Stiri Liga Natională de Baschet Masculin

Josh Sparks, rezerva de energie a celor de la "U"

Paul Olar

Paul Olar
10.11.2013

"U"-BT Mobitelco Cluj-Napoca a efectuat în vară o serie de modificări foarte discutate, după ce a renunțat la toți străinii din sezonul precedent. În locul lor au fost "repatriați" Branko Cuic, Miljan Medvedj, respectiv Darius Hargrove, încercându-se astfel o "combinație între jucătorii cu experiență și cei tineri", precum declara optimist Dorin Pintea la începutul stagiunii.

Printre cele șase nume neautohtone sosite la gruparea de pe malul Someșului se numără și Josh Sparks. Interesant, americanul nu se încadrează criteriilor după care au fost selectați restul străinilor, în sensul că noile achiziții se laudă cu numeroase meciuri tari în picioare. Prezentat drept liderul all-time la capace al Universității Valdosta, tânărul în vârstă de 23 de ani a semnat primul său contract de profesioniști cu "U" și a devenit repede extrem de apreciat.

"Mă simt bine la Cluj, toată lumea m-a primit cu brațele deschise. Există și în America fani senzaționali, însă aici poți să simți pasiunea și dragostea față de sport, echipă sau oraș. Vreau să fac tot ce-mi stă în putință să ajut Clujul în campionat și sunt sigur că ne vom bate la titlu." Spunea Sparks în urmă cu aproape două luni.

Încă de la prima apariție în Sala Sporturilor "Horia Demian", pivotul de peste ocean a făcut deliciul spectatorilor cu reușite ce sfidează "legea gravitației" și capace senzaționale. La o primă vedere, Josh este un jucător pentru public, însă el și-a demonstrat pe deplin utilitatea în ultimele succese ale clujenilor. În partida din "Bănie", extrema de forță de 2.05 m a intrat pe parchet din postura de rezervă, la fel cum s-a întâmplat în toate disputele consemnate până în prezent. În aproape 15 minute de încredere oferite de către antrenorul Dorin Pintea, Sparks a totalizat 12 puncte și 2 recuperări.

La șase zile distanță, "alb-negrii" au dat piept cu un nou adversar de foc, în postura lui Gaz Metan Mediaș. Silvășan și compania au condus aproape în permanență pe tabela de marcaj, dar medieșenii nu s-au dat bătuți și au revenit periculos pe final. Acela a fost momentul prielnic pentru american să-și facă simțită prezența în joc, el continuându-și recitalul cu un alley-oop venit din pasa lui Miljan Medvedj. Slam-dunk-ul a ridicat sala în picioare, iar băieții lui Dorin Pintea au căpătat energie ca să găsească drumul spre victorie.

În 16:23 minute pe parchet, absolventul Universității Valdosta a avut 7/9 din interiorul semicercului și 1/3 de la linia de pedeapsă, ajungând la 15 puncte marcate. De asemenea, el a izbutit 4 intercepții, 2 capace și a cules tot atâtea mingi de sub panou, adică un indice de 18 în dreptul eficienței. În afară de o detentă impresionantă, jucătorul originar din statul Georgia posedă și o poziționare excelentă. "JK" știe unde să se pună în teren cu scopul de a recupera cât mai multe baloane și are un simț deosebit în faza defensivă, capacele sale venind adesea pe neașteptate.

Totodată, sportivul în vârstă de 23 de ani are în arsenal mișcări eficiente de pivot și discutabil, cea mai importantă calitate a sa este entuziasmul. Poate același entuziasm pe care-l arăta și Brad Buckman, unii dintre susținătorii "alb-negrilor" considerând că transferul lui Sparks este la fel de inspirat ca cel pe care l-a perfectat echipa în 2008. Desigur, Buckman este un baschetbalist cu un profil total diferit, însă modestia și ambiția texanului se regăsesc și la achiziția lui "U" din vară. Într-o declarație acordată la sfârșitul ultimei încleștări, Mihai Silvășan a vorbit realist despre tânărul său coechipier american. "Îi prevăd un viitor foarte bun dacă va munci în continuare și se va gândi foarte mult la baschet."

Iată că Buckman, la o scurtă perioadă după plecarea de pe Someș, a evoluat la Cajasol Sevilla în Liga ACB și actualmente este legitimat la Beșiktaș Istanbul. Să vedem cât de departe poate ajunge Josh Sparks! Cert este că potențialul există.

*Foto: Andor Marton; Video: Doru Daroczi

Nu există nici un comentariu pentru acest articol.

Daca nu aveţi cont puteţi să accesaţi crearea unui cont nou.

Este interzisă folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, autor, articol, afişarea de anunţuri publicitare, jigniri, trivialităţi, injurii aduse celorlalţi cititori sau autori ai altor comentarii. Ne rezervăm dreptul de a cenzura și şterge integral cometarii și interzicerea dreptului de a posta pe site, prin banarea / blocarea IP-ului dvs. BASCHET.RO nu răspunde pentru conţinutul postat de utilizatori în rubrica de comentarii, această responsabilitate revenind integral autorului comentariului.

După ce au fost postate, comentariile nu mai pot fi șterse sau modificate de către autorii acestora!