Stiri Liga Natională de Baschet Masculin

Mihai Silvășan: „În playoff sunt și meciuri urâte, important e să iasă victoria la final”

David Istrate, Eduard Popa

David Istrate, Eduard Popa
01.05.2019

Miercuri, 1 mai, U-BT Cluj-Napoca a învins-o pe CSA Steaua București cu scorul final de 69-66 și s-a calificat în semifinale după un număr minim de jocuri. Cu toate acestea, la fel ca restul confruntărilor, și această partidă a fost una dificilă pentru clujeni, gazdele fiind aproape de a se impune în ultimele minute.

Într-un interviu pentru Total Baschet, Mihai Silvășan a recunoscut că meciul nu a fost printre cele mai frumoase, însă cel mai important aspect este că s-a îndeplinit obiectivul, adică pătrunderea în semifinalele Ligii Naționale. Antrenorul oaspeților a lăudat apărarea excelentă a elevilor săi, dar s-a arătat îngrijorat de procentajele slabe de la nivelul aruncărilor libere și a celor de trei puncte.

Tocmai le-am spus băieților înainte de meci că nu prea contează felul cum o facem. În playoff sunt și meciuri urâte, important e să iasă victoria la final. Din punctul meu de vedere, prima repriză a fost chiar bună, am controlat jocul. În partea a doua am intrat puțin relaxați și, în loc să încheiem meciul, să mergem la 15-20 de puncte cum am avut ocazia, am luat niște decizii proaste, ne-am jucat cu niște mingi. Am avut și mai multe turnoveruri iar Steaua, o echipă periculoasă, a revenit în meci. Per total, mă bucur din nou pentru apărarea noastră, am lăsat 66 de puncte. Steaua nu a reușit în astea trei meciuri să ne dea peste 70 de puncte ceea ce e un lucru bun. Evident, mă îngrijorează atacul. Din nou un meci cu procentaje slabe la trei puncte, 23 și ceva la sută, sau la libere, 59%. Însă, cu siguranță fiecare meci își are istoria lui. Trebuie să mergem la confruntarea următoare din semifinale doar cu gândul la meciul care urmează să-l jucăm și să dăm 100% să câștigăm fiecare posesie. Dacă facem asta, eu spun că avem șanse mari să câștigăm fiecare meci.”

Silvășan a fost rugat să spună câteva cuvinte despre apărarea arătată de Nandor Kuti în această serie, iar tehnicianul alb-negrilor i-a făcut un compliment tânărului baschetbalist român, spunând că acesta este „de departe, cel mai bun apărător” din lot.

Toată seria a fost la Chatman. Kuti acum este, de departe, cel mai bun apărător al nostru, el și Kyndall când dorește să se activeze. Nemaifiind Marinov, care era într-adevăr un apărător senzațional, locul i-a revenit lui Kuti. Am hotărât să îl pun la Chatman pentru că este mai înalt, stă foarte bine pe picioare, apără bine ball-screen-ul. Chatman joacă foarte mult ball-screen, în asta stă și aruncă foarte bine imediat după blocaj, mid-range jumpshot. Kuti, fiind înalt, poate să conteste foarte ușor acele aruncări. Am avut relativ succes. Nu știu câte puncte a dat Chatman azi, 16 puncte cu procentaj 4/14. Cred că este victoria noastră în această privință, deci decizia a fost bună. După cum ați văzut, mai târziu în meci l-am pus și pe Calnicenco la Chatman pentru că este un jucător înalt care poate să conteste bine.”

Mihai Silvășan a vorbit și despre pivoții săi, susținând că Nana Foulland a făcut un joc excelent atât la recuperare, cât și în defensivă.

Din nou am câștigat lupta la recuperare. Este bine că avem soluții. Uitați cum a fost meciul acesta: Washburn a făcut relativ repede cinci greșeli personale, Nana Foulland a fost soluția noastră, a jucat mai mult, a reușit 12 recuperări, a închis bine spațiile în apărare, asta este una din calitățile lui mari, și a fost un stâlp de protecție al nostru în primirea celor doar 66 de puncte.”

În faza semifinalelor, U-BT Cluj-Napoca o va întâlni pe câștigătoarea seriei dintre CSM CSU Oradea și BCM U FC Argeș Pitești. În acest moment, scorul este 2-0 pentru trupa antrenată de Cristian Achim, prin urmare, este foarte probabil ca aceasta să fie viitoarea adversară a studenților. Cele două formații s-au întâlnit și în semifinala Cupei României și atunci câștig de cauză au avut Leii-Roșii. Din această cauză, Mihai Silvășan a fost întrebat dacă poate fi vorba despre o dorință de răzbunare în cazul unei eventuale întâlniri cu CSM CSU Oradea.

Nu cred că există răzbunare. Există doar dorința noastră de a merge mai departe și de a câștiga campionatul. Pentru asta, mă repet, trebuie să luăm fiecare meci, trebuie să avem capul limpede și să nu ne lăsăm influențați de factorii din exterior. Trebuie să fim uniți și să ne vedem de treabă, să ne vedem de planul nostru și, repet, să facem tot ce-i posibil să câștigăm. Dacă, la final, am dat tot ce-i mai bun și nu am reușit asta, o să strângem mâna Oradiei. Însă, cred eu că avem grupul care trebuie și atmosfera e bună, nu avem de ce să nu fim optimiști.”

Așadar, U-BT Cluj-Napoca devine prima echipă calificată în semifinalele Ligii Naționale. Indiferent de adversară, formația de pe malul Someșului va începe seria pe teren propriu iar primele două jocuri vor avea loc în 11 și 13 mai în cazul în care nu se vor produce modificări în program.

*foto: Manases Sandor/u-bt.ro

Nu există nici un comentariu pentru acest articol.

Daca nu aveţi cont puteţi să accesaţi crearea unui cont nou.

Este interzisă folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, autor, articol, afişarea de anunţuri publicitare, jigniri, trivialităţi, injurii aduse celorlalţi cititori sau autori ai altor comentarii. Ne rezervăm dreptul de a cenzura și şterge integral cometarii și interzicerea dreptului de a posta pe site, prin banarea / blocarea IP-ului dvs. BASCHET.RO nu răspunde pentru conţinutul postat de utilizatori în rubrica de comentarii, această responsabilitate revenind integral autorului comentariului.

După ce au fost postate, comentariile nu mai pot fi șterse sau modificate de către autorii acestora!