INTERVIU. Tony Bishop: “Motto-ul meu e că trebuie să muncești din greu și să nu lași ca următoarea persoană care apare să te depășească.”


Panamezul a vorbit și despre primele întâmplări la venirea în România, accidentarea din acest sezon, dar și experiența de a ajunge în semifinalele FIBA Europe Cup

tony1

Ne aflăm la finalul sezonului regulat al Ligii Naționale de Baschet Masculin 2018-2019, cu doar câteva zile înaintea mult-așteptatului eveniment de la Cluj Napoca, All Star Game și Cupa României. Una dintre echipele care au ratat acest Final 4 este BCM U FC Argeș Pitești, echipă din componența căruia face parte și Tony Bishop, extrema în vârstă de 29 de ani, care a fost ultimul transfer realizat de vulturii alb-violeți în presezon. 

Panamezul s-a dovedit a fi un transfer foarte bun, fiind la finalul acestui sezon regulat cel mai eficient jucător al alb-violetilor, cu medii de 13 puncte, 6.2 recuperări și 1.8 pase decisive pe meci și un season-high de 26 de puncte contra CSM CSU Oradea și 11 recuperări contra SCM U Craiova.

Astfel, elevii lui Florin Nini au parte de o pauză mai lungă, timp în care vor pregăti intens seria contra celor de la CSM CSU Oradea din prima rundă a play-off-ului LNBM, echipa în fața căreia au obținut prima victorie din patru meciuri jucate în ultima etapă, la o diferență de 9 puncte, pe teren propriu. 

Astfel, în această pauză competițională, jucătorul de 2.01 m a acceptat să acorde un interviu pentru TotalBaschet, unde a răspuns unei serii numeroase de întrebări și curiozități.

Q: Ai avut vreun model, jucător pe care îl admirai foarte mult?

A: Crescând, cu siguranță îl urmăream pe Michael Jordan, Penny Hardaway era unul din favoriții mei, dar și Allen Iverson.

Q: Să vorbim puțin despre ultimul tău sezon. Ai jucat în Danemarca, pentru Bakken Bears. Cum a fost anul acela pentru tine, am putea spune unul din cei mai buni din carieră?

A: Am putea spune asta, da. Am câștigat campionatul, singurul titlu pe care îl am în Europa până în acest moment. Mai am în palmares un campionat câștigat în Asia, Japonia și un campionat național obținut în primul an de facultate. A fost un sezon foarte bun, condițiile oferite de echipă erau minunate, iar fiecare avea grijă de cel de lângă el, arătam un baschet colectiv, un adevărat joc de echipă. Nimănui nu îi păsa de statistici sau orice altceva, jucam într-adevăr unul pentru celălalt pe terenul de baschet, iar acest lucru se vedea, completat și cu faptul că eram prieteni și în afara acestuia. În FIBA Europe Cup am pierdut în semifinale, împotriva celor de la Sidigas Scandone Avellino, o echipă din Italia. A fost o experiență foarte frumoasă, nimeni nu se aștepta să ajungem atât de departe.

tony2

Q: Crezi că asta, faptul că nu erați individualiști și aveați o legătură foarte bună și în afara terenului v-a dus atât de departe în toate competițiile?

A: Cred că asta e important pentru orice jucător de baschet. Să fii genul de persoană care poate crea o legătură ca asta, să nu pui statisticile personale pe primul loc, să nu îți pese ca tu să primeșți întodeauna toate recunostintele, e minunat. Toți să joace și pentru cel de lângă el și unicul scop să fie victoria.

Q: Unde a fost primul tău sezon ca și jucător profesionist?

A: Primul meu sezon ca și jucător profesionist a fost tot în Danemarca. Ceea ce a fost nebunesc e o întâmplare deloc plăcută pe care am avut-o înainte de primul meu contract. Aveam un agent care lucra cu o agenție europeană foarte puternică, denumită Court Side. În luna iulie i-am dat mai multe telefoane, nu răspundea, iar până la urmă am primit un apel de la președintele organizației, care mi-a spus că decedase în urma unui atac de cord de curând. Eu urma să am primul an ca și jucător profesionist, așa că nu știam ce trebuie să fac în acel moment. Datorită lui, urma să am șanse foarte mari să ajung în ligi foarte puternice, la echipe foarte bune. Am avut foarte mult noroc datorită faptului că cel care a fost conducătorul de joc al echipei mele din facultate semnase deja cu o echipă din Danemarca și le-a spus despre mine, așa am ajuns acolo. Nu era chiar ce mă așteptăm înaintea acestei serii nefericite de întâmplări, dar a fost o experiență plăcută. Trebuia neapărat să continui să joc baschet. Odată ce stai un an fără să joci, echipele își pierd din interes și se gândesc “A, el nu a jucat un an.Nu îl vrem”.Trebuia neapărat să joc, indiferent unde.

Q: Cum a fost prima dată când ai ajuns în România? Știu că ai avut câteva întâmplări, să spunem, “amuzante”.

A: Da, am ajuns destul de târziu și în România mi s-au pierdut bagajele. A fost prima dată când mi s-a întâmplat în Europa, am mai pățit în America. Pierdusem aproximativ tot în momentul ăla, tot ce aveam era un rucsac, nu aveam nici măcar lentilele de contact.Amuzant a fost că la o zi după ce am ajuns echipa avea un antrenament înaintea turneului amical organizat de Dinamo Știința București, deci primul meu antrenament a fost cu ochelari de vedere și pantofi Nike de alergare.

Q: Știai ceva despre România sau despre această echipă înainte să ajungi aici? Te-a sfătuit cineva?

A: Da, unul din mentorii mei, Ken Tutt, a jucat aici undeva între anii 2013-2014 dacă nu mă înșel. Mi-a spus despre oraș, mi-a spus despre echipă și tot ce mai aveam nevoie să știu. De asemenea, îl cunosc pe Nick Russell, care e tot din Dallas și mi-a povestit despre ligă și BCM U Pitești. Cam atât știam, și restul căutând singur pe google “România”, tot ce se spune despre Dracula și multe altele.

tony3

Q: Cum ai văzut ultima serie de 3 meciuri, de altfel extrem de tensionată, contra U-BT Cluj Napoca?

A: Primul meci a fost unul foarte bun, din punctul meu de vedere. Am jucat extrem de bine, cu multă intensitate, am pus mult suflet. A fost dureros să pierdem pentru că am condus tot meciul. În ultimele minute, nu am executat cum ar fi trebuit și am “cedat” victoria. În ultimul meci, cel de la Piteșți, nu am avut deloc energie, toată lumea rata, chiar și lay-up-uri deschise, apărarea nu era bună, eu personal am ratat și un dunk, am fost total în afara ritmului.

Q: Ai avut o accidentare destul de serioasă în acest sezon. Cum a fost perioada aceea pentru tine?

A: Eram foarte speriat la început. Nu pot decât să îi mulțumesc lui Dumnezeu că nu a fost cea mai gravă varianta, cum presupunea multă lume, poate chiar să nu mai joc niciodată. Am stat fără să mă antrenez o lună întreagă, iar când m-am întors am început recuperarea, pas cu pas, am făcut multe tratamente și până la urmă a fost totul bine. Nu am mai avut niciodată o accidentare la fel de serioasă.

Q: În sezoanele precedente, dar și la echipa națională, numărul tău era 23. Are vreo semnificație pentru tine?

A: Da, Michael Jordan e jucătorul meu preferat de când eram tânăr. Într-adevăr, mereu am purtat 23, mereu am făcut tot posibilul să am acest număr, dar anul acesta nu am avut suficient noroc să îl am, pentru că am ajuns prea târziu.

Q: Care ar fi jucătorul preferat în acest moment în NBA?

A: Cu siguranță Lebron James, este un jucător foarte complet. Pe lângă el, ar mai fi echipa de unde sunt eu, Dallas Mavericks, mereu am ținut cu ei, iar în acest moment îmi plac foarte mult cei de la Philadelphia 76ers. Îmi place lotul tânăr de acum, cu Ben Simmons, Joel Embiid și ceilalți, chiar cred că pot să se facă auziți prin felul în care joacă, împreună, ca o echipă.

Q: Îl aveți pe Luka Doncic. Crezi că poate ajunge o legendă în NBA?

A: Cred că trebuie să ai mai mulți ani la același nivel, să ai constanță. El e foarte bun, dar un an poate fi bun pentru aproape oricine. Cu siguranță poate face ceva măreț în acest oraș, organizația din Dallas este una profesionistă, iar cu jocul pe care îl arată și Rick Carlisle ca și antrenor, chiar au o șansă bună. Cred, de asemenea, că ar trebui să primească titlul de “Rookie of the year”.

Q: Trecând în afara terenului de baschet, tu deții și o linie de îmbrăcăminte. Cum a început totul?

A: Da, așa este. Se numește “EAT OR GET ATE” ( traducere  “Mănâncă sau vei fi mâncat” ). Mai exact, motto-ul meu e că trebuie să munceșți din greu, cu toate puterile tale, indiferent de ce faci și să nu lași ca următoarea persoană care apare să te depășească. Ar putea fi vorba de o slujbă de la 9 la 5, într-un birou, sau ca reporter, să  te gândești “O să scriu despre întâmplarea respectivă primul” sau, în final, în baschet: “o să mă antrenez mai mult decât ieri, o să am mai multe recuperări astăzi decât adversarul meu”. Am dat de acest motto când eram foarte tânăr, la aproximativ 18 ani și am trăit după aceste cuvinte încă de atunci, chiar dacă am decis să transform asta într-un brand abia acum 2 ani. Încă mă ocup și de asta, urmează chiar acum să apară o colecție de vară de tricouri, hanorace pentru toamnă. Este un rapper din Dallas, noi îi spunem “Tum Tum”, care trăia după aceleași vorbe și le folosea în melodiile lui, din acea perioadă am început să le folosesc și eu.

tony4

Q: Dacă ar trebui să începi o altă carieră acum, care ar fi aceea? Cum vezi viața după ce nu vei mai juca baschet?

A: Mereu o să fiu în jurul baschetului. Nu vreau să fiu antrenor cu siguranță, dar vreau să pot “antrena” jucătorii în alt mod. Vreau să am șansa să le fiu ca un mentor, să le antrenez psihicul, să le ofer sfaturi. Deja am un număr de jucători tineri, de 17-18 ani, care mă urmăresc, îmi cer sfaturi. Mi-ar plăcea să îi învăț tot ce știu despre joc, din propriile mele experiențe. De asemenea, mi-ar plăcea să antrenez copii cu vârste începând de la 9 până la 18 ani sau chiar și profesionișți, să îi învăț despre tehnicile de bază ale baschetului, să îi pregătesc pentru următoarele etape din carierele lor. Motivul principal pentru care prefer să lucrez cu ei individual și nu să fiu antrenorul unei echipe este că acum stau foarte mult plecat de acasă, în deplasări, lucru pe care nu o să mai vreau să îl fac când o să mă retrag. Prefer ca atunci să călătoresc doar vara, în vacanță

Q: Faci parte din lotul reprezentantei Panama. Ce poți să spui despre acea echipă?

A: E o experiență minunată, îmi place foarte mult când joc acolo. Suntem cu adevărat o familie și, din nou, statisticile individuale nu contează pentru nimeni. Toți vrem doar să jucăm unul pentru celălalt și pentru țară, deci e la mijloc multă mândrie pentru țara pe care o reprezentăm, multă pasiune. Din păcate, nu ne-am calificat la Olimpiadă sau la Campionatul Mondial, mai aveam nevoie de o singură victorie, dar am pierdut contra Puerto Rico. Însă, avem și un grup puternic de tineri care vin din spate, deci viitorul arată foarte bine.

tony5

Q: Dacă accidentările te vor ocoli de acum încolo, cât plănuiești să joci baschet?

A: Am 29 de ani acum, o să împlinesc 30 vara asta, deci, cu norocul și ajutorul lui Dumnezeu de a nu avea alte probleme, de la 5 la 8 ani cu siguranță.

Q: Dacă ai putea să îi dai un sfat lui Tony Bishop, versiunea de 20 de ani, care ar fi acela?

A: Aș spune: “Rămâi puternic indiferent de lucrurile rele sau bune care ți se întâmplă, muncește în continuare și nu renunța niciodată!”

 

 

 

*SURSA foto: facebook BCM U Pitesti ll FIBA Europe Cup ll FEPABA ll E.O.G.A.Vizualizează pagina personală a jucătorului Tony Bishop
Citește ultimele știri despre BCM U FC Argeș Pitești

Mara Mihăilescu / 13 April 2019 / 20:23


Galerie foto


Nu există nici un comentariu pentru acest articol.

Este necesar să vă autentificaţi pentru a putea introduce comentarii.

Daca nu aveţi cont puteţi să accesaţi crearea unui cont nou.

Este interzisă folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, autor, articol, afişarea de anunţuri publicitare, jigniri, trivialităţi, injurii aduse celorlalţi cititori sau autori ai altor comentarii. Ne rezervăm dreptul de a cenzura și şterge integral cometarii și interzicerea dreptului de a posta pe site, prin banarea / blocarea IP-ului dvs. TOTALBASCHET.RO nu răspunde pentru conţinutul postat de utilizatori în rubrica de comentarii, această responsabilitate revenind integral autorului comentariului. După ce au fost postate, comentariile nu mai pot fi șterse sau modificate de către autorii acestora!

Din aceeaşi categorie...
Dragoș Diculescu, „prima opțiune” a Timișoarei pentru sezonul viitor
Ilie Trițoiu a dat 5 nume de jucători pe care timișorenii vor să-i păstreze, alături de cei patru localnici 
Dragan Petricevic: „Pentru mine Timișoara mereu a fost un club și un oraș la care vreau să mă întorc”
Antrenorul de 50 de ani a semnat pe 3 sezoane cu SCM Timișoara 
Ilie Trițoiu: „Pe Dragan l-am dorit și sezonul trecut, dar au fost niște mici detalii”
Președintele Timișoarei a vorbit și despre datoriile pe care le are clubul 
Dragan Petricevic este noul antrenor al SCM Timișoara
Tehnicianul va fi la al 3-lea mandat pe banca echipei timișorene, cu care a câștigat două Cupe ale României 
Isaiah Philmore, al doilea străin confirmat de BC CSU Sibiu
Jucătorul american va bifa al doilea sezon în România 
Bayern Munchen este din nou campioana Germaniei
Victorie după o revenire importantă în repriza secundă 
Zona Transferurilor 2019 - Liga Națională de Baschet Masculin
Toate mutările făcute de echipele din România în această pauză competițională 
Dragoș Diculescu și Roland Torok, cei mai curtaţi jucători români
Mai multe echipe se bat pentru semnătura componenților echipei naționale 
Mladen Jeremic, pe picior de plecare de la Pitești. Surse
Sârbul a petrecut doar un sezon în Trivale, după doi ani și jumătate la Timișoara 
SURSE. Maksim Sturanovic rămâne pentru încă un sezon la BCM U Pitești
Pivotul muntenegrean va bifa al doilea sezon în România 
76ers Pitesti
0 
Desi am vazut ca sunt foarte multe echipe interesate de serviciile lui nu am vazut pe acea lista echipa care ar avea cea mai mare nevoie de un jucator precum Dragos.. 
click pt. Articol 25 June 2019 01:28
0 
Singurul motiv pentru care ar ramane la Timisoara ar fi singuranta ca va juca si va primi si multe minute.
La echipele de top 3 ar fi cam greu pentru el sa vina si sa se impuna desi a demonstrat ca este capabil si e clar ca la Sibiu ar putea primi cele mai multe minute.
La Craiova exista deja un nucleu bun de jucatori tineri si majoritatea cred ca o sa isi prelungeasca contractele si ar fi greu sa primeasca multe minute si acolo.
Sincer nu m-ar mira sa ramana la Timisoara sau sa semneze cu cei de la Voluntari, unde probabil va avea un rol asemanator cu cel avut la Timisoara in acest sezon si unde se pare ca se vrea performanta si probabil vor avea o echipa mai bune decat Timisoara in sezonul viitor...
 
click pt. Articol 25 June 2019 01:16
tsc_1980 Csu Sibiu
0 
Poate sa vina orice strain, atata timp cat nu aveti un roman decent spre bun, nu aveti sanse la campionat. 
click pt. Articol 24 June 2019 20:37
gyke Mda
0 
Tritoiu cred că își face iluzii cu Diculescu. Nu văd ce motiv ar avea să rămână la Timișoara. A dovedit destule ca să arate că merită și trebuie să facă un pas în față. Va trebui să aleagă una din echipele de top 3, iar aici depinde de feeling ul lui. Deși mi l-aș dori la Sibiu și cred că ar fi o potrivire faină, sincer, în locul lui aș încerca un an la Cluj. La Oradea, cred ca minutele i-ar fi o idee mai limitate decât la celelalte două, dar Achim e foarte priceput în a împarți judicios timpul de joc. Vedem în câteva zile ce va alege.  
click pt. Articol 24 June 2019 19:34
u66 76ers
0 
Cand m-am referit la schimbarea totală de lot, m-am referit in primul rand la anul de după câștigarea campionatului si ă cupei. Nu mi s-a parut ok ce s-a întâmplat atunci si rezultatele s-au vazut. 
click pt. Articol 24 June 2019 18:11
0 
Pai ce jucatori sa pastrezi atat timp cat obiectivul a fost primul loc si ei au terminat pe 3? Asa se procedeaza cand nu iti indeplinesti obiectivele, pleci, sau asa ar fi normal la orice echipa din orice sport deci nu mi se pare ceva extraordinar ca se vrea o schimare totala la Cluj.
Pe de alta parte...sa il compari pe Dusko Vujosevic cu Lobont la capitolul antrenori, e cale lunga, nici la imagine nu cred ca sta mai bine domnul Lobont... 
click pt. Articol 24 June 2019 17:47
u66 Beniamin
0 
Dincolo de reticenta mea este dorința de a avea o echipa cu rezultate si mai ales cu un baschet frumos. Imi e dor de cand nu am mai vazut asta la noi. 
click pt. Articol 24 June 2019 17:01
0 
Oricum, ma bucur ca ti-am aflat adevarata parere si nu am ramas cu gandul/feelingul transmis din primului comentariu. 
click pt. Articol 24 June 2019 16:51
0 
Iti inteleg perfect gandul tau cu privire la faptul ca sezon de sezon cu exceptia a 2 maxim 3 jucatori noi reconstruim si nu avem un nucleu cum de exemplu a fost KD-Adamovic-Barro care au jucat impreuna inainte sa vina la U si pe langa care jucatori experimentati precum Vlad Moldoveanu si Rasic s-au integrat perfect. Acela e un scenariu pe care as vrea sa il vad sezon de sezon, dar sunt constient ca nici in acest an nu o sa il vedem.

Eu inca raman optimist in ceea ce priveste aducerea lui Vujosevic si sper sa aducem jucatori experimentati care suplineasca o posibila lipsa de omogenitate la nivelul lotului. Pana la urma, Oradea ne-a aratat sezonul trecut ca se poate sa te formezi ca si lot pe parcursul sezonului si sa ai si rezultate bune. Nu e un scenariu ideal si de dorit, dar se poate lucra si avea rezultate bune si in astfel de context. 
click pt. Articol 24 June 2019 16:50
u66 Beniamin
0 
Nu contest nicio clipă persoana noului antrenor. Sper sa fie sănătos pana la capat si sa se vada rezultatele la echipa. Dar Petricevici avea un atu în plus: cunoaște baschetul romanesc. Ca fan care vin de ani buni la baschet ma supăra faptul că noi trebuie sa o luam mereu de la zero ca sa construim o echipa, incluzând anul de după câștigarea campionatului. În timp ce Oradea si Sibiul păstrează un nucleu de jucători si sunt mai omogeni, noi pana in iarna o sa incercam variante. Pana la urma nu conteaza cati bani ai, ci sa ii folosesti cu cap iar noi am dovedit ca nu stim sa ii folosim. 
click pt. Articol 24 June 2019 16:34