Stiri Liga Natională de Baschet Masculin

Jason Washburn este noul pivot al lui U-BT Cluj

Andreea Vlase

Andreea Vlase
21.08.2018

U-BT Cluj a anunțat transferul lui Jason Washburn (nr. 42 în poză). Pivotul de 2.13 are dublă cetățenie, americană și bulgară. Acesta este coleg în naționala Bulgariei cu Stanimir Marinov, un alt baschetbalist transferat în această vară de deținătoarea Cupei României. Washburn a fost legitimat în Japonia din 2016, dar a jucat foarte puțin în ultimul sezon, din cauza unei accidentări.

Noul pivot al celor de la U-BT Cluj are 28 de ani, 2.13 înălțime și 111 kilograme. A absolvit colegiul American Utah, unde a avut medii de 8.7 puncte, 5 recuperări și 1.3 capace în 22.4 minute/meci. A făcut pasul spre Europa în 2013, când a semnat cu Cherkays Monkeys, din Ucraina. A jucat în 16 meciuri din campionatul țării vecine și a fost al doilea marcator al echipei, cu 14.1 puncte/meci, la care a adăugat 6.3 recuperări și 1.1 capace în 29 de minute. A fost coleg cu Andrei Calnicenco acolo.

Situația tensionată din țară a dus la suspendarea campionatului, iar Washburn a mers în Belarus pentru finalul sezonului. A semnat cu Tsmoki Minsk, cu care a jucat în Liga Baltică (patru meciuri, 10 ppg, 6.8 recuperări în 21 de minute) și FIBA Europe Cup (2 partide, 7.5 puncte/meci, 4 recuperări, 1 capac în 14.5 minute).

Sezonul 2014-2015 l-a petrecut la Basic-Fit Brussels în Belgia. A jucat în 27 de partide din campionat, cu medii de 8.9 puncte și 3.9 recuperări în 19 minute/meci. A semnat în septembrie 2015 cu Charlote Hornets, din NBA, pentru care a evoluat doar în presezon.

În noiembrie 2015 a mers la Sigal Prishtina, în Kosovo. A fost coechipier acolo cu Stanimir Marinov, fundașul transferat în această vară de U-BT. Sigal a câștigat în acel an campionatul, cupa și Liga Balcanică. Americanul a fost MVP-ul finalei Ligii Balcanice. A jucat în 12 meciuri din competiția regional europeană, cu medii de 17.5 puncte, 8.8 recuperări, 1.3 pase decisive și 2 capace/meci. În campionat a evoluat în 19 partide, cu 17.2 puncte, 8.8 recuperări, 1.6 pase decisive și 2 capace/meci.

În 2016 a primit cetățenia bulgară și s-a alăturat celor de la Yokohama B-Corsairs. A jucat în 54 de meciuri pentru formația niponă în primul sezon, cu 14.6 puncte/meci, 7.2 recuperări și 1.2 pase decisive. În al doilea sezon în Japonia a intrat în doar patru partide și a plecat în octombrie, după ce s-a accidentat la gleznă. A avut medii de 12 puncte, 5.8 recuperări și un assist în acea perioadă.

A jucat în două partide cu naționala Bulgariei în prima fază a calificărilor pentru Campionatul Mondial din 2019, cu Islanda și Cehia. A avut medii de 7 puncte, 3 recuperări și 1.5 pase decisive în 19.3 minute, pentru 10 eficiență medie. Tot 2 meciuri a jucat și în calificările pentru EuroBasket 2017. Atunci a contribuit cu 16 puncte/meci și 7 recuperări în 28.5 minute, cu 19.5 eficiență medie.

„Îi urăm bun venit lui Jason Washburn! Ne bazăm pe el să acopere cu succes, împreună cu Tony Easley, postul de pivot. Washburn este un jucător mobil, care, deși este foarte înalt, aleargă bine, e destul de atletic pentru dimensiunile lui. Este un bun apărator, ne dorim să fie eficient din acest punct de vedere în spațiul de trei secunde. A fost coleg în trecut cu Marinov și Calnicenco, avem referințe bune despre el, așa că sperăm să se integreze repede în colectivul nostru”, a declarat Mihai Silvășan, antrenorul U-BT, pentru site-ul official al echipei.

Washburn se va alătura formației clujene în 23 august, în cantonamentul din Serbia.

*foto: fiba.basketball

16 comentarii la aceasta stire:
  • Sepsi SIC Sf. Gheorghe Beniamin :

    ...
    Pare un transfer reusit.
    In momentul de fata suntem o echipa buna sub panou: Easley (4-5), Washburn (5), Moldoveanu (4), Torok (4-5) si poate chiar si Kalnicenko joaca 4 la nevoie.
    Sunt curios cum ne descurcam pe PG unde il avem ca prima optiune pe Marinov, Rasic si Kuti la nevoie, dar cu totii stim ca nu prea le prieste aceasta pozitie.
    Un alt semn de intrebare e nivelul la care poate juca Rasic. Sper sa isi intre in joc si sa avem un shooter redutabil in el.
    Ramane de vazut daca aceasta strageie cu 5 jucatori o sa fie una buna.

    cu 5 ani în urmă (21.08.2018)
    • Sepsi SIC Sf. Gheorghe Beniamin:

      ..
      *5 jucatori straini

      cu 5 ani în urmă (21.08.2018)
    • U BT Cluj-Napoca TitiAcs:

      Asa pare
      a fi o echipa bunicica. Dar ce echipa buna o sa fie Oradea la anul, cu Marinov si Washburn ! Cine stie poate chiar din play-off...
      Lasind gluma la oparte, pare ca BT-ul si-a cam luat mina de pe echipa si asigura un buget de austeritate. Cu 5 straini e clar ca s-a renuntat la Cupa Loserilor . Iar pentru campionat probabil ca in Februarie se vor aduce ceva jucatori ( dupa modelul Steaua de campionatul trecut). Dar la sala tot mergem...

      cu 5 ani în urmă (22.08.2018)
    • Sepsi SIC Sf. Gheorghe trancer:

      Cluj
      Nu, nu, încă nu. BT e acolo iar bugetul este. Doar ca probabil va fi o alta strategie.

      cu 5 ani în urmă (22.08.2018)
    • CS Universitatea Cluj-Napoca ARM:

      U
      Ar fi culmea sa nu fie acolo in conditiile in care este echipa lor.....

      cu 5 ani în urmă (22.08.2018)
    • Sepsi SIC Sf. Gheorghe Beniamin:

      ...
      Cu siguranta BT-ul a ramas si eu cred ca si bugetul tot mare a ramas.
      La fel cum a zis si @trancer, e probabil ca strategia sa se fi schimbat sezonul acesta.

      cu 5 ani în urmă (22.08.2018)
    Raspunde
  • Sepsi SIC Sf. Gheorghe trancer :

    Cluj
    Personal mă declar mulțumit de lotul echipei. Sunt jucători cu experiență, cu personalitate, deci Silvasan n-ar trebui sa aibă cine știe ce rol. Un dubiu am la romanul U23, pentru ca nu cred ca suntem acoperiți suficient. Ma aștept ca cei doi bulgari (și pivotul, în fine ...) sa se ridice la nivelul lui Dykes și Moldoveanu pentru ca sunt convins ca sunt jucători valoroși. Iar mai încolo, la nevoie sau nu, sa vedem și ultimul străin.

    cu 5 ani în urmă (21.08.2018)
    • CSM CSU Oradea Oldtimer:

      Compoziția rolului
      În sezonul care va debuta în 6 1/2 săptănâni, marea lacună a d-lui Silvăşan ar putea fi asigurată de Saşa şi Kendal, mai ales că Saşa va fi, probabil, mult mai prezent în teren decât în sezonul trecut.
      Eu pe ei îi văd ca artizani ai dezvoltării jocului de echipă, echipă adjectiv. Nu cred că dl. Silvaşan a apucat să frecventeze recent niscaiva cursuri de antrenorat. Probabil e un bun auto-didact şi învață din mers. Baftă.
      Hai CSM !

      cu 5 ani în urmă (21.08.2018)
    Raspunde
  • streetball44 :

    Asteptari
    Intr-adevar, pare a fi o mutare ok. Vom vedea, insa, cum se va lega jocul si daca vom putea sa scoatem maximum de la aceasta echipa. Cred, in continuare, ca nu vom incepe totusi cu doar 5 straini. E riscant, avand in vedere ca la pozitiile mici, o accidentare ne-ar da peste cap rau de tot, iar Rasic nu stiu cate minute va putea duce in noul sezon. De acord cu @Beniamin, Sasha si Kuti pot fi, la nevoie, pusi pe post de PG, dar e clar ca in cazul in care Marinov lipseste, situatia ar fi complicata. O alta problema ar fi in cazul in care Dykes ar lipsi. Am ramane destul de descoperiti pe 3, doar cu Kali. Asadar, ma gandesc ca, ori vom aduce un jucator pe postul de 1-2, ori vom aduce un jucator pe post de SF (sau 2-3, ma rog). Sigur, ideal ar fi un jucator care sa poata evolua pe 1-2-3, dar asa ceva nu prea exista "la acest nivel"...

    cu 5 ani în urmă (21.08.2018)
    • U BT Cluj-Napoca zol21:

      Cj
      Ar fi fost bun Karniauskas.

      cu 5 ani în urmă (21.08.2018)
    • CSM CSU Oradea popsiis:

      Pe 3
      Poate juca Moldoveanu, strain nu zic ca nu poate fi adus, dar intrebarea e cate minute sa joace, trebuie luata in calcul regula u23, plus ca exista jucatori ca dykes si vlad care ar juca 28 de minute minim pe meci, daca nu chiar peste 30, dykes e mai degraba un sg, daca ar fi sa vina cineva ar fi un 3 dar cu putine minute, sau calnicenco cu minute putine, de atlfel cred ca i s-a promis lui andry ca va juca mai mult anul asta pentru ca nu i s-ar fi rentat sa ramana in alte conditii

      cu 5 ani în urmă (21.08.2018)
    Raspunde
  • U BT Cluj-Napoca vass bela :

    Mai rezervat
    Eu sunt mai rezervat in privinta lui Washburn, din doua motive simple : a jucat in Japonia in liga a doua, iar in ultimul sezon a fost accidentat ( a jucat numai 4 meciuri ). Deci este un nou caz Rasic, adica va fi sau nu ce a fost inainte de accidentare ? PS . Daca se vrea trofee, trebuie OBLIGATORIU si un al saselea strain, si inca unul valoros !

    cu 5 ani în urmă (21.08.2018)
    • CSA Steaua București Fortza Steaua:

      VASS BELA
      A jucat in prima liga (Japan B League) 54 meciuri in sezonul 2016-2017 si mai putine in sezonul trecut (probabil din cauza unei accidentari). Insa a jucat bine in preliminarii contra unor adversari grei. A stat pe parchet in jurul a 20 min. si a jucat impotriva Cehiei cu Balvin pivot.....

      cu 5 ani în urmă (21.08.2018)
    Raspunde
  • U BT Cluj-Napoca vass bela :

    Japan B
    Eram convins ca Japan B ligue este liga a doua japoneza, nu-mi dau seama ce reprezinta lit B . In sezonul trecut datorita unei accidentari grave, a jucat doar 4 meciuri, noi fiind patiti cu Rasic ( aproape un sezon pe tusa ), e normal sa avem ceva rezerve, nu ?

    cu 5 ani în urmă (21.08.2018) Raspunde
  • CSM CSU Oradea minotauro :

    B
    ....Basketball...

    cu 5 ani în urmă (22.08.2018) Raspunde
  • U BT Cluj-Napoca A.Cr :

    A.Cr
    Parerea mea despre lotul prezentat este ca e unul subtire si de nivel mediu spre ridicat dar nici decum unul foarte bun(sper ca e vorba totusi de o strategie).
    La jucatorul U23 in comparatie cu contracandidate mi se pare ca stam foarte prost. Apoi avem 2 jucatori care vin dupa accidentari serioase(s-ar putea sa revina la nivel inalt, sau s-ar putea sa nu).Un alt fapt ar fi doamne fereste accidentarea lui Dykes sau a lui Marinov, in acel moment ce facem?
    Ramane de vazut, Hai U...

    cu 5 ani în urmă (22.08.2018) Raspunde

Daca nu aveţi cont puteţi să accesaţi crearea unui cont nou.

Este interzisă folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, autor, articol, afişarea de anunţuri publicitare, jigniri, trivialităţi, injurii aduse celorlalţi cititori sau autori ai altor comentarii. Ne rezervăm dreptul de a cenzura și şterge integral cometarii și interzicerea dreptului de a posta pe site, prin banarea / blocarea IP-ului dvs. BASCHET.RO nu răspunde pentru conţinutul postat de utilizatori în rubrica de comentarii, această responsabilitate revenind integral autorului comentariului.

După ce au fost postate, comentariile nu mai pot fi șterse sau modificate de către autorii acestora!