Stiri Liga Natională de Baschet Masculin

Jukka Toijala: „Am avut șansa unei victorii importante în deplasare, dar nu am fost în stare să profităm”

Ana-Maria Tutunaru

Ana-Maria Tutunaru
28.12.2017

jukka toijala antrenor steaua, steaua csm csu oradea

CSM CSU Oradea a învins CSM Steaua Eximbank București în derby-ul etapei a XIa a LNBM, scor 89-81.

În cadrul conferinței de presă organizate după meci, Jukka Toilaja nu a evitat să recunoască faptul că se simte dezamăgit după înfrângerea în fața bihorenilor. Tehnicianul a vorbit și despre problemele cu care se confruntă echipa sa la acest moment:

„Felicit Oradea. A arătat voință și mult curaj în acest meci. Este o victorie mare pentru ei deoarece s-au confruntat cu mari probleme de efectiv înaintea și în timpul meciului. În plus, sunt ferm convins că nimeni de la clubul orădean nu a fost mulțumit cu felul în care a performat echipa până acum. Așadar, cu această sumă de factori trebuie să le dăm credit învingătorilor din această seară.

Oradea a arătat că vrea. A avut energie încă de la primul angajament, iar noi am avut probleme în a echilibra raportul de forțe din această privință. Oradea a utilizat o formulă scundă împotriva căreia noi am avut dificultăți în debutul meciului. Am revenit de 4-5 ori în meci, dar nu am reușit să ne impunem.

Din punctul meu de vedere un meci se pregătește din trei privințe: fizic, mental și tactic. Cu siguranță noi ne-am pregătit, însă jocul nostru prestabilit a fost dezastruos. Oradea este o echipă care dezvoltă un baschet elaborat și acest lucru te ajută să-ți pregăteșți propria echipă. Știi cum adversarul își dezvoltă acțiunile ofensive, dar nu am reușit ceea de ne-am propus.

În sala noastră din Bucureșți e mult mai ușor. Sala e mai mică, atmosfera îți permite să poți transmite mai ușor jucătorilor ce vrei și ce vezi de pe margine în timpul desfășurării partidei. E mult mai ușor să comunici cu echipa de pe margine. Aici, la Oradea, asta e atmosferă de baschet. Motiv pentru care în calitate de jucător trebuie să recunoști situațiile de joc în mod individual.

Am permis adversarului să înscrie 89 puncte. E un pic prea mult având în vedere că Oradea a avut probleme de efectiv. Am avut șansa unei victorii importante în deplasare, dar nu am fost în stare să profităm. Sunt dezamăgit de acest lucru. Nu suntem la acea maturitate necesară pentru a câștiga în săli și condiții dificile.”

 Tehnicianul finlandez a răspuns apoi întrebărilor jurnaliștilor prezenți la Arena Antonio Alexe din Oradea. 

Ce părere aveți despre raportul 9 pase decisive / 18 posesii pierdute al echipei dumneavoastră?

Oradea obișnuiește să schimbe apărările. Au apărare zonă, au apărare cu switch la fiecare blocaj și cu siguranță cursivitatea acțiunilor noastre ofensive nu a fost satisfăcătoare. Am driblat prea mult. Mai mult decât am pasat și împărțit mingea între noi. Nu ne dorim să jucăm așa. Oradea a făcut o treabă bună din punct de vedere defensiv, dar cu siguranță noi nu am fost cei mai lucizi în acest meci.

Ați menționat problemele de efectiv cu care s-a confruntat Oradea, însă ați omis să vorbiți despre absența lui Runkauskas din echipa dumneavoastră.

Cu siguranță e foarte greu să joci fără Runkauskas. Așa cum e foarte dificil să joci fără Zeno. Aceștia sunt jucători de mare valoare, capabili să rezolve atâtea situații în atâtea moduri. Acest gen de absență afectează o echipă pe termen lung. E imposibil să acoperi aceste absențe deoarece e lesne de înțeles că rolurile lui Runkauskas și Zeno sunt esențiale în propriile echipe. Însă într-un meci, așa cum Oradea a arătat de această dată, o astfel de absență nu contează. Mai ales atunci când ai în permanență cinci jucători deciși să se sacrifice pentru fiecare minge.

Desigur, o astfel de absență oferă antrenorului posibilitatea să dea celorlalți jucători șansa să facă pasul în față. E un test și adesea apar jucători capabili să facă mai mult decât ar fi rolul lor obișnuit. Pe de altă parte e clar că noi suntem aici pentru a câștiga meciuri, astfel încât îți doreșți să ai jucătorii cheie sănătoși, antrenați și în teren pentru face ceea ce știu ei, așa cum antrenorii gândesc echipa.

Suntem la jumătatea primei faze. Cu alte cuvinte ați jucat o dată împotriva fiecărui adversar din ligă. Ce părere aveți despre actuală ediție de campionat?

Actualul sezon e diferit față de precedentul. Acest lucru se datorează unor modificări de regulament. Una este cea legată de jucătorul autohton U23 în primele zece minute de joc, iar cealaltă este legată de faptul că numărul străinilor a crescut de la cinci la șase.

Eu cred că aceste prevederi de regulament oferă echiplor șansa de a juca în rotații mai adânci. Acest lucru cred că explică cel mai bine faptul că nu e deloc ușor să câștigi în deplasare. Sunt de părere că echipele de la mijlocul clasamentului sunt mai bune și mai greu de învins la ele acasă. Dacă nu joci bine împotriva acestor formații vei avea probleme. Cele mai bune exemple sunt Galați și Craiova, acolo unde e dificil pentru oricine să învingă.

Chiar și așa, în pofida avantajelor evidente pe care aceste reguli le aduc, opinez că spre finalul sezonului precedent, cu mai puțini străini și cu rotații mai scurte, am avut echipe mai puternice decât acum. Poate că în continuare jocul echipelor se va îmbuntăți și chiar e nevoie de timp pentru a suda relațiile de joc în condițiile în care sunt multe echipe care au schimbat masiv în raport cu sezonul anterior.

Referitor la regulă U23 nu am fost foarte încântat, dar nici nu m-am opus când mi s-a spus despre ea. Cert este că pe baza primelor 11 etape, pot să spun că generația tânără își merită locul în teren, chiar dacă pentru moment este protejată de o regulă. Eu cred că șansa oferită a fost una corectă și meritată pentru mulți dintre românii sub 23 ani. Sunt foarte curios să văd în cel fel continuă dezvoltarea acestor jucători.

La CSM Steaua utilizați de regulă un singur român U23 (n.r. Georges Darwiche). Credeți că sunt și alții în echipă care merită atenție?

Cu siguranță și va trebui să o ducem la îndeplinire. Popa nu e cu noi la ora actuală din cauze medicale. Diculescu și Petrache au avut la rândul lor probleme medicale și nu s-au antrenat în mod regulat cu echipa. Poate am avut o teamă să-i pun în teren deoarece nu s-au antrenat destul cu băieții, însă e limpede că nu putem să mizăm pe un singur jucător. Nu e deloc sănătos. Dacă jucătorul de bază are o problemă, e clar că ne trebuie și alte variante.

, a spus Jukka Toijala la finalul partidei cu CSM CSU Oradea, potrivit 24secunde.ro.

În urma acestei înfrângeri contra CSM CSU Oradea, Steaua se află pe locul 5 în clasamentul Ligii Naționale de Baschet Masculin, cu 7 victorii din 11 partide. Următorul meci pentru roș-albaștri va fi în compania celor de la Dinamo București.

*foto: Roby Boroș

Nu există nici un comentariu pentru acest articol.

Daca nu aveţi cont puteţi să accesaţi crearea unui cont nou.

Este interzisă folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, autor, articol, afişarea de anunţuri publicitare, jigniri, trivialităţi, injurii aduse celorlalţi cititori sau autori ai altor comentarii. Ne rezervăm dreptul de a cenzura și şterge integral cometarii și interzicerea dreptului de a posta pe site, prin banarea / blocarea IP-ului dvs. BASCHET.RO nu răspunde pentru conţinutul postat de utilizatori în rubrica de comentarii, această responsabilitate revenind integral autorului comentariului.

După ce au fost postate, comentariile nu mai pot fi șterse sau modificate de către autorii acestora!