Mvp-ul etapei
Jordan Swopshire
Jordan Swopshire
Minute 30:00
Puncte 38
Pase decisive 2
Recuperari 18
Eficienta 45
Vezi profilul jucatorului
Linkuri rapide
Stiri Liga I Masculin

Liga1M – U Cluj învinge pe Rapid după un meci-maraton și are șanse mari de promovare

Marius Petri

Marius Petri
01.06.2014

Turneu Final Liga 1

89 - 90

19-17, 17-12, 16-19, 14-18, 14-14, 9-10

  Statistică

Ultima zi a Turneului Final al Ligii 1 de baschet masculin a programat disputa dintre Rapid București și CS Universitatea Cluj-Napoca. Cu două înfrângeri în primele două zile ale competiției, giuleștenii aveau neapărată nevoie de un succes pentru a spera la calificarea în prima ligă baschetbalistică a țării, în vreme ce ardelenii aveau șanse indiferent de rezultat datorită victoriei contra harghitenilor de la Miercurea Ciuc.

Clujul începe mai bine partida și reușește 6 puncte consecutive în primele 3 minute, reușind să mențină avansul până în minutul 6. Buruiană aduce Rapidul pentru prima oară în avantaj două minute mai târziu și formația bucureșteană își adjudecă prima secvență a întâlnirii cu 19-17.

Primele 4 minute ale sfertului secund aduc puține modificări pe tabelă, însă bucureștenii duc ecartul la 11 puncte (30-19) după 16 minute de joc.  Clujul reușește să reducă din handicap și se aproprie la 3 puncte în următoarele 3 minute, însă Rapidul intră la vestiare cu +7 puncte, astfel încât scorul la jumătatea meciului este 36-29.

Jocul se desfășoară într-o manieră echilibrată odată cu revenirea de la cabine timp de 5 minute, însă rapidiștii preiau din nou inițiativa și măresc diferența la 11 puncte. Clujenii reușesc să se mobilizeze și marchează 8 puncte consecutive, care fac ca ecartul dintre cele două echipe să fie de patru lungimi înaintea secvenței decisive, 52-48.

Rapid intră mai bine și în ultimul sfert și duce avansul la 11 puncte în minutul 35, dar gazdele turneului revin din nou la 4 puncte în spatele alb-vișiniilor. Ultimele două minute ale partidei consemnează o revenire a clujenilor, care reușesc 8 puncte la rând și se află la conducere cu 24 de secunde rămase. Lupușoară egalează pentru rapidiști la următoarea fază și Crainic ratează ultima aruncare din timpul regulamentar, astfel încât tabela indică 66-66 după 40 de minute de joc și disputa intra în prelungiri.

Cele două echipe se succed la conducere în repriza adițională și Rapid reușește să se distanțeze la 2 posesii, 79-74, cu un minut rămas, însă formația antrenată de Carmin Popa nu clachează și găsește resursele necesare unei reveniri și egalează din nou la 80, deznodămândul meciului fiind amânat încă o dată.

Clujenii iau un avans de 3 puncte în începutul celei de-a doua reprize de prelungiri, dar Rapid nu cedează și situația devine din nou egală, 86-86, după  48 de minute de la prima fază a confruntării. Ionescu și Racovițan reușesc 4 puncte la rând în ultimul minut al reprizei pentru gruparea de pe Someș, coșul de 3 puncte reușit de Lupușoară în ultima secundă fiind inutil.

Astfel, Universitatea Cluj câștigă cu 90-89 și înregistrează al doilea succes din acest week-end.  În ciuda victoriei, ardelenii nu sunt siguri de calificare, depinzând de rezultatul ultimului meci al turneului, dintre Miercurea Ciuc și Știința București. În cazul în care bucureștenii câștigă, atât Cluj, cât și Știința vor promova în Liga Națională, însă dacă Miercurea Ciuc se impune, sunt șanse foarte mari ca harghitenii și cei de la Știința să se califice. O situație foarte puțin probabilă este cea în care ciucanii s-ar impune la peste 42 de puncte în față formației din Capitală, astfel încât cele două echipe care ar promova să fie Perla Harghitei și Universitatea Cluj.

Principalii remarcați ai acestui meci pentru gruparea de sub Dealul Feleacului au fost Mihai Racovițan, autor a 21 de puncte, 7 recuperări și 5 pase decisive, Octavian Crainic, cu 17 puncte și 9 mingi prinse din apropierea panoului, și Nicolae Foalea (17 puncte, 7 recuperări). De asemenea, o contribuție importantă a avut și Andrei Bercean, care a fost aproape de un double-double (14 puncte, 9 recuperări).

De partea cealaltă, cei care au dus greul în echipa rapidistă au fost Andrei Lupușoară, care a reușit 23 de puncte și 6 recuperări, Cătălin Bordei, cu 21 de puncte, 6 recuperări și 3 assist-uri, și Ștefan Buruiană, singurul jucător care a terminat partida în double digits (18 puncte, 11 recuperări). Totodată, Andrei Spahiu a avut o evoluție importantă pentru echipa sa, reușind 14 puncte, 8 pase decisive și 3 recuperări.

*foto: Silviu Cristea

Nu există nici un comentariu pentru acest articol.

Daca nu aveţi cont puteţi să accesaţi crearea unui cont nou.

Este interzisă folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, autor, articol, afişarea de anunţuri publicitare, jigniri, trivialităţi, injurii aduse celorlalţi cititori sau autori ai altor comentarii. Ne rezervăm dreptul de a cenzura și şterge integral cometarii și interzicerea dreptului de a posta pe site, prin banarea / blocarea IP-ului dvs. BASCHET.RO nu răspunde pentru conţinutul postat de utilizatori în rubrica de comentarii, această responsabilitate revenind integral autorului comentariului.

După ce au fost postate, comentariile nu mai pot fi șterse sau modificate de către autorii acestora!