Stiri Liga Natională de Baschet Masculin

INTERVIU. Tony Easley: „Cea mai dificilă parte din zi este să te dai jos din pat.”

David Istrate

David Istrate
30.10.2018

Deținătoarea Cupei României are un început bun de sezon, reușind să câștige primul trofeu pus în joc și anume SuperCupa României. De asemenea, în competiția internă, U-BT Cluj-Napoca a adunat trei victorii în patru partide, singura înfrângere venind în fața vicecampioanei Steaua București.

Un aport semnificativ în jocul clujenilor l-a avut Tony Easley, noul pivot adus în această vară de conducerea lui U-BT. În vârstă de 31 de ani, jucătorul american a mai evoluat în cariera lui la 12 echipe din 6 țări, meritându-și porecla de „globetrotter”. Printre cele mai importante formații la care a jucat Easley se numără: Umana Reyer Venezia, Dinamo Sassari, Ironi Ness Ziona, Joensuun Kataja și Tigers Tubingen.

În ultima etapă, baschetbalistul ce măsoară o înălțime de 2.06 m a reușit cea mai bună prestație a sa în maieul alb-negrilor, terminând confruntarea cu 20 de puncte, 11 recuperări, 4 pase decisive și un indice de +30 la eficiență. U-BT Cluj-Napoca a câștigat meciul cu CS Dinamo București la o diferență de 11 puncte, scor 96-85, și a trecut pe prima poziție la egalitate de puncte cu BC CSU Sibiu.

După această întâlnire, Tony Easley a acceptat să ofere un interviu în exclusivitate pentru site-ul nostru, în care a vorbit despre cariera sa, despre ce îl motivează să joace mai departe și despre modelele pe care le are în baschet.

Q:  Salut, Tony! Un meci foarte bun făcut de tine în ultima etapă, cum a fost duelul cu CS Dinamo București?

A: Meciul împotriva lui Dinamo a fost unul bun din punctul meu de vedere, am încercat doar să câștigăm. Până acum, în acest sezon, jocul nostru a fost inconstant, în unele partide am reușit să jucăm extraordinar, iar în altele foarte slab. Prin urmare, ne dorim să jucăm agresiv și să respectăm planul pe întreaga durată a confruntării. Adversarii noștri au jucat foarte bine, a fost multă energie de ambele părți, iar pentru noi a fost prima partidă în care am respectat tactica aleasă înainte de start. Am avut câteva momente în care ne-am pierdut concentrarea, dar în cele din urmă am terminat așa cum voiam.

Q: Cum simți echipa în acest moment și care sunt obiectivele pe care doriți să le atingeți?

A: Cred că vom fi ok în acest sezon. Progresăm cu pași mici. Avem de luptat un joc diferit în fiecare zi, prin urmare partea noastră este să continuăm să muncim și apoi să ieșim pe teren și să vedem ce se întâmplă. Până în acest moment am câștigat un trofeu, mai avem încă două și acesta este obiectivul impus la începutul sezonului. Suntem conștienți că nu va fi ușor, mai ales în timpul meciurilor, care sunt cele mai dificile pentru noi. Însă, noi ne facem treaba la antrenamente, dăm totul și încercăm să luăm fiecare pas până ajungem acolo unde ne dorim. Dacă ne concentrăm zi de zi, atunci când vom ajunge la ultima partidă a sezonului vom fi obișnuiți să muncim din greu și să jucăm baschet așa cum ne dorim. Până acum nu am mai reușit să câștig niciodată un campionat așa că îmi doresc acest lucru foarte mult. Am câștigat un trofeu în acest sezon dar nu suntem satisfăcuți.

Q: Știu că ai jucat o bună perioadă de timp în Italia și acolo te simți ca acasă. Cum ți se pare România și Cluj-Napoca?

A: Îmi place foarte mult aici și cu siguranță mi-ar plăcea să stau mai mult de un sezon. Cred că a fost cea mai ușoară tranziție din cariera mea. Am fost în multe locuri și am evoluat pentru o grămadă de echipe așa că am fost nevoit în multe rânduri să mă adaptez cu diferite țări sau culturi, însă aceasta a fost cea mai ușoară până acum. Oamenii sunt calzi și dornici să te ajute să te obișnuiești cu orașul. Asta mă face să mă simt ca acasă, pentru că putem merge în cafenele și să ne facem treaba și apoi să ne plimbăm în oraș sau în parc. Deci, cu siguranță mi-ar plăcea să stau mai mult timp aici, îmi pare rău că nu am găsit acest loc mai repede. În plus, mi-ar plăcea să găsesc niște locuri pe care să le vizitez aici în România. Trebuie neapărat să merg să văd castelul lui Dracula. Am auzit câteva lucruri despre Vlad Țepeș și modul în care acționa, cred că așa reușești să îți impui voința.

Q: În același timp, pe lângă Europa, ai jucat și în țara ta natală. Cum vezi faptul că la momentul actual în NBA se ajunge la scoruri uriașe și nu se mai pune accent pe defensivă?

A: Personal, scorurile care sunt astăzi în NBA mi se par incredibile. În urmă cu un deceniu sau două era dificil să marchezi 100 de puncte, dar acum zicala „Defensiva câștigă campionate” nu mai are actualitate. În prezent, cred că cine aruncă cel mai bine sau cine joacă individual cel mai bine câștigă. Este o artă uitată, chiar dacă eu încă pun un mare accent pe defensivă. Principalul motiv pentru care fac acest lucru este că toți jucătorii au zile proaste în care șutul nu intră sau în care ratează aruncări ușoare. Prin urmare, dacă te asiguri că defensiva ta este bună mereu atunci și ofensiva ta va fi. Apărarea este o reprezentare a mentalității. Uneori e nevoie de puțină mândrie ca să oprești atacul adversarilor, dar acest efort duce la o ofensivă excelentă. Acum, totul este ca în All-Star Game, nimeni nu mai vrea să se apere iar cei care o fac sunt „role-players”. Patrick Beverley, Tony Allen, Ron Artest, Dennis Rodman aceștia au fost apărătorii de elită care au condus partea defensivă a echipelor pentru care jucau.


Q: Dacă tot l-am pomenit pe Ron Artest sau Metta World Peace, tu ai jucat o partidă împotriva lui în Italia. Cum a fost acel duel?

A: Ron Artest juca cu o intensitate așa de mare de parcă ar mai fi avut ceva de demonstrat. Avea acea mentalitate agresivă prin care devenea foarte intimidant, iar acest aspect a funcționat bine pentru el. Eu am jucat împotriva lui pe vremea când eram la Pistoia și deja în primele trei minute se certase cu un coechipier de-al meu. Desigur și noi am încercat să îi arătăm că aici nu este în NBA, dar în același timp realizam că noi intrăm într-un conflict cu Ron Artest! A fost un jucător extraordinar: știa jocul, știa cum să fie agresiv și cum să își folosească brațele și coatele. Din fericire pentru noi, era la prima lui partidă în Italia așa că nu era obișnuit cu stilul. Dar să îl vezi la televizor și să joci împotriva lui sunt două lucruri total diferite.

Q: În același timp, nu ai fost departe de a juca împotriva lui și în NBA. În 2012, ai evoluat în Summer League pentru Minnesota Timberwolves. Ce ne poți spune despre acea experiență?

A: A fost foarte diferit, baschetul în NBA e total altceva. Prima oară când am fost în Summer League am plecat în Minnesota la o mini-tabără și a fost foarte dificil pentru că nu știam la ce să mă aștept. Nu aveam pe nimeni pe care să pot întreba cum funcționează treaba, așa că mintal a fost greu pentru mine. Ei te evaluează în diferite aspecte înainte de a pleca în Vegas și apoi doar te duci. A fost rapid, dar în același timp foarte intens și multă muncă, prin care trebuia să demonstrezi că ești pregătit. Astfel, în cele trei zile petrecute acolo deveneai obosit atât fizic cât și psihic. Cu toate acestea, a fost o experiență interesantă. Este un stil foarte diferit de baschet. Cred că a fost bine să văd în sfârșit liga nord-americană din interior, pentru că din exterior pare ca și cum ar fi cel mai extraordinar loc în care să joci baschet. Până la urmă te afli pe teren, câștigi bani și notorietate, însă nivelul de muncă e uriaș. Personal, am simțit că este mai mult business și politică decât este baschet. În același timp, sincronizarea este un lucru foarte important: din 22 de jucători, 18 au ajuns în Vegas, iar din aceia 6 nici măcar nu au jucat. Și toate acestea pentru a selecta un singur baschetbalist care să ajungă în lot. Una peste alta, a fost extraordinar să am parte de această experiență, care mi-a deschis ochii înspre partea financiară a acestui sport. Înainte de asta, am jucat în Europa pentru doi ani, prin urmare am putut să compar cele două stiluri de baschet și am considerat că cel european mi se potrivește mai bine, pentru că aici nu contează doar banii.

Q: Care este principala diferență dintre baschetul american și cel european?

A: În prezent, mulți jucători practică baschetul pentru bani și sunt de părere că acest lucru este greșit. Când am început eu să joc, majoritatea o făceau din pasiune față de baschet și pentru că era amuzant să te întreci cu ceilalți. Însă, la un anumit moment din viață trebuie să te decizi pentru ce joci? Urmărești banii, joci din pasiune sau pentru campionate? Care este motivația ta? În NBA este mai mult despre bani, în timp ce în Europa am câștigat mai multă experiență legată de modul în care să îmi trăiesc viața. Despre unele locuri în care am fost poate că am visat când eram copil sau poate că nici măcar nu am visat și totuși am reușit să le văd datorită sportului. Să văd atâtea țări, culturi, monumente m-au făcut un bărbat și un jucător mai bun. Desigur, m-am schimbat foarte mult față de atunci când eram în colegiu sau față de atunci când am jucat cu Minnesota în Summer League. Aceste experiențe te schimbă și nu este niciun preț îndeajuns de mare să mă convingă să dau la schimb toți anii petrecuți în Europa pentru a mă întoarce sau chiar pentru a juca în NBA. Știu că visul fiecărui baschetbalist este să ajungă acolo, dar al meu este schimbat. În continuare trăiesc visul dar în altă parte.

Q: Ai subliniat adesea importanța psihicului în jocul de baschet. De ce crezi că este așa de important să ai un mental puternic?

A: Cel mai ușor este să te concentrezi doar pe aspectul fizic, pentru că acolo observi cele mai multe rezultate. Dacă mergi la sala de greutăți și muncești pentru o perioadă, mușchii tăi devin tot mai mari și mai puternici și simți că ai realizat ceva. Dar partea mintală este aceasta: Poți să faci asta zi de zi? Care este ziua în care întrerupi seria? Te antrenezi luni, marți, miercuri, dar joi ești obosit și stai acasă, prin urmare faci pași înapoi din punct de vedere psihic. Cred că această parte ar trebui să reprezinte accentul principal al jucătorilor. Dacă aleg să își dezvolte partea mintală și reușesc acest lucru, atunci aceasta devine o fundație care îi ajută să meargă mai departe în timpul antrenamentelor dificile. Devii capabil să vorbești cu tine însuți. În presezon, cel mai greu lucru este să îți găsești energie pentru a te da jos din pat și pentru a veni la antrenamente zi de zi. Trebuie să fii puternic pentru că psihicul face ca trupul să funcționeze.

Q: Din punctul meu de vedere, partea psihică se arată foarte tare în momentele când intervin accidentările. Cum se leagă acestea două?

A: Accidentările sunt așa de dure pentru că îți pierzi încrederea exact în lucrurile principale pe care trebuie să te bazezi. Din punctul meu de vedere, majoritatea jucătorilor se trezesc după ce suferă prima accidentare. Atunci ei înțeleg că nu sunt invincibili și încep să își pună întrebări legate de cât va dura procesul de revenire. În același timp, pare ca și cum trupul tău te-ar trăda. Astfel, trebuie să te pregătești mintal pentru durere și pentru a avea din nou încredere în mișcările pe care genunchiul sau piciorul tău le poate face. Lupta aceasta este foarte dificilă însă te va ajuta să treci peste atâtea emoții și gânduri încât te va schimba. De aceea, recuperarea fizică este mai rapidă decât cea psihică.

Q: Care sunt modelele tale în baschet?

A: Legendele m-au influențat întotdeauna, dar primul jucător pe care l-am apreciat a fost Kevin Durant, pentru că era construit fizic ca mine. Înainte de asta, îmi plăcea de Magic și de KG, însă baschetbaliști foarte slabi și înalți nu prea am văzut. Prin urmare, Kevin Durant rămâne cu siguranță sportivul meu preferat și se pare că în acest sezon le dă mult de furcă adversarilor săi. Nu mă interesează unde joacă, chiar dacă ar fi evoluat pentru o echipă din ABA tot l-aș fi urmărit.

Q: Crezi că din punct de vedere moral este normal să ții cu un jucător și să îl susții oriunde merge sau ar trebui să îți alegi o echipă alături de care să fii și la bine și la greu?

A: Cred că există două categorii de oameni. De exemplu, eu nu am o echipă specifică de care îmi place ci apreciez anumiți jucători și mă uit să văd cum joacă. Astfel, îmi place de Warriors pentru că Durant joacă acolo, îmi place de Bulls pentru că am alt prieten și același lucru cu Phoenix Suns sau Minnesota Timberwolves. Deci încerc să mă mențin la curent cu baschetbaliștii pe care îi cunosc și care sper să câștige. În același timp, am anumiți jucători de fotbal care îmi plac, precum Zlatan Ibrahimovic sau Mario Balotelli. Pur și simplu, mă fascinează atitudinea și personalitatea lor, sunt foarte diferiți. Însă, la noi în Alabama nu avem o echipă profesionistă. Prin urmare, este greu să susținem ceva ce nu există, așa că în State, echipele de colegiu sunt cele care primesc loialitatea noastră.

Q: Foarte interesant, am văzut filmulețe cu modul în care se organizează duelurile dintre facultăți, pentru ei, victoria înseamnă totul. Care sunt aspectele care fac diferența dintre o înfrângere și o victorie?

A: Micile detalii sunt adesea uitate atunci când jucăm baschet. Cred că cel mai important aspect este să înțelegem că victoria nu vine ușor. Putem chiar să practicăm un sport și să fim cei mai talentați din lume și în continuare să pierdem. Din punctul meu de vedere, concentrarea asupra muncii este cea care te face să câștigi. Rezultatul unui duel este de cele mai multe ori în aer, însă cu cât muncești mai mult cu atât îți mărești șansele de a învinge. Probabilitatea să obții o victorie crește proporțional cu momentele în care te aperi la un pick and roll sau sub panou. Ceea ce oferi într-un meci aceea vei și obține. Trebuie să fii constant și să nu pierzi zile, în afară de duminică desigur (n.r. Râde). 

Q: Cum consideri că se poate ajunge la o astfel de concentrare prin care să fii atent la fiecare detaliu?

A: Cei mai mulți antrenori se focusează doar pe partea fizică și cea mentală și o omit pe cea spirituală. Acest lucru nu este rău, deoarece prin fizic îți urmezi rutina, prin psihic memorezi mișcările. Însă noi mereu punem accent pe aspectul fizic, în timp ce din punctul meu de vedere un jucător complet trebuie să dețină toate cele trei dimensiuni. Din punctul meu de vedere, partea spirituală conține spiritul de luptă. Dacă nu ai acest spirit nu te interesează cine câștigă sau cine pierde, ci ești doar un „zombie”. Dar maturizarea în toate cele trei aspecte va da o perspectivă diferită pe care nu o aveai. De aceea cred că fizicul ar trebui să fie ultimul pe listă și concentrarea ar trebui să înceapă cu spiritul și cu mintea. Cea mai dificilă parte din zi este să te dai jos din pat. Odată ce picioarele tale au atins pământul poți să zici: „Ok, urmează să fac asta și trebuie să merg acolo.”

Q: Dacă ai vorbit de partea spirituală, ce importanță are credința ta în sportul pe care îl practici?

A: Pentru mine credința reprezintă viața mea. Dacă nu aș fi avut-o mi-ar fi fost greu să trăiesc. Ea este cea care mă motivează și care îmi dă energie să continui să merg mai departe și să lupt să devin mai bun. În momentul în care înțeleg că eu nu sunt cel mai important și că slujesc, atunci încerc să devin mai bun decât am fost. Mă ajută să înțeleg că pot să am o zi proastă, dar finalul nu e aici. Prin urmare, fac totul în concordanță cu credința mea și îi încurajez pe alții să facă la fel.

Q: Acum că ne apropiem de final, am înțeles că ai pornit o mișcare numită „Leveraged”. Care este scopul acesteia?

A: E o schimbare de paradigmă. Eu pun mare accent pe modul în care ne uităm la lucruri sau la situații. Pentru mine, timpul este ca o unitate monetară. Sunt unii care se îngrijorează mai mult pentru bani decât pentru timp, dar pentru mine să pierd timp este mai rău decât să pierd bani. Știi de ce? Pentru că timpul nu îl pot recupera, dar atunci când pierd bani pot munci din greu pentru a-i obține înapoi. De aceea încerc să îi ajut pe oameni să înțeleagă că timpul este extrem de important. De multe ori, lumea vrea să facă schimbări în viețile lor, dar nu știu de unde să înceapă. În viziunea mea, trebuie să pornești prin a-ți prioritiza timpul, rutina și obiceiurile. Capacitatea de a te schimba și de a practica acele obiceiuri zi de zi va construi o rutină pozitivă în viața ta și te va ajuta să crești. Trebuie ca tot mai mulți să învestească timp în persoana lor și să se autoevalueze, încercând să schimbe ceea ce nu le place. Pentru mine, acești patru ani au reprezentat o perioadă în care am încercat să îi ajut pe oameni să se axeze pe aceste aspecte: să petreacă timp cu ei înșiși și astfel să se dezvolte spiritual, mintal și fizic. Eu încerc să lucrez pe aceste trei dimensiuni în fiecare zi prin activități simple cum ar fi: plimbatul, cititul unei cărți sau meditația. Important este să îți faci acest timp să crești și să devii mai bun decât ai fost ieri. În același timp, îmi doresc să îi provoc pe oameni să facă mai mult pentru cei din jur, fapte de bunătate. Nu este despre noi, ci este despre alții, pentru că de multe ori noi nu ne percepem bine situația. Fiind în Europa, perspectiva mea asupra vieții s-a schimbat. Acum îmi dau seama că deși de multe ori simțim că avem o zi proastă, există persoane care au zile și mai proaste și despre care nu știm pentru că nu ne interesează. Nu ne gândim la alții, pentru că suntem foarte obișnuiți să ne îngrijorăm despre propria situație. Dar un aspect important e să îți faci timp ca să-i spui altuia: „Lasă-mă să te ajut. Eu am lucrurile de care am nevoie.”. Să ieși din propria ta „bulă ” și să încerci să vezi nevoile celorlalți. Cele patru acțiuni care definesc mișcarea pe care am pornit-o sunt: „Trezește-te, roagă-te, cucerește, repetă” (n.r. „Wake up, pray, conquer, repeat”).  Pentru mine acestea au devenit o rutină zilnică. Încerc să mă trezesc în fiecare zi și să practic aceste aspecte la cele trei niveluri: spiritual, psihic și fizic. E important să te trezești devreme dimineața; nu dormi până la 2-3 la amiază cu așteptarea că vei reuși să obții ce-i mai bun din ziua respectivă. Cei mai de succes oameni se trezesc la 4-5 dimineața pentru că sunt conștienți că au nevoie de cât mai mult din cele 24 de ore. Apoi urmează rugăciunea, în care îmi iau timp în liniște și mă concentrez pe partea interioară. A treia acțiune este o stare a minții, o mentalitate ca cea a lui Kobe Bryant, care te ajută să depășești provocările ce îți stau în față. Apoi urmează repetiția, care este mereu cea mai grea, dar și cea mai importantă în procesul dezvoltării obiceiurilor. Iar ultima parte este cea în care ai reușit să lucrezi la tine însuți și apoi îi ajuți pe cei din jur. Până la urmă, noi suntem aici să îi slujim pe alții și să fim o binecuvântare.

Q: Tony, mulțumesc mult pentru că ai acceptat să ne oferi acest interviu și succes în continuare în acest sezon!

 În următoarea etapă, Tony Easley și U-BT Cluj-Napoca vor primi vizita lui SCM U Craiova, formație ce a obținut două victorii în ultimele două partide. Meciul va avea loc luni, 5 noiembrie, de la ora 18:30 și va putea fi urmărit pe unul din canalele Digisport.

*foto: Manases Sandor, fiba.com

 

4 comentarii la aceasta stire:
  • U BT Cluj-Napoca romeovura :

    Frumos
    Interviu, dar și frumos a știut să răspundă, mie unul mi se pare că "Omul" știe ce vorbește și că are și un bagaj de cunoștințe. Hai U-BT

    cu 5 ani în urmă (31.10.2018) Raspunde
  • CS Universitatea Cluj-Napoca u66 :

    Interesant tipul
    Mi-a plăcut expresia: noi suntem aici sa ii ajutam pe altii si sa fim o binecuvântare. Oare cati dintre noi ne gândim la asta?

    cu 5 ani în urmă (31.10.2018) Raspunde
  • Sepsi SIC Sf. Gheorghe trancer :

    @Totalbaschet
    Un material super. Sa-l repetați și cu alți jucători pentru ca lumea vrea sa cunoască jucătorii și altfel, nu doar după ceea ce fac ei în teten.

    cu 5 ani în urmă (31.10.2018) Raspunde
  • BC CSU Sibiu Hermannstadt :

    FAIN
    MATERIALUL ! Altfel percepi un jucator dupa parcurgerea unui astfel de interviu . Le asteptam pe urmatoarele !

    cu 5 ani în urmă (31.10.2018) Raspunde

Daca nu aveţi cont puteţi să accesaţi crearea unui cont nou.

Este interzisă folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, autor, articol, afişarea de anunţuri publicitare, jigniri, trivialităţi, injurii aduse celorlalţi cititori sau autori ai altor comentarii. Ne rezervăm dreptul de a cenzura și şterge integral cometarii și interzicerea dreptului de a posta pe site, prin banarea / blocarea IP-ului dvs. BASCHET.RO nu răspunde pentru conţinutul postat de utilizatori în rubrica de comentarii, această responsabilitate revenind integral autorului comentariului.

După ce au fost postate, comentariile nu mai pot fi șterse sau modificate de către autorii acestora!