Stiri

Ja Morant, prestație remarcabilă în prima rundă din March Madness

David Istrate

David Istrate
22.03.2019

Joi, 21 martie, s-a dat startul uneia dintre cele mai așteptate competiții din baschetul american: playoff-ul NCAA. La acest turneu participă 64 de echipe iar miza este câștigarea titlului suprem la nivel de colegiu.

Una dintre cele mai interesante dispute ce au avut loc în seara precedentă (21.03) a fost între Murray State Racers și Marquette University. Chiar dacă a doua universitate menționată a fost favorita acestui duel, Murray State a făcut un joc excelent și a reușit să se impună detașat, scor 83-64. Prin urmare, fosta universitate a lui Tony Easley, pivotul lui U-BT Cluj-Napoca, s-a calificat în faza următoare a competiției, unde o întâlnește pe Florida State University.

Sigur că rezultatul în sine este unul surprinzător, însă fanii NCAA își vor aminti de altceva, ei își vor aminti de prestația lui Ja Morant. Născut în 10 august 1999, Morant a făcut liceul la Crestwood, în Carolina de Sud, fiind apoi recrutat de Murray State. La colegiul american, baschetbalistul de 1.91 a devenit rapid unul dintre cei mai importanți jucători, iar în acest sezon și-a asumat un rol și mai mare. Prin urmare, Morant a devenit unul dintre cei mai buni tineri baschetbaliști din Statele Unite, fiind preconizat să fie selectat în NBA cu una din primele 5 opțiuni.

Revenind la partida din seara precedentă, Ja Morant a adunat 17 puncte, 16 pase decisive și 11 recuperări, reușind primul triple-double de la turneul NCAA în ultimii 7 ani. Sportivul de 19 ani a aruncat doar de 9 ori în acest meci, având 42.8% la aruncările de 2 puncte (3/7) și 100% la aruncările de 3 puncte (2/2). De asemenea, Morant a avut 5/5 de la linia de libere, pentru un procentaj de 100%. Acest triple-double este doar al 9-lea din istoria NCAA, prin urmare, ne dăm seama și mai mult de cât de impresionantă e reușita extremei lui Murray State.

După jocul de aseară, întreaga comunitate baschetbalistică din Statele Unite a rămas uimită de Ja Morant, mulți spunând că acesta merită să fie selectat al doilea în NBA, după Zion Williamson. Aceste laude sunt pe bună dreptate pentru că dacă ne uităm doar la puncte și pase decisive, observăm că Morant a contribuit la peste 50 dintre cele 83 de puncte înscrise de echipa sa. De asemenea, baschetbalistul american a reușit faza serii atunci când în drumul spre coș aproape a sărit peste un adversar.

În acest sezon, Ja Morant a avut medii de 24.6 puncte, 10 pase decisive și 5.5 recuperări, fiind cel mai bun jucător al echipei sale. Rămâne însă de văzut dacă acesta va reuși să rămână constant și să își conducă colegii spre noi victorii în acest turneu. Între timp, de-abia așteptăm să îl vedem în NBA.

*foto: Maddie Meyer/Getty Images

Nu există nici un comentariu pentru acest articol.

Daca nu aveţi cont puteţi să accesaţi crearea unui cont nou.

Este interzisă folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, autor, articol, afişarea de anunţuri publicitare, jigniri, trivialităţi, injurii aduse celorlalţi cititori sau autori ai altor comentarii. Ne rezervăm dreptul de a cenzura și şterge integral cometarii și interzicerea dreptului de a posta pe site, prin banarea / blocarea IP-ului dvs. BASCHET.RO nu răspunde pentru conţinutul postat de utilizatori în rubrica de comentarii, această responsabilitate revenind integral autorului comentariului.

După ce au fost postate, comentariile nu mai pot fi șterse sau modificate de către autorii acestora!