Stiri Liga Natională de Baschet Masculin

Opinie. Pledoarie pentru un alt fel de comportament în tribună

Eduard Popa

Eduard Popa
24.05.2018

 scandari galerie sibiu

Am fost criticați pentru că am bătut moneda pe momentul tensionat dintre Andrei Mandache și Monyea Pratt, petrecut în meciul doi al semifinalei dintre Oradea și Sibiu. Unii dintre cei mai fideli cititori ai noștri ne-au scris că am încercat să „reaprindem fitilul” (trancer), „băgăm zâzanie între suporteri” (Stefan CJ), în timp ce gyke ne-a oferit varianta unui sondaj de opinie amuzant, spus pe un ton sarcastic (aș merge varianta 4, gyke!). De altfel, le mulțumesc acestora, dar și altor cititori care ne-au oferit opinia în ultima perioada pentru critica pe care o găsesc constructivă.

Însă, realitatea este alta. Noi doar am văzut că la finalul meciului acest moment era cel mai dezbătut, așa că am folosit imaginile în momentul în care am făcut rost de ele, am analizat faza pas cu pas și am pus-o la dispoziția cititorilor. Acest articol nu ar fi existat dacă acele scandări nu s-ar fi produs. Sau ar fi existat, dar aș fi vorbit doar de capacul lui Pratt și un mic clinci între Mandache și baschetbalistul american, rezolvat până la urmă cu un dublu antisportiv și o strângere de mână. Iar aici este problema.

Sigur, fanatismul, iubirea pentru un club și dorința ca acesta să câștige sunt lucruri perfect normale pentru un suporter de baschet. Dar de aici până la scandări care nu fac cinste acestui sport e cale lungă. Și să nu înțeleagă fanii sibieni că am ceva cu ei. Departe de mine acest gând. Asta întrucât critica pentru comportamentul neadecvat într-o sală de baschet trece malurile Cibinului. Ea ajunge pe malul Dâmboviței, acolo unde pătimașii suporteri de la Peluza Sud nu s-au sfiint de copiii din Sala Regimentului de Gardă și au tras mai multe înjurături rivalei tradiționale Dinamo. Asta chiar dacă adversarul trupei lui Toijala nu erau alb-roșii, ci BC SCM Timișoara, în meciul 5 al primului tur din playoff-ul LNBM. Apoi ar mai fi fanii de la Cluj, veniți în număr mai mare la meciul 2 al semifinalei. Aceștia au avut grijă să adreseze cuvinte la adresa rivalilor de la Steaua, dar și în mod curios, înjurături către concitadina din oraș, CFR Cluj. Și lista poate continua.

Așadar, dragi consumatori de baschet, dacă vreți ca articole ca și cel de miercuri să nu mai apără pe site, tratați cauza și nu efectul. Atunci când un suporter de lângă voi începe să înjure adversarul, voi încercați să îl faceți să își aplaude propria echipă. Sau băteți din palme mai tare ca el ca să îl acoperiți. Nu de alta, dar un „Haide U”, de exemplu, are mult mai mult efect decât un... „U lui Steaua”. 

*foto: Dragoș Dumitru/ facebook CSU Sibiu

8 comentarii la aceasta stire:
  • CSU ACS Rookies Oradea laca1968 :

    Buna dimineata!
    Acest comentariu de ce n-a aparut dupa un meci Sepsi? Galeria lui Sepsi e cea mai injurata din tara, chiar daca e cea mai fair play.

    cu 5 ani în urmă (24.05.2018)
    • U BT Cluj-Napoca studentU:

      :))))))))
      :))))))))

      cu 5 ani în urmă (24.05.2018)
    • CSU ACS Rookies Oradea laca1968:

      ...
      Foarte amuzant nU ?Tocmai la voi m am gandit.

      cu 5 ani în urmă (24.05.2018)
    • Sepsi SIC Sf. Gheorghe Cristian Chirita:

      ...
      Exact, voi sunteți niște martiri! Voi înjurați doar în maghiara, mizând pe faptul că doar voi înțelegeți această grotescă limbă! Apoi, când v-o luați la mumu în română, ziceți că au ceilalți ceva cu voi! Hai sictir, tu nu mai provocasei pe aici!

      cu 5 ani în urmă (24.05.2018)
    Raspunde
  • Sepsi SIC Sf. Gheorghe trancer :

    Dlui Eduard Popa
    Vă rog eu mult ca în situația în care va gândiți ca la sfârșit de an sa faceți un top al celor mai "tari" postari sa o includeți și pe prima de la acest subiect ... sa mă scuze dl fair-play dar nu am mai ras demult așa ca acum! De fapt sa fiu sincer nici nu-mi dau bine seama dacă a glumit sau a fost serios. Deși cunoscandu-i postările, omul chiar cred ca fost cat se poate de serios. Mulțumesc

    cu 5 ani în urmă (24.05.2018)
    • BC CSU Sibiu gyke:

      Perfect de acord
      Comment-ul lui Laca a venit precum dunk-ul lui Watson: de la cine și când nu te aștepți... 😁

      cu 5 ani în urmă (24.05.2018)
    Raspunde
  • CSU ACS Rookies Oradea laca1968 :

    ...
    Da, pentru voi simplul fapt ca existam este deja o injuratura, pentru ca nationalismul vostru v a bagat creierul in ceata. Si exact tu vorbesti, Chiri, care o data ma respecti, o data ma injuri, esti ca verii tai care ti da ajutor social si esti boier, pentru ca pe la voi casele din chirpici au costuri mici, buda din fundul gradinii n are nevoie de faianta, gardul din buruieni nu necesita vopsire, pavajul din coaja de pepeni se schimba singur, dar aveti wi fi free.Ne scuzati ca noi suntem mai pretentiosi si vrem sa vorbim pe limba noastra materna in care fiecare cuvant pt voi este o injuratura.

    cu 5 ani în urmă (25.05.2018) Raspunde
  • U BT Cluj-Napoca CJ Stefan :

    TB
    Eu as intreba autorul necunoscut al articolului cu ce echipa simpatizeaza. Sunt o fire temperata, nu obisnuiesc sa injur la sala. Oamenii sunt de multe feluri. Unii sunt cunoscatori, altii mai putin. Ati pomenit de cauza, efect. Ei bine cauzele sunt multe si pot porni de la arbitrii, jucatori, antrenori, oficiali sau ne.
    TB cand va cereti scuze pentru comentariile modificate, sterse pe acest site. studentU stie despre ce e vorba. In comparatie cu subiectul articolului asta cum o vedeti?

    cu 5 ani în urmă (25.05.2018) Raspunde

Daca nu aveţi cont puteţi să accesaţi crearea unui cont nou.

Este interzisă folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, autor, articol, afişarea de anunţuri publicitare, jigniri, trivialităţi, injurii aduse celorlalţi cititori sau autori ai altor comentarii. Ne rezervăm dreptul de a cenzura și şterge integral cometarii și interzicerea dreptului de a posta pe site, prin banarea / blocarea IP-ului dvs. BASCHET.RO nu răspunde pentru conţinutul postat de utilizatori în rubrica de comentarii, această responsabilitate revenind integral autorului comentariului.

După ce au fost postate, comentariile nu mai pot fi șterse sau modificate de către autorii acestora!