Stiri

NBA și FIBA vor colabora pentru organizarea unei ligi profesioniste de baschet în Africa

David Istrate

David Istrate
17.02.2019

În cursul zilei precedente, oficialii NBA au anunțat faptul că vor încerca să înceapă o ligă profesionistă de baschet în Africa, beneficiind și de colaborarea reprezentanților FIBA. Adam Silver a dat câteva detalii despre cei ce se vor implica în acest proiect, printre numele cele mai celebre aflându-se Kareem Abdul-Jabbar și Barack Obama.

Conform nba.com, în perioada următoare vor avea loc câteva etape de calificări pentru a afla care sunt cele 12 formații ce vor evolua în noua ligă organizată de NBA. Țările selectate pentru acest proces sunt Angola, Egipt, Kenya, Maroc, Nigeria, Rwanda, Africa de Sud și Tunisia, iar o condiție importantă este să nu fie mai mult de două echipe din fiecare națiune.

Fiind conștienți de lipsurile continentului african, conducerea NBA anunță că prin acest proiect liga nord-americană va oferi suport financiar și resursele necesare atât pentru pregătirea antrenorilor, jucătorilor și a arbitrilor cât și pentru dezvoltarea infrastructurii. Chiar dacă este pentru prima oară când NBA este implicată în operațiunile unei ligi de pe alt continent, relația dintre cea mai bună ligă din lume și continentul african există de mult timp și continuă să devină din ce în ce mai strânsă.

Suntem foarte entuziasmați să putem lucra așa de aproape cu cei din NBA și să reușim să creem și să dezvoltăm o ligă profesionistă cum nimeni nu a mai văzut în regiunea noastră. Prin Liga de Baschet Africană vom putea să oferim multor cluburi și jucători cel mai bun mediu pentru a fi competitivi și pentru a lupta la cel mai înalt nivel.”, a declarat directorul executiv al FIBA Africa, Alphonse Bile.

De asemenea și Andreas Zagklis, secretarul general FIBA, s-a arătat încântat de această colaborare.

Este o mare bucurie să vedem parteneriatul nostru cu NBA reușind să ajungă în teritorii ce păreau de neatins. Astfel, vom lucra împreună pentru a încerca să dezvoltăm potențialul baschetului profesionist din Africa.”

Din 2015, NBA a organizat trei partide în Africa, două în Johannesburg și unul în Pretoria. De asemenea, liga nord-americană are un birou în Africa de Sud și a deschis 87 de facilități pentru jucătorii africani ce vor să se dezvolte. Conform lui Adam Silver, majoritatea proprietarilor din NBA s-au arătat deschiși la această idee de organizare a unei ligi profesioniste în Africa.

Cum deja am început să vorbim de acest concept de câteva luni buni, am observat o deschidere extraordinară din partea celor mai mulți proprietari din NBA. De asemenea, mulți din partenerii noștri și-au exprimat interesul de a lucra împreună cu noi în Africa. Acest continent are un motor economic enorm.”

Rămâne ca în următoarele luni, oficialii ligii nord-americane de baschet să ofere mai multe detalii în legătură cu acest proiect, însă până atunci nu poate decât să ne bucure această idee care va contribui nu numai din punct de vedere sportiv, ci și economic sau cultural la dezvoltarea continentului african.

*foto: nba.com

Nu există nici un comentariu pentru acest articol.

Daca nu aveţi cont puteţi să accesaţi crearea unui cont nou.

Este interzisă folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, autor, articol, afişarea de anunţuri publicitare, jigniri, trivialităţi, injurii aduse celorlalţi cititori sau autori ai altor comentarii. Ne rezervăm dreptul de a cenzura și şterge integral cometarii și interzicerea dreptului de a posta pe site, prin banarea / blocarea IP-ului dvs. BASCHET.RO nu răspunde pentru conţinutul postat de utilizatori în rubrica de comentarii, această responsabilitate revenind integral autorului comentariului.

După ce au fost postate, comentariile nu mai pot fi șterse sau modificate de către autorii acestora!

Cele mai citite
Cele mai Comentate