Stiri Liga I Masculin

Liga I, calcule, prezumpții, posibilități

Dan Oancia

Dan Oancia
01.06.2014

"Patrulaterul" de la Cluj, în urma căruia se vor decide cele două echipe care vor merge în LNBM, ține să păstreze o doză de incertitudine până la finalul ultimei etape care se va disput astăzi, și în care singura echipă de până acum care nu a reușit nicio victorie, Rapid București, o va întâlni pe CS Universitatea Cluj, iar Miercurcea Ciuc va avea o misiune dificilă în fața echipei cu două victorii din tot atâtea jocuri, Știința București.

Există mai multe variante în urma cărora se pot califica fiecare echipă. Momentan, înaintea disputării ultimei etape, clasamentul este astfel: Știința București, 4 puncte (2/0), Universitatea Cluj, 3 puncte (1/1), Miercurea Ciuc, 3 puncte (1/1), respectiv Rapid București 2 puncte (0/2). Singura echipă care pare o certitudine a anului viitor de LNBM, ar fi Știința București datorită celor două prime victorii.

În ultima etapă, dacă Știința București va câștiga în fața celor de la Miercurea Ciuc, iar victoria lor va fi coraborată cu un succes al gazdelor de la Cluj în fața Rapidului, învingătoarele vor reuși calificarea. În cazul în care echipele bucureștene vor câștiga, se va face clasament în trei între Cluj, Ciuc și Rapid, acolo unde următorul criteriu de calificare va fi coșaverajul în partidele directe. În cazul acestui criteriu, momentan Rapidul are -5, coșaveraj pricinuit de înfrângerea la 5 puncte în fața Ciucului, Clujul are +5 în urma victoriei 65-60 în fața ciucanilor, iar Miercurea Ciuc are 0. Astfel, giuleștenii pot trece pe locul doi, peste Cluj, dacă vor câștiga la mai mult de cinci coșuri diferență. Există, însă, și o situație specială care, chiar dacă în proporții mici, se poate întâlni, singura șansă a Ciucului în cazul acesta. Dacă Rapid va bate pe Cluj la cinci puncte, atunci toate echipele ar avea 0 la coșaveraj, caz în care se va ține cont de următorul criteriu și se vor împărți numărul de puncte înscrise la numărul de puncte primite.

Chiar dacă o posibilă calificare pare departe pentru cei din Miercurea Ciuc, soarta e tot în mâinile lor, iar în cazul unei victorii în fața Științei București, coraborată cu succesul Rapidului în fieful Clujului, Știința și Ciuc se vor califica. O altă situație mai poate apărea și în cazul în care Ciucul va câștiga, iar la fel va face și Clujul. Se va lua din nou clasamentul în trei, între Știința (+23), Cluj (-18) și Ciuc (-5). Astfel că, Miercurea Ciuc poate bate și în over time ca să mearga în LNBM, la doar un singur punct, iar singura posibilitate a Clujului ca să se califice în urma unui astfel de clasament în trei ar fi ca Știința București să piardă azi în fața harghitenilor la cel puțin 42 de puncte, lucru puțin probabil!

*Foto: Silviu Cristea

Nu există nici un comentariu pentru acest articol.

Daca nu aveţi cont puteţi să accesaţi crearea unui cont nou.

Este interzisă folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, autor, articol, afişarea de anunţuri publicitare, jigniri, trivialităţi, injurii aduse celorlalţi cititori sau autori ai altor comentarii. Ne rezervăm dreptul de a cenzura și şterge integral cometarii și interzicerea dreptului de a posta pe site, prin banarea / blocarea IP-ului dvs. BASCHET.RO nu răspunde pentru conţinutul postat de utilizatori în rubrica de comentarii, această responsabilitate revenind integral autorului comentariului.

După ce au fost postate, comentariile nu mai pot fi șterse sau modificate de către autorii acestora!