Stiri Liga Natională de Baschet Masculin

O carieră demnă de “U”n căpitan

Paul Olar

Paul Olar
20.04.2015

Propun să ne abatem de la începuturile obișnuite și să trecem direct la anul 1996. Universitatea Cluj-Napoca cucerea penultimul titlu de campioană, iar pe plan individual uriașul Ghiță Mureșan trântea 27 de puncte în coșul lui Chicago Bulls, condusă de legendarul Michael Jordan. Tot pe atunci, însă la 7.666 de km distanță de Washington D.C., făcea primii pași în baschet un sportiv desfăvârșit. Este vorba de Mihai Silvășan, căpitanul lui U-BT.

Aflat în orașul natal, Silvășan a ajuns la antrenamentele profesorului Voicu Moldovan. Mihai a făcut parte dintr-o generație deosebită, ce unea juniorii Paul Chetreanu, Mihai Racovițan sau Marius Crăciun. Trupa Clubului Sportiv Școlar a dominat rapid întrecerile juvenile, punând mâna pe nu mai puțin de opt medalii de aur. Precum era firesc, mulți dintre tineri și-au găsit loc la formațiile de seniori ale vremii. „Silvă” era chemat de Horia Rotaru la Carbochim, urmând să împartă vestiarul cu nume consacrate ca Dorin Pintea, Cornel Săftescu, respectiv Tiberiu Sebestyen.

Pentru Silvășan a sosit debutul pe prima scenă, consemnat în compania grupării Rompetrolul. Jucătorul a evoluat 25 de minute și a scuturat plasa de la mare distanță în două rânduri. Confruntarea avea loc în 2002, iar Mihai nici nu împlinise vârsta majoratului. Ulterior, în 2006, numărul 15 din garnitura lui Miodrag Perisic decidea semifinala cu CSU Atlassib Sibiu, după un coș eroic înscris de la mijlocul terenului, în ultima secundă. Sezoanele au trecut și rolul lui Mihai s-a schimbat, devenind căpitan al lui “U”. Adică coloana vertebrală a unui brand ce își disputa pozițiile fruntașe cu CSU Asesoft Ploiești. 

„Derby-ul României”, așa cum a fost supranumit, a oferit publicului patru finale de competiție. Trofeul ultimei dintre acestea a poposit pe malul Someșului în iunie 2011. A reprezentat, de departe, cea mai importantă performanță din CV-ul lui Silvășan. De asemenea, extrema a activat în finala CEBL, pierdută împotriva cehilor de la Novy Jicin. Tot pe plan internațional, Mihai a ratat la mustață calificarea la Eurobasket 2015. El a condus naționala României din postura de căpitan, repurtând victorii cu Suedia sau Slovacia.

Dacă anul trecut am evidențiat o prestație demnă de “U”n căpitan, acum vorbim despre o întreagă carieră. Deși mulți îl anticipau, nu ne-am dorit să trăim acest moment. Cel puțin nu acum. Silvășan se retrage din cauza problemelor medicale și lasă în urmă un campionat aflat în criză de baschetbaliști autohtoni de valoare. Mai mult, Mihai lasă în urmă o carieră remarcabilă, al cărei cuvânt de ordine a fost loialitatea. El a devenit, într-un deceniu, un simbol pentru baschetul clujean și nu numai. Un simbol apreciat chiar și de rivale sau fanii lor.

Totuși, orice final coincide cu un nou început. Iar „Silvă” va fi acolo, pregătit să o ia de la capăt. Nu se știe încă postura, dar suporterii pot fi siguri de un lucru: Mihai se va dărui lui “U”, deoarece sufletul său este alb-negru și îl va păstra astfel toată viața.

Foto: Mircea Roșca/sportpictures.eu

9 comentarii la aceasta stire:
  • U BT Cluj-Napoca carlos_cj :

    INCREDIBIL
    Multumesc pentru tot, CAPITANE!!!

    cu 8 ani în urmă (20.04.2015) Raspunde
  • U BT Cluj-Napoca romeovura :

    MULTUMESC
    Multumiri pentru ce ai realizat la Cluj-NAPOCA, sper sa fi si un antrenor minunat, bafta in cariera ce o sa vina.

    cu 8 ani în urmă (20.04.2015) Raspunde
  • U BT Cluj-Napoca Mihai 1974 :

    SUCCES
    MULTUMIM pt tot Silva!

    cu 8 ani în urmă (21.04.2015) Raspunde
  • BC CSU Sibiu danb61 :

    RESPECT
    Ne-ai cam "batut"...dar te RESPECT!!
    Cand o sa veniti la Sibiu, o sa te caut cu ochii in teren!Sper sa te vad.Baschetul fara tine o sa fie mai sarac!
    Sanatate si succes!

    cu 8 ani în urmă (21.04.2015) Raspunde
  • BC Mureș Târgu Mureș oldboy :

    Succes Silva
    Desi ne-ai fost adversar si am oftat cu amaraciune la fiecare treita marcata contra noastra intodeauna te-am respectat pentru faptul ca ai fost un lider pentru U si intodeauna ai fost cel care "ai tras" echipa dupa tine. Sunt convins ca orice vei face in continuare vei reusi sa o faci cu succes asa cum ai jucat baschet. Respect Silva!

    cu 8 ani în urmă (21.04.2015) Raspunde
  • Sepsi SIC Sf. Gheorghe sandu79 :

    Respect !
    Fericirea de a iubi si a fi iubit nu poate exista fara opusul ei: tristetea despartirii. Si totusi, la sfarsit, cand faci totalul, nu poti sa nu te intrebi daca merita atata suferinta cateva clipe frumoase am vazut alaturi de tine MIHAI SILVASAN ! Singura echipa la care ai jucat a fost "U" si pentru asta suporterul uist isi scoate palaria in fata ta ! Ne vei lipsi mult ! Multa sanatate !

    cu 8 ani în urmă (21.04.2015) Raspunde
  • Sepsi SIC Sf. Gheorghe bball01 :

    Respect!!
    Chiar imi pare rau ca unul din visele tale nu se va indeplini... Multa sanatate!!

    cu 8 ani în urmă (21.04.2015) Raspunde
  • Sepsi SIC Sf. Gheorghe D12 :

    la snitele
    inainte!

    cu 8 ani în urmă (22.04.2015)
    • CS Universitatea Cluj-Napoca ARM:

      !
      Pofta buna, dar eu am crezun ca aici este vorba de baschet si nu de ceva emisiune culinara obscura in care un user ne informeaza ca preferatele lui sunt snitelele!

      cu 8 ani în urmă (23.04.2015)
    Raspunde

Daca nu aveţi cont puteţi să accesaţi crearea unui cont nou.

Este interzisă folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, autor, articol, afişarea de anunţuri publicitare, jigniri, trivialităţi, injurii aduse celorlalţi cititori sau autori ai altor comentarii. Ne rezervăm dreptul de a cenzura și şterge integral cometarii și interzicerea dreptului de a posta pe site, prin banarea / blocarea IP-ului dvs. BASCHET.RO nu răspunde pentru conţinutul postat de utilizatori în rubrica de comentarii, această responsabilitate revenind integral autorului comentariului.

După ce au fost postate, comentariile nu mai pot fi șterse sau modificate de către autorii acestora!