Stiri Liga Natională de Baschet Masculin

OFICIAL. SCM Timișoara a preluat datoriile ABC Timișoara

Adrian Firican

Adrian Firican
19.12.2018

Sport Club Municipal Timișoara a preluat datoriile Asociației Baschet Club Timișoara și este oficial succesoarea în drepturi a precedentului club falimentar. Informația a fost confirmată oficial de către Federația Română de Baschet printr-o adresă transmisă Tribunalului Timiș în dosarul ce are ca obiect recunoașterea celor două hotărâri arbitrale pe teritoriul României.

Încercarea de a face uitate datoriile de peste 100.000 euro ale Asociației Baschet Club Timișoara nu s-a finalizat astfel cum și-a dorit conducerea Sport Club Municipal Timișoara. Cu toate că Ilie Trițoiu și Radu Țoancă au afirmat oficial că se dorește "găsirea unei soluții echitabile pentru plata datoriilor din bani privați", în realitate cei doi au plănuit pas cu pas "țeapa" ce actualmente se ridică la suma de 150.000 euro. 

La scurt timp după înființare, SCM-ul l-a angajat pe avocatul Sergiu Gherdan (foto dreapta) pentru a "îmbrăca" într-un mod elegant, cu aparențe legale, succesiunea între cele două cluburi bănățene, fără a include și datoriile către foștii jucători. Printr-un comunicat de presă emis pe data de 28 septembrie 2016, redactat de avocat și însușit de către președintele secției de baschet, Ilie Trițoiu, SCM-ul motiva impedimente legale și chiar săvârșirea unor infracțiuni (abuz în serviciu sau deturnare de fonduri) ca barieră la plata datoriilor către foștii jucători, bani pe care noul club și-ar fi dorit să-i plătească "benevol, întrucât nu există vreo prevedere legală care să ne oblige în acest sens la realizarea unei astfel de conduite". În realitate, comunicatul de presă a fost praf în ochi pentru a acoperi mascarada din plină desfășurare la noul club bănățean.

"Clubul S.C.M. Timişoara este o altă entitate de drept, respectiv un alt subiect de drept, căruia din punct de vedere al normelor juridice aplicabile pe teritoriul României, nu i s-au transmis obligaţiile unui alt subiect de drept (nefiind din punct de vedere juridic „continuatoarea” Asociației B.C. Timişoara, cum eronat se afirmă). Cu toate acestea, din raţiuni ce nu ţin de domeniul juridic, ci din dorinţa de a găsi o soluţie echitabilă pentru sportivii şi membri staff-ului tehnic care au avut de suferit din punct de vedere patrimonial de intempestiva dispariţie a Asociaţiei B.C. Timişoara, clubul S.C.M. Timişoara a manifestat intenţii de a găsi soluţii legale privind acoperirea acestor restanţe aparţinând Asociaţiei B.C. Timişoara. Menţionăm că S.C.M. Timişoara este o persoană juridică de drept public, instituţie publică, finanţată de la bugetul public al unităţii administrativ teritoriale a Municipului Timişoara, supusă unor reguli privind disciplina financiară ce presupun că, bugetul fiecărui exerciţiu financiar anual este aprobat în vederea efectuării unor cheltuieli strict stabilite de normele legale (categorii de cheltuieli) în legătură cu activitatea clubului, iar plata unor datorii ale unui alt subiect de drept s-ar putea realiza din aceste fonduri publice doar prin săvârşirea infracţiunilor de deturnare de fonduri [307 C. pen.] sau abuz în serviciu [art. 297 C. pen.]. Cu alte cuvinte, deşi există de principiu disponibilitate de a încerca a acoperi aceste creanţe din partea clubului S.C.M. Timişoara, legislaţia actuală nu permite realizarea acestui lucru din fondurile publice, sens în care clubul nostru şi membri clubului nostru urmăresc să reuşească să atragă finanţare din mediul privat în vederea acoperirii acestor creanţe. Menţionăm că eforturile depuse de clubul nostru sunt realizate benevol, întrucât nu există vreo prevedere legală care să ne oblige în acest sens la realizarea unei astfel de conduite.

În finalul comunicatului, pentru a transmite o notă cât mai convingătoare, cei doi compozitori au indicat SCM-ul drept victima unui atac la imagine și reputație "urmând a ne rezerva dreptul de a sesiza organele abilitate și instanțele competente" fără a realiza că în realitate autorii sunt cei contribuie din plin la degradarea instituției publice pe care o reprezintă. 

Cu acest prilej, menţionăm că este ultimul nostru comunicat de presă pe această temă, urmând a ne rezerva dreptul de a sesiza organele abilitate şi instanţele competente, după caz, faţă de acţiunile de atingere a imaginii şi reputaţiei clubului SPORT CLUB MUNICIPAL TIMIŞOARA efectuate de către pretinşi erudiţi jurişti, devoalaţi în cele de mai sus.

După procesul de la Tribunalul Arbitral de Baschet, unde SCM-ul a fost considerat continuatorul Asociaței Baschet Club Timișoara și obligat la plata sumei de 150.000 de euro către cei patru sportivi, a urmat un nou comunicat de presă redactat de avocat și însușit de club prin care se informa publicul că hotărârea BAT nu produce efecte pe teritoriul român decât în cazul unei recunoașteri interne "aspect care din punct de vedere legal este imposibil de a se realiza".

”Facem precizarea că aceste hotărâri arbitrale nu produc efecte pe teritoriul român decât în măsura în care ar fi recunoscute în dreptul intern printr-o procedură de autorizare a executării în acea țară a unei sentințe arbitrale. Din punct de vedere legal, acest aspect este imposibil a se realiza. Faţă de aceste hotărâri arbitrale pe care le considerăm în mod vădit nelegale şi netemeinice, SCM Timişoara îşi rezervă dreptul de a urma căile legale prevăzute de normele în vigoare la momentul de faţă.  SCM Timișoara, club de drept public aparținând Consiliului Local Timișoara, nu a avut, nu are și probabil nu va avea niciodată bază legală în a plăti retroactiv sume de bani unor terți cu care nu a avut niciodată raporturi contractuale. Deși respectă dreptul sportivilor de a-și apăra interesele specifice și de a fi respectați pentru munca lor, SCM Timișoara va alege întotdeauna să respecte legislația românească în vigoare, nu va putea face niciodată rabat de la cheltuirea banilor publici și va investi doar în conformitate cu principiile fiscale legale”, se arată în comunicatul clubului.

SCM-ul a urmat calea Tribunalului Federal Elvețian pentru a ataca hotărârile arbitrale. Clubul bănățean l-a mandatat pe avocatul Sergiu Gherdan pentru a iniția procedura, alături de un avocat elvețian pe numele de Leila Ostini. Radu Țoancă dădea asigurări că întreaga procedură va fi suportată, pro bono, de către avocatul clubului. În realitate, nota de plată a acestui demers, cam piperată raportat la inadmisibilitatea procedurală invocată rapid de către Tribunalul Federal, a fost suportată de către cetățenii orașului Timișoara. Aproximativ 20.000 de euro a costat litigiul, sumă de bani rambursată avocatului român după intense presiuni făcute la adresa conducerii clubului, presiuni ce vizau chiar și posibilitatea începerii unui litigiu între cele două părți "partenere". Rambursarea sumei de bani a avut efectul ca, în final, părțile să continue colaborarea.

A urmat litigiul de pe rolul Tribunalului Timiș, unde SCM-ul a susținut în continuare că nu are nicio legătură cu clubul falimentar ABC Timișoara, fără a explica cum au ajuns în posesia locului din Liga Națională de Baschet masculin.

În acest litigiu aflat pe rolul instanţelor interne, SCM Timişoara a invocat că aceste hotărâri arbitrale sunt contrare ordinii juridice române şi nu pot fi recunoscute în dreptul intern, având în vedere faptul că reclamanţii respectivi nu deţineau niciun raport juridic cu clubul SCM Timişoara şi cu atât mai mult, nu au încheiat niciun contract, nicio convenţie şi niciun acord arbitral cu SCM Timişoara. 

Cu toate că și-au exprimat "încrederea în sistemul de drept român şi în faptul că, spre deosebire de celelalte instanţe care şi-au aplecat atenţia asupra acestei problematici, instanţele române vor analiza cu rigoarea necesară aspectele invocate şi probate de către SCM Timişoara", reprezentanții clubului au decis să recuze judecătorul cauzei cu motivarea că este părtinitor, solicitare ce a fost ulterior respinsă. 

Conform surselor noastre, decizia de a recuza judecătorul cauzei a determinat-o pe consiliera juridică a clubului, Silvia Țăranu, care este soția respectatului avocat timișorean Constantin Țăranu, să se delimiteze de acțiunile clubului în această cauză și să nu se prezinte la ultimele două termene judecate de același judecător a cărui recuzare a fost respinsă. De asemenea, un alt aspect pentru care consilierul juridic al clubului a decis să nu se prezinte la termene este legat și de faptul că apărările din fața Tribunalului Timiș au fost formulate de către avocatul Sergiu Gherdan, inclusiv cererea de recuzare, însă asumarea în scris s-a făcut prin consilierul juridic Silvia Țăranu, aspect care aparent a fost impus de către conducerea clubului. 

În final, Tribunalul Timiș a decis recunoasterea celor două hortărâri arbitrale și constatarea faptului că SCM Timișoara a preluat datoriile ABC Timișoara, inclusiv contractele dintre jucători și fostul club actualmente falimentar.

Cea mai importantă probă aflată la dosarul cauzei a fost o adresă a Federației Române de Baschet, care a atestat că între SCM Timișoara și ABC Timișoara a survenit un contract de colaborare respectiv că regulamentele forului românesc permit acest tip de colaboare doar cu preluarea datoriilor, aspect evident intervenit și între cele două cluburi bănățene.


După adresa Federației Române de Baschet și hotărârea Tribunalului Timiș, probabil au mai rămas doar două persoane care rămân consecvente și cred în continuare că Sport Club Municipal Timișoara este o altă entitate de drept, respectiv un alt subiect de drept, căruia din punct de vedere al normelor juridice aplicabile pe teritoriul României, nu i s-au transmis obligaţiile unui alt subiect de drept, iar orice afirmațiie contrară aduce atingere imaginii şi reputaţiei clubului SPORT CLUB MUNICIPAL TIMIŞOARA efectuate de către pretinşi erudiţi jurişti.

Deocamdată, la aproape o săptămână după hotărârea Tribunalui Timiș, SCM-ul nu a emis un comunicat de presă. 

Nu există nici un comentariu pentru acest articol.

Daca nu aveţi cont puteţi să accesaţi crearea unui cont nou.

Este interzisă folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, autor, articol, afişarea de anunţuri publicitare, jigniri, trivialităţi, injurii aduse celorlalţi cititori sau autori ai altor comentarii. Ne rezervăm dreptul de a cenzura și şterge integral cometarii și interzicerea dreptului de a posta pe site, prin banarea / blocarea IP-ului dvs. BASCHET.RO nu răspunde pentru conţinutul postat de utilizatori în rubrica de comentarii, această responsabilitate revenind integral autorului comentariului.

După ce au fost postate, comentariile nu mai pot fi șterse sau modificate de către autorii acestora!