Stiri

NBA Playoff. Spectacol incredibil în primul duel al finalei (Video)

David Istrate

David Istrate
01.06.2018

finala nba golden state warriors cleveland cavaliers 

Joi noaptea, în Oracle Arena, Warriors a primit vizita lui Cavaliers în primul meci al seriei care va decide campioana sezonului 2017-2018. Cele două adversare au oferit un joc extraordinar, presărat cu numeroase momente memorabile, demonstrând astfel că finala NBA poate fi interesantă chiar dacă se luptă aceleași formații ca în ultimii trei ani.

La fel ca în fiecare sezon, ultimul act al ligii nord-americane de baschet a fost dezbătut și comentat de majoritatea analiștilor sportivi din SUA. Cei mai mulți dintre ei au văzut-o pe Golden State Warriors drept favorită clară, considerând că seria se va încheia după maxim 5 partide. Cu toate acestea, jucătorii lui Tyronn Lue nu s-au arătat speriați de acest lucru, fiind încrezători în șansele lor. În plus, fanii formației din Ohio au primit o veste foarte bună, cu doar câteva ore înainte de fluierul de start, după ce staff-ul lui Cavaliers a anunțat că Love va fi disponibil pentru această confruntare.

Primul act a debutat în forță, ambele trupe arătând un deosebit apetit ofensiv. Conflictul dintre cele Warriors și Cavaliers a fost completat, în plan secundar, de duelul dintre Steph Curry și LeBron James. Cei doi jucători născuți în Akron, Ohio, au impresionat încă de la început, prin precizia și viziunea arătată în timpul meciului. De asemenea, Kevin Love și Klay Thompson au contribuit și ei la echilibrul din sfertul inaugural, perioadă în care au avut loc 8 schimbări de lider. În cele din urmă, Cleveland Cavaliers conducea după primele 12 minute cu scorul de 30-29. După reluarea jocului, oaspeții au preluat inițiativa, în special pe plan ofensiv, și au reușit să își contureze două avantaje, unul de 9 puncte și al doilea de 11 puncte. Însă, așa cum au obișnuit de-a lungul ultimelor sezoane, elevii lui Kerr au recuperat cele două diferențe în mai puțin de 90 de secunde. LeBron James a continuat să domine, păstrându-și echipa în avantaj, dar un buzzer-beater reușit de Steph Curry a restabilit egalitatea, scor: 56-56.

În precedentele serii din acest postsezon, Golden State Warriors s-a descurcat excelent în sfertul al treilea, acesta reprezentând adesea momentul de desprindere al campioanei NBA. Prin urmare, întrebarea care s-a pus la pauză s-a legat de capacitatea lui Cleveland Cavaliers de a rezista în debutul reprizei secunde. Gazdele au început, într-adevăr excelent, datorită unei mutări surprinzătoare a lui Steve Kerr, care l-a introdus în teren pe JaVale McGee. Pivotul american a intrat cu multă energie și a reușit să își lase amprenta asupra jocului imediat. Cu toate acesta, McGee a oferit un moment amuzant atunci când lăsat singur în spațiul de trei secunde, și-a luat capac de la inelul coșului. Planul tactic al echipei din California a funcționat, iar aceasta și-a construit un mic avantaj foarte rapid, însă LeBron James a reușit un run de 7-0 prin care a egalat. În cele din urmă, după câteva faze ofensive excelente reușite de Kevin Durant, Kevin Looney și Klay Thompson, Warriors a câștigat sfertul al treilea la 6 puncte.

Baschetbaliștii lui Lue au intrat foarte bine în actul al patrulea și s-au apropiat imediat la un punct de adversari, după tripla lui Kyle Korver. După acest moment, au urmat aproximativ 5 minute în care jocul a fost foarte echilibrat, dar apoi Curry și Green au înscris două coșuri de 3 puncte și părea că acestea vor fi decisive. LeBron James nu a renunțat însă la luptă și cu 4 puncte consecutive a ajuns la un total de 44 în această finală. Un nou and-one reușit de cvadruplul MVP a făcut ca scorul să devină 104-102 în favoarea lui Cleveland Cavaliers, cu 50 de secunde rămase.

În ultimul minut al jocului, tensiunea și-a spus cuvântul și au avut loc mai multe faze ciudate care au decis rezultatul. La atacul gazdelor, Kevin Durant a încercat o pătrundere, dar LeBron James s-a poziționat în fața lui și a obținut faultul ofensiv. Arbitrii au revăzut acțiunea și au întors decizia, considerând că a fost fault comis de James și astfel, Durant a ajuns la linia de libere, acolo unde nu a ratat. La panoul celălalt, James a înscris printr-un layup, însă Curry a răspuns imediat cu un and-one, prin care și-a adus echipa la un punct în fața adversarei. Ultimele 23 de secunde ale timpului regulat au fost dramatice. George Hill a obținut fault, a marcat prima liberă și a ratat-o pe cea de-a doua astfel, scorul a devenit 107-107. JR Smith a recuperat mingea, cu 4 secunde rămase, și a driblat inexplicabil în afara liniei de 3 puncte, în loc să încerce o aruncare. Teoria cea mai viabilă, tragicomică de altfel, suține că JR Smith, din cauza presiunii enorme, a crezut că echipa sa este în avantaj și a vrut să păstreze mingea până la fluierul final. Indiferent de varianta reală, jocul și-a continuat cursul și cele două tabere au intrat în prelungiri.

 După o scurtă pauză, jucătorii au revenit pe teren continuând să lupte în acest meci extraordinar. Cu tot efortul baschetbaliștilor lui Lue, adversarii lor au fost mai calmi în prelungiri și au dominat această perioadă. Livingston a reușit două coșuri ușoare, în timp ce Thompson și Green au închis partida cu trei triple de la distanță, prin care scorul a devenit 122-114, cu 27 de secunde rămase. Cu toate că meciul era gata, Livingston a aruncat cu două secunde rămase, pentru a evita un turnover și Tristan Thompson a comis un fault care a încins atmosfera. Green a intervenit imediat, având câteva cuvinte pentru baschetbalistul canadian, care a fost eliminat, considerându-se că a faultat flagrant. Rezerva lui Curry a transformat ambele libere, stabilind și rezultatul final: 124-114 pentru Golden State Warriors.

Cel mai bun jucător din tabăra învingătoarei a fost Steph Curry, care a terminat cu 29 de puncte, 6 recuperări și 9 pase decisive. Dublul MVP a fost urmat de celălalte trei staruri din echipa sa: Kevin Durant (26 de puncte, 9 recuperări, 6 pase decisive), Klay Thompson (24 de puncte) și Draymond Green (13 puncte, 11 recuperări, 9 pase decisive, 5 intercepții și două capace).

De partea cealaltă, LeBron James a avut o prestație istorică, marcând nu mai puțin de 51 de puncte, la care a adăugat 8 recuperări și 8 pase decisive. Astfel, James și-a depășit recordul de puncte marcate într-o finală, l-a egalat pe Jordan la numărul de meciuri cu peste 30 de puncte înscrise, într-un postsezon, și a devenit al 6-lea jucător din istoria NBA care reușește peste 50 de puncte într-o finală. Din lotul lui Lue s-a mai remarcat Kevin Love, revenit după accidentare. Starul lui Cavs a terminat partida în double-double, cu 21 de puncte și 13 recuperări.

În urma acestei confruntări, Golden State Warriors își apără avantajul terenului propriu și ajunge la 1-0 în această serie. Cel de-al doilea episod al finalei va avea loc duminică noaptea, de la ora 3:00, tot în Oracle Arena.

*foto: usatoday.com

2 comentarii la aceasta stire:
  • BC CSU Sibiu gyke :

    Nu-mi aparține, dar e mișto...
    JR grabbed spectacular game saving rebound, immediately realised he was JR and promptly proceeded to do JR things.

    cu 5 ani în urmă (01.06.2018) Raspunde
  • BC CSU Sibiu Fr3aksway :

    :))
    https://img-9gag-fun.9cache.com/photo/awXdVV1_700bwp.webp

    cu 5 ani în urmă (01.06.2018) Raspunde

Daca nu aveţi cont puteţi să accesaţi crearea unui cont nou.

Este interzisă folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, autor, articol, afişarea de anunţuri publicitare, jigniri, trivialităţi, injurii aduse celorlalţi cititori sau autori ai altor comentarii. Ne rezervăm dreptul de a cenzura și şterge integral cometarii și interzicerea dreptului de a posta pe site, prin banarea / blocarea IP-ului dvs. BASCHET.RO nu răspunde pentru conţinutul postat de utilizatori în rubrica de comentarii, această responsabilitate revenind integral autorului comentariului.

După ce au fost postate, comentariile nu mai pot fi șterse sau modificate de către autorii acestora!