Mvp-ul etapei
Borislava Hristova
Borislava Hristova
Minute 28:38
Puncte 22
Pase decisive 5
Recuperari 9
Eficienta 34
Vezi profilul jucatorului
Linkuri rapide
Stiri Liga Natională de Baschet Feminin

Olimpia CSU Brașov și Phoenix Știința Constanța se întâlnesc pentru prima dată

Andreea Vlase

Andreea Vlase
11.01.2019

Olimpia CSU Brașov primește sâmbătă, de la ora 17:00, vizita formației venite din grupa valorică B, Phoenix Știința Constanța. Echipa de la malul mării este în căutarea primei victorii în prima grupă valorică și are în lot trei foste componente ale alb-albastrelor. De partea cealaltă, antrenorul Dan Calancea este constănțean.

Etapa a 4-a din Grupa Roșie a Ligii Naționale de Baschet Feminin programează duelul dintre Olimpia CSU Brașov și Phoenix Știința Constanța. Antrenorul brașovencelor, Dan Calancea, este din Constanța și va înfrunta prima dată o echipă din acest oraș din postura de antrenor în LNBF. Acesta a evoluat la seniori pentru CSU Brașov, din 1985 până în 1996, echipă pe care a antrenat-o din 1996 până în 2010. Din 2011 conduce Olimpia CSU Brașov în întrecerea feminină.

La formația vizitatoare de mâine, surorile Ecaterina și Teodora Armanu sunt originare din Brașov, unde au jucat pentru echipa de junioare și au evoluat în primul eșalon la Olimpia CSU. După o scurtă aventură în Marea Britanie, cele două tinere jucătoare s-au alăturat noii echipe din Constanța, pe care au ajutat-o să termine pe doi în Liga 1 și alături de care au rămas și în acest sezon. Și Vladinka Erak a jucat la formația de sub Tâmpa, în sezonul 2013-2014.

Ambele echipe au doar trei straniere în lot, deși limita maximă la un meci din prima grupă valorică este de 5. Formația brașoveană se bazează pe Biljana Pesovic, Carla Bartee și Kristina Arsenic. La echipa de sub Tâmpa au mai fost două straniere în acest sezon. Tianna Tarter a părăsit clubul după presezon, iar Candice Warthen nu a impresionat și s-a renunțat la ea. Formația constănțeană avea limită de 3 străine în grupa valorică B și nu a efectuat transferuri să completeze numărul maxim, astfel că le are în lot pe Vladinka Erak, Chelsea Douglas și Jelena Jovanovic. Carla Bartee și Vladinka Erak sunt cele mai bune marcatoare și recuperatoare de la cele două echipe. Bartee are medii de 18,1 puncte și 9,6 recuperări, jucând în prima grupă valorică și în prima fază. Erak are 13,4 puncte pe meci și 8,6 recuperări. Căpitanii celor două echipe oferă cele mai multe pase decisive, 6 în dreptul Biljanei Pesovic și 3,9 pentru Chelsea Douglas.

Flavia Ferenczi și Romina Filip sunt cele mai experimentate jucătoare autohtone de la gazdele de mâine, în timp ce de la oaspete Cristiana Cutaș are cele mai multe sezoane în primul eșalon, iar cealaltă româncă peste 23 de ani este Bianca Fota. Phoenix Știința folosește mai multe jucătoare U23, pe lângă surorile Armanu având parte de minute în cel puțin 10 meciuri: Andreea Beldian, Andreea Fleșer și Adelina Duță. Alina Podar și Amira Al Ash Hab sunt tinerele pe care se bazează formația brașoveană, cu fundașul fiind unul din pariurile lui Dan Calancea pentru acest sezon.

Brașovencele ocupă locul 4 în clasamentul Grupei Roșii cu 19 puncte, bilanț de 6 succese și 7 eșecuri. Alb-albastrele vin după înfrângerea cu 79-90 la Satu Mare, sâmbăta trecută. În ultima etapă din 2019, brașovencele se impuneau la Arad cu 82-72, după ce pierdeau surprinzător la Cluj-Napoca înainte de Crăciun. Dan Calancea nu a primit încă întăririle pe care le cere de ceva timp, în week-end este și etapă la U18, iar Romina Filip are rupturi fibrilare, astfel că tehnicianul va avea din nou un lot redus numeric. Olimpicele au obținut victorii importante cu o rotație foarte scurtă în acest sezon.

Phoenix Știința Constanța este pe șase, cu 14 puncte (11/4), având 3 puncte strânse de la trecerea în grupa valorică superioară. Reamintim că echipa pregătită de Predrag Stanojcic a intrat cu punctele înjumătățite după prima fază și până acum nu a reușit să se impună în Grupa Roșie. Constănțencele au cedat în deplasare la Satu Mare și Sfântu Gheorghe după ce s-au ținut relativ bine în primele trei sferturi. În  etapa de săptămâna trecută, Phoenix Știința pierdea cu 43-58 acasă cu CSM Târgoviște, având trei sferturi în care nu a reușit să înscrie cel puțin zece puncte.

Olimpia CSU are 3 victorii și 2 înfrângeri acasă în campionat, în timp ce formația de la malul mării are 6 succese pe terenuri străine (toate în grupa valorică B) și 2 înfrângeri. Brașovencele au o medie de 75,9 puncte înscrise în cele 13 partide pe care le-au disputat până acum în campionat și au primit 81,5 puncte. Constănțencele au o medie de 66,7 puncte marcate în 15 meciuri (acel 0-20 trage media în jos) și 55,7 primite.

Vizitatoarele de mâine, care au avut adversare mai slab cotate în prima fază a campionatului, au medii mai bune la recuperări (42,1 față de 35,8), intercepții (10,4 la 6,5), capace (2,5 la 2,1) și faulturi (15,8 la 16,7). Brașovencele stau mai bine la pase decisive (19,9 la 17,9), mingi pierdute (16,2 la 17,2) și procentajele aruncărilor. Alb-albastrele au 39,5% la șuturile de la distanță față de 33,8%, iar diferența este mai mică la șuturile din interiorul semicercului (47,7% față de 46%) și de la linia de fault (72,9% la 70,4%).

Prima confruntare dintre Olimpia CSU Brașov și Phoenix Știința Constanța se dipsută mâine, de la ora 17:00, la sala D.P. Colibași. Vor arbitra: Andrada Csender, Ionuț Moraru și Alexandru Sandu, supervizați de Stelian Bănică.

Nu există nici un comentariu pentru acest articol.

Daca nu aveţi cont puteţi să accesaţi crearea unui cont nou.

Este interzisă folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, autor, articol, afişarea de anunţuri publicitare, jigniri, trivialităţi, injurii aduse celorlalţi cititori sau autori ai altor comentarii. Ne rezervăm dreptul de a cenzura și şterge integral cometarii și interzicerea dreptului de a posta pe site, prin banarea / blocarea IP-ului dvs. BASCHET.RO nu răspunde pentru conţinutul postat de utilizatori în rubrica de comentarii, această responsabilitate revenind integral autorului comentariului.

După ce au fost postate, comentariile nu mai pot fi șterse sau modificate de către autorii acestora!