Interviu Emanuel Cățe: „Poate îmi pune Luka Doncic o vorbă bună!”


Emi ne-a povestit despre cum a ales baschetul, perioada la Real Madrid, prezentul la UCAM Murcia dar și despre visul de a juca în NBA

interviu emanuel cate totalbaschet

Emanuel Cățe, la meciul cu Macedonia

Ultima oară când am vorbit cu Emi Cățe a fost în timpul EuroBasket 2017. Atunci am purtat o discuție cu el și cu Nandor Kuti și Bobe Nicolescu, ceilalți doi lideri ai generației 1997, cea care a câștigat trofeul U20 divizia B de la Oradea în urmă cu un an și jumătate.

Atunci, Emi tocmai luase decizia să facă un pas important în carieră și să meargă în LEB Oro, la BC Prat. Internaționalul român a susținut că avea nevoie să schimbe aerul, să primească mai multe minute pentru a juca și a progresa.

Sezonul 2017/2018 a fost unul foarte bun pentru Cățe, în care a strâns 38 meciuri, cu medii de 10.2 puncte, 8.6 recuperări, 1.6 capace, 0.8 pase decisive și 0.6 intercepții pentru 18.1 la eficiență în aproape 27 minute pe partidă. Datorită acestei prestații, Emi Cățe a fost desemnat drept cel mai bun tânâr baschetbalist din LEB Oro și a fost semnat de formația de primă ligă UCAM Murcia.

Cu Murcia, Emi are prestații individuale destul de bune, într-un timp limitat: 5,4 puncte și 3,2 recuperări în 14 minute pe meci în Liga ACB, respectiv 7.5 puncte, 5.8 recuperări (2.9 ofensive), 1.0 capace, 0.8 pase decisive și 0.8 intercepții pentru 11.3 la eficiență în 13 partide din Basketball Champions League.

Cățe are însă prestații de excepție la naționala României. De exemplu, în victoria de la Ploiești împotriva Macedoniei, avea încă de la pauză 9 puncte și 9 recuperări și a terminat meciul cu 12 puncte, 13 recuperări și +24 la eficiență.

După acest meci, am avut plăcerea să stăm de vorbă cu Emi Cățe și să acoperim mai multe subiecte legate de baschet. Sportivul originar din București ne-a povestit de unde a început pasiunea lui pentru acest sport, cum a fost să trăiască în Spania timp de șase ani de la o vârstă fragedă fără să aibă părinții lângă el, despre perioada la Real Madrid sau BC Prat, dar și despre echipa națională a României.

emi cate interviuCățe a ajuns la începutul acestui sezon la UCAM Murcia, echipă alături de care joacă în Liga ACB și Basketball Champions League

Cum e revenirea în Liga ACB? Ultima dată când am vorbit, la EuroBasket 2017, mi-ai spus că te duci la Prat ca să creşti, şi acum te-ai întors la Murcia.

Da, sunt într-adevăr la început de drum. Eram foarte tânăr şi prima dată când am intrat în liga ACB, dar am învăţat cu fiecare antrenament. Ştiam că anul trecut va fi mai greu şi că trebuie să dau totul ca să prind multe minute la o echipă mai slabă valoric, să prind ritmul meciurilor şi să cresc în valoare. Am avut o oportunitate foarte bună să joc la Murcia, jucând câte două meciuri pe săptămână sunt foarte multe minute, m-am acomodat foarte bine cu colegii, cu ritmul pentru că se munceşte în continuu. Aceasta este cheia spre succes, dar depinde de fiecare ce îşi doreşte.

Ce se întâmplă acum? Aveţi un parcurs excelent în Champions League, sunteţi cea mai bună echipă după „record”, dar în campionatul intern, treburile scârţâie puţin...

Da, ne-a afectat puţin pasa proastă din campionat. Avem câteva înfrângeri la rând. Avem şi un antrenor nou care a venit cu alte concepte şi eu zic că ne vom îmbunătăţi jocul, atât în apărare cât şi în atac. Cu siguranţă vom reveni cu altă faţă în campionat pentru că mai sunt 14 meciuri din retur. În Champions League trebuie să menţinem ritmul şi să ajungem cât mai departe.

De cât timp eşti în Spania?

De şase sezoane. Acesta este al şaselea sezon. Am ajuns acolo la 16 ani, împlinesc 22 de ani pe 30 iulie.

Cum a fost tranziţia? Ai plecat cu familia sau singur?

Am plecat singur. Am avut tot suportul şi sprijinul familiei care m-a ajutat de câte ori a fost nevoie. A fost o experienţă minunată, la 16 ani să joc pentru Real Madrid, am avut nişte coechipieri de mare valoare şi sunt sigur că ne vom reîntâlni pe terenul de baschet. De exemplu azi (n.r. joi, 21 februarie), am jucat împotriva lui Andrej Magdeski, point guard-ul Macedoniei care mi-a fost şi coleg de cameră la Real Madrid în primul an acolo. Am petrecut un an  împreună la Madrid şi de fiecare dată când ne vedem e bucurie mare. Cam aşa e în lumea sportului. Se clădesc prietenii din toate ţările.

emi cate interviu totalbaschetEmi Cățe (mijloc) a câștigat în 2015 Adidas Next Gen Tournament, alături de Real Madrid și Luka Doncic (stânga)

Unul dintre colegii tăi de la Real Madrid a fost Luka Doncic.

Da, el era deja de un an şi jumătate acolo când am ajuns noi. A muncit de când era mic numai pentru baschet şi cred că asta este cheia succesului. Să îţi alegi un domeniu, să munceşti, să crezi în tine şi aşa vei ajunge în top.

Cum ţi se pare că se mişcă acum? Te aşteptai să aibă un asemenea sezon?

Nu, nu mă aşteptam la asta. Nu cred că se aştepta nimeni. Bate record peste record. I-a luat câteva recorduri şi lui Lebron James. Şi cred că tot aşa va fi în continuare. Va ajunge o legendă.

Cum ţi se pare acest „proces de întinerire”? Cu regula aceasta U23 pe care tu nu ai prins-o când erai aici.

Mi se pare că este o dorinţă a federaţiei prin care să se dea posibilitatea tinerilor să crească. Este un lucru bun. Bineînţeles că are avantaje şi dezavantaje, dar overall este o regulă benefică pentru jucătorii români.

În general, da, lumea este de acord cu ea. Dar există şi o opinie prin care se aduce în discuţie că se dezavantajează veteranii.

Da, sunt foarte multe perspective, dar dacă reuşeşti să îţi găseşti locul într-o echipă, sunt foarte multe lucruri care se întâmplă de zi cu zi, un loc în rotaţia echipei e foarte greu de prins, mai ales când eşti cel mai tânăr şi intri la nivel de seniori. Cred că ce le lipseşte lor acum este acea gândire că un loc în echipă se primeşte foarte greu. Sper să înţeleagă că numai prin muncă şi sacrificiu se ajunge sus. Eu văd foarte multă voinţă din partea colegilor mei, îi văd că se mobilizează foarte mult, lucru care este foarte important, iar în câţiva ani această regulă va fi foarte benefică pentru ei.

emi cate interviu totalbaschetCățe a fost desemnat MVP al turneului U20 - divizia B din 2017, câștigat de România după o finală cu Croația

Şi naţionala este foarte tânără. În afară de Watson, Iulian şi Roli, cred că toţi sunteţi undeva pe la 24 şi mai puţin. Ţi se pare greu de gestionat o echipă aşa tânără?

Da, e un schimb de generaţie pe care şi federaţia a făcut-o favorabilă pentru noi. Dar, repet, toţi colegii mei îşi merită locul în echipă, toţi muncesc foarte mult. E foarte important să ne sprijinim unii pe alţii, iar saltul valoric al naţionalei se vede prin ce face fiecare la echipa de club şi prin munca individuală. Sunt puţine zile şi suntem la început.

Cum a fost experienţa de la EuroBasket? Atunci ai debutat la echipa naţională?

Nu mai ştiu dacă atunci am debutat la echipa naţională. Ştiu că am jucat un meci amical în China în 2016. Dar cred că atunci am debutat la un meci oficial. S-a făcut ce s-a putut şi cu ce am avut. Rămân cu nişte amintiri frumoase, dar cred că vor exista cu siguranţă alte dăţi la care să participăm la EuroBasket, când vom fi mult mai competitivi.

Eşti optimist că vom prinde EuroBasket 2021?

Da, eu aşa zic. Pe viitor vom aduce multe bucurii românilor.

Multă lume spunea că împotriva Macedoniei echipele au fost diametral opuse, în sensul că ei au avut mulţi veterani, iar voi mulţi tineri. Ţi s-a părut că ai simţit vreun moment această diferenţă? Sau aţi luptat de la egal la egal?

Am luptat de la egal la egal. Ei au venit cu cei mai buni jucători pe care i-au avut. Noi cu jucătorii tineri. În cele trei ferestre de până acum ne-am făcut datoria şi i-am bătut. Ne-a lipsit o singură aruncare, iar per total ne-am mobilizat foarte bine şi am luptat până la capăt.

Am făcut şi noi acel Ten Years Challenge și avem o poză cu tine ţinând o minge pe picior. Spune-ne cum ai început să joci baschet?

De baschet m-am apucat foarte târziu, ca o ultimă opţiune. Când eram mic am jucat fotbal şi tenis de la 6 la 12 ani. Ideea să joc baschet a venit când m-am mutat cu familia în altă zonă şi nu mai puteam să merg la antrenamentele de tenis. Părinţii mei mereu au vrut ca eu să fac un sport. Şi la fostul meu liceu, la Lazăr, unde am foarte multe amintiri frumoase, am început să joc aşa mai în glumă „în curtea şcolii”. Aveam un coleg care juca la o echipă şi m-am dus şi eu cu el să fac mişcare. Şi aşa am început să joc. Şi se pare că ultima opţiune a fost cea mai bună. Am început să joc la Baller, aveam legitimaţie de la Dinamo, dar jucam pentru Baller. Am jucat doi ani la Dinamo, un an la Dan Dacian şi apoi m-am transferat.

emi cate, inainte sa joace baschetEmi Cățe, la 12 ani

Care ţi se par ar fi diferenţele dintre România şi Spania?

Cea mai mare diferenţă este modul de gândire al oamenilor şi mentalitatea de acolo. Noi suntem undeva la început iar ei au acest model de formare al tinerilor în sport de peste 20 de ani.

Ce crezi că ai câştigat cel mai mult în anii tăi de formare în Spania?

Cred că tocmai mentalitatea. Când locuieşti singur în altă ţară, înveţi foarte mult din experienţă. Am văzut cum se lucrează la cel mai înalt nivel şi am încercat şi eu să urmez în România aceleaşi lucruri.

Vara trecută ai cochetat un pic cu ideea de a concura pentru draftul NBA. Vara aceasta ai vreo idee în acest sens?

Eu vreau doar să îmi fac treaba, să muncesc, să joc, pentru că mai avem multe meciuri din acest sezon. Iar draftul NBA va fi la finalul sezonului, dar să vedem cum o să îmi fac treaba în fiecare zi. Dar pe viitor, mi-ar plăcea să ajung în NBA pentru că este visul oricărui jucător. Atunci când crezi în tine şi munceşti pentru visul tău nimic nu e imposibil. Cu puţin noroc şi toate condiţiile favorabile se poate întâmpla orice.

Ai vreun jucător sau o echipă favorită?

Lebron James. Face ceva inuman în fiecare sezon. Are în jur de 16 ani în ligă şi este clar un exemplu pentru fiecare jucător. Ca echipă nu pot să zic că am una favorită pentru că se schimbă jucătorii de la an la an.

Te-ai vedea jucând din nou cu Luca Doncic?

Doamne ajută. Nu ştii niciodată, poate pune şi el o vorbă bună. ( n.r. râde)

CITEȘTE ȘI: Interviu cu viitorul baschetului românesc – O vară aproape perfectă pentru Emi Cățe, Nandor Kuti și Bobe Nicolescu

*foto: fiba.basketball/sportpictures.euVizualizează pagina personală a jucătorului Emanuel Cățe

Eduard Popa, Mara Mihăilescu / 26 February 2019 / 11:01


Galerie foto


Nu există nici un comentariu pentru acest articol.

Este necesar să vă autentificaţi pentru a putea introduce comentarii.

Daca nu aveţi cont puteţi să accesaţi crearea unui cont nou.

Este interzisă folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, autor, articol, afişarea de anunţuri publicitare, jigniri, trivialităţi, injurii aduse celorlalţi cititori sau autori ai altor comentarii. Ne rezervăm dreptul de a cenzura și şterge integral cometarii și interzicerea dreptului de a posta pe site, prin banarea / blocarea IP-ului dvs. TOTALBASCHET.RO nu răspunde pentru conţinutul postat de utilizatori în rubrica de comentarii, această responsabilitate revenind integral autorului comentariului. După ce au fost postate, comentariile nu mai pot fi șterse sau modificate de către autorii acestora!

Din aceeaşi categorie...
F4. Euroligă - CSKA Moscova cucerește un nou titlu, în fața lui Anadolu Efes
Rușii își trec în palmares trofeul Euroligii cu numărul opt 
F4. Euroligă - Real Madrid câștigă finala mica cu Fenerbahce
Campazzo și Ayon intră în istoria turneelor finale 
Andrada Csender, arbitrul anului în baschetul din Danemarca
Românca s-a stabilit de câteva luni în țara scandinavă 
F4.Euroligă - CSKA Moscova o răpune pe Real Madrid și va juca finala
Los Blancos au avut o seară modestă din spatele semicercului 
F4. Euroligă - Anadolu Efes își învinge concitadina și merge în finală
Shane Larkin a fost de neoprit în prima semifinală  
Marcel Țenter va comenta finala Euroligii 2019
Programul complet al transmisiunilor de la Final Four 
Avancronica Final Four-ului Euroligii de la Vitoria-Gasteiz
Turneul final al celei mai importante competiții intercluburi începe pe 17 mai 
Jose Araujo va antrena pe Gisa Lions SV Halle și în prima ligă germană
Antrenorul portughez a fost dorit în iarnă în Liga Națională 
Alexandru Olah, nominalizat pentru echipa defensivă și cea ofensivă a ligii belgiene
Aflați unde îl puteți vota pe internaționalul român al lui Kangoeroes Mechelen 
UCAM Murcia a câștigat într-o deplasare complicată pe terenul lui Joventut Badalona
Emi Cățe, o nouă prestație solidă în liga ACB 
gyke Haha
0 
Nu există așa ceva, există doar gândurile și feeling urile jucătorului și antrenorului. Llul a reușit să scoată atâtea aruncări miraculoase în cariera sa, încât eu nu aș putea să îi reproșez nimic (nici antrenorul nu a făcut-o). Pur și simplu s-a întâmplat să nu intre... Îmi aduc aminte de primul meci al lui Tamulis la noi, era memorialul Tordai, cu U BT. A tras de 10 ori de afară fără să bage vreuna, până să o bage pe a 11 a. Și Dan l-a încurajat permanent să tragă... Mulți l-ar fi făcut pachet atunci... Și uite unde e acum... De aia zic, nu poți pune tot pe un jucător, la Real au fost mai multe decizii neinspirate, au avut și probleme cu faulele, tebuiau poate să joace mai mult pe pivoți... Dar no, acum putem zice multe...  
click pt. Articol 18 May 2019 10:08
0 
Cred ca aseara Madridul a pierdut pe mana lui Llull in urma celor 3 atacuri consecutive ratate ca urmare a unor aruncari aiurea (contestate si fara coechipieri bine plasati la recuperare). Nu stiu ce a fost in capul lui. Adica pana la momentul respectiv ai 0/6 si mai ratezi o data. Nu ar fi normal sa lasi pe altii pentru ca e clar ca nu e ziua ta buna? Chiar nu exista nici o regula in acest sens? 
click pt. Articol 18 May 2019 09:32
gyke @76ers
0 
De când cu playoff-ul LNB, am renunțat la a mai avea orice așteptări... 😂😂😂 Doar am remarcat ceva ce mi s-a părut evident, deși a doua semifinală a fost ceva mai bună.  
click pt. Articol 04 May 2019 11:15
0 
Eu zic ca ai tu asteptari prea mari de la a treia competitie europeana... 
click pt. Articol 04 May 2019 02:11
gyke BCL
0 
Diferență destul de evidentă de nivel față de Euroligă, în ciuda faptului că pe teren erau câțiva jucători foarte cunoscuți.  
click pt. Articol 03 May 2019 21:26
0 
eu imi permit sa fiu
1. tendentions
2. anonim
pt ca sunt user. Simple as that, in opinia mea.

Pe de alta parte eu nu pot promite ca e ultimul feedback pe care vi-l voi trimite. Atata timp cat mi se pare ca e ceva relevant, eu voi scrie. Ca utilizator al unui produs, cred ca am dreptul asta.

Anyway, merci pt raspuns.  
click pt. Articol 02 May 2019 13:52
Eduard Popa @studentU
0 
1. pe site-ul 24secunde.ro nu apare niciun material despre emi cățe și video-ul în care el prezintă România. Dacă te vei uita pe instagram-ul lui, vei vedea că am și comentat de pe contul meu la câteva minute după ce a dat share la video.

2. Când am dat materiale pe care le-am inspirat de la colegul Micinic, am dat citare. Ultimul exemplu, materialul cu Zeno unde apare acolo un „potrivit 24secunde”. Și el ne-a citat pe noi de mai multe ori în ultima perioadă. Se întâmplă să fie subiecte pe care noi sau el le găsește înainte și pe care eu consider că merită să le facem și noi.

3. Spre deosebire de tine, eu sau colegii mei nu suntem „tendențioși” sub protecția anonimatului.

Pentru alte explicații, ne găsești pe toate rețelele de socializare. E ultimul reply pe care ți-l mai dăm. Promit. :)  
click pt. Articol 02 May 2019 13:45
0 
raspunsurile tendentioase la comentarii/feedback din partea utilizatorilor TB nu va ajuta cu nimic. Parerea mea.

"Până la ora 10:50, când am publicat articolul cu Emi Cățe, aveam deja 10 alte materiale pe site, așa că vă invităm să le citiți și pe acelea și să aflați ce ne place și ce nu."
 
click pt. Articol 02 May 2019 13:22
studentU nu i prima data
0 
cand abordati aceleasi subiecte aparute pe 24secunde cu 10-12h inainte. si voi bateti tot felul de apropouri pe FB ca nu va citeaza astia de la digi cand includ ceva material de al vostru in comentariul lor pe tv. Pai ori suntem deontologi ori nu mai suntem? 
click pt. Articol 02 May 2019 13:19
0 
Ne plac și mai mult internaționalii români care reușesc să se facă remarcați în Europa și să ducă numele României în țările occidentale.
Din punctul nostru de vederem faptul că cineva scrie despre un subiect nu înseamnă că noi nu mai putem scrie. Dacă am lua-o așa, atunci noi nu am mai scrie de NBA, Eurohoops nu ar mai scrie de Euroligă, Sportando nu și-ar mai face treaba, etc.
Până la ora 10:50, când am publicat articolul cu Emi Cățe, aveam deja 10 alte materiale pe site, așa că vă invităm să le citiți și pe acelea și să aflați ce ne place și ce nu.
O zi bună! 
click pt. Articol 02 May 2019 11:39