Mvp-ul etapei
Borislava Hristova
Borislava Hristova
Minute 28:38
Puncte 22
Pase decisive 5
Recuperari 9
Eficienta 34
Vezi profilul jucatorului
Linkuri rapide
Stiri Liga Natională de Baschet Feminin

Marta Fodor: „Jucăm la Sepsi în sală și atunci tot timpul este un meci mult mai greu din prima”

Andreea Vlase

Andreea Vlase
24.11.2018

*foto: D.P. Sports Photographer

FCC ICIM Arad joacă astăzi, de la ora 19:00, pe terenul campioanei ACS Sepsi SIC Sfântu Gheorghe într-un meci contând pentru etapa a 7-a din grupa valorică A a Ligii Naționale de Baschet Feminin. Marta Fodor, de la formația arădeană, a prefațat această partidă pentru Total Baschet. A mai vorbit despre prima parte a sezonului, alegerea Aradului, regula jucătoarelor autohtone, retragerea fostei sale echipe din campionat și întinerirea naționalei.

În tur campioana s-a impus la Arad cu 68-58, după un joc destul de echilibrat, mai ales în prima repriză. Marta Fodor crede că meciul este mai greu din start când se dispută pe terenul covăsnencelor.

„O să fie foarte greu, mai ales că jucăm la ele în sală și atunci tot timpul este un meci mult mai greu din prima. Dar, în același timp, mi se pare că tot timpul am luat toate meciurile de la 0 și ne-am jucat șansa de fiecare dată, așa cum am făcut și acasă, putem să jucăm și acolo de la egal la egal.

Sunt jucătoare poate mai experimentate și poate un pic mai valoroase separat decât noi, dar contează foarte mult că noi ne înțelegem bine și în afara terenului și în teren, cum a contat și când am jucat aici cu ele. Până la urmă despre asta e vorba, o echipă câștigă meciul, nu doar fete separat. Cred că cel mai mult a fost ambiția noastră de a arăta că putem și prin asta am surprins. Au și un antrenor care e la Sepsi de 4, 5 ani și știe cum să organizeze fetele, ce tactică să aibă la fiecare meci, pregătește foarte bine meciurile”, ne-a declarat Marta Fodor despre meciul de astăzi.

Extrema de 27 de ani s-a alăturat formației arădene în acest sezon, fiind la al 5-lea club din LNBF pentru care joacă (după Universitatea Cluj, BCM Danzio Timișoara, CSU Alba Iulia și CSM Târgoviște).

„În primul rând am ales pentru antrenor (n.r. Miljan Medvedj), am auzit doar lucruri bune despre el. În al doilea rând știam că o să am șanse să joc mai multe minute și am știut că o să fie o alegere bună. Sincer, este surprinzător cât de bine mă simt aici și din punctul de vedere al echipei, și staff-ul, absolut tot. E un sezon care până acum a mers exact cum îmi doream, cu mici pierderi, am pierdut meciuri ce nu trebuia, dar e normal în baschet”, a adăugat Marta Fodor.

În 5 meciuri de campionat a avut medii de 9,2 puncte pentru galben-albastre, 4 recuperări, 1,6 pase decisive, 1 turnover și 1,6 mingi pierdute. A jucat 30:53 minute/meci cu 10,4 eficiență medie. Cel mai bun meci al său a fost cel din etapa a 3-a, cu CSM Târgoviște, în care a înscris 17 puncte.

Aceasta a vorbit și despre regula privind jucătoarele autohtone, care obligă cluburile să aibă în permanență 2 românce în teren și în prima repriză una trebuie să fie sub 23 de ani.

„Mi se pare o idee foarte bună având în vedere că avem nevoie de jucătoare românce să evolueze cât mai bine și să progreseze. Chiar se vede că au progresat multe fete și tinerele, mai ales, au progresat foarte mult de când avem această regulă”, a mai spus jucătoarea de la FCC ICIM Arad, care a vorbit și despre nivelul și sistemul de desfășurare a acestei ediții de campionat.

„Depinde cu ce comparăm. Nu putem compara cu campionatul Spaniei, dar nu putem compara nici cu campionatul Bulgariei. Mi se pare că suntem undeva între, dar nu mi se pare că este un sezon ușor. Sincer, avem echipe care chiar pot să câștige oricând cu echipe mult mai bune. Mi se pare că este destul de echilibrat sezonul acesta. Având în vedere că avem doar 6 echipe în primul eșalon, cred că era normal să vină din al doilea eșalon (n.r. grupa valorică B). Puteau cumva să facă sistemul altfel, dar acum jucăm ce ni se oferă”.

Marta Fodor s-a alăturat celor de la FCC ICIM Arad după ce în sezonul precedent a jucat pentru CSU Alba Iulia. Extrema a fost la a doua perioadă alături de formația din Cetatea Marii Uniri, după ce a jucat acolo două sezoane, 2014-2016. A câștigat o Ligă a Europei Centrale și a jucat finala campionatului în 2016. În sezonul 2017-2018 a fost căpitanul alb-albastrelor.

„A fost chiar diferit și pe mine m-a ajutat foarte mult din punct de vedere mental, deși nu am avut rezultat fabulos și mai ales spre sfârșit de sezon s-a cam stricat treaba la echipă. Chiar a fost un avantaj și încerc tot timpul să iau ce e mai bun și dintr-o situație mai urâțică. Chiar îmi pare rău de Alba Iulia și, sincer, mi-aș fi dorit să continue în campionat, deși nu s-a putut. Îmi pare rău și de jucătoarele care sunt din Alba că nu mai au șanse să continue baschetul la un nivel mai înalt. Nu știu dacă o să mai revină în campionat, dar mi-aș fi dorit să fie în continuare”, a completat Marta Fodor.

Jucătoarea originară din Cluj a vorbit și despre întinerirea de la naționala de senioare.

„Mi se pare chiar o idee bună având în vedere că unele jucătoare joacă la națională de mai mult timp, au de unde să învețe. Totuși este un alt nivel. Știu și eu ce am simțit prima dată când am jucat și cât de mult m-a ajutat să mă maturizez și mental, dar și din punct de vedere al baschetului, al gândirii și al înțelegerii sportului”. În ceea ce privește o posibilă convocare, „nu se știe niciodată. Eu o să fiu pregătită dacă iese, dacă nu eu le susțin pe fete oricum, tot timpul”, a concluzionat extrema echipei arădene.

Nu există nici un comentariu pentru acest articol.

Daca nu aveţi cont puteţi să accesaţi crearea unui cont nou.

Este interzisă folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, autor, articol, afişarea de anunţuri publicitare, jigniri, trivialităţi, injurii aduse celorlalţi cititori sau autori ai altor comentarii. Ne rezervăm dreptul de a cenzura și şterge integral cometarii și interzicerea dreptului de a posta pe site, prin banarea / blocarea IP-ului dvs. BASCHET.RO nu răspunde pentru conţinutul postat de utilizatori în rubrica de comentarii, această responsabilitate revenind integral autorului comentariului.

După ce au fost postate, comentariile nu mai pot fi șterse sau modificate de către autorii acestora!