Stiri

Opinie: Cine ar trebui să câștige premiile individuale în sezonul regulat din NBA?

David Istrate

David Istrate
11.04.2019

În seara de 10 aprilie s-a încheiat un nou sezon regulat al ligii nord-americane, un sezon încărcat cu o mulțime de evenimente, de la transferuri surprinzătoare până la retrageri emoționante. Ediția 2018-2019 a venit și cu niște momente mai greu de crezut, unul din ele fiind reprezentat de lipsa lui LeBron James din playoff-ul NBA, pentru prima oară în ultimii 14 ani.

Această perioadă mai dificilă din cariera superstarului din lotul lui Los Angeles Lakers a făcut ca sezonul proaspăt încheiat să fie unul foarte echilibrat. Mai ales în conferința de Est, acolo unde există numeroase echipe cu șanse la calificarea în finală precum Milwaukee Bucks, Toronto Raptors, Philadelphia 76ers și Boston Celtics.

Având în vedere mai multe aspecte, printre care sezonul tumultuos de care a avut parte LeBron James sau retragerile lui Dirk Nowitzki și Dwayne Wade, cred că liga nord-americană de baschet se află într-o perioadă de tranziție. În sportul iubit de atât de mulți dintre noi încep să se ridice nume noi iar acest lucru este cel mai vizibil când privești lupta pentru principalele premii ale sezonului.

Așadar, împreună cu ceilalți pasionați de baschet din redacția Total Baschet, am încercat să ne dăm cu părerea legat de cine ar trebui să fie câștigătorii premiilor individuale oferite în urma sezonului regulat. Vă invităm să urmăriți alegerile noastre și apoi să ne comunicați cum vedeți aceste întreceri din perspectiva dumneavoastră.

Most Valuable Player: Giannis Antetokounmpo

Superstarul grec este, în opinia noastră, cel mai valoros jucător la momentul actual din NBA, un prim argument fiind faptul că echipa sa este pe primul loc în conferința de Est. Milwaukee Bucks a obținut 60 de victorii în acest sezon, având așadar cel mai bun bilanț din întreaga ligă. Giannis Antetokounmpo a fost principalul motiv al succesului extraordinar obținut de formația din Wisconsin, acest aspect fiind vizibil în statisticile sale: 27.7 puncte, 12.5 recuperări, 5.9 pase decisive, 57.8% din acțiune și 72.9% de la linia aruncărilor libere.

Într-adevăr, James Harden are un sezon istoric însă performanțele „bărbosului” sunt mai degrabă concentrate pe partea ofensivă, ori în baschet, defensiva este de cele mai multe ori mai importantă. Din acest punct de vedere, Giannis Antetokounmpo nu doar că îl depășește clar pe James Harden ci jucătorul de 24 de ani este unul dintre favoriții principali în lupta pentru „Cel mai bun jucător defensiv al anului”.

Prin urmare, dacă ar fi să recapitulăm, observăm că Giannis Antetokounmpo are o linie statistică impresionantă, se află la echipa cu cele mai multe victorii din întreaga NBA și este foarte util atât în ofensivă cât și în defensivă constituind candidatul perfect pentru premiul de MVP al sezonului.

Runner-up: James Harden

Rookie of the Year: Luka Doncic

La vârsta de 19 ani, fostul jucător al lui Real Madrid nu mai avea nimic de demonstrat în Europa după ce a câștigat Campionatul European din 2017, Euroliga, premiul de MVP al Final Four-ului și al sezonului regulat, cât și toate competițiile interne din Spania. Cu toate acestea, mulți credeau că Luka Doncic nu va avea o viață prea ușoară în NBA și că nu se va putea acomoda cu stilul de joc. Superstarul sloven a demonstrat însă contrariul, terminând primul său sezon cu medii de 21.2 puncte, 7.8 recuperări și 6 pase decisive. Doncic este liderul debutanților la puncte și face parte din Top 5 la încă trei categorii: pase decisive, recuperări și intercepții.

De asemenea, starul lui Dallas Mavericks a demonstrat că are o maturitate de neașteptat în jocul său, fiind unul dintre cei mai buni jucători pe final de meci din întreaga ligă. În același timp, Luka a impresionat și prin carisma sa deosebită însă poate cea mai importantă a fost constanța pe care acesta a arătat-o pe parcursul întregului sezon.

Principalul său rival este Trae Young, un baschetbalist foarte spectaculos care este asemănat adesea cu Steph Curry. Sportivul ce evoluează la Atlanta Hawks a avut o jumătate secundă de an senzațională însă principalul lui dezavantaj în cursa pentru acest premiu este că nu a avut un start bun. Într-adevăr, este mult mai dificil să te dezvolți rapid pe postul de conducător de joc dar Trae a avut multă libertate încă de la început și a putut să facă ce și-a dorit.

De aceea, considerăm că Luka Doncic merită pe deplin premiul de „Cel mai bun debutant al sezonului” demonstrând că se potrivește perfect cu stilul din NBA care îi conferă oportunitățile de care acesta are nevoie.

Runner-up: Trae Young

Coach of the Year: Mike Budenholzer

Dacă la primele două premii, alegerea a fost relativ ușoară, începând cu întrecerea pentru titlul de „Antrenorul anului” situația se complică. Totuși din lista tehnicienilor ce au făcut o treabă excelentă în acest sezon se remarcă un nume și anume Mike Budenholzer. În vârstă de 49 de ani, acesta a reușit în primul său an la Milwaukee Bucks să ducă această echipă pe primul loc în conferința de Est. Acest lucru este remarcabil având în vedere că anul trecut, trupa americană s-a situat pe locul al 7-lea, având doar 44 de victorii.

Desigur, Mike Budenholzer are marele avantaj de a-l avea în lot pe Giannis Antetokounmpo, unul dintre cei mai buni baschetbaliști din ligă, însă în afara acestuia, Bucks nu mai are niciun star. Dacă ne uităm la Boston Celtics, Philadelphia 76ers și Toronto Raptors, principalele rivale, toate acestea au cel puțin un superstar. Prin urmare, este impresionant cum Mike Budenholzer a reușit într-un timp așa de scurt să își impună stilul de joc și să ia o echipă de pe locul al 7-lea, ducând-o până pe primul loc în întreaga ligă (60 de victorii).

În același timp, merită menționați și ceilalți candidați: Mike Malone, Terry Stots și Kenny Atkinson. Primul a construit o echipă foarte puternică la Denver Nuggets, aceasta aflându-se pentru o bună bucată de timp pe prima poziția în conferința de Vest. Terry Stots a reușit ceva similar la Portland Trail Blazers, terminând sezonul pe locul al treilea în conferința de Vest. Ultimul candidat este Kenny Atkinson care l-a transformat pe D'Angelo Russell într-un adevărat star și a calificat-o pe Brooklyn Nets în playoff de pe poziția a 6-a.

Runner-ups: Mike Malone, Terry Stots, Kenny Atkinson

Most Improved Player: Pascal Siakam

Chiar dacă mulți dintre fanii de rând ai ligii nord-americane de baschet nu au auzit de Pascal Siakam, acesta este alegerea noastră pentru „jucătorul cu cel mai mare salt valoric”. Aflat în al treilea sezon în NBA, baschetbalistul camerunez parcurge un sezon excelent, reușind să își dubleze media de puncte. În ediția 2017-2018, Siakam a adunat 7.3 puncte, 4.5 recuperări și 2 pase decisive, fiind considerat mai degrabă un „role-player”. Însă, anul acesta sportivul de 25 de ani a progresat vizibil iar cifrele sale confirmă acest lucru. În 80 de partide jucate, Pascal Siakam are medii de 16.9 puncte, 6.9 recuperări și 3.1 pase decisive. Așadar, extrema de fortă a lui Toronto Raptors și-a crescut considerabil mediile de puncte, recuperări și pase decisive, devenind mult mai bun și în apărare.

Ceilalți candidați sunt D'Angelo Russell, un star în devenire, De'Aaron Fox, principală gură de foc a lui Sacramento Kings și Zach LaVine, un jucător ce s-a regăsit la Chicago Bulls. De asemenea, și Paul George poate fi considerat drept un baschetbalist ce a progresat mult în acest sezon, reapărând în discuțiile pentru titlul de MVP al sezonului. Cu toate acestea, niciunul dintre ei nu îl depășește pe Pascal Siakam care, dacă continuă în acest fel, va ajunge în scurt timp unul dintre cei mai buni jucători din NBA.

Runner-ups: D'Angelo Russell, De'Aaron Fox, Zach LaVine, Paul George

Sixth Man of the Year: Lou Williams

Într-un sezon cu multe schimbări pentru Los Angeles Clippers, Lou Williams a reușit să fie întruchiparea constanței de care această organizație avea nevoie pe teren. Fundașul de 32 de ani al formației antrenate de Doc Rivers a continuat să vină de pe bancă reușind să adune 20 de puncte, 5.4 pase decisive și 3 recuperări. Dublul câștigător al acestui premiu a demonstrat încă o dată că este nu doar o rezervă foarte bună ci că ar putea să fie titluar fără probleme. În multe momente din acest an competițional, Lou Williams a fost decisiv și și-a „cărat” coechipierii în spate, reușind niște performanțe remarcabile. Chiar dacă nu are forță sau talie, acesta impresionează prin capacitatea de a pătrunde și de a scoate aruncări cu ușurință la care se adaugă și experiența sa în această ligă.

La jumătatea acestui sezon, principalul său adversar era Derrick Rose, sportiv ce și-a regăsit plăcerea de a juca la Minnesota Timberwolves. Cu toate acestea, MVP-ul din 2011 nu a reușit să se mențină constant și a ieșit astfel din această cursă. Pe lista candidaților îi mai găsim pe Dennis Schroder, rezerva lui Russell Westbrook de la Oklahoma City Thunder, și pe Pascal Siakam, jucătorul lui Toronto Raptors.

Runner-ups: Dennis Schroder, Pascal Siakam, Derrick Rose

Defensive Player of the Year: Giannis Antetokounmpo

Discuția legată de „Cel mai bun jucător defensiv al anului” este cea mai complicată de până acum. Principalul motiv este că nu prea poți să contorizezi cât de bine s-a apărat cineva. Într-adevăr, există câteva indicatoare precum intercepții, capace dar acestea nu arată dacă ți-ai incomodat adversarul sau dacă l-ai făcut să arunce greșit, etc. Cu toate acestea, există așa numitul „defensive rating” care încearcă să calculeze cât de bine s-a apărat fiecare jucător.

Conform acestuia, cei mai buni baschetbaliști în apărare sunt Hassan Whiteside, Giannis Antetokounmpo și Rudy Gobert. În același timp, alte liste îi mai văd drept candidați pe Paul George, Kawhi Leonard sau Joel Embiid. După ce am consultat statisticile fiecăruia dintre aceștia, i-am ales drept favoriți pe Giannis Antetokounmpo, Rudy Gobert și Paul George.

Superstarul lui Oklahoma City Thunder reușește 2.2 intercepții/meci însă talia nu îl ajută să își oprească adversarii prin capac, acest aspect fiind un dezavantaj. La polul opus se află Rudy Gobert cu 2.3 capace/joc dar cu mai puțin de o intercepție pe partidă. Astfel, am decis ca Giannis Antetokounmpo să fie candidatul nostru pentru acest premiu. Grecul de 24 de ani adună 1.3 intercepții și 1.5 capace în fiecare duel, având atât talie cât și viteză. De aceea, Antetokounmpo se poate apăra în fața oricărui adversar, de la conducător de joc până la pivot, acest aspect fiind vizibil și în indicele său defensiv.

Runner-ups: Rudy Gobert, Paul George

Rămâne de văzut în următoarea perioadă cât de corecte și obiective au fost alegerile noastre. Până la acel moment, începând cu ziua de 13 aprilie ne vom bucura de playoff-ul NBA, acolo unde se anunță dueluri foarte spectaculoase.

*foto: fadeawayworld.net

2 comentarii la aceasta stire:
  • BC CSU Sibiu gyke :

    6th man
    Că tot am eu un fetiș cu Orlando, mi-aș permite să-l nominalizez și pe Terrence Ross în postura asta, că tot are un final de sezon regulat super bun, contribuind solid la calificarea lui Magic în playoff.

    cu 5 ani în urmă (11.04.2019) Raspunde
  • 76ers :

    Hm
    MVP : Giannis
    ROTY : Luka deși Trae Young a făcut o jumătate de sezon foarte buna.
    COTY : Kenny Atkinson, am o simpatie pentru Brooklyn Nets dar și așa mi se pare extraordinar ce a făcut din Nets in acest sezon
    MIP : din aceiași simpatie am sa îl pun pe D’angelo Russell însă și Pascal are un sezon extraordinar dar mi se pare ca D’lo a ajutat mai mult prin prestațiile sale
    6th man : Clippers par ca au cea mai buna banca din NBA deci Lou sau Harrell
    DPOY : as fi vrut sa îl pun pe Embiid dar nu mi se pare inca acolo, îl voi vota pe Paul George care a făcut un sezon extraordinar și atât ofensiva car și defensiv și nu prea este băgat in seama, dacă la MVP e greu macar DPOY :D

    cu 5 ani în urmă (12.04.2019) Raspunde

Daca nu aveţi cont puteţi să accesaţi crearea unui cont nou.

Este interzisă folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, autor, articol, afişarea de anunţuri publicitare, jigniri, trivialităţi, injurii aduse celorlalţi cititori sau autori ai altor comentarii. Ne rezervăm dreptul de a cenzura și şterge integral cometarii și interzicerea dreptului de a posta pe site, prin banarea / blocarea IP-ului dvs. BASCHET.RO nu răspunde pentru conţinutul postat de utilizatori în rubrica de comentarii, această responsabilitate revenind integral autorului comentariului.

După ce au fost postate, comentariile nu mai pot fi șterse sau modificate de către autorii acestora!