Stiri

Interviu cu Cosmin Petrescu, înaintea startului sezonului 2018/2019 din NBA

Eduard Popa

Eduard Popa
16.10.2018

Miercuri, 16 octombrie, va debuta un nou sezon din NBA, cu duelurile dintre Philadelphia 76ers - Boston Celtics și Oklahoma City Thunder - Golden State Warriors.

Stagiunea 2018/2019 vine cu o serie de întrebări importante la start. DeMarcus Cousins a ajuns la Golden State Warriors, fiind pentru a doua oară în istoria NBA când o echipă are la startul unui nou sezon 5 All Stars în componență. Apoi, LeBron James va juca pentru prima oară în Conferința de Vest, după ce s-a mutat la Los Angeles Lakers. De asemenea, Luka Doncic a fost draftat în NBA, devenind probabil sportivul cu cel mai impresionant CV ales vreodată de către echipele americane. 

La aceste întrebări, dar și la altele, a încercat să ne găsească un răspuns Cosmin Petrescu, comentatorul celor de la Telekom Sport, televiziune care va transmite și în acest sezon liga profesionistă nord-americană de baschet, într-un interviu acordat totalbaschet.ro: 

cosmin petrescu interviu

Ce ne pregătiți sezonul acesta? La al câtelea ați ajuns la rând?

Pe Telekom e al nouălea sezon consecutiv, practic de când există televiziunea am dat și NBA. Nu avem nimic special sezonul ăsta. Singura modificare este că vom transmite meciurile de sâmbătă și duminică, față de vineri și duminică. Din a doua parte a sezonului, din ianuarie, adăugăm și noaptea de vineri, plus meciul de Crăciun, meciul de la Londra, All-Star Weekend.

Ce crezi că o să se întâmple sezonul acesta? Pare și mai previzibil ca cel de anul trecut...

Din păcate cred că e al treilea sezon consecutiv în care știm de la început câștigătoarea. M-a surprins, recunosc, faptul că anul trecut s-au dus în 7 meciuri cu Houston. Rămâne întrebarea „ce s-ar fi întâmplat dacă nu s-ar fi accidentat Chris Paul în ultimele două meciuri ale seriei”. Anul ăsta pare și mai previzibil, având în vedere că mai aveau o singură poziție unde nu aveau un superstar. Nu e ca și cum Javale McGee, Zaza Pachulia sau Jordan Bell nu își făceau treaba. Dar, cum Demarcus Cousins va reveni se pare, din iarnă, Golden State Warriors va deveni și mai greu de bătut și se preconizează al patrulea titlu în cinci ani.

Principalii adversari pe cine vezi?

Houston rămâne principalul adversar al lui Golden State. Mi-aș dori să mă înșel, dar noua formula a lui Warriors nu văd cum ar putea fi oprită într-o serie de cel mai bun din 7. La Rockets rămâne întrebarea cum o să fie folosit Carmelo Anthony și vom afla răspunsul la întrebarea „s-a terminat benzina lui sau sistemul de la Oklahoma City Thunder era unul care nu îl avantaja neapărat.

Pe lângă tradiționalele echipe puternice din Vest din ultimii ani, anul ăsta îi avem și pe Lakers, odată cu venirea lui LeBron James. Dallas e iarăși o echipă care se poate lupta la playoff. O să fie interesant să vedem ce va face Luka Doncic, o să îl aibă și pe DeAndre Jordan. Phoenix o să fie interesant de urmărit, fiindcă a fost foarte lăudat și foarte promovat DeAndre Ayton, care a fost clar ținta celor de la Suns cu prima opțiune. La San Antonio Spurs au plecat câțiva jucători care s-au confundat cu această franciză, precum Manu Ginobili, Tony Parker sau Danny Green. Dar a venit un DeMar DeRozan care mi se pare exact genul jucător care se potrivește la Spurs, ar fi interesant să îi vedem și pe ei, dar nici aici nu văd o surpriză într-o serie cu GSW.

steph curry harden nba telekom

În Conferința de Est Boston Celtics este favorita. În sezonul precedent au fost la un meci de finala NBA, fără principalii doi jucători, Kyrie Irving și Gordon Hayward. Ei se întorc anul acesta lângă niște jucători care probabil au fost ajutați că cei doi au lipsit. Mă refer aici la un Jaylen Brown, Jayson Tatum, Terry Rozier, plus oamenii cu experiență precum Al Horford. Cred că Celtics sunt de departe echipa de bătut în Est și cu un antrenor genial. Pe viitor, dacă vor reuși să își țină echipa, vor putea contesta supremația lui GSW. Ca rivale în Est ar fi Philadelphia 76ers, deși casele de pariuri îl dau pe Toronto Raptors, dar am dubii legate după ultimul sezon al lui Kawhi Leonard.

Putem să o împachetăm frumos, să vorbim mult, dar Warriors sunt favoriți clar, dacă nu cumva apare vreo accidentare nedorită, ceea ce iar nu m-ar bucura deloc.

LeBron la Lakers, o mutare cu motivație alta decât sportivă?

Așa cred și eu. Din punct de vedere sportiv nu prea are logică. Poate doar dacă a fost păcălit și i s-a spus că i se aduce lângă el un Paul George sau Kawhi Leonard. Altfel, pare mai degrabă o mutare de familie. LeBron e familist convins și probabil că LA e orașul perfect pentru a-ți crește copiii, probabil și soția e mult mai fericită într-un oraș precum LA, care îți oferă atâtea posibilități. Cu tot respectul pentru Cleveland, dar îmi amintesc de declarația lui Joakim Noah care spunea că „mergem în Cleveland la treabă, că doar nu în vacanță”.

Mi-ai zis de Doncic la Dallas. Crezi că a fost prea mare hype-ul sau o să aibă succes în NBA?

Mi-e greu să spun. Am mai avut genul ăsta de hype cu Ricky Rubio, cred că e cel mai bun exemplu. Un jucător care a debutat la 14 ani, care era minor când îl apăra pe Jason Kidd în finala olimpică și apoi nu a confirmat. Fiind vorba și de ghinion, la el au apărut multe accidentări.

nba sezonul 2018 2019

Pe de altă parte, Doncic pare mult mai bine pregătit, are mult mai tupeu, cu o aruncare foarte bună în Euroligă. Aș crede că o să aibă succes, dar mi-e greu să vin cu un răspuns clar. E un aspect pe care o să îl urmăresc în acest sezon și la Luka și la DeAndre Ayton. Și el a venit cu mult hype în NBA, mai puțin în Europa, pentru că sunt tare curios ce va face în meciurile oficiale.

Anul trecut am avut câteva surprize la nivel individual. Aș vorbi de Victor Oladipo la Indiana Pacers. Crezi că vom mai avea parte de astfel de scenarii în acest sezon?

Victor Oladipo e un exemplu foarte bun. La OKC își făcea treaba, dar nu a dat randamentul așteptat de fani. A plecat în Indiana unde a avut un sezon regulat foarte bun, plus seria aceea de playoff fantastică în 7 meciuri contra lui Cleveland Cavs. Sunt și alți jucători care au avut un impact mult mai mare decât se aștepta lumea. Mă gândesc aici în primul rând la Donovan Mitchell, care a avut un sezon excelent și i-a dus în playoff pe Utah Jazz. Sunt foarte curios unde e acum Mitchell după această vară. Aceeași curiozitate o am și față de Devin Booker.

Ai spus de Manu Ginobili că s-a retras. Au mai rămas din generația celor cu care am crescut noi doar Vince Carter și Dirk Nowitzki. Ultimul an și pentru ei?

Ne uităm și noi în buletin și vedem că am îmbătrânit, în contextul în care nu mai e nimeni din perioada în care eram noi copii și pierdeam nopțile. Mulți dintre joacă în liga lui Ice Cube de 3 la 3. Nowitzki și Vince Carter, cam ei ar fi. Mai e și Tony Parker, care e mai tânăr ca vârstă dar ca joc arată mai bătrân. Vice Carter pare că nu vrea să se retragă. L-am văzut într-un playoff cum a dat un 360 la încălzire ca în vremurile bune, la 41 de ani. Fabulos! Nowitzki e accidentat, va rata debutul de sezon. Cred că dacă îl macină accidentările astea s-ar putea să se retragă la sfârșitul sezonului. Depinde și cum va merge echipa. Dacă Dallas merge bine, atunci își va păstra fără probleme rolul de veteran. Va veni de pe bancă fără nicio problemă, sunt sigur.

nba 2018 2019 telekom sport

„Taurii” tăi cum stau? Știu că ești fan Chicago Bulls.

Sper să fie mai spectaculoși anul acesta și Jabari Parker să fie ceea ce trebuia să fie în NBA, dacă nu venea nenorocita aia de ruptură de ligamente, tot mai frecventă în NBA. Cel mai bun exemplu e Derrick Rose, că tot vorbim de Chicago, care după accidentare nu a mai revenit la același nivel. În schimb, Russell Westbrook a revenit după o ruptură de ligamente și a ieșit MVP cu două sezoane de triple double. Jabari Parker poate fi un om care schimbă în bine fața celor de la Chicago, dacă redevine jucătorul care trebuia să fie.

Altfel, pot să spun că Chicago a câștigat în transferul ăla pe care nici eu nu îl înțelesesem la prima vedere, când l-au dat pe Jimmy Butler pentru Kris Dunn, Zack LaVine și Lauri Markannen. Dar având în vedere cum se comportă Butler după 6 luni la Wolves, îi prefer pe băieții ăștia tineri cu potențial. Așadar, dacă totul se leagă, pot trage la playoff, la un loc 7-8.

NBA va debuta la Telekom Sport cu duelul dintre Los Angeles Lakers și Houston Rockets, care se va juca în dimineața zilei de duminică, 21 octombrie, de la ora 5:40, în timp ce duminică spre luni noaptea, de la ora 1:00, va avea loc meciul dintre Cleveland Cavaliers – Atlanta Hawks.

Nu există nici un comentariu pentru acest articol.

Daca nu aveţi cont puteţi să accesaţi crearea unui cont nou.

Este interzisă folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, autor, articol, afişarea de anunţuri publicitare, jigniri, trivialităţi, injurii aduse celorlalţi cititori sau autori ai altor comentarii. Ne rezervăm dreptul de a cenzura și şterge integral cometarii și interzicerea dreptului de a posta pe site, prin banarea / blocarea IP-ului dvs. BASCHET.RO nu răspunde pentru conţinutul postat de utilizatori în rubrica de comentarii, această responsabilitate revenind integral autorului comentariului.

După ce au fost postate, comentariile nu mai pot fi șterse sau modificate de către autorii acestora!