Stiri Liga Natională de Baschet Masculin

Interviu Giordan Watson:”Această serie va ține la fel de mult de psihic, cât ține și de fizic”

Mara Mihăilescu

Mara Mihăilescu
26.05.2019

Interviu Giordan Watson:”Această serie va ține la fel de mult de psihic, cât ține și de fizic”

gwatson

Luni, 27 mai, Sala Transilvania din Sibiu va găzdui primul meci al seriei ce le are ca protagoniste pe BC CSU Sibiu și CSM CSU Oradea, serie ce va stabili, în final, campioana ediției 2018-2019. În timp ce sibienii au trecut cu scorul de 3-1 de SCM U Craiova, bihorenii vin după o victorie la același scor general în fața celor de la U-BT Cluj Napoca. Înainte de această finală, veteranul româno-american Giordan Watson a acordat un interviu pentru Total Baschet. 

Watson a rezumat în câteva cuvinte și duelul din semifinale, având în vedere și trecutul său la formația din Cluj-Napoca:

”A fost o serie extrem de dificilă. Clujul a arătat un joc foarte bun, fiind un grup de jucători experimentați, obișnuiți cu gustul victoriei, lucru care a făcut ca fiecare meci să fie o luptă din primul până în ultimul minut. Cele două semifinaliste sunt familiarizate una cu alta, își cunoșteau foarte bine jocul reciproc. Cred că, în final, versatilitatea noastră ca echipă ne-a purtat spre victorie. E un sentiment plăcut să câștigi o astfel de serie contra unei foste echipe, însă nu a fost seria finală, deci bucuria nu a fost chiar până la capăt.

Cu siguranță am simțit o motivație în plus de fiecare dată când am jucat contra celor de la U-BT Cluj Napoca în acest sezon. Cred că e ceva normal când nu te simți respectat, atât ca jucător, cât și ca om. Au fost resentimente, dar nu îmi stă în fire să continui să fiu nervos pentru atât de mult timp .A trebuit să analizez situația în ceea ce mă privește și să mă întorc la bucuria de a juca baschet.”

Seria finală reprezintă o reeditare a finalei Cupei României din acest sezon competițional, câștigată de galben-albaștri cu scorul de 88-78. Această situație are loc pentru prima dată în ultimele 13 ediții. Discutând despre echipa ce va găzdui primele două partide, dar și despre înfrângerea din finala Cupei României, Giordan a declarat:

”Fizic, CSU Sibiu aduce multă forță în joc. Cred că acesta e principalul factor care le-a adus succesul în acest sezon. Așadar, ca și adversar, trebuie să intri pe teren pregătit pentru viteza și duritatea cu care își fac jocul. Fac o treabă extraordinară în a îți găsi slăbiciunea ca și colectiv și a o folosi împotriva ta.Legat de acea înfrângere, cred că am făcut multe greșeli din punct de vedere defensiv, iar în ceea ce privește ofensiva, consider că nu am jucat la fel de organizat și colectiv, cum am făcut în ultima perioadă.Sincer, am crescut mult ca și grup de atunci până acum și asta trebuie să demonstrăm în această serie.

Cred că e normal ca ei să aibă un plus de încredere, dar și ca noi să ”căutăm răzbunare”. Au câștigat, deci a fi mai încrezători e normal, însă noi am înțeles exact ce am greșit după ședințele video, așa că tot ce rămâne de făcut e să jucăm și vom vedea cine va fi mai bun în final.”

Întrebat despre care este sentimentul, din perspectiva adversarului, de a juca în fața unui public cum e cel de la Sibiu, acesta a răspuns:

”Nu este un plus pentru noi, într-adevăr, dar este clar că un astfel de public face meciul mult mai distractiv. O atmosferă atât de ”nebună” face o echipă să fie mult mai unită, deci publicul ar trebui să scoată ce e mai bun din ambele echipe.”

De asemenea, vorbind despre publicul orădean, fundașul a declarat:

”Fanii noștri au fost cu adevărat senzaționali!! Îmi aduc aminte că în timp ce echipele erau prezentate în meciurile din semifinale îi auzeam și mi-am spus în gând:” Wow, sunt pregătiți astăzi!”. Ei vin cu multă pasiune și asta ne oferă plusul de energie de care avem nevoie.Primele două meciuri sunt la Sibiu, dar suntem entuziasmați să știm că fanii noștri nerăbdători și așteaptă să jucăm acasă.”

Având în vedere regulile baschetului românesc, un aspect foarte important, în general, dar și în această serie, este aportul jucătorilor U23, prezenți pe parchet timp de 20 de minute.

Întrebat despre această regulă, Giordan Watson a opinat:

”Am sentimente amestecate în legătură cu această regulă.Cred că le-a oferit multora o șansă unică de a intra pe teren și a câștiga experiență.Jucători precum Nandor Kuti și Bobe sunt cei mai cunoscuți din această categorie de vârstă, iar ulterior, alți jucători precum Dragoș Diculescu, Lucas Tohătan, Amedeo Casale sau Tudor Gheorghe(doar să enumăr câțiva) au arătat ca își merită locul acolo.Partea negativă, din punctul meu de vedere, e că atât în baschet, cât și în viață, nu multe lucruri îți sunt date, aproape totul se obține prin muncă proprie, deci o regulă prin care este obligatoriu ca cineva anume să joace ridică o serie de semne de întrebare.De asemenea, mă întreb ce părere au jucătorii români de o vârstă mai avansată, cu siguranță asta a schimbat multe pentru ei.În final, ce o să se întâmple când cei pe care i-am menționat nu o să se mai încadreze în această categorie și vine un nou ”val” de jucători U23?Nu am răspunsurile, astea sunt doar gândurile mele, dar sunt sigur că Federația va face o treabă bună în a continua progresul acestei ligi pe drumul cel bun.”

În finalul interviului, rugat să rezume în 3 cuvinte ce va stabili învingătoarea acestei serii, Giordan Watson a răspuns:

Rezistență, calm și unitate.Publicul va fi la cel mai înalt nivel în ambele săli, ambele echipe vor arăta pasiune în joc deci, în mare parte, această serie va ține la fel de mult de psihic, cât ține și de fizic.”

În acest sezon, în tricoul orădenilor, americanul are medii de 12.9 puncte, 3.3 recuperări și 4.9 pase decisive pe meci, pentru un indice de eficiență de 15.2, cu un season high de 27 de puncte împotriva celor de la U-BT Cluj Napoca.

Meciul va debuta începând cu orele 18:00 și va putea fi urmărit în direct la Digi Sport 4.

*SURSA foto: Roby Boroș 

Nu există nici un comentariu pentru acest articol.

Daca nu aveţi cont puteţi să accesaţi crearea unui cont nou.

Este interzisă folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, autor, articol, afişarea de anunţuri publicitare, jigniri, trivialităţi, injurii aduse celorlalţi cititori sau autori ai altor comentarii. Ne rezervăm dreptul de a cenzura și şterge integral cometarii și interzicerea dreptului de a posta pe site, prin banarea / blocarea IP-ului dvs. BASCHET.RO nu răspunde pentru conţinutul postat de utilizatori în rubrica de comentarii, această responsabilitate revenind integral autorului comentariului.

După ce au fost postate, comentariile nu mai pot fi șterse sau modificate de către autorii acestora!