În funcție de buget și ce se întâmplă cu echipele din față, Phoenix Constanța va debuta în Liga Națională în prima sau a doua grupă valorică din prima fază. Cu acest sistem, și formațiile care încep în grupa B au șansa să prindă un loc de play-off, dacă termină pe primele două locuri în grupa galbenă, la finalul fazei a doua. Înscrierile în LNBF se fac până în 10 iulie, iar tragerea la sorți va avea loc în 14 iulie. Campionatul o să înceapă în 6 octombrie, iar clubul constănțean va avea parte de debut și în Cupa României, care va începe în 26 septembrie.

*foto: cugetliber.ro, facebook Club Sportiv Phoenix ConstantaCitește ultimele știri despre CS Phoenix Știința Constanța

Andreea Vlase / 05 June 2018 / 12:17

Secţiune prezentată de:


Galerie foto


Nu există nici un comentariu pentru acest articol.

Este necesar să vă autentificaţi pentru a putea introduce comentarii.

Daca nu aveţi cont puteţi să accesaţi crearea unui cont nou.

Este interzisă folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, autor, articol, afişarea de anunţuri publicitare, jigniri, trivialităţi, injurii aduse celorlalţi cititori sau autori ai altor comentarii. Ne rezervăm dreptul de a cenzura și şterge integral cometarii și interzicerea dreptului de a posta pe site, prin banarea / blocarea IP-ului dvs. TOTALBASCHET.RO nu răspunde pentru conţinutul postat de utilizatori în rubrica de comentarii, această responsabilitate revenind integral autorului comentariului. După ce au fost postate, comentariile nu mai pot fi șterse sau modificate de către autorii acestora!

Din aceeaşi categorie...
Verdict crunt pentru Ioana Ghizilă după accidentarea din partida cu FCC ICIM Arad din cupă
Tânăra jucătoare a lui Sepsi SIC Sfântu Gheorghe va rata tot restul sezonului 
Se cunosc duelurile din primul tur al play-off-ul LNBF după rezultatele din penultima etapă
Singura incertitudine: cine va avea avantajul terenului propriu între CSM Târgoviște și FCC ICIM Arad 
LNBF MVP – Etapa 13, F2: Destiny Williams
Pivotul a avut o contribuție importantă în atac și în apărare în victoria surpriză a lui FCC ICIM Arad cu CSM Satu Mare 
Angelika Slamova, season-best în succesul lui ACS Sepsi SIC la Brașov
Kristina Higgins a reușit al 14-lea double-double în acest campionat 
Vladinka Erak și Chelsea Douglas și-au îmbunătățit recordurile personale de eficiență în LNBF
Pivotul a reușit al 9-lea double-double stagional în victoria lui Phoenix Știința Constanța cu „U” Cluj 
Marcel Urban: „Încercăm să ne calificăm în primele patru echipe din campionat”
FCC ICIM Arad a obținut victoria în meciul de acasă cu CSM Satu Mare 
Dan Calancea: „Sfântu Gheorghe a câștigat meritat, indiscutabil este o echipă mult mai valoroasă”
Olimpia CSU Brașov a avut cu 10 aruncări în plus față de campioană, dar procentaj cu 30% mai slab 
Maikel Lopez: „Au jucat foarte agresiv și au meritat victoria. Am muncit o lună pentru cupă”
CSM Satu Mare a pierdut la Arad în penultima etapă din Grupa Roșie a LNBF 
Brankica Hadzovic: „Este o victorie mare înainte de play-off. Am fost concentrate 40 de minute”
Bogdan Bulj: „Diferența s-a făcut în apărare” în succesul cu CSM Satu Mare 
ACS Sepsi SIC Sfântu Gheorghe câștigă a 4-a oară cu Olimpia CSU Brașov în acest sezon
Campioana și-a asigurat locul 1 la finalul sezonului regulat după înfrângerea principalei urmăritoare 
0 
Felicitari D Williams! Sigur te asteapta un contract cu S.M. 
click pt. Articol 19 March 2019 18:42
0 
Regulament FRB, articolul 3.25 
click pt. Articol 17 March 2019 19:26
laca1968 Draga TB
0 
Iata comentariul pe care-l asteptasem de la domnul profesor. Nu stiu de ce ati sters postarea mea. Nu cred ca a avut ceva negativ sau jignitor. Cat despre atmosfera: Au fost doua tabere, cea din Sfantu, care isi sustinea civilizat echipa, ca intotdeauna, si cea din Brasov, care sufla non stop in vuvuzele, lucru interzis dupa informatiile mele.Intrebare: Ce anume v-a timorat jucatoarele dom profesor? 
click pt. Articol 17 March 2019 19:17
7vezer SEPSI SIC CAMPIOANA !!
0 
Nu a fost nici o surpriza.Aradul joaca din ce in ce mai bine.Daca pun la punct si sportivitatea in cadrul echipei,vor ajunge si mai sus.Satmarencele au jucat pe nivelul lor,mai mult nu poate! 
click pt. Articol 17 March 2019 16:53
7vezer SEPSI SIC CAMPIOANA !!
0 
FELICITARI FETELOR !!! 
click pt. Articol 17 March 2019 16:51
7vezer SEPSI SIC CAMPIOANA !!
0 
Aradul joaca din ce in ce mai bine,dar din pacate este cea mai dura echipa din campionat.Au scos cateva jucatoare de la diferite echipe din competitie cea ce nu este de loc fair play.Mai ale cele 2 americance ar trebuii pedepsite mai des sipromt pentru faulturile foarte dure.Arbitrii observ ce vor,dar din pacate pierd echipele,cum a fost cazul lui Ghizila de la SEPSI SIC. 
click pt. Articol 17 March 2019 16:50
7vezer SEPSI SIC CAMPIOANA !!
0 
BRAVO DOMNULE CALANCEA,DE ACEASTA DATA ATI FOST PLIN DE SPORTIVITATE RECUNOSCAND CA SEPSI SIC ESTE O ECHIPA MAI VALOROASA!Cu siguranta,veti pierde si in cupa,dar acest lucru nu inseamna,ca aveti un lot slab.Brasovul este una dintre cele mai bune echipe.... 
click pt. Articol 17 March 2019 16:46
7vezer SEPSI SIC CAMPIOANA !!
0 
Nu 1 ci doua puncte sint in afara celor 2 puncte de penalizare.SEPSI SIC,departe,este cea mai buna echipa,si merita sa castige si in acest an atat campionatul cat si Cupa Romaniei !Hai SEPSI SIC,FELICITARI!!! 
click pt. Articol 17 March 2019 16:42
7vezer SEPSI SIC CAMPIOANA !!
0 
FELICITARI! Nu uitati ca locul vostru este pe I. 
click pt. Articol 12 March 2019 18:38
laca1968 Bravo!
0 
Dulce e victoria in G.L. 
click pt. Articol 12 March 2019 18:26