Stiri

NBA: Finlandezul Lauri Markkanen scrie istorie în NBA (VIDEO)

Eduard Popa

Eduard Popa
17.01.2018

 lauri markannen 100 cosuri de 3 puncte

În ultima partidă disputată Chicago Bulls s-a impus în fața lui Miami Heat, pe teren propriu, cu scorul de 119-111. Debutantul gazdelor, Lauri Markkanen a depășit în acest duel un record vechi de 9 ani.

 Tânărul jucător a înscris aruncarea cu numărul 100 de la distanță, reușind să facă acest lucru în doar 41 de partide, cele mai puține din istoria NBA. Precedentul record îi aparținea lui Stephen Curry care a ajuns la această realizare în 58 de meciuri. Spre comparație, Ray Allen a avut nevoie de 71 de meciuri pentru a atinge această bornă iar Dirk Nowitzki de 113.

Lauri Markkanen este un jucător de talie înaltă care se pliază foarte bine pe cerințele actuale ale ligii americane. În urma schimbărilor survenite în ultimele două decenii, jocul a devenit mult mai rapid și a început să fie dominat de fundași și extreme. Prin urmare, pivoții clasici care jucau doar sub panou au trebuit să își găsească o modalitate de adaptare la noul ritm. Datorită acestui lucru, europenii care au plecat în SUA, precum Dirk Nowitzki, Pau și Marc Gasol, Nikola Mirotic sau mai nou Kristaps Porzingis au reușit să se facă utili echipelor la care au activat. Nelipsiți de forța caracteristică, însă cu o mai mare rapiditate în mișcări, aceștia au început să se concentreze mai mult pe dezvoltarea aruncării. Astfel, oamenii mari au ajuns să aibă procentaje foarte bune de la distanță, semi-distanță, dar și de la libere devenind periculoși în orice parte a terenului. În această categorie se încadrează și starul Finlandei, care a devenit unul din cei mai importanți jucători ai lui Bulls.

În primul său sezon în NBA, Markkanen are statistici de 48.6% din interiorul semicercului, 37.5% de la distanță și 85% de la linia de libere. Cu o medie de 15.5 puncte și 7.6 recuperări pe meci, Lauri s-a remarcat drept unul din cei mai buni debutanți din acest sezon. Jucătorul de 20 de ani a făcut câteva partide memorabile, precum cea din Madison Square Garden, când a marcat 33 de puncte și a adăugat 10 recuperări. De asemenea, Markkanen a mai reușit să depășească borna celor 20 de puncte marcate de încă șapte ori și a realizat double-double în nouă meciuri.

Tânărul star al Finlandei a jucat pentru țara sa natală la Eurobasket 2017, alături de care a reușit să depășească faza grupelor. La doar 20 de ani, el a fost liderul echipei sale cu 19.5 puncte și 5.7 recuperări/meci. Cea mai bună performanță a sa la turneul european a fost împotriva Poloniei, când a avut 27 de puncte și 9 recuperări în 34 de minute de joc.

În acest sezon, Chicago Bulls a avut un început foarte slab, cu 3 victorii și 20 de înfrângeri și părea ca va continua în aceeași direcție. Însă odată cu revenirea lui Nikola Mirotic, trupa din ”Windy City” a câștigat 14 partide din ultimele 21 și se apropie cu pași mărunți de playoff. Cu un record de 17-27, Bulls ocupă poziția a 12-a în conferința de Vest, fiind la 5 meciuri în urmă față de ultimul loc ce asigură prezența în faza eliminatorie. Echipa lui Markkanen va mai juca 7 meciuri în luna ianuarie, dintre care 3 pe teren propriu. Următoarea partidă o va disputa împotriva campioanei NBA, Golden State Warriors și este de urmărit cum se va descurca sportivul finlandez într-un duel direct cu Draymond Green, unul dintre cei mai buni apărători din NBA.

*foto: hoopshype.com

Nu există nici un comentariu pentru acest articol.

Daca nu aveţi cont puteţi să accesaţi crearea unui cont nou.

Este interzisă folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, autor, articol, afişarea de anunţuri publicitare, jigniri, trivialităţi, injurii aduse celorlalţi cititori sau autori ai altor comentarii. Ne rezervăm dreptul de a cenzura și şterge integral cometarii și interzicerea dreptului de a posta pe site, prin banarea / blocarea IP-ului dvs. BASCHET.RO nu răspunde pentru conţinutul postat de utilizatori în rubrica de comentarii, această responsabilitate revenind integral autorului comentariului.

După ce au fost postate, comentariile nu mai pot fi șterse sau modificate de către autorii acestora!