Mvp-ul etapei
Borislava Hristova
Borislava Hristova
Minute 28:38
Puncte 22
Pase decisive 5
Recuperari 9
Eficienta 34
Vezi profilul jucatorului
Linkuri rapide
Stiri Liga Natională de Baschet Feminin

Ioana Ghizilă, jucătoarea U22 cu cea mai mare medie de minute în startul LNBF

Andreea Vlase

Andreea Vlase
16.10.2017

*foto: cjsport.ro

Din acest sezon echipele din Liga Națională de baschet feminin sunt obligate să aibă în teren o jucătoare sub 22 de ani pe parcursul primului sfert, pe lângă regula cu românca pe teren pe toată durata partidei. Ioana Ghizilă, de la Universitatea Cluj este tânăra cu cea mai mare medie de minute jucate în acest sezon, aproape 34. O urmează Alina Pop și Andreea Beldian de la UPM Sirius Târgu Mureș. Mai trece de 20 de minute/meci Alina Podar.

Deși au trecut trei etape, se poate observa preferința antrenorilor în ceea ce privește minutele acordate jucătoarelor tinere. Unii au optat pentru o singură autohtonă U22 pe tot parcursul primului sfert, dar nu au mai apelat la aceasta în următoarele trei. Alții au rotit jucătoarele tinere pe durata primelor zece minute. Sunt câțiva tehnicieni care au optat să le acorde minute și după terminarea restricției de vârstă, folosindu-le ca românca obligatorie în sferturile 2, 3 sau 4.

În continuare vă prezentăm opțiunile echipelor, în ordinea din clasamentul după etapa a 3-a. Trebuie menționat că două formații au disputat doar două partide, Universitatea Cluj și CS SCM Timișoara. În cazul celor din Satu Mare și Alba Iulia nu am luat în calcul statistica meciului direct pentru că cea de pe site-ul federației nu corespunde cu realitatea din teren.

ACS Sepsi SIC Sfântu Gheorghe

Teodora Neagu este principala opțiune pentru jucătoarea sub 22 de ani. Aceasta a fost păstrată în teren pe toată durata primului sfert în cele trei partide jucate de campioană până acum. Are 21 de ani și o medie de 12:32 minute, cu 4 puncte/meci în trei apariții. Pentru extrema de forță se poate observa o creștere în ceea ce privește media de minute, comparativ cu ultimele două sezoane la Cluj când a avut 5:15 minute/meci, respectiv 7:25. De menționat că aceasta a avut 20:36 minute în sezonul 2014-2015. Alternativa lui Zoran Mikes este Renata Kovacs, care are 18 ani. Aceasta are medie de 1:30 minute, intrând spre finalul meciurilor.

CSM Satu Mare

Marina Sfîrlea (21 de ani) este opțiunea numărul 1 în ceea ce privește jucătoarea U22. Aceasta a venit de la Cluj în această vară unde a avut medii de 6:04 minute/meci în 16 apariții sezonul trecut. În meciurile cu Universitatea Cluj și CS SCM Timișoara a jucat cele 10 minute ale primului sfert. Marius Dobă mai poate apela la tinerele Valentina Bolba (20 de ani), Anamaria Kadar (19) și Eszter Kallai (18).

CSBT Alexandria

Alina Podar (împlinește 19 ani luna viitoare) este titulară dintre tinerele sub comanda lui Mădălin Piperea. Aceasta are o medie de 20:12 minute în cele trei partide, cu 5,3 puncte și 3 pase decisive. sezonul trecut a avut 17:22 minute/meci în 31 de partide. În primul meci cu CSU Alba Iulia, CSBT Alexandria s-a impus la 40 de puncte și au intrat Teodora Manea (18 ani) și Irina Enache (19 ani), 10, respectiv 7 minute. În tabelul pentru acest sezon au mai fost trecute o serie de jucătoare mai tinere, sub 18 ani, inclusiv de 15.

Olimpia Brașov

Iulia Brezoi (18 ani) este jucătoarea tânără cu cele mai multe minute jucate în debutul stagiunii la Brașov, cu o medie de 9:10 minute. A avut până acum o medie de 9:25 minute acum două sezoane, în 9 partide. Dan Calancea a început primul meci din campionatul actual cu Elena Dănălache (21 de ani) ca titulară, apelând la Brezoi în a doua jumătate a primului sfert. Fundașul are 1:56 minute/meci în cele trei etape. În sezonul trecut a avut 25:16 minute în 25 de partide la Iași. Anamaria Pop a debutat la 15 ani în prima ligă, în erapa 1. În general, după prima pauză a ieșit  jucătoarea tânără, intrând mai mult sau mai puțin pe parcursul următoarelor sferturi. Pe lângă Amira Al Ash Hab (18 ani) care a mai jucat în primul eșalon, mai sunt câteva jucătoare foarte tinere în lot.

UPM BC Sirius Târgu Mureș

Ionel Brustur a optat să înceapă cele trei partide de până acum cu ambele românce din primul sfert sub 22 de ani. Alina Pop (20 de ani) și Andreea Beldian (21) sunt jucătoarele autohtone cu care Sirius a început partidele. Acestea au fost în același timp pe teren în multe momente, iar când a apelat la alte autohtone în primul sfert, antrenorul le-a rotit pe cele două. Alina Pop are aproximativ 30 de minute/meci până acum, cu 4,33 puncte, după ce sezonul trecut a jucat 19,14 minute/partidă, în 26 de etape. Andreea Beldian are o medie de 22:38 minute și 8,3 puncte, având o contribuție ofensivă importantă la succesul din a doua etapă. Antonia Radu și alte câteva tinere mai sunt eligibile pentru regula U22.

CSU Alba Iulia

Noul antrenor de la CSU, Manuel Rodriguez, a apelat la varianta rotirii tinerelor în primul sfert, cerându-le în unele momente să facă pressing la fundașul advers. Diana Ignat (15 ani), Andreea Fleșer (18) și Tania Agache (18) și-au împărțit minutele. În cele două partide la care a mers statistica, Ignat are 11:47 minute/meci, Fleșer are 7:55, iar Agache a intrat 1:25 minute în partida din etapa a treia, dar s-a accidentat în sfertul secund. Mai este în lot Alexandra Bobar (17 ani).

Universitatea Cluj-Napoca

Ioana Ghizilă este jucătoarea sub 22 de ani cu cea mai mare medie de minute în acest sezon, 33:58, cu 9 puncte/meci în două meciuri. Fundașul de 20 de ani s-a bucurat de încredere și în sezonul trecut când a jucat în 31 de partide la Brașov, 16:30 minute. În această perioadă la Cluj sunt probleme de lot, dar oricum Ghizilă se bucură de încrederea antrenorului Dragan Petricevic, care a convocat-o și la naționala de senioare. Irina Părău (17 ani) este o altă tânără care își va crește numărul de minute în acest sezon. Pivotul a jucat 17 minute în prima partidă, ratând-o pe a doua pentru că a fost la turneul U 18. Mihaela Maxim (21 de ani) a revenit după o accidentare urâtă și este o altă variantă pentru regula U22, cu 4:41 minute într-un meci. Mai sunt în listă: Roberta Bot, Nicolette Orban și Roberta Salatioan.

Phoenix Galați

Gruparea gălățeană se confruntă cu probleme financiare și oferă în acest an ocazia să joace unor jucătoare foarte tinere. Alina Stan (16 ani, medie 7:38 minute) și Claudia Cristea (17 ani, 2:33 minute) sunt cele două care și-au împărțit, în mare, minutele în primul sfert, cu Florentina Grigoraș (19 ani) intrând 3 minute într-un meci. Mai sunt câteva localnice tinere în lot.

FCC ICIM Arad

La formația arădeană situația este simplă în ceea ce privește jucătoarea sub 22 de ani. Anamaria Ciotir (21 de ani) este prima opțiune, având 10 minute în toate cele trei partide de până acum. În sezonul trecut la Poli Iași, Ciotir a avut medii de 23:44 minute în 19 partide, cu 7,9 puncte. Patricia Gădărici (18 ani) este ținută aproape de zona de schimbare în cazul în care pivotul venit de la Iași acumulează faulturi. Gădărici a intrat 2:49 minute în meciul de la Sfântu Gheorghe, pe final. Diana Spinean și Larisa Ebervein sunt celelalte tinere din lot.

CS SCM Timișoara

Patru tinere au fost în cantonament cu formația alb-violetă. În cele două partide disputate până acum au intrat doar două. Anda Bota (20 de ani) a fost titulară în partida cu Sepsi, jucând tot sfertul unu, cu 15:29 minute în total. Ana Ivășchescu (18 ani) este a doua tânără folosită de Mihai Coldea în acest debut de sezon. A fost junioara folosită în meciul secund, fiind scoasă la prima pauză. Mai are 2 minute în primul joc.   

Este clar că șansele jucătoarelor tinere diferă în funcție de lotul și obiectivele echipelor la care sunt legitimate. Mai contează și valoarea individuală a acestora, dar și conjunctura în care se află echipele, dacă au tot lotul valid sau se confruntă cu probleme medicale. Ține și de priceperea antrenorilor de a le ajuta să crească și a le oferi șanse să joace și în restul meciului, când nu mai sunt obligați de regulament. 

Nu există nici un comentariu pentru acest articol.

Daca nu aveţi cont puteţi să accesaţi crearea unui cont nou.

Este interzisă folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, autor, articol, afişarea de anunţuri publicitare, jigniri, trivialităţi, injurii aduse celorlalţi cititori sau autori ai altor comentarii. Ne rezervăm dreptul de a cenzura și şterge integral cometarii și interzicerea dreptului de a posta pe site, prin banarea / blocarea IP-ului dvs. BASCHET.RO nu răspunde pentru conţinutul postat de utilizatori în rubrica de comentarii, această responsabilitate revenind integral autorului comentariului.

După ce au fost postate, comentariile nu mai pot fi șterse sau modificate de către autorii acestora!