Stiri Liga Natională de Baschet Masculin

Joshua Keyes, despre situația de la Brăila: „Până vineri mi s-a spus să plec”

Eduard Popa

Eduard Popa
05.11.2018

joshua keyes braila

Eșecul celor de la Cuza Sport Brăila în compania celor de la CSM Mediaș în etapa a patra din Liga Națională de Baschet Masculin, urna valorică B, pare să fi fost „cântecul de lebădă” pentru clubul de pe malul Dunării.

Înaintea partidei, Mircea Totolici, președintele clubului brăilean făcuse un anunț disperat către autorități pentru a-l ajuta cu bani, dar fusese refuzat de către primarul municipiului Brăila. După meciul cu Mediaș, Totolici și-a anunțat jucătorii că va continua restul sezonului doar cu sportivii originari din Brăila și că se vede nevoit să renunțe la serviciile lor.

Unul dintre acești sportivi este americanul Joshua Keyes, cel mai bun marcator al formației în acest debut de sezon, care a protestat însă la ultimele meciuri și a refuzat să mai joace întrucât era neplătit.

Totolici i-a trimis lui Keyes un mesaj prin care l-a anunțat că până vineri va trebui să părăsească apartamentul în care stă în Brăila. Mai mult, americanul a fost anunțat de președintele Cuza Sport că nu mai are bani să îi plătească nici măcar biletul de avion!

Din acest motiv, Joshua Keyes a decis să adreseze prin intermediul totalbaschet.ro o scrisoare deschisă în care descrie situația în care se află atât el cât și colegii săi:  

„Joc cel mai bun baschet din cariera mea. Cu toate acestea, mie și colegilor mei ni s-a spus să părăsim Brăila până vineri, fără să fi fost plătiți în acest sezon, fără să ni se ofere bilete de avion. Ca să vă dau citatul exact ”Ești pe cont propriu de vineri”. Asta reprezintă o încălcare flagrantă a contractului meu. Mesajul meu către toată lumea este să fie conștientă de ”mizeria” care se produce în această industrie. Am câștigat un trofeu cu Brăila anul trecut. V-ați fi gândit că am primit mai mult respect ca individ după acest episode, dar nu a fost cazul. În prima săptămână din acest sezon, doi colegi de-ai mei au fost înjunghiați în club, chiar în fața ochilor mei. Amândoi au fost în stare critică și au trebuit să lupte pentru a fi din nou sănătoși. Unul dintre ei, colegul meu de camera, s-a dus acasă, celălalt a trebuit să rămână aici pentru că nu putea zbura din cauza faptului că a fost înjunghiat în plămân. La acel moment clubul Cuza Sport Brăila s-a RUGAT de mine să stau la echipă pentru că „totul va fi bine”. Familia mea și cei dragi m-au chemat imediat acasă. Am ales să stau pentru că noul meu coleg avea nevoie de mine, la fel ca și echipa. Am rămas și jucam cel mai bun baschet al meu din carieră, dar am decis să nu mai joc întrucât nu eram plătit. Am ales să rămân și să joc, dar nu pe gratis. Când și-au dat seama că nu mă mai pot folosi, m-au pus în această situație. Nu am nevoie de păreri de rău sau de milă, dar povestea aceasta trebuia auzită. Sportivii profesioniști trebuie să se trezească și să facă ce e mai bine pentru ei și familiile lor. Aceasta este povestea mea. Dumnezeu m-a ales pe mine”

 Mesajul original trimis de Keyes către redacția noastră:

„While Playing the best basketball in my career, Averaging 24 points a game, 8 rebounds and 4 assists and 2 steals. My teammate and I are being told to leave from Braila, Romania by Friday. Without any pay for this season, without plane tickets. As I quote, “Your on Your Own After Friday.” This is a breach of contract at an extreme level. My message to everyone is please be aware of the “filth” that occurs in this industry. I won a championship here in Braila last year. You would think that they would have more respect for me as an individual but they don’t. During the first week of my arrival, two of my teammates were brutally stabbed in a club, right in front of my eyes. They both were placed in critical condition, they fought and regained there health. One of them my roommate went home, the other had to stay because he was a flight risks and was stabbed in the lung. At this time the team Cuza Sport Braila, BEGGED me to stay, “please stay,we need you, everything is going to be okay”. My family and loved ones immediately wanted me to come home. I chose to stay because my teammate someone that i had just met needed me here, it appeared that the club needed me too. I stayed and was playing the best basketball of my career, I decided to stop playing until i was payed, i agreed to stay and play but not for free. Once they realized that they couldn’t use me anymore, this is the situation that i am left with. I don’t want your sorrow, or your pity, this story needs to be heard. Professional Athletes Wake Up, At All Times do what’s best for you and your family.

This is my story.

God Chose Me.”

Reamintim că site-ul nostru a anunțat că formația Cuza Sport Brăila are probleme financiare care datează cu mult înainte de scandalul în care au fost implicați Darrel Bowie și Joseph McClain la mijlocul lunii septembrie și în urma căruia cei doi au suferit răni extrem de grave.

De altfel, Joseph McClain, cel care a rămas în România întrucât nu poate zbura din cauza afecțiunilor la plămâni, s-ar putea afla în aceeași situație ca Joshua Keyes. Din păcate el nu a putut fi contactat de site-ul nostrum pentru a ne oferi o opinie.

*foto: facebook Joshua Keyes

3 comentarii la aceasta stire:
  • tanaseb :

    ...
    Povestea trista a sportului de acolo. Ii imposibil sa iti tratezi sportivii asa.

    cu 5 ani în urmă (05.11.2018) Raspunde
  • dancri :

    Sindicat
    Si astfel de lucruri se vor mai intampla pana cand cei din FRB nu vor infiinta si in Romania Liga profesionista si astfel ar putea exista si un sindicat al jucatorilor care sa le apere drepturile. Dar cei din FRB sunt interesati doar cum sa ia bani de la echipe prin tot felul de taxe.

    cu 5 ani în urmă (05.11.2018) Raspunde
  • CS Universitatea Cluj-Napoca trt :

    Foarte trist !
    Ce ar mai fi de spus? Oricum cei din federatie nu vor spune nimic...Aaaa,de fapt ce sa spuna?Doar de o saptamana le-am atras atentia ca banica stelian la un meci la Cluj,in calitate de observator a butonat mai mult telefonul in loc sa fie atent la meci! El,bine mersi a incasat diurna,alea,alea... Asa ca din pacate pentru jucator,valiza pare a fi solutia.Si nu aia din Teleorman:)))

    cu 5 ani în urmă (05.11.2018) Raspunde

Daca nu aveţi cont puteţi să accesaţi crearea unui cont nou.

Este interzisă folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, autor, articol, afişarea de anunţuri publicitare, jigniri, trivialităţi, injurii aduse celorlalţi cititori sau autori ai altor comentarii. Ne rezervăm dreptul de a cenzura și şterge integral cometarii și interzicerea dreptului de a posta pe site, prin banarea / blocarea IP-ului dvs. BASCHET.RO nu răspunde pentru conţinutul postat de utilizatori în rubrica de comentarii, această responsabilitate revenind integral autorului comentariului.

După ce au fost postate, comentariile nu mai pot fi șterse sau modificate de către autorii acestora!