Stiri

INTERVIU cu Cosmin Petrescu despre Finala NBA

Eduard Popa

Eduard Popa
01.06.2017

cosmin petrescu

Golden State Warriors și Cleveland Cavaliers vor juca pentru a treia oară consecutiv în finala NBA. Cosmin Petrescu, comentator Dolce Sport și un bun specialist în sporturile americane, a oferit un interviu pentru totalbaschet, în care prefațează ultimul act al NBA și în care am discutat și despre actuala stagiune a ligii nord-americane de baschet:

Ce părere ai despre sezonul 2016/2017?  

A fost un sezon previzibil. De la început toată lumea vorbea de o finală Cleveland – Golden State. Nu am avut nici măcar puțină dramă. În sezonul regulat poate au fost ceva emoții, când cei de la Cleveland, pe finalul sezonului, au pierdut 14 din 24 de meciuri și au început să apară întrebările “poate Cleveland nu mai sunt la fel de buni, poate nu se mai înțeleg”. Ne-am lămurit în playoff, nu au avut nicio problemă. Iar playoff-ul a fost o defilare. Golden State a ajuns în finală cu 12-0, prima echipă care reușește această performanță în istorie, în timp ce la Cleveland a avut LeBron James un accident în meciul trei cu Boston Celtics, dar în rest poate a fost un parcurs și mai simplu pentru Cleveland în Est. Celelalte echipe s-au luptat să ne ofere ceva, au fost câteva serii frumoase, dar parcă totul se duce de râpă când știi că urmează ca acea echipă să întâlnească Warriors sau Cavaliers și pierd fără drept de apel.

LeBron James a reușit să depășească recordul lui Michael Jordan de puncte marcate în playoff. Ce părere ai de această realizare?

Pentru mine e impresionant acest lucru. Se va spune că lui Michael Jordan i-au trebuit mai puține meciuri, doar că LeBron James, dacă nu ar fi Jordan în discuția asta, pe lângă faptul că a aruncat mai puțin decât Michael, a reușit să ajungă la suma asta de puncte mult mai repede ca alții. Și nu mă refer doar la Jordan, dar și la Kareem, Kobe sau Shaquille O’Neal. Oricum, punctele pe meci sunt cea mai importantă statistică, iar Jordan are pe undeva pe la 34 de puncte pe meci, în timp ce LeBron e undeva la 28-30. Deci putem să argumentăm zile întregi care dintre ei e mai bun și nu vom ajunge niciodată la un rezultat concret.

lebron_curry

Cum ți se pare stilul de joc al celor de la Warriors, cu acest experiment cu patru jucători care sunt All-NBA?

În opinia mea, Draymond Green e omul care schimba fața celor de la Warriors. La GSW totul trece prin Draymond Green, nu e ca la echipele tradiționale, unde conducătorul de joc anunță schemele în ofensivă. Plus că are acea energie și răutate necesare oricărei echipe. Și s-a văzut foarte mult anul trecut cât de important e Green pentru Warriors. Mai ales în meciul cu numărul 5 din Finala NBA, când Green a lipsit iar Cavs au câștigat la Oracle Arena și au mers cu energia din acest meci să câștige Finala în 7 jocuri. De asemenea, mai cred că Steph Curry a jucat accidentat anul trecut în finală. Nu s-a plâns de lucrul acesta, dar mie așa mi s-a părut. De altfel, am văzut că anul ăsta s-a protejat mai mult în sezonul regulat. Nu l-am mai văzut să arunce pentru 40 de puncte pe meci, 300 de coșuri de 3 și așa mai departe, dar în playoff s-a activat și cred că va dori să demonstreze că anul trecut a fost un accident, iar Steph Curry va fi un important factor în această finală.

Ce părere ai de echipa celor de la Cleveland? A reușit LeBron să își aducă piesele necesare pe lângă el?

S-a ridicat enorm bariera salarială în care oricine își poate crea o super forță. Așa este și cazul lui Cleveland Cavaliers. Am auzit oameni spunând că Deron Williams nu mai e la nivelul Utah Jazz sau nici măcar Brooklyn Nets și sunt de acord cu lucrul ăsta. Dar Deron Williams joacă acum 15 minute pe meci, intră cu rezervele adversarilor și rămâne un superstar printre rezerve. La fel se întâmplă și cu ceilalți veterani aduși de cei de la Cleveland. Korver nu mai are un rol la fel de important ca la Hawks, dar aici intră de pe bancă, are niște jucători care îl pot deschide la orice oră, e mult mai greu să fie apărat și atunci dacă îl aperi pe el la sânge, lași aruncare liberă pentru Kyrie, LeBron, Kevin Love, JR Smith care oricare îți poate pune treiu. Deci și Cleveland s-a întărit foarte bine.

Să revenim un pic și la sezonul regulat. Cine crezi că va câștiga titlul de MVP? E clar că cursa va fi între Russell Westbrook și James Harden...

Pe cine văd MVP sau pe cine aș vrea MVP? Eu anticipez că o să ia James Harden, pentru că istoria ne arată că jucătorii aflați mai sus au mai multe șanse să ia MVP, dar ce a făcut Russell Westbrook la Oklahoma City Thunder este impresionant. Eu aș da un Co-MVP. Nu sunt de acord nici cu cei care zic că Houston avea o echipă mai puternică, pentru că nu este cazul. Hai să fim serioși: Gordon, Anderson, Nene nu sunt mai buni decât jucătorii lui Oklahoma care trebuiau în acest sezon să ajute și au ajutat până la urmă, totul curgând prin Russell Westbrook. Și da, sunt de acord că a vânat statistici dar asta nu îi minimalizează din reușită. Aș ruga pe oricine să încerce să termine un sezon în triple-double, chiar vânând statisticile și nu cred că ar fi prea ușor nimănui.

harden russell

În final un pronostic. Pe cine vezi favorită în Finală?

Aici e o întrebare foarte grea. M-am gândit mult la cine ar putea fi favorit. În mod normal, Golden State Warriors ar trebui să plece cu prima șansă pentru că au cam aceeași echipă pe care au avut-o și anul trecut, doar că a venit Kevin Durant, discutabil al doilea cel mai bun jucător din lume după LeBron James. De partea cealaltă Cleveland a rămas tot cu echipa de anul trecut în mare parte, au mai adăugat un Deron Williams, Kyle Korver. Dar Cleveland, dacă îl va avea pe LeBron James în aceeași formă în finală ca în playoff-ul ăsta. Pentru că e clar pentru toată lumea că LeBron James e monstru. E imposibil de oprit pe pătrundere, dacă e imposibil de apărat și din spatele liniei de 3, vorbim de ceva ce nu s-a mai văzut în istoria baschetului și atunci Cleveland devin favoriți. Dar, la prima impresie aș merge pe Golden State Warriors, dar în niciun fel nu l-aș ignora pe LeBron James. 

Finala NBA din acest sezon va debuta vineri dimineața, de la ora 4:00. Duelul dintre Golden State Warriors și Cleveland Cavaliers se va juca în formatul "cel mai bun din 7 meciuri". Avantajul terenului propriu aparține celor de la Golden State Warriors. Va fi a treia finală consecutivă dintre cele două echipe, Warriors câștigând în 2015 iar Cavaliers în stagiunea precedentă. Toate meciurile din Finala NBA vor fi transmise de Dolce Sport. 

*foto: facebook Cosmin Petrescu, nba.com

2 comentarii la aceasta stire:
  • Sepsi SIC Sf. Gheorghe TDM :

    Triple double
    In tot sezonul in Romania nu s-a inregistrat un triple double. Cam atat de greu e.

    cu 6 ani în urmă (01.06.2017)
    • U BT Cluj-Napoca studentU:

      e mai greu sa faci triple double
      In 40' fata de 48 si cu aparare europeana fata de aparare de sezon regulat in nba.
      In orice caz, o comparatie intre lnbm si orice liga profesionista de baschet, fie ea si din Europa, nu isi are sesnul.

      cu 6 ani în urmă (01.06.2017)
    Raspunde

Daca nu aveţi cont puteţi să accesaţi crearea unui cont nou.

Este interzisă folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, autor, articol, afişarea de anunţuri publicitare, jigniri, trivialităţi, injurii aduse celorlalţi cititori sau autori ai altor comentarii. Ne rezervăm dreptul de a cenzura și şterge integral cometarii și interzicerea dreptului de a posta pe site, prin banarea / blocarea IP-ului dvs. BASCHET.RO nu răspunde pentru conţinutul postat de utilizatori în rubrica de comentarii, această responsabilitate revenind integral autorului comentariului.

După ce au fost postate, comentariile nu mai pot fi șterse sau modificate de către autorii acestora!