Mvp-ul etapei
Borislava Hristova
Borislava Hristova
Minute 28:38
Puncte 22
Pase decisive 5
Recuperari 9
Eficienta 34
Vezi profilul jucatorului
Linkuri rapide
Stiri Liga Natională de Baschet Feminin

Monika Brosovszky: „Este ultimul an. Vreau să mă retrag cu un gust plăcut”

Andreea Vlase

Andreea Vlase
21.10.2017

Monika Brosovszky Boriga nu a putut evolua în partidele din primul tur al cupei, când formația sa, CS SCM Timișoara, a întâlnit FCC ICIM Arad. Atunci fundașul originar din Arad a avut probleme la genunchi și nu a intrat. Astăzi va putea juca pentru prima dată în alb-violet într-un duel cu formația de pe Mureș, un duel care la alte sporturi trezește dispute aprinse în tribune.  

„Anul acesta probabil am început prea din scurt pentru că voința este foarte mare. Încet, încet văd că îmi revin acum. Am făcut o injecție, plasmă. Sunt spre bine. Mă simt mai bine. Chiar 40 de minute nu. Voința este mare. Sufletește și cu mintea aș putea clar, dar dacă scot buletinul, cu putința nu. Și nici nu vreau, sincer. Este ultimul an. Vreau să mă retrag cu un gust plăcut. Exact câte satisfacții mi-a oferit baschetul, în același mod vreau să mă și retrag”, ne-a declarat Monika Brosovszky.

Aceasta s-a retras de la ICIM Arad în 2015, dar a revenit pe teren după un an și jumătate, în iarnă, la Timișoara, unde a ajutat la promovarea formației nou-înființate. „Un sportiv nu este niciodată pregătit pentru retragere și să-și încheie cariera. Oricât ar fi, este dureros pentru că este o muncă, dacă îți place ceea ce faci, să ajungi la o vârstă înaintată și să poți să joci... Vreau să le mulțumesc că după un an jumate au avut încrederea și mi-au acordat șansa să pășesc din nou pe parchet”.

La meciul retur din cupă, fundașul a avut parte de multe aplauze din partea spectatorilor arădeni, deși a  trecut la Timișoara. „Nu e chiar obișnuință. M-am simțit extraordinar de bine. Vreau să le mulțumesc tuturor suporterilor care m-au susținut și au fost alături de mine toți anii care i-am petrecut în baschetul din Arad. Niciodată nu uit de unde am plecat. Vreau să mulțumesc Aradului, în primul rând, că m-a format ca jucătoare, de la părinții mei, până la antrenorii care m-au format din Arad și cei pe care i-am avut pe parcursul carierei, de la fiecare am avut de învățat”, a adăugat cea care a primit titlul de jucătoarea deceniului 2000-2010.

Monika Brosovszky crede că apărarea va face diferența în meciul cu formația cu care a câștigat mai multe titluri. „Baschetul modern pornește de la apărare. Cine se va apăra mai bine și va face mai puține greșeli și își va dori victoria mai mult, probabil că va câștiga. Probabil își mai spune cuvântul și atitudinea pe care o vom avea”.

În campionat ambele echipe au avut un start mai puțin reușit, cu înfrângeri pe linie. Conducerea formației timișorene a fost nemulțumită de atitudinea și spiritul de echipă arătate de alb-violete și a stabilit ca obiectiv imediat 5 victorii în următoarele 5 partide.

„Pe undeva este normal, pentru că până la urmă poate ne-am făcut-o cu mâna noastră. Într-adevăr nimeni nu ne-a cerut să câștigăm meciurile pe care le-am avut cu Sepsi și cu Satu Mare. Dar atitudinea lasă de dorit. Mai trebuie să lucrăm la treaba aceasta și să înțelegem toate jucătoarele că performanța doar așa se face. Poți prinde o zi proastă, să nu fi în mână, dar este de neacceptat să nu lupți în apărare pentru că ține în primul rând de voință. Și omogenitatea ne-a lipsit. Fiind o echipă nou-promovată, cu multe jucătoare noi, contează  foarte mult, cântărește mult în structura jocului”.

CS SCM Timișoara și FCC ICIM Arad sunt la a 3-a confruntare în acest sezon, după ce în cupă și-au împărțit victoriile și au mers împreună mai departe. „În Cupa României nu prea ai voie să greșești. Acolo ai 2 meciuri, dacă ai greșit, mai ales în al doilea, ești out. În campionat, dacă cumva pierzi, mai poți corecta pe parcurs. Este tur retur, campionatul e lung, vor fi surprize. E un campionat chiar echilibrat, poate singura echipă care e puțin mai sus este Sepsi. An de an baschetul devine tot mai dur și la noi campionatul se ridică ca valoare, poate datorită, clar, și străinelor care vin. Mă bucură lucrul acesta pentru că în viață ai de învățat câte ceva de la orice. Niciodată nu poți să ajungi la un nivel să spui că le-ai trăit pe toate”.

În actuala ediție a Ligii Naționale a intrat în vigoare regula care obligă echipele să aibă o jucătoare sub 22 de ani pe teren în primul sfert. „Întotdeauna am spus că tinerele și junioarele trebuie încurajate. Nu poate să fie ruptura asta așa  mare, efectiv să stăm să nu facem nimic și să nu mai vină nimic din urmă. Noi trebuie să încurajăm. Este un lucru bun, nu este o discrepanță, fiecare echipă are regula la fel. Dacă termină junioratul și nu este această regulă, iar noi încurajăm și susținem să vină tot mai mulți străini, normal că ele terminând junioratul, se lasă de baschet poate, că nu au încotro, nu au unde să meargă”, a mai spus Monika Brosovszky.

Meciul dintre CS SCM Timișoara și FCC ICIM Arad se joacă astăzi de la ora 18 la sala Constantin Jude. 

*foto: Alina Cojocaru Photography

1 comentariu la aceasta stire:
  • Sepsi SIC Sf. Gheorghe Marius Stern :

    Respect Moni
    Pentru tot ce ai facut in cariera ta,pentru ca baschetul feminin aradean si romanesc iti datoreaza enorm,pentru ca acum 24 de ani am venit prima oara la un meci de baschet datorita tie si Dianei Ciupe,pentru ca esti un caracter deosebit...azi desi imi doresc,ca intotdeauna,sa castige echipa mea ICIM ARAD,voi fi si alaturi de tine si cred ca toti aradenii prezenti la meci vor avea un gand de admiratie pentru "minunea blonda"a baschetului aradean asa cum ai fost supranumita acum...un sfert de secol.Vei fi mereu in inimile noastre si te vom iubi mereu.

    cu 6 ani în urmă (21.10.2017) Raspunde

Daca nu aveţi cont puteţi să accesaţi crearea unui cont nou.

Este interzisă folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, autor, articol, afişarea de anunţuri publicitare, jigniri, trivialităţi, injurii aduse celorlalţi cititori sau autori ai altor comentarii. Ne rezervăm dreptul de a cenzura și şterge integral cometarii și interzicerea dreptului de a posta pe site, prin banarea / blocarea IP-ului dvs. BASCHET.RO nu răspunde pentru conţinutul postat de utilizatori în rubrica de comentarii, această responsabilitate revenind integral autorului comentariului.

După ce au fost postate, comentariile nu mai pot fi șterse sau modificate de către autorii acestora!