Stiri

LeBron James a deschis o școală pentru copiii defavorizați din Akron, Ohio

David Istrate

David Istrate
01.08.2018

lebron james scoala akron

De-a lungul timpului s-a demonstrat în mai multe rânduri că sportul și oamenii care îl practică pot avea un impact deosebit asupra comunității, contribuind la dezvoltarea acesteia. Un foarte bun exemplu în acest sens este liga nord-americană de baschet care încă din primii ani de existență a oferit o platformă excelentă pentru sportivii care au avut curajul să lupte împotriva problemelor sociale, precum rasismul, sărăcia sau violența. 

Unul dintre simbolurile acestei ligi a fost Bill Russell, care prin modul în care și-a trăit viața, atât pe teren cât și în afara lui a reușit să producă schimbări esențiale la nivelul mentalității care împânzea baschetul în acea perioadă. Exemplul lui le-a dat curaj și altor jucători, și pas cu pas tot mai multe voci au început să se ridice și să lupte pentru drepturile lor sau să ajute comunitațile din care făceau parte. De asemenea, aceste idei au ajuns inclusiv pe agenda conducerii ligii și astfel au apărut o multitudine de proiecte, precum NBA Cares.

În același timp, pentru mulți copii și adolescenți, baschetul a fost un loc de scăpare în care se puteau ascunde de problemele legate de familie sau de școală. Unul din cei mai cunoscuți baschetbaliști care au trecut prin experiența aceasta este LeBron James, sportiv considerat printre cei mai buni din istorie. Născut în Akron, Ohio, James a fost crescut de mama sa, Gloria, după ce tatăl său a decis să îi părăsească. Condițiile în care locuiau nu erau cele mai bune și de aceea erau nevoiți să se mute dintr-un loc în altul. Din acest motiv, tânărul LeBron nu a avut ocazia de a merge la școală decât foarte rar. Într-un interviu cu Rachel Nichols, baschetbalistul în vârstă de 33 de ani a recunoscut că pe clasa a 4-a a lipsit de la școală în 80 de zile, pentru că nu a avut cu ce să se deplaseze.

Schimbarea a apărut în următorul an, când familia Walker a decis să le ofere ajutor în mai multe privințe, una dintre ele fiind legată de educația lui LeBron, care nu a mai ratat apoi nici o zi de școală. Pe clasa a 5-a a început să joace baschet organizat și în scurt timp a ajuns unul din cei mai buni din echipa sa. Progresând în fiecare zi tot mai mult, LeBron James a devenit vedetă națională în timpul liceului și astfel, la vârsta de 18 ani, a intrat în NBA, fiind selectat de Cleveland Cavaliers.

Din acel moment, superstarul american a câștigat numeroase premii, precum: 3 campionate, 4 titluri de MVP, 14 selecții în All Star Game, 12 selecții în prima echipă a ligii, 5 selecții în prima echipă defensivă, etc. Cu toate acestea, LeBron James nu a uitat locul de unde a plecat și a încercat să se implice în Akron cât mai mult, în special în educația copiilor defavorizați.

Astfel a luat ființă proiectul „I Promise”, ca o promisiune față de el însuși că va profita de fiecare șansă care i-a fost acordată și ca o promisiune față de orașul natal că va încerca să ajute cât mai mult. Un prim pas în educarea copiilor a fost făcut prin angajarea unor meditatori care să ofere cursuri celor care își doreau asta. De asemenea, LeBron James a început o fundație numită LeBron James Family Foundation, care a organizat o serie de evenimente pentru familiile din Akron. Baschetbalistul a oferit fonduri pentru mai multe lucrări de renovare a clădirilor, inclusiv a Universității din Akron și în același timp a rămas aproape de comunitatea din oraș printr-o serie de mesaje săptămânale. 

Cu toate acestea, visul lui James a continuat și ideea de a construi o școală generală nu a dispărut. Cu ajutorul primăriei și a fundației sale, cvadruplul MVP a reușit să își ducă la îndeplinire proiectul și luni, 30 iulie, s-a deschis școala I Promise, cu o capacitate de 240 de locuri.

scoala lui lebron james akron ohio

Copiii au fost primiți în urma unei ceremonii fastuoase și au fost rugați să rostească o promisiune la intrarea în clădire:

„Promit să merg la școală, să îmi fac toate temele și să ascult de profesori. Promit să nu mă dau bătut indiferent de ce s-ar întâmpla, să încerc să dau ce-i mai bun mereu, să ajut și să îi respect pe cei din jurul meu. Promit să iau decizii bune pentru mine, să mă bucur și deasupra tuturor să îmi închei studiile.”

De asemenea, prezent la ceremonia de deschidere, LeBron James a avut un discurs în care a vorbit despre semnificația acestui proiect:

„Acesta este un moment uriaș, nu doar pentru mine, familia sau fundația mea, ci mai ales pentru acești copii și pentru orașul Akron. Ca un copil născut și crescut în acest oraș, îmi amintesc toate aceste străzi, prin urmare cunosc toate problemele pe care le întâmpină acești tineri și de aceea am ales să construiesc o școală. Le știu visurile și coșmarurile și ei sunt motivul pentru care există această școală astăzi. Cel mai important lucru pe care noi îl putem oferi copiilor este o structură prin care să demonstrăm că ne pasă de ei. Ei au deja visuri, au aspirații, dar au nevoie de oameni cărora să le pese. De aceea am făcut acest proiect, de aceea vom continua să facem proiecte prin care ne dorim să impactăm tot orașul și apoi să depășim limitele sale, a statului și chiar a țării.”

După deschiderea oficială a școlii, LeBron James a acceptat să îi acorde un interviu lui Rachel Nichols,  jurnalistă ESPN, chiar în incinta I Promise School. Un prim aspect apărut în discuție a fost legat de plecarea superstarului la LA Lakers, în condițiile în care James este un om foarte implicat în Akron, oraș aflat în partea opusă a Statelor Unite ale Americii. Baschetbalistul a recunoscut că decizia a fost una foarte dificilă:

„Această ceremonie mi-a dat un sentiment ciudat, pentru că stând acum în școala mea, în jurul acestor copii mă gândesc la plecarea mea în Los Angeles și realizez că întotdeauna este dificil să îți părăsești casa. Cu toate acestea, cred că este decizia corectă și atât eu cât și persoanele aflate la conducerea lui Cleveland Cavaliers suntem mulțumitori pentru momentele petrecute împreună.”

În continuare, LeBron James a afirmat încă o dată că deschiderea acestei școli este una din cele mai mari realizări din viața sa.

„Nu am cuvinte să exprim ceea ce simt. În timp ce veneam înspre școală am mers pe străzile pe care mă plimbam când eram copil și am recunoscut câteva din magazinele care există de pe vremea mea. În primul rând trebuie să îi mulțumesc lui Michele Cambpell, cea care se ocupă de fundația mea, dar și sistemului școlar public din Akron, care ne-a îngâduit să realizăm acest proiect.”

Pentru a înțelege mai bine motivația din spatele construirii acestei școli, LeBron James a explicat câteva din problemele cu care s-a confruntat în copilărie.

„Locuind în Akron, Ohio, șansele erau întotdeauna împotriva ta, prin urmare nu prea am îndrăznit să visez. În același timp, eu am beneficiat de mai mulți mentori, de la antrenorii mei până la unii profesori în care credeam și ei au început să mă facă să cred că visurile mele pot deveni realitate. De aceea noi vom avea 120 de copii în clasa a 3-a și 120 în clasa a 4-a pentru că acesta este un moment propice pentru începutul procesului de dezvoltare.”

Legat de aspectele organizatorice, programul va fi unul mai lung până în jurul orei 17:00 deoarece se dorește ca elevii să își petreacă cea mai mare parte a timpului în interiorul școlii, evitând astfel străzile cu risc din oraș. Prin urmare, copiilor le sunt asigurate micul dejun, prânzul și un mic snack.

Din toate aceste detalii se observă interesul acordat de LeBron James și de anturajul său pentru a provoca o schimbare cât mai mare în acea comunitate. Rachel Nichols a amintit reacția Laurei Ingraham, jurnalistă Fox News, care i-a transmis lui LeBron „să tacă și să dribleze”, în urma unui comentariu pe care acesta l-a făcut la adresa președintelui Donald Trump. Cu toate aceste, baschetbalistul lui Lakers a decis să nu bage în seamă acest comentariu și a continuat să se implice în viețile celor care au nevoie de ajutor. Un bun prieten de-al său, Maverick Carter, i-a transmis lui LeBron James un mesaj de apreciere pe pagina sa de Instagram: „Copilul din Akron le dă înapoi celorlalți copii din Akron speranța, care este cheia vieții”. De asemenea, mai mulți jucători, printre care Chris Paul, Isaiah Thomas sau Kyle Kuzma și-au exprimat admirația față de cel mai bun baschetbalist din NBA.

Cu siguranță LeBron James nu se va opri aici și prin toate proiectele pe care le-a făcut și pe care le va mai face rămâne un model pentru sportivii din întreaga lume, fie că este vorba de SUA, România sau altă țară și nu putem decât să sperăm că tot mai mulți vor alege să se implice și să își folosească puterea pe care le-o dă sportul.

Nu există nici un comentariu pentru acest articol.

Daca nu aveţi cont puteţi să accesaţi crearea unui cont nou.

Este interzisă folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, autor, articol, afişarea de anunţuri publicitare, jigniri, trivialităţi, injurii aduse celorlalţi cititori sau autori ai altor comentarii. Ne rezervăm dreptul de a cenzura și şterge integral cometarii și interzicerea dreptului de a posta pe site, prin banarea / blocarea IP-ului dvs. BASCHET.RO nu răspunde pentru conţinutul postat de utilizatori în rubrica de comentarii, această responsabilitate revenind integral autorului comentariului.

După ce au fost postate, comentariile nu mai pot fi șterse sau modificate de către autorii acestora!