Stiri Cupa României Feminin

Istoricul participării în cupă a a celor patru formații calificate la turneul final feminin din acest an

Andreea Vlase

Andreea Vlase
28.03.2019

Sepsi Arena găzduiește în 30 și 31 martie Final 4-ul Cupei României la Baschet Feminin. Este a treia oară la rând când ACS Sepsi SIC Sfântu Gheorghe organizează turneul final al competiției KO. Gazda turneului este singura dintre cele patru calificate care are cupa în palmares. CSM Satu Mare și Olimpia CSU Brașov au jucat cu trofeul pe masă, dar au pierdut finale, în timp ce Phoenix Știința Constanța este la prima participare în această competiție.

Confruntarea dintre Phoenix Știința Constanța și CSM Satu Mare deschide Final 4-ul din acest an. Prima semifinală de la Sepsi Arena va fi sâmbătă, de la ora 16:30. A doua semifinală se va disputa între Olimpia CSU Brașov și ACS Sepsi SIC Sfântu Gheorghe, de la ora 19:00. Finala va avea loc duminică, de la ora 19:00. Toate cele trei partide vor fi transmise pe FRB TV.

În drumul spre Final 4-ul din acest an, ACS Sepsi SIC Sfântu Gheorghe a disputat doar meciurile din turul secund, trecând cu 158-111 de FCC ICIM Arad cu victorie în ambele partide. CSM Satu Mare nu a întâmpinat probleme în primele două tururi. 206-117 a fost scorul dublei manșe cu Rapidul și 156-81 în turul doi cu CSM Târgoviște.

Olimpia CSU Brașov este singura echipă calificată la Final 4 care a pierdut un meci în această ediție. Formația de sub Tâmpa a avansat din primul tur ca „lucky-loser” după 135-136 cu FCC ICIM Arad, iar în al doilea a trecut cu 135-106 de ACS KSE Târgu Secuiesc. Phoenix Știința Constanța a ajuns la turneul final după 144-132 cu Universitatea Cluj și 128-109 cu CSM Alexandria.

Istoricul celor patru echipe în Cupa României:

Phoenix Știința Constanța a profitat că în acest sezon cupa a fost deschisă și pentru formațiile din a doua grupă valorică a campionatului (fosta Liga 1) și a reușit surpriza primului tur. Atunci constănțencele au trecut cu o dublă victorie de o echipă repartizată în prima grupă valorică din campionat, Universitatea Cluj, cu 77-73 în deplasare și 67-59 acasă. Constănțencele au avut cea mai mică diferență totală din sferturi în confruntarea cu CSM Alexandria, după ce au câștigat cu 70-55 acasă și 58-54 în deplasare. Cum este la prima participare în cupă, Phoenix Știința are 4 victorii în această competiție.

CSM Satu Mare se află la a 11-a participare în cupă, iar cea mai bună clasare este locul secund, alb-roșiile jucând de trei ori finala.  Formația sătmăreană a urcat pe prima scenă a baschetului feminin românesc în 2008 și în acea toamnă participa pentru prima dată în Cupa României. La acea ediție cluburile au căzut de acord ca primul tur să se dispute în partidă unică la Sibiu și sătmărencele cedau în fața viitoarei câștigătoare a trofeului, Municipal MCM Târgoviște. Au urmat două sezoane în care alb-roșiile ajungeau în finala competiției eliminatorii. În 2010 pierdeau cu 56-103 cu aceeași formație dâmbovițeană, iar în 2011 cedau finala de acasă cu 63-85 în fața celor de la ICIM Arad.

În următoarele șase participări sătmărencele au fost eliminate de cinci ori din sferturi și o dată din primul tur, când au avut o formulă cu multe junioare. CSM Satu Mare a revenit în 2018 în finala Cupei României, pe care a cedat-o cu 48-62 în fața gazdei ACS Sepsi SIC. Alb-roșiile au un bilanț de 23 de victorii și 18 înfrângeri în cupă.

Olimpia CSU Brașov participă pentru a 10-a oară în competiția eliminatorie. Aceasta debuta în Cupa României în ediția 2009-2010, când se numea BC Galactica Olimpia, pierzând în primul tur cu Universitatea Cluj. În următoarele cinci ediții, formația de sub Tâmpa a ieșit de patru ori din primul tur și o dată din turul secund. Olimpia CSU Brașov a reușit surpriza în 2016 când ajungea în premieră la Final 4, obținea organizarea turneului și juca finala acasă. Brașovencele cedau cu 49-87 cu Sepsi SIC.

Echipa pregătită de Dan Calancea a jucat în cea mai echilibrată finală din ultimii ani, în 2017, cu o controversă legată de cronometru. A fost acel meci pierdut cu 63-64 în fața celor de la CSM Târgoviște, când brașovencele s-au bucurat primele. Dar cupa a mers la dâmbovițence după ce arbitrii au consultat reluarea și au anulat coșul din final al lui Higgins, considerând că acesta a venit după expirarea timpului regulamentar. În 2018 alb-albastrele au fost calificate direct la turneul final, dar au ieșit din sferturi. Bilanțul formației din Brașov este de 10 victorii, un egal și 19 înfrângeri.

ACS Sepsi SIC Sfântu Gheorghe este la a 7-a participare în competiția KO și a câștigat trofeul de 3 ori.  Formația covăsneană există în actuala formă din sezonul 2012-2013, ajungând de fiecare dată în careul de ași al cupei. La prima participare, în 2013, a jucat finala mică, iar în 2014 a disputat finala mare, ambele pierdute cu ICIM Arad. Cupa României a fost primul trofeu câștigat de alb-verzi. Acestea găzduiau Final 4-ul din 2015 și se impuneau cu 61-54 în ultimul act cu CSU Alba Iulia.

Formația pregătită de Zoran Mikes și-a apărat trofeul în 2016, când câștiga finala de la Brașov cu 87-49 în fața gazdei Olimpia CSU. A urmat primul turneu final de 8 echipe, în 2017, când ACS Sepsi SIC a cedat cu 55-58 în semifinala cu CSM Târgoviște, fiind gazda acelui F8. În 2018 tot covăsnencele au găzduit turneul final de opt, dar la noua Sepsi Arena. Atunci alb-verzile și-au recâștigat trofeul după ce s-au impus cu 62-48 în finala cu CSM Satu Mare, care a fost urmată și de acel memoriu al alb-roșiilor. În cele șapte participări din cupă (inclusiv meciurile de până acum din această ediție), ACS Sepsi SIC are un bilanț de 26 de victorii și 5 înfrângeri.

*foto: Phoenix Stiinta Constanta facebook, Dan Potor

Nu există nici un comentariu pentru acest articol.

Daca nu aveţi cont puteţi să accesaţi crearea unui cont nou.

Este interzisă folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, autor, articol, afişarea de anunţuri publicitare, jigniri, trivialităţi, injurii aduse celorlalţi cititori sau autori ai altor comentarii. Ne rezervăm dreptul de a cenzura și şterge integral cometarii și interzicerea dreptului de a posta pe site, prin banarea / blocarea IP-ului dvs. BASCHET.RO nu răspunde pentru conţinutul postat de utilizatori în rubrica de comentarii, această responsabilitate revenind integral autorului comentariului.

După ce au fost postate, comentariile nu mai pot fi șterse sau modificate de către autorii acestora!