Stiri

NBA. Decizia 3.0: Sfârșitul unei ere pentru LeBron James la Cavs?

David Istrate

David Istrate
14.06.2018

nba lebron james pleaca de la cavaliers

Anul acesta ne-a oferit aceeași întâlnire în lupta pentru titlul de campioană ca în precedentele trei ediții, și anume cea dintre Golden State Warriors și Cleveland Cavaliers. După un prim meci mai echilibrat, formația lui Steve Kerr a preluat controlul în această serie și s-a impus cu 4-0, devenind campioană pentru a doua oară consecutiv.

Prin calificarea în finală și în acest an, cele două formații au dat dovadă de o constanță extraordinară, demonstrând că merită să fie pomenite ori câte ori se vorbește despre cele mai bune echipe din istoria ligii nord-americane. Drumul spre această performanță nu a fost ușor și de-a lungul sezonului regulat, atât Golden State Warriors cât și Cleveland Cavaliers s-a confruntat cu diverse probleme interne și externe. În cele din urmă, caracterul și dorința jucătorilor californieni și refuzul baschetbaliștilor antrenați de Ty Lue de a ceda a făcut ca cele două adversare să ajungă din nou în ultimul act.

Însă acum, după terminarea sezonului, putem să tragem mai multe concluzii și să încercăm să răspundem la cea mai repetată întrebare din presa americană: Unde va juca LeBron James în rmătorul an competițional? În ultimele luni, superstarul lui Cleveland Cavaliers și-a cărat echipa aproape de unul singur și acest aspect și-a lăsat amprenta asupra trupului lui James. În plus, cu toate că a avut prestații remarcabile, Warriors a învins cu ușurință și a confirmat slăbiciunea formației din Ohio. Prin urmare, se vehiculează tot mai mult plecarea cvadruplului MVP de la echipa lui Dan Gilbert, în încercarea de a ajunge la o organizație capabilă să lupte pentru titlul de campioană. Inspirați de presa străină am ales câteva din destinațiile posibile ale lui LeBron James:

 

1. San Antonio Spurs

De-a lungul ultimelor două decenii, San Antonio Spurs a fost una dintre cele mai de succes formații din NBA. Cu un antrenor excelent în persoana lui Gregg Popovich, dar și cu niște jucători foarte buni, precum David Robinson, Tim Duncan, Tony Parker, Manu Ginobili și Kawhi Leonard, echipa texană a reușit să câștige 5 campionate, ultimul în 2014. Ca stil de joc, Pop a introdus un sistem bazat pe multe pase și blocaje, prin care elevii săi au încurcat numeroase defensive în ultimii 20 de ani. Însă, în acest moment, San Antonio Spurs se află într-o perioadă de construcție în care încearcă să îmbine ultimii ani din cariera lui Tony Parker și Manu Ginobili cu creșterea unei noi generații din care fac parte Davis Bertans, Dejounte Murray și Kyle Anderson. De asemenea, din lotul echipei încă face parte Kawhi Leonard, jucător considerat de unii în Top 3. Baschetbalistul recunoscut pentru partea defensivă s-a accidentat la finalul sezonului trecut și a decis să își ia o perioadă mai lungă de pauză. În plus, într-un mod ciudat, comunicarea dintre organizație și superstar nu a fost foarte bună și astfel, se bănuiește că există o fisură între cele două părți.

Însă, dacă conducerea clubului reușește să rezolve problemele legate de Kawhi Leonard și acesta decide să rămână, atunci San Antonio Spurs ar fi o destinație potrivită pentru LeBron James. Sub comanda unuia dintre cei mai buni antrenori din istorie, LeBron James ar face un cuplu de excepție cu Kawhi Leonard și ajutat de jucători cu experiență, precum Ginobili, Parker, Gasol, Aldridge, dar și de baschetbaliști atletici ca Danny Green, Davis Bertans și Rudy Gay, ar fi o amenințare puternică la adresa lui Golden State Warriors.

Un alt argument în favoarea acestei mutări este influența și reputația pe care Gregg Popovich o are în NBA. Probabil cel mai respectat la ora actuală, tehnicianul lui Spurs ar fi printre singurii care ar reuși să îl convingă pe LeBron James să părăsească formația care l-a draftat. În plus, ar fi interesant să îl vedem pe James cum se descurcă în conferința de Vest, dupa 15 ani petrecuți în conferința vecină.

 

2. Philadelphia 76ers

Echipa din Pennsylvania este una dintre cele mai populare formații din acest sezon. După ani de zile în care a dus o politică de reconstrucție prin acumularea de jucători în urma draftului, Philadelphia 76ers a reușit să intre în topul conferinței de Est. Joel Embiid, Ben Simmons & Co. au ajuns în semifinale acolo unde au fost înfrânți de Boston Celtics, o altă echipă cu mulți tineri. Cu toate acestea, jucătorii lui Brett Brown au demonstrat că sunt capabili să joace în fazele superioare ale campionatului și că pot concura cu cei mai buni din ligă.

Prin urmare, Philadelphia 76ers este văzută de foarte mulți analiști sportivi drept viitoarea destinație a lui LeBron James. Este deja un fapt cunoscut că baschetbalistul născut în Akron ar ridica nivelul oricărei echipe la care ar merge și 76ers este deja o formație foarte bună. Astfel, cu un superstar în lot, Philadelphia 76ers ar deveni imediat o candidată serioasă la titlu. În plus, tinerii jucători din Philadelphia ar beneficia de sfaturile și ajutorul unuia dintre cei mai buni baschetbaliști din istorie, lucru care i-ar ajuta și pe viitor.

În același timp, Scottie Pippen, în cadrul emisiunii The Jump, a adus în discuție un punct interesant. Fostul baschetbalist american a susținut faptul că există pericolul ca aducerea lui LeBron James în cadrul echipei să oprească progresul lui Ben Simmons, deoarece tânărul jucător nu ar mai avea mingea la fel de mult. Din ce am văzut în playoff-ul acestui sezon, este foarte posibil ca acest lucru să se întâmple, dar cu siguranță că a juca lângă un baschetbalist de talia lui LeBron ar compensa cu vârf și îndesat această „stagnare”.

Un alt impediment în realizarea acestei mutări, subliniate în cadrul aceleiași emisiuni, se lega de relația dintre James și coechipierii săi. Crescut într-o altă generație, superstarul american ar putea avea probleme în comunicarea cu tinerii colegi ai săi, care își petrec o parte din timpul liber jucându-se Fortnite sau PUBG. Cu toate acestea, Philadelphia 76ers rămâne una dintre cele mai posibile destinații pentru LeBron James.

 

3. Houston Rockets

În acest sezon, formația antrenată de Mike D'Antoni a fost principala adversară a lui Golden State Warriors și singura echipă capabilă de a o învinge pe echipa californiană. Drept dovadă, seria dintre cele două tabere a avut nevoie de un meci decisiv, în care experiența campionilor și-a spus cuvântul. Însă, Rockets a jucat fără Chris Paul, jucătorul care coordona întreg atacul echipei din Texas, având un evident dezavantaj.

Indiferent de rezultatul finalei conferinței de Vest, este clar că Golden State Warriors și Houston Rockets vor domina în următoarele sezoane. În plus, se vorbește de o eventuală venire a lui LeBron James în lotul aflat sub comanda lui D'Antoni. Chris Paul este unul dintre cei mai buni prieteni ai lui James, prin urmare, conducătorul de joc va fi implicat direct în această încercare de aducere a baschetbalistului american în Houston. O astfel de mutare ar fi, indiscutabil, extrem de spectaculoasă și ar mări și mai mult diferența dintre cele două conferințe. O echipă cu LeBron James, James Harden și Chris Paul ar fi o adevărată „super-echipă” capabilă să oprească dominația lui Golden State Warriors.

Un argument împotriva acestui transfer este reprezentat de numărul jucătorilor la care s-ar renunța dacă LeBron James ar veni la Rockets. Așa cum a făcut Golden State Warriors în 2016, când l-a adus pe Kevin Durant, conducerea formației ce a terminat pe prima poziție în acest sezon ar trebui să „pună pe liber” mulți componenți ai lotului pentru a-i face loc salariului lui James. Însă, acest lucru nu este imposibil și cu siguranță ar merita acest sacrificiu.

 

4. Los Angeles Lakers

Cea mai de succes franciză din istoria NBA nu se află într-o perioadă foarte bună, după ce a ratat playoff-ul pentru a 5-a oară consecutiv. Cu toate acestea, preluarea organizației de către fostul mare jucător, Magic Johnson, și de către Rob Pelinka a fost un evident pas în față. În urma unei selecții foarte bune, dar și a unor transferuri excelente, Lakers a reușit să se bată de la egal la egal cu majoritatea echipelor din liga nord-americană, învingând formații precum Golden State Warriors, Cleveland Cavaliers, Houston Rockets, Boston Celtics, etc. Cu un antrenor tânăr în persoana lui Luke Walton, tinerii baschetbaliști ai formației din metropola americană au practicat un baschet spectaculos axat pe atacuri în viteză și au demonstrat că au potențial.

Prin urmare, de la un jucător precum LeBron James, Lonzo Ball, Kyle Kuzma, Brandon Ingram, Josh Hart și restul sportivilor ar avea cu siguranță multe de învățat. De asemenea, Paul Rich, agentul lui James îl reprezintă și pe Kentavious Caldwell Pope, care activează la Lakers, astfel că este posibilă o încercare de a-l convinge pe superstarul american să vină la echipa din California. Stephen A. Smith spunea la emisiunea First Take că LeBron James ar aduce showul înapoi în LA și ar face din nou ca această franciză să fie spectaculoasă ca pe vremea lui Shaq și Kobe sau Magic Johnson și Kareem Abdul Jabaar. În plus, baschetbalistul lui Cavaliers deține deja două proprietăți în Los Angeles și acest aspect ar putea fi un factor în luarea deciziei.

În schimb, un contraargument este reprezentat de asocierea lui LeBron James cu o echipă precum LA Lakers. Este evident faptul că la orice altă echipă ar pleca James, acesta ar deveni fața francizei, însă pentru Lakers au jucat de-a lungul anilor atâtea legende încât presiunea de pe umerii cvadrupulului MVP ar fi uriașă. Un ultim argument se leagă de dorința lui James de a câștiga campionate. În acest moment, șansele nu ar fi foarte mari pentru Lakers să se bată cu Golden State Warriors, însă dacă Magic Johnson reușește să aducă încă un star precum Kawhi Leonard sau Paul George pe lângă LeBron, situația devine interesantă.

 

5. Nu în ultimul rând, există posibilitatea ca excepționalul jucător să rămână la Cleveland Cavaliers, echipa care i-a oferit șansa de a intra în NBA. Desigur, James nu mai are nimic de oferit acestei francize, însă odată cu înaintarea în vârstă mutările spectaculoase devin din ce în ce mai îndepărtate și se instaurează stabilitatea. Un factor important în luarea acestei decizii va fi cu siguranță familia lui, el având o soție și 3 copii. În plus, după cum am mai spus, acest sezon și-a lăsat amprenta foarte tare asupra fizicului său și atunci probabil că jucătorul în vârstă de 33 de ani se gândește și la evitarea accidentărilor. LeBron James a declarat în urmă cu două zile că cea mai mare realizare a sa ar fi să reziste în NBA până la momentul în care fiul său cel mare va intra în această ligă. Prin urmare, este posibil ca James să încerce să se menajeze cât de mult poate.

Însă, indiferent de ce decizie va lua, LeBron James rămâne unul din cei mai buni baschetbaliști din istorie și astfel, în așteptarea momentului în care vom afla răspunsul la această întrebare, putem să ne bucurăm de momentele extraordinare la care am fost martori în acest sezon.

*foto: slamonline.com

Nu există nici un comentariu pentru acest articol.

Daca nu aveţi cont puteţi să accesaţi crearea unui cont nou.

Este interzisă folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, autor, articol, afişarea de anunţuri publicitare, jigniri, trivialităţi, injurii aduse celorlalţi cititori sau autori ai altor comentarii. Ne rezervăm dreptul de a cenzura și şterge integral cometarii și interzicerea dreptului de a posta pe site, prin banarea / blocarea IP-ului dvs. BASCHET.RO nu răspunde pentru conţinutul postat de utilizatori în rubrica de comentarii, această responsabilitate revenind integral autorului comentariului.

După ce au fost postate, comentariile nu mai pot fi șterse sau modificate de către autorii acestora!